skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

17e eeuw: wat als een kind NIET gedoopt werd?...

Frans Van der Sande vertelde op 10 juni 2014 om 12:06 uur
Was het in die tijd mogelijk om een kind niet te dopen? Indien ja, was het toen mogelijk om als een ongedoopte een "normaal" leven te leiden? P.S. Proficiat met de formidabele make-over van deze site!

Reacties (6)

Dorethé zei op 11 juni 2014 om 00:16
Ja, het was mogelijk om een kind niet te laten dopen. Dopen was voor zover ik weet niet verplicht. Het registreren van huwelijken wel; wettelijke huwelijken konden alleen voor de schepenen of NG/NH predikant gesloten worden. Trouwde men alleen voor de rooms-katholieke kerk, dan was men niet wettig gehuwd.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 juni 2014 om 14:40
Dank voor het compliment, Frans! In aansluiting wat Dorethé zegt: er was inderdaad geen wettelijke verplichting een kind niet laten dopen maar vergeet de morele druk niet. Destijds werd verondersteld dat een niet gedoopte baby naar het voorgeborchte zou gaan, een niet gedoopte volwassene naar de hel.
Frans Van der Sande zei op 11 juni 2014 om 19:19
Ik was destijds met een stamboom van de familie Van der Sande (Vlaams-Brabant) begonnen in de hoop op een adellijke afkomst te kunnen pronken, maar het tegendeel blijkt waar te zijn: wij hebben de naam "Van der Sande" geërfd van een zekere Laurentius Antonii van der Sande uit Schijndel, die in 1699 op de vlucht sloeg naar België omdat hij van moord beticht werd. ..

Van Laurentius Antonii van der Sande is echter geen spoor te vinden in de DTB scans van Schijndel. Zijn geboortedatum moet te situeren zijn voor 1670 (hij was in 1690 in 's-Hertogenbosch gehuwd).

Het eigenaardige is: in de periode 1650-1668 (19 jaar) heb ik slechts één keer de naam Laurentius tegengekomen (Laurentius Antonii Joannis van der Haeghen, geboren op 07-03-1662 te Schijndel).

Blijkt dus dat deze Laurentius zelfs het zelfde patroniem (Antonius) heeft als de Laurentius die ik zoek (Laurentius Antonii van der Sande).
Mijn buikgevoel zegt me dat er een link moet zijn tussen beiden, maar ik moet het alleen nog kunnen bewijzen natuurlijk. Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat "onze" Laurentius niet gedoopt was, vandaar mijn vraag.

Dorethé: ik had zo'n vermoeden dat het alleszins op de één of andere manier verplicht was om ergens geregistreerd te zijn, maar ik was vooral geïnteresseerd om te weten of mensen die het niet zo nauw namen met de wet ook zonder gedoopt te zijn onder de radar van de wetsdienaars konden blijven.

Marilou, op het "oude" forum bestond de mogelijkheid om een vakje aan te vinken als je verwittigd wou worden als er reacties op een post gekomen waren. Ik vond dat heel interessant. Komt dat niet terug?
Dorethé zei op 11 juni 2014 om 22:07
Frans, met wie was Laurentius getrouwd? Hoe heten hun kinderen en ken je namen van doopgetuigen? Wellicht dat dit meer licht op de zaak kan werpen.
Heb je ook al gezocht in de schepen- en notarisakten (te vinden onder Archieven)? Misschien dat je daar iets kunt vinden. En voor wat betreft Schijndel kun je ook eens rondneuzen op de site van Henk Beijers. Hij heeft heel veel Schijndelse bronnen toegankelijk gemaakt.
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 12 juni 2014 om 08:29
@Frans: Het vinkvakje is er nog, maar in een andere vorm. Als je een account maakt en inlogt, krijg je bij alle onderwerpen (of je nu wel of niet hebt gereageerd) de mogelijkheid om de discussie te volgen. Op je profielpagina krijg je dan meldingen van nieuwe reacties. En daarbij kun je ook aanvinken of je er al dan niet ook via e-mail van op de hoogte gehouden wilt worden.
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 12 juni 2014 om 08:31
...tenminste, dat wás zo, want ineens ben ik het linkje kwijt om discussies te kunnen volgen. :-s Dat ga ik even melden aan de techneuten!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: