skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Christian van der Ven overhandigt vliegklare drone aan winnares prijsvraag BHIC

Margot America
Margot America Bhic
15 oktober 2015
Drie dikke archiefboeken in een glazen vitrine, maar hoeveel bladzijdes bevatten ze precies? We hebben een winnares! 

Drie dikke archiefboeken in een glazen vitrine, maar hoeveel bladzijdes bevatten ze precies? Honderden bezoekers van het BHIC in ’s-Hertogenbosch kwamen in de dagen van Open Monumentendag t/m Maritiem ’s-Hertogenbosch naar de Citadel en bogen zich over die prangende vraag. Naast wilde schattingen werd ook met meetlatjes en rekenmachines geprobeerd om het exacte aantal te bepalen, want er vielen mooie prijzen te verdienen.

Inmiddels zijn door loting negen winnaars blij gemaakt met een exemplaar van ‘Brabant daar brandt nog licht’, de geschiedenis van Brabant in stripvorm. En zes winnaars zijn, samen met hun partner, uitgenodigd voor een ‘meet & greet’ met televisie-wandelaar René Bastiaanse, directeur van het BHIC. Maar wie is er aan de haal gegaan met de hoofdprijs, de vliegklare drone?

Het precieze aantal bladzijdes van de drie tentoongestelde boeken samen was: 5058.

Met 5068 bladzijdes zat Elvira Wiskerke-Groot uit Cuijk daar slechts een tiental boven, dichterbij dan alle andere deelnemers. Vanmiddag kreeg zij daarom uit handen van Christian van der Ven, coördinator digitale dienstverlening, de door haar gewonnen prijs uitgereikt. Elvira daarover: “Wij hebben genoten van een gezellige dag Maritiem en dit is natuurlijk helemaal leuk om de eerste prijs te winnen!” In totaal hebben 563 bezoekers meegedaan aan de prijsvraag. Het laagst geschatte aantal bladzijdes was 211, het hoogst geschatte aantal maar liefst 3.982.543.

Over de boeken

Ook waren veel bezoekers natuurlijk erg nieuwsgierig naar die drie dikke pillen zelf. Wat waren het voor boeken? Wat staat er in? En is dat eigenlijk nog wel te lezen? Welnu, het ging om boeken met daarin resoluties (besluiten) van de Raad van State over de jaren 1748, 1749 en 1752. In deze ‘Haagse’ boeken vind je echter heel veel informatie met betrekking tot ‘ons’ Brabant. In die jaren was onze provincie namelijk geen zelfstandig gewest binnen de Nederlandse Republiek, maar viel als generaliteitsland direct onder het bestuur van de Staten-Generaal. Staats-Brabant werd vooral gezien als wingewest en militaire bufferzone. Een voorbeeld van een bladzijde uit deze boeken vind je bij dit bericht – kijk maar eens of je het kunt lezen.

Tot slot, ben je niet in de prijzen gevallen, dat is natuurlijk jammer. Maar vooral niet getreurd! Blijf ons gewoon volgen, want er volgen vast nog meer leuke acties bij het BHIC.