skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Eén miljoen bezoekers voor website BHIC

Margot America
Margot America Bhic
10 december 2015
De website van het BHIC, ‘Het Geheugen van Brabant’ (www.bhic.nl), verwelkomde deze week de één miljoenste bezoeker. 

 

De website van het BHIC, ‘Het Geheugen van Brabant’ (www.bhic.nl), verwelkomde deze week de één miljoenste bezoeker. Vorig jaar waren dat er in totaal 827.509, dat is nu dus al een stijging van 20 % in vergelijking met vorig jaar en ten opzichte van 2008 zelfs een verdubbeling. Een bewijs dat het BHIC erin slaagt om de lokale geschiedenis digitaal bij geïnteresseerden te brengen. Ook bedient het onderzoekers steeds beter met onder meer indexen, gescande archieven en interactieve forums. 

Onderzoekers

Een groot deel van de digitale bezoekers bestaat nog steeds uit onderzoekers. Ze kunnen thuis achter hun bureau graven in het verleden en gebruik maken van digitale bronnen. Regelmatig zet het BHIC nieuwe archiefbronnen online, zoals bijvoorbeeld oude kranten en fotocollecties.

Geschiedenis is hot

Daarnaast blijft lokale geschiedenis erg populair. Veel mensen vinden het heerlijk om oude foto’s en films te bekijken en nog eens terug te keren naar hun roots. Herinneringen aan de oude dorpsdokter, de pastoor en aan hun school of een plein waar ze als kind veel gespeeld hebben en dat door een nieuwe woonwijk is verdwenen. Dat zijn precies de gegevens waar het BHIC sinds de start van zijn ‘online geschiedenisboekjes’ in 2006 voortdurend naar op zoek is. Nu, tien jaar verder, doet het dat nog steeds door middagen/avonden in de regio te organiseren en het publiek erop te wijzen dat alleen zij de geschiedenis van hun woonplaats kleur kunnen geven. Veel belangstellenden geven hier dagelijks gehoor aan. Daarnaast is er ook de ‘verhalentrommel’; een ontdekkingsscherm waarin je kunt bladeren, zoeken en kunt reageren. Inmiddels staan er al bijna 6.000 geschiedenissen en herinneringen met foto’s over Brabant online. 

De BHIC site heeft hiermee bewezen een aantrekkelijk interactief historisch platform te zijn voor historisch geïnteresseerden. Door ook steeds weer nieuwe publiekswegen te verkennen en open te staan voor experimenten met nieuwe, eigentijdse digitale (sociale) middelen en interactieve forums, hoopt het BHIC deze stijgende lijn van bezoekers vast te houden.

Bezoekers bedankt!

Vorige week werden ook de resultaten van het tweejaarlijkse, landelijke kwaliteitsonderzoek naar de (digitale) dienstverlening onder archieven bekendgemaakt, verricht door onderzoeksbureau ART in Gouda. Daarbij kreeg het BHIC van al die bezoekers weer een mooi rapportcijfer: 8.1. Dit cijfer hebben we mede dankzij hun waardevolle bijdragen, reacties en opmerkingen. Daarom willen we hen heel hartelijk bedanken!