skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Karin de Mol
Karin de Mol RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Karin de Mol
Karin de Mol RA Tilburg

Akte van denombrement Willem van Hersel 1531

Willem Nabuurs
Willem Nabuurs vertelde op 22 mei 2019 om 09:47 uur
Volgens het artikel van Anton Neggers in Gens Nostra over de Oirschotse familie Van Hersel wordt vermeld dat Willem Loijwijchs van Hersel op 25 april 1531 een akte van denombrement liet opmaken waarin onder meer Philips van Hersel als achterleenman werd vermeld. Helaas geeft Anton Neggers voor dit specifieke feit geen bronvermelding, daar waar in de rest van het artikel wel zo goed als alles via heldere bronvermeldingen wordt toegelicht.

Wie weet wat zo'n akte van denombrement inhoudt en waar ik die zou kunnen vinden? Van een andere akte van denombrement uit 1440 geeft Anton Neggers aan dat die te vinden is bij het BHIC, dus ik hoop dat dat ook voor deze akte geldt en dat hij dan via scannen op verzoek beschikbaar gemaakt kan worden.

Reacties (12)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 22 mei 2019
Deze informatie heb ik gehaald uit het archief (19) Raad van Brabant:
Wanneer men beleend werd met een bepaald goed of recht ontving men het recht op genot hiervan, terwijl men hulde en manschap deed, d.w.z. de belofte van trouw en de belofte zekere prestaties te verrichten, bijvoorbeeld goederen te leveren of krijgsdiensten te verrichten. Deze belofte werd gedaan aan de leenheer. Bij gelegenheid van de belening door de leenheer en verheffing door de leenman van het leen moesten door de leenman heergewaden en hofrechten worden betaald. De hofrechten waren een soort griffieleges. Het heergewaad diende als erkenning door de leenman van de rechten van de leenheer. Van de belening werd een verleibrief of leenakte opgemaakt. In deze akte stond dat hulde en manschap waren gedaan, en dat de hofrechten en heergewaden waren betaald. Verder werd omschreven waaruit het leengoed of recht nu precies bestond. Dit noemt men het denombrement. Vóór de leenverheffing moest de leenman zijn leengoed of recht duidelijk, uitgebreid en gespecificeerd omschrijven. *
Dit gebeurde in de akte van denombrement die ter griffie van het leengerecht moest worden ingeleverd. Ook op andere momenten moesten akten van denombrement opgemaakt worden, zoals bij het optreden van een nieuwe leenheer of als de leenheer van tijd tot tijd wilde overgaan tot de inventarisatie van zijn leengoederen of rechten. Met behulp van de ter griffie berustende akten van denombrement werden de leenregisters opgesteld. Onder aan de bladzijde werd het leengoed of recht vermeld. Daarboven plaatste men de opeenvolgende leenmannen.
Had je die andere akte ook uit dit archief aangevraagd en laten scannen?
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 22 mei 2019
De akte van denombrement van 1440 van Willem van Heerzele wordt aangeduid als BHIC, Collectie Schaduwarchieven nr. 281, fol. 209. Mogelijk dat de akte van 1531 zich in datzelfde of een gelijksoortige archieftoegang bevindt.

M.b.t. de vraag van Mariët: nee, die heb ik nog niet laten scannen. Is misschien wel een goed idee
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 22 mei 2019
Ik ben even op zoek gegaan in het archievenoverzicht naar het hierboven genoemde inventarisnummer, maar kan het zo snel niet vinden. Enig idee onder welk toegangsnummer dit tegenwoordig terug te vinden is?
Egbert zei op 22 mei 2019
toegangscode 360 Schaduwarchieven, 20e eeuw ( Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) )
inventarisnummer 281 "Denombrementen van de Brabantse Lenen onder 's-Hertogenbosch, vanaf 1440", kopie op plaatsnamen en namen van leengoederen, vanaf 1440
Datering: vanaf 1440
NB: Kopieën Leenhof van Brabant, Algemeen Rijksarchief Brussel
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 23 mei 2019
bedankt Mariet. Helaas geen scannen op verzoek icoon
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 23 mei 2019
De microfiches zullen zeker niet gaan lukken, daar hebben we de apparatuur niet voor. Maar ik ga nog even kijken of we misschien het gekopieerde deel (281 uit 360) voor je kunnen scannen. Ik hou je op de hoogte
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 24 mei 2019
@Willem; het deel gaan we scannen en online plaatsen. We houden je via de mail op de hoogte van de plaatsing van de scans op onze website.
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 24 mei 2019
bedankt Mariët!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 29 mei 2019
Het boek is inmiddels gescand en zal binnen enkele dagen online staan. Succes!
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 6 juli 2019
Inmiddels via watstaatdaer.nl een transcriptie gekregen van de akte van denombrement van 1440 (zie https://watstaatdaer.nl/forum/akte-van-denombrement-heerzele). De akte van 1531 is helaas nog niet gevonden, dus als iemand die nog tegenkomt houd ik me aanbevolen.

De akte van 1440 biedt echter wel een aanwijzing, aangezien Willem van Hersel daar zijn broer Luppen noemt als achterleenman. Het ligt dus voor de hand dat de Philips van Hersel die in 1531 achterleenman was een nakomeling was van de Luppen van Hersel uit 1440, vermoedelijk diens kleinzoon

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: