skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Schepenprotocollen Berlicum, Esch, Helvoirt, Schijndel, St.-Michielsgestel, Vught en Cromvoirt nu online op www.bhic.nl

Margot America
Margot America Bhic
17 november 2014
Ruim 155.000 scans online!  

 Fragment uit een getuigenverklaring (Schepenprotocol Schijndel): Mishandeling van Mechelina Adriaan Smits door haar man Johannis (1802-1804):

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft ruim 155.000 scans van schepenprotocollen van Berlicum, Esch, Helvoirt, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Vught en Cromvoirt online gezet. Hiermee is deze historische bron (van de vrijwillige rechtspraak) voor het hele lokale werkgebied van het BHIC nu voor iedereen beschikbaar. Een onmisbare bron voor genealogie en historisch onderzoek!

De protocollen bevatten informatie over onder meer erfdelingen, verkopingen en verpachtingen van land. Ook tellen zij vele akten met ondervragingen van personen die voor de rechtbank moesten verschijnen. Daarnaast bevatten ze informatie over het innen van belastingen, het aanstellen van onderwijzers en vroedvrouwen, het beheren van gemeentegronden en bijvoorbeeld de zorg voor de kwaliteit van (water)wegen.

Schepenbanken: een onmisbare bron!

In de tijd van de Republiek vóór 1811 oefenden de plaatselijke schepenbanken niet alleen bestuurlijke taken uit (vaak bijgestaan door burgemeesters en andere functionarissen), maar ook rechtsprekende taken in civiele en strafzaken, al naar gelang de bevoegdheid van de schepenbank. Daarnaast hadden ze nog een derde taak, die van de vrijwillige of voluntaire rechtspraak. Zaken, waarmee wij nu naar een notaris gaan, konden in die tijd niet alleen bij de notaris, maar ook bij de schepenbank worden vastgelegd of geregistreerd. Gemakkelijk, want niet elk dorp had een eigen notaris. Via de website van het BHIC zijn de akten nu makkelijk te doorzoeken en kun je bovendien doorklikken naar scans van de originele akten.

> Zoeken in de database met notaris-, schepen-, en andere akten.

> Overzicht van beschikbare bronnen (filter op schepenbanken en vervolgens op een van de bovenstaande plaatsen).

De volledige database met notaris-, schepen- en andere akten bevat met deze belangrijke aanvulling al meer dan 240.000 samenvattingen van akten.

Het BHIC wil bovendien speciaal Henk Beijers, Pauline Heessels, Jan Toirkens en Cas Koolen bij deze nog eens hartelijk danken voor het maken van samenvattingen van deze schepenprotocollen. Doordat nu ook scans van de originele registers zijn toegevoegd, kunnen onderzoekers niet alleen zoeken naar akten, maar ze ook daadwerkelijk digitaal raadplegen.

 

 …, en dat voor(noemde) van Dooremalen in gramme moede met een glas ’t bier int aangezigt van zijn vrouw gooijde. En ook, dat van Dooremalen op zeekeren tijd in den avond zijne voor(noemde) huijsvrouw opnam, en dezelve op de kaamer gooijde…