aanduiding nk bij adressen 1860-1870

vertelde op 29 mei 2009 om 14:47 uur

In de bevolkingsregisters van o.a. Tilburg en Geertruidenberg over de jaren 1860-1870 worden achter ieder adres de letters nk geplaatst. Iemand woont dan bijvoorbeeld in wijk G 34 nk. In de volkstellingsregisters van 1850 en latere bevolkingsregisters van 1870 e.v. komt die aanduiding niet meer voor. Ook is opmerkelijk dat niet in alle gemeenten de letters nk achter een adres worden vermeld. Weet iemand wat de letters nk betekenen?

Reacties (3)

Michiel zei op 30 mei 2009 om 11:31 uur

Zou de aanduiding nk "niet kadastraal" kunnen betekenen? Als wijksgewijze indeling in de bevolkingsregisters wordt gehanteerd, komen vermeldingen voor als D 136, G 346 enz. Om verwarring met aanduiding van kadastrale secties te voorkomen, zou dan in de br's daarachter de afkorting nk zijn geplaatst. Waarom niet in alle gemeenten en in gemeenten waar het wel voorkomt in latere registers die aanduiding niet voorkomt, is mij ook een raadsel.

Mariƫt Bruggeman bhic zei op 2 juni 2009 om 11:17 uur

Beste Theo,
de aanduiding NK komt helaas ook niet voor in de 'Leidraad voor het invullen van persoonskaarten' die je bij het Centraal Bureau voor Genealogie kunt downloaden. Er van uitgaande dat het dus iets specifieks van deze gemeenten is, zou je nog bij Burgerzaken van de gemeente Tilburg navraag kunnen doen (als je dit al niet gedaan hebt, tenminste).

theo van herwijnen zei op 8 juni 2009 om 08:23 uur

Het Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden van 1861 vermeldt het volgende:

no. 94 Besluit van den 3den November 1861, omtrent het vernieuwen en bijhouden der bevolkingsregisters.
artikel 23 i:
In de dertiende kolom worden wijk, dorp, gehucht of buurtschap, straat, nummer van het huis vermeld. Achter het nummer wordt de letter k geschreven, wanneer het huis in de kom is, nk wanneer het huis niet in de kom is. Bij verandering wordt de aanduiding der nieuwe woning daaronder geschreven.
Vreemd genoeg zijn de adressen in Tilburg en Geertruidenberg voorzien van de aanduiding nk, terwijl je toch zou mogen verwachten, dat de meeste huizen in de bebouwde kom staan, het woord zegt het al!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: