skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Lambert van den Hurck

Arnold J.G.Swart vertelde op 15 april 2013 om 22:45 uur
Zoals als altijd levert een opgelost probleem twee nieuwe problemen op; de ouders.
Dankzij de tip van Norah,(alsnog bedankt Norah) om eens op Genver te zoeken, vond ik de doop van zes kinderen van Lambertus Aartsen en Margaretha van Eijsden in drie garnizoenplaatsen: Breda 1682 Wilhelmina en 1685 Barbara, Steenbergen 1687 Matthias, Alkmaar 1693 Arnoldus, 1696 Jan en 1699 Evert.
Zoals ik al eerder had vermeld was ik op zoek naar Barbara, Anna, Jan en Evert Lammerts van den Hurk.
Anna, juist mijn voormoeder kan ik niet vinden. Waarschijnlijk zal ze ergens onderweg van Steenbergen naar Alkmaar rond 1690 geboren zijn.
Dat alles duidelijk aantoonbaar is blijkt uit de doopgetuigen te Breda. Dat waren Theodorus (Dirk) Aartsen en Evert Aartsen. Beiden komen in Alkmaar voor als Dirk Ariens van den Hurk en Evert Ariens van den Hurk.
Evert Aartsen van den Horck trouwde te Den Bosch 1679 als j.m.van Breugel met Willemtje Ariens j.dr. van Vught.
Willemijntje Adriaans was in 1693 en 1696 doopgetuige bij de doop van Arnoldus en in 1696 bij Jan.
Wullemtje Ariens overleed in december 1706 te Alkmaar. In juli 1707 trouwde Evert van den Hurk als weduwnaar met Anna van Overveld.
Mijn vraag is nu:
Waar trouwden Lambert Aartsen van den Hurk met Margaretha Thijsse van Eijsden (ook wel Eesden of Eesten te Alkmaar) en waar werd Anna Lamberts rond 1690 geboren.
Het lijkt niet logisch dat Anna eerder zou zijn geboren (voor 1682) aangezien zij te Alkmaar in 1731 huwden met Barend Boon waaruit in 1733 nog een dochter werd geboren.


Reacties (20)

Norah zei op 16 april 2013 om 17:32
Dag Arnold,

Allereerst graag gedaan wat het vorige betreft!

Dit wordt ingewikkelder, je hebt nl. al heel veel opgezocht.
Men trouwde meestal in de woonplaats v.d. bruid, dus waar kwam Margaretha van Eijsden vandaan? Al voor je opgezocht bij -allelimburgers-, maar deze Margarita van Eijsden was met een ander getrouwd... De eerstgeborene? kwam in 1682 te Breda ter wereld, dus misschien is men daar ook getrouwd rond 1680?

Dan Anna zelf, staat er bij haar huwelijk in Alkmaar in 1731 niet bij waar ze geboren was?
Mvg, Norah
Norah zei op 16 april 2013 om 19:54
Wanneer men bij -Genver- zoekt, dan zie je het huwelijk staan op image 221 > huwelijksaangiften 1708-1775, Alkmaar.
Barent Pietersz Boon, weduwnaar, en
Antie Lambers, weduwe!
Beiden wonende te Alkmaar.
Dus misschien bij haar vorige huwelijk staat haar geboorteplaats vermeld, en dan kun je verder voor de doopdatum.
Norah zei op 16 april 2013 om 20:16
Anna Lammers, gehuwd met B.P. Boon krijgt nog een dochter Alida, gedoopt op 12-11-1753 Alkmaar.
Lijkt me erg onwaarschijnlijk, zou dan 63 zijn geweest...Of staat het soms verkeerd genoteerd?
Ik vraag me nu af of het wel om dezelfde Anna Lamberts van den Hurck gaat.
Helena zei op 17 april 2013 om 00:07
Inderdaad staat er bij WieWasWie een doop van een Alida Boon in 1753 en zoals het nu lijkt van ouders met soortgelijke namen?

Het helpt de ander [die mee wil zoeken] wanneer Arnold even wat meer info geeft zoals doopdatum in 1733, alsook de naam en getuigen en nh of rk gedoopt?

Zou het kunnen zijn dat je naar een Anna zoekt die niet in deze familie van Lambert van den Hurck thuis hoort?
Norah zei op 17 april 2013 om 10:28
Begin hier ook sterk aan te denken.
Trouwdatum(vergat 't door te geven) was 07-10-1731 te Alkmaar.
Ik vond het al vreemd dat ze weduwe was, bij haar man? Barent vond ik een huwelijk van 10 jaar daarvoor, dus dat is juist.
Arnold J.G.Swart zei op 21 april 2013 om 22:39
Hartelijk dank Norah en Helena voor jullie reactie. Ik beantwoord ieder antwoord/vraag in volgorde.
Het huwelijk van Lambert en Margaretha heb ik in Breda, Steenbergen, Alkmaar al de overigen garnizoenplaatsen en in Noord-Brabant opgezocht. Niet te vinden. Als Lambert militair was, dan zou hij te Maastricht getrouwd kunnen zijn want meerdere genealogieën/kwartierstaten noemen Maastricht als de vindplaats voor Van Eijsden.
In Alkmaar wordt zeer weinig een plaats van herkomst vermeld bij een huwelijk. Meestal staat er: Beijde van Alkmaer." Zo ook bij Anna Lambers.
Een eerder huwelijk van Anna heb ik niet kunnen vinden. Van een kant niet zo vreemd omdat ik sterk het vermoeden heb dat Anna helemaal niet gehuwd is geweest.
In Den Bosch kreeg zij op 29-9-1719 een onwettig kind van Engelbert Trisbach. Ik ga er van uit dat zij identiek is aan Anna Lamberts van den Hurk in Alkmaar om de volgende reden:
Haar onwettige dochter was Maria Trisbach. Deze trouwde in Alkmaar in 1741. Een van de doopgetuigen was Anna Maria Lamberts. Dat hier bij haar voornaam een tweede gevoegd was komt bij Katholieken vaak voor. Het is namelijk de "Vorm-naam" die zij rond hun 12e jaar krijgen als zij het Vormsel ontvangen. Haar zus Barbara had bij de doop ook alleen die naam. Later kwam ze voor als Barbara Catharina.
Een tweede punt, doorslaggegevend, voor mij, is dat Anna Lamberts van den Hurk in Alkmaar in 1722 beviel (weer) van een onwettig kind: Lambertus. Op 12-2-1746 overleed te Alkmaar Lambertus Trisbach een vrijer. Hij staat in het zoekprogramma als Frisbach maar bij de impost staat Trisbach.
Niet onwaarschijnlijk is dat Anna, al in Den Bosch in verwachting zijnde van dit kind, naar Alkmaar is gegaan.
Dochter Alida (1753) van Anna en Barend Pietersz Boon is verkeerd in de index geplaatst. Ik heb het in Alkmaar gecontroleerd. Alida werd op 12-11-1732 gedoopt en overleed aldaar 13-12-1732.De doopgetuige bij Alida was Margaretha Dirks. Zij was de tweede vrouw van Anna's broer Jan Lamberts van den Hurk.
Helena vroeg of Anna Lamberts eventueel toch niet dezelfde kan zijn als Anna van den Hurck uit Den Bosch.
Eerlijk gezegd heb ik ook lang getwijfeld maar de vondst van Lambert Trisbach in Alkmaar nam die twijfel toch wel weg. De naam Trisbach komt volgens mij alleen in die periode in Den Bosch voor. Het zou wel erg toevallig zijn als hij niet bij die familie behoorde.
Of ben ik toch te optimistisch?
Arnold
Norah zei op 22 april 2013 om 10:09
Weer wat geleerd, heb zelf ook het Vormsel ontvangen, maar in mijn tijd kwam er geen extra voornaam bij.
Nieuw voor mij.
Dorethé zei op 22 april 2013 om 13:43
Je hebt al heel veel uitgezocht! Het gaat zo te zien om een militaire familie. De kans bestaat natuurlijk dat de doop van Anna opgetekend is in het doopboek van een veldpredikant. Maar in hoeverre die doopboeken bewaard zijn gebleven en waar, is mij echter onbekend.

Weet je waar Lambert Aartsen van den Hurk en Margaretha Thijsse van Eijsden overleden zijn? Heb je al in schepenprotocollen en het oud notarieel archief gezocht, bijvoorbeeld in Alkmaar? Is er bijv. een boedelbeschrijvng opgemaakt, of een boedelverdeling?

Soms kom je er met de DTB gewoon niet uit en kan een vondst in schepen- of notariële akten je onderzoek weer vlot trekken.
Succes!
Arnold J.G.Swart zei op 22 april 2013 om 20:00
Mijn tijd van de vormnamen zal wel wat langer geleden zijn. Ik was toen wel trots dat ik vier voornamen had. Nu vind ik die drie al te veel.

Dorethé bedankt voor je reactie. Ik had me al voorgenomen om eerstdaags naar het Alkmaarse archief te gaan voor een onderzoek in de weeskamer archieven. Lambert van den Hurk overleed namelijk op 14 februari 1701. In de impost werd echter alleen vermeld dat Lammert op die datum was overleden. Er stond echter wel bij dat hij van de Keetsloot kwam. Dat was precies hetzelfde adres dat vermeld staat in de impost bij het huwelijk van zijn kinderen. Margaretha van den Hurk, waarvan ik denk dat het hun moeder Margaretha van Eijsden was, overleed eveneens op de Keetsloot. Nu lijkt het mij dat op dat adres nou niet bepaald de welgestelden woonden.
In dat geval zal er ook geen voogd aangewezen zijn, om maar niet te spreken over boedelverdeling. Maargoed, als je niet schiet mis je altijd, dus ga ik het toch onderzoeken.
Norah zei op 22 april 2013 om 20:11
Dag Arnold,

Ik geloof best dat Anna twee kinderen kreeg bij Engelbert Trisbach. Maar je schrijft ook dat ze niet getrouwd was. Hoe kan het dan dat je aanneemt dat zij het is die op een gegeven moment trouwt met Barent Boon. Ze was toen wel weduwe......, zie mijn bericht 16-04, 19:54u.
Dus toch met die Trisbach getrouwd?
Denk dat de tweede mevrouw Boon nl. een ander was.
Mvg, Norah
Norah zei op 22 april 2013 om 20:24
Nou, Arnold, wel bedankt voor het compliment, maar ik ben ook al lang geen twintig meer :)
Ik zeur misschien, maar ik had hier werkelijk nog nooit van gehoord! Kom toch uit een zeer katholieke familie van ver beneden de rivieren.
Je kreeg je namen bij de doop(1e of 2e dag geboorte), en dat was 't. Mijn derde naam is Maria, dat was wel gebruikelijk bij dochters. Had mijn moeder ook.

Arnold J.G.Swart zei op 22 april 2013 om 20:52
Dag Norah,
Eerlijk gezegd weet ik er ook niet zo goed raad mee. Ik heb in Den Bosch gezocht naar een huwelijk tussen Anna van den Hurck en Engelbert Trisbach maar kon dat niet vinden. Sterker nog, Engelbert Trisbach was volgens mij nog in leven toen Anna in Alkmaar trouwde met Barend Boon.
In een eerder forum heb ik al eens uiteengezet dat Engelbert Trisbach in 1738 nog leefde. Engelbert was al een heel moeilijk geval op zichzelf. Hij was Gereformeerd maar trouwde met een RK vrouw ca. 1680. Kreeg vier kinderen (RK gedoopt 1680-1687) en werd in 1713 nog vermeld. Wegens zijn overgang naar het katholieke geloof, werd hij door zijn rijke tante Anna Engelberts Trisbach onterfd. Ook zijn vier kinderen werden onterfd alleen degene die Gereformeerd zou worden, zou door haar erkend worden als haar erfgenaam. In 1719 en 1722 verwekte Engelbert respectievelijk bij Anna en bij Catharina Werdens een kind. Engelbert was toen al 63 en 65 jaar. Het kan niet anders dat dit een en dezelfde Engelbert Trisbach was want als er nog een andere zou zijn geweest, zou hij de beloofde erfgenaam zijn geworden. Tante Anna benoemde echter al de kleinkinderen van haar man tot haar erfgenaam. Dat deed ze in een besloten testament in 1707. Als er toen een andere Engelbert was geweest had ze hem gekend moeten hebben.
Ik zit dus wel een beetje met de vraag hoe het mogelijk was dat Anna in Alkmaar vertelde dat ze weduwe was.
Op die manier twijfel ik altijd nog een beetje of Anna (Alkmaar) wel dezelde is als Anna (Den Bosch) maar de vondst van Lambert Trisbach fluistert me toch steeds in dat ik wel goed zit.
Vriendelijke groet
Arnold
Helena zei op 25 april 2013 om 06:48
@Arnold, - Je hebt idd. al heel wat uitgezocht. Weet je dan ook wie Lambertus van den Hurk was die in dec 1754 in Alkmaar in o.t. ging met Johanna Hans? [ zoek je de scan dan staat er jongman op de Oude Gragt, verder geen plaats van herkomst noch van geboorte].
En wie was Lambertus van den Hurk die met Anna Machiels was gehuwd en in 1755 en 1757 dochters liet dopen in Alkmaar? Of waren deze twee een en dezelfde persoon? Zou hij soms ook de Lambertus geweest kunnen zijn die in 1722 gedoopt werd? Sluit het qua leeftijd nog niet uit...
Helena zei op 25 april 2013 om 09:17
Vraag me af waarom iemand die als onwettige zoon van Antje van den Urk gedoopt werd in 1722 dan later als Trisbach verder door het leven kon gaan.. Zou de moeder daarna toch nog [ elders] met de vader gehuwd zijn geweest?

De Lammert Trisbak begraven in febr. 1746 staat idd. als een ongehuwde jongeman (juvenis) van 20 jaar genoteerd in het RK Begraafboek. [ zie scan 331/502 van RK DTB Alkmaar-> zie verder bij genver].
Arnold J.G.Swart zei op 25 april 2013 om 13:42
Dag Helena,
Lambert van den Hurk die met Johanna Hans trouwde stelde mij ook voor een raadsel. Het kan niet anders dan dat hij dezelfde is als Lambert met Anna Machiels. In de stadstrouw te Alkmaar staat: Lambertus van den Hurk jongman op de Oude Gracht en Johanna Hansz j.d. op den dijk dog laatst gewoond hebbende alhier. Op den 12e januarij 1755 getrouwd voor Heeren Burgermeesteren.
DTB 104 Alkmaar Kerkelijk huwelijk (RK) 12 januari 1755 Lambertus van den Urk en Anna Machielse. Getuigen Grietje Duijn en Anna Jans.
Het kan niet anders, het moet een en dezelfde zijn.
Not. Arch. 654 fol 13 d.d. 14-2-1763 testament Grietje Dirks van Duijn wed. Jan van den Hurk. zij legateert aan Anna Michels de verlaten huisvrouw van Lambert van den Hurk voorzoon van wijlen haar gemelde man enz.
De onwettige zoon van Antje van den Hurk kom ik ook (nog) niet uit.
Het lijkt mij zeker dat Antje niet gehuwd was met Engelbert Trisbach, althans daar was ze geen weduwe van.
Wel zou ze twee keer van hem een kind kunnen hebben.
Aangezien Antje in 1732 nog een dochter kreeg, zal ze niet voor 1687 geboren zijn. Ik ben dan ook opzoek of ik van Anna Lamberts ergens tussen 1705 en 1718 een huwelijk kan vinden en dat die man dan voor 1719 is overleden.
Het zou ook nog een Anna Maria Lamberts kunnen zijn aangezien Anna Maria Lammerts in 1745 doopgetuige was bij de doop van een kind van mijn voormoeder Marijtje Trisbach (de dochter van Antje).
Toevallig vond ik wel in Den Bosch (zoekscherm BHIC) een Anna Maria Lambers die op 11-2-1719 doopgetuige was bij een kind van Gerardus Janssen en Maria Pijnenborgh.
Mijn voormoeder Marijtje Trisbach werd in Den Bosch zeven maanden later gedoopt.
Helena zei op 26 april 2013 om 00:03
Indien Anna van den Hurck dezelfde persoon is die in 1731 als Antje Lambers huwt dan staat ze in 1731 toch als weduwe genoteerd. [ Tja...al dan niet naar waarheid opgegeven; dat kunnen we zo niet weten]. Uit het niet kunnen vinden van een huwelijk van Anna van den Hurck kan men nog niet concluderen dat ze niet eerder gehuwd zal zijn.

Ook eens opletten in welke geloofsovertuiging zij geboren werd en verder door het leven ging. Misschien niet heel duidelijk.. ( voor haar of voor ons :)?) zolang je haar doop nog niet gevonden hebt. Wrsl. wel zoeken in de R.K. DTB's omdat ze haar twee (voor?) kinderen R.K. laat dopen.
Heb niet gezocht naar de dopen van kinderen uit huwelijk met Barent Boon.

Uit de R.K. doopinschrijving in 1722 in Alkmaar kan men jammergenoeg niet concluderen dat de vader van het kind een zekere Trisbach geweest zal zijn. Natuurlijk wel mogelijk, maar absoluut geen bewijs.
Ze werd zelf wel weer als Antje Lammerts van Hurk (R.K.) begraven in 1749 (met de aantekeking 'Nulandt'; iets wat bij begaven van haar zoon Lammert Trisbak in 1746 ook genoteerd stond. Ben niet bekend met Alkmaar e.o., maar kan me indenken dat dit verwijzen kan naar zelfde adres in een nieuwe polder?).
Hierdoor begin je wel te denken dat er verband moet zijn met haar en met een Trisbach.

De oorspronkelijk vraag blijft: Van wie was Anna van den Hurk een dochter en waar en wanneer geboren? Wrsl. wel dochter van een Lambert..(zoek later nog even verder)

Wie is de Elisabeth Trisbach die in 1713 als getuige genoemd wordt in Eindhoven (wrsl. plaatsvervangende meter? moet even de scan nakijken daarvoor..) samen met Wilhelmus Henricus van den Heurck en Joanna van den Heurck. Waren er toen al connecties?
Helena zei op 26 april 2013 om 04:21
Arnold, - Heb intussen al gevonden wie die peter in 1713 in Eindhoven was: Wilhelmus van den Heurck, wrsl. een aangehuwde oom van de dopelinge; in Geldrop gehuwd met Johanna van den Broucq. De meter: Elisabeth Trisbach een tante van de dopelinge; verwant via de moeder Maria Uijtert (Euijtert etc.) en gehuwd met Joannes Trisbach.
In de doopinschrijving kun je lezen dat beiden ivm afwezigheid door een plaatsvervanger vertegenwoordigd werden (cuius locum supplevit)
, nl door: Petrus van den Heurck en Joanna van den Heurck.
Arnold J.G.Swart zei op 26 april 2013 om 13:15
Misscien niet objectief, maar ik ga er toch vanuit dat Anna van den Hurck dezelfde is als Antje Lambers die in 1731 met Barend Pietersz Boon trouwde. Vooral omdat in 1749 bij haar overlijden (impost 23-8) zij Antje van den Urk werd genoemd huijsvr. van Barent Booij. Dat laatste moet een verschrijving zijn. Bij de doop van haar kind in 1732 was de doopgetuige Margaretha Dirks, waar ik Grietje Dirks in herken die de vrouw was van haar broer Jan Lammerts van den Hurk.
Van bijna heel de familie Van den Hurk werd vermeld dat zij op de Keetsloot woonde. De Keetsloot lag binnen de bebouwde kom van Alkmaar aan de Oude Gracht. De andere kant van het blok huizen dat aan de Oude Gracht lag, was het Kleine Nuland. Nu Klein Nieuwland.
Het kan er bij mij echt niet in dat Lammert Trisbach een volkomen vreemde was t.o.v. Antje Lammerts van den Hurk
vooral niet omdat zij vlak bij elkaar woonden (of op hetzelfde adres).
Om het even op een rijtje te zetten:
Barbera Lammerts van den Hurk
Antje Lammerts van den Hurk
Jan Lammerts van de Hurk
Evert Lammerts van den Hurk.
Duidelijk broers en zusters.
Lammert Aarts tr. Margaretha van Eijsden. Kinderen bewijsbaar;
Wilhelmina, Barbara, Matthias, Arnoldus, Jan en Evert.
Het kan niet anders dan dat de kinderen uit dit gezin identiek zijn aan de bovenstaanden.
Alleen Antje ontbreekt. Maar zij was wel de moeder van Lammert die volgens mij dezelfde is als Lammert Trisbach.

Elisabeth Trisbach kan/kon ik eerlijk gezegd niet plaatsen. Engelbert Trisbach had geen dochter Elisabeth. Wel in 1682 een Eva. De doopgetuige was o.m. Elsij Louweris. Dat was de moeder van Engelbert.
Ik vermoed dat Eva zich later Elisabeth noemde naar haar grootmoeder.
Met haar ben ik ook op een dwaalspoor geraakt. Zie mijn; Kwartierstaat Arnold J.G.Swart, op internet.
Ik was er van overtuigd dat Antje van den Hurck een dochter was van Wilhelmus van den Hurck en Johanna van den Broek.
Ik had wel haar doopdatum vermeld maar nog niet de ouders.
Als ik deze puzzel beëindigd heb, (al dan niet opgelost) zal ik mijn kwartierstaat op internet vernieuwen.
Het blijft echter nog steeds een uitdaging.
Helena zei op 26 april 2013 om 15:31
Ik neem aan dat met Elisabeth Trisbach als meter in Eindhoven wrsl. Elisabeth Uijtert bedoeld werd, en wrsl. de zus van de jonge moeder Maria Uijtert. Elisabeth Uijtert was gehuwd met Joannes Trisbach; vandaar dat ze ook als Elisabeth Trisbach werd genoteerd.

Kan wel zien dat Antje Lammerts van Hurk [zoals genoteerd bij haar begraven] en Anna van den Hurck een en dezelfde persoon kan/zal zijn.
Is Antje overigens zelf wel eens meter bij doop van een van de kinderen uit huwelijken van haar vermeende broers en zussen? Kijk later wel eens naar je kwartierstaat op internet; nu te laat hier.

Heb je je ook al eens afgevraagd - indien Antje in dat gezin geboren werd en dan idd. zeer wrsl. in de periode ergens tussen Steenbergen en Alkmaar (waar inderdaad een 5 jaar opening zit in de opeenvolging van kinderen) - maar waarom ze dan in of voor 1719 in Den Bosch opduikt. Wanneer overleed haar vermeende moeder Margaretha eigenlijk? De dochter van Anna van den Hurk (en Engelbertus Trisbach) werd nl. Anna Mechtildis gedoopt. Waar zou haar tweede doopnaam -Mechtildis- vandaan gekomen zijn? Naar wie vernoemd?

Zag wel in Eindhoven een Mechtildis van den Hurck in 1716 gehuwd met een Wilhelmus van Engelen. Familie? In datzelfde gezin Van den Broecq-Uijtert in Eindhoven was in 1717 ook een Mechtilids van Engelen meter bij een doop van een kind. Verder was zij meter bij een kind van een andere familie Van den Hurck in Eindhoven in 1719.
Arnold J.G.Swart zei op 26 april 2013 om 17:47
De theorie dat Elisabeth Trisbach in werkelijkheid wel eens Elisabeth van Uijtert zou kunnen zijn, lijkt mij ook mogelijk. Bij onderzoek van de vele kopieën die ik heb, zag ik dat Eva Trisbach nog in 1740 werd vermeld.
Dat vermoeden sluit ook aan bij de Hurk'en. Er woonde ook op de Keetsloot een Margaretha van den Hurk. Die heb ik in Alkmaar nergens kunnen plaatsen. Zij overleed ald. 7-8-1728.
In een testament van Jan Lammerts van den Hurk, d.d.25-10-1727 benoemt hij zijn vrouw tot zijn algehele erfgenaam "behoudens dat wanneer zijn moeder nog in leven is."
Margaretha van Eijsden zal daar dus Van den Hurk genoemd zijn.
Ik heb al eerder met die Margaretha van den Hurck geworsteld aangezien zij in Den Bosch op 29-9-1719 mede als doopgetuige werd vermeld bij de doop van Maria Mechtildis Trisbach.
Ik heb altijd gedacht dat zij een zuster zou kunnen zijn van Anna van den Hurck.

Het heen en weer peddelen van Alkmaar naar Den Bosch is ook wat vreemd. Woonde daar meer familie?
In 1712 trouwde in Alkmaar zoon Arnoldus. In 1713 trouwde in Den Bosch dochter Barbara. In 1718 trouwde in Alkmaar zoon Evert.
Ik vermoed dan toch dat Antje eerder gehuwd is geweest en na het overlijden van haar man naar Den Bosch is gegaan. Haar moeder als(Margaretha van den Hurk)zal haar daar geholpen hebben bij de geboorte van haar dochter in 1719.

Maar de vraag blijft, waar is Antje gedoopt en waar getrouwd?

Nog even terugkomen op de vraag of Antje wel eens meter is geweest.
Op 14-5-1724 wordt er van Jan Lammerts van den Hurk een tweeling gedoopt: 1 Lambertus, get. Barbara Lammerts, 2 Willem, get. Anna Lammerts.
Bij de impost begraven 25-12-1729 wordt vermeld: "Bij Antie Lammers 't overlijden van Barber Lammers in 't Vijvertie, onder nihil.
Het Vijvertje is een nog bestaande straat in Alkmaar.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.