skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Akte van eerbied

theo vertelde op 20 april 2019 om 20:35 uur
Ik ben al meer dan eens huwelijksakten in de eerste helft van de 19e eeuw tegengekomen, waarbij de vader van een bruidegom/bruid weigert om huwelijkstoestemming aan zijn zoon/dochter te geven. In de bijlagen bij die huwelijksakten worden dan akten van eerbied genoemd, dat zijn akten waarbij de bruidegom/bruid via een notaris alsnog huwelijkstoestemming van zijn/haar vader te krijgen. De vader volhardt soms tot drie keer toe in zijn weigering. Toch gaat het huwelijk gewoon door. Wat is dan de zin van al of niet huwelijkstoestemming geven?

Reacties (16)

Helena zei op 20 april 2019 om 23:08
In eerste instantie zocht men natuurlijk het huwelijksconsent van de ouders, grootouders of voogd. Maar bij weigering was er in die jaren dan toch deze weg: Dat was een akte waarin de rechter regelde dat een meerderjarige onder de dertig jaar toch zonder toestemming van zijn ouders of grootouders in het huwelijk kon treden.
De rechter besliste dus.
theo zei op 21 april 2019 om 13:16
Helena,

Uit niets blijkt, dat de rechter eraan te pas gekomen is. De bruidegom stapt naar de notaris, laat een akte opmaken, waarin hij zijn vader vraagt alsnog huwelijkstoestemming te geven. Vader weigert, ook nadat er twee nieuwe pogingen van de bruidegom zijn geweest. Ook blijkt niet uit de huwelijksakte, dat de rechter er aan te pas gekomen is.
Bram zei op 21 april 2019 om 14:19
Iets vergelijkbaars vind ik bij een schepenhuwelijk in 1736 in Mierlo: https://www.openarch.nl/bhi:1d32524e-f98e-c0a0-b890-baa6db094863

De bruid krijgt geen toestemming van haar ouders, maar omdat ze ouder is dan 20 jaar en de ouders geen geldige reden kunnen aanvoeren mogen ze toch in ondertrouw gaan. Het werd zo te zien alles met de schepenen geregeld.
Bram zei op 21 april 2019 om 14:19
Iets vergelijkbaars vind ik bij een schepenhuwelijk in 1736 in Mierlo: https://www.openarch.nl/bhi:1d32524e-f98e-c0a0-b890-baa6db094863

De bruid krijgt geen toestemming van haar ouders, maar omdat ze ouder is dan 20 jaar en de ouders geen geldige reden kunnen aanvoeren mogen ze toch in ondertrouw gaan. Het werd zo te zien alles met de schepenen geregeld.
HenkD zei op 21 april 2019 om 15:57
Het gaat hier om het huwelijksrecht zoals dat in het Wetboek Napoleon voor Nederland van 1809 is bepaald.
Vanaf 18 jaar (mannen) of 15 jaar (vrouwen) mocht men trouwen.
Maar altijd was toestemming van de ouders nodig. Geen toestemming, dan was trouwen wettelijk niet mogelijk.
Vanaf 25 jaar (M) of 21 jaar (V) was men voor het huwelijksrecht meerderjarig.
De ouders hoefden geen reden van de weigering op te geven als het ging om een kind jonger dan 25/21.
Na de leeftijd van 25/21 was ook toestemming nodig, zelfs al was men 50, of als men voor de 2e keer wilde trouwen.
Maar bij deze huwelijksmeerderjarigen konden de ouders alleen hun toestemming onthouden op wettelijke gronden.
Als praktische invulling daarvan was er de notariële Akte van Eerbied: daarin werd het huwelijk aangekondigd en de ouders om raad werd gevraagd. De akte werd aan de ouders betekend en hun werd door de notaris om hun mening en de reden van weigering gevraagd.
Dit proces herhaalde zich soms tot drie keer toe.

Gaf de weigerachtige ouder geen - of geen wettige reden op dan werd dat gezien als "stilzwijgen".
En dan geldt: "wie zwijgt stemt toe".
Een maand later kon het huwelijk alsnog voltrokken worden.
Helena zei op 21 april 2019 om 23:11
@Theo, - je hebt gelijk. Niet de rechter (dacht hier aan het Vredesgerecht), maar je moest inderdaad aar de notaris voor een dergelijke akte en soms tot 3x toe. [Had het kunnen weten na dat notarissen project van BHIC ...ben het zo dikwijls tegengekomen]
@HenkD, - dank je wel voor je verdere uitleg. Vind het wel vreemd dat iemand van 50 nog een dergelijke verklaring nodig zou moeten hebben...
HenkD zei op 22 april 2019 om 01:06
@Helena, ja dat is moeikijk voor te stellen. Maar wettelijk gezien was er geen leeftijdsgrens o.i.d. voor het toestemmingsvereiste.
Het komt voort uit het Romeinse recht waar de pater familias in feite bij elke kwestie het laatste woord had.
Hier een voorbeeld van een 43 jarige bruidegom die een Akte van (kinderlijke sic!) Eerbied had moeten regelen om te kunnen trouwen.

BS huwelijksakte (Akte)datum: 13-12-1831 Plaats: Grave
Bruidegom
Henricus Theodorus van Elswijck geboren 05-07-1788 te Grave
Bruid
Maria Aldegonda Mechtilda Berbers geboren 06-01-1802 te Roermond

De akte zelf is ook te vinden onder de Schepenakten alhier (7128.228 nr. 48).
Het zal in de praktijk overigens vaak niet zo'n vaart hebben gelopen.
HenkD zei op 25 april 2019 om 20:05
@Theo,
wat natuurlijk meespeelde was het feit dat zo'n akte van eerbied de verhoudingen binnen een familie behoorlijk op spanning zette.
Heb je daar voorbeelden van? En/of kwam daar jouw vraag vandaan?
theo zei op 25 april 2019 om 20:21
Henk,

Ik kwam de akte van eerbied tegen in huwelijksbijlagen. Maar voor eventuele latere gespannen verhoudingen binnen de familie heb ik geen aanwijzingen.
Marielle zei op 2 juni 2022 om 15:27
Ik heb een vraag, ik heb ook een melding van zo een akte. Alleen is de vader niet bekend en de moeder al overleden. Was het dan ook normaal dat zo akte werd aangevraagd? Helaas is de akte niet aanwezig want ik zou graag willen weten wie dan eventueel de voogd was.
theo zei op 2 juni 2022 om 15:39
Marielle,

Kun je mij zeggen om wie het gaat? Als de vader niet bekend is en de moeder is al overleden, is er normaal gesproken een voogd, die huwelijkstoestemming moet geven, tenzij de bruidegom of bruid meerderjarig was. Dan had hij/zij geen huwelijkstoestemming nodig.
Norah zei op 2 juni 2022 om 17:22
Ik weet niet in welke tijd dit zich afspeelde, maar nog niet zo lang geleden moest men zelfs tot 30 jaar oud toestemming krijgen.
Belem zei op 2 juni 2022 om 22:33
Klopt wat Norah vertelt, het is mijn grootouders overkomen.

Eind jaren '20 kreeg mijn oma niet de nog vereiste toestemming van haar ouders om met mijn opa te trouwen.
Ze heeft vervolgens gewacht tot haar 28e, toen was de toestemming niet meer vereist.

Het is mij niet bekend hoe lang deze regel nog heeft bestaan en of die leeftijdsgrens voor een vrouw landelijk gold.

Vriendelijke groeten,

Belem
HenkD zei op 4 juni 2022 om 18:39
@Belem In die periode - jaren twintig - was toestemming nodig van de ouders tot 30 jaar.
Wel is er een wijziging geweest van artikel 148 BW op 17 juli1927. Ik zal je de achtergrond van dit raadselachtige artikel besparen, maar het zou best kunnen dat jouw grootmoeder daarvan gebruik heeft kunnen maken om kort daarna - en vóór haar dertigste én zonder volledige toestemming van haar vader - alsnog op haar 28ste heeft kunnen trouwen.
Norah zei op 4 juni 2022 om 19:53
Aanvulling op wat Henk zojuist vermeldde; het was tot 1970 met ouderlijke toestemming beneden de 30 jaar v. h. bruidspaar.
Jan N. zei op 6 juni 2022 om 15:29
Op grond van artikel 99 Boek 1 van het in 1838 in Nederland ingevoerde Burgerlijk Wetboek was de ouderlijke toestemming voor het huwelijk van een meerderjarig kind vereist tot dertig jaar. Dat artikel bleef ongewijzigd van kracht tot 1970. In 1970 is Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek vervangen door een geheel nieuw Boek 1 en daarmee is artikel 99 van het oude Boek 1 komen te vervallen. Artikel 99 luidde:
“Een meerderjarig wettig kind moet tot zijn dertigsten verjaardag tot het aangaan van zijn huwelijk de toestemming verzoeken van zijne ouders, voor zooverre zij hunnen wil kunnen verklaren en voor zooverre zij op het tijdstip, dat zijne minderjarigheid eindigde, niet van het gezag over hem waren ontzet.
Wanneer het deze toestemming niet verkrijgt, kan het de tusschenkomst inroepen van den kantonregter van zijne woonplaats, of - bij gebreke daarvan – van zijne verblijfplaats.”

In de eveneens vervallen artikelen 100 tot en met 104 werd de rol van de kantonrechter nader uitgewerkt. De kantonrechter riep de ouders en het meerderjarige kind op om voor hem te verschijnen en zo de bezwaren van de ouders te vernemen en om te bemiddelen of zoals de wet het formuleerde: “hun alle zoodanige vertoogen te doen als hij in hun wederzijdsch belang zal oirbaar achten”. Van de verschijning maakte hij een proces-verbaal op, zonder vermelding van de redenen die over en weer werden aangevoerd. Als de ouders of één van hen bleven weigeren, mocht het huwelijk pas na drie maanden, gerekend van de dag van de verschijning, worden voltrokken. Die drie maanden waren bedoeld om het kind nog eens te laten nadenken over zijn trouwplannen. De ouders konden het huwelijk van een meerderjarig kind dus niet verhinderen, maar wel vertragen. Deze toestemming heeft alles te maken met eerbied/respect van het kind voor zijn ouders. Van eventuele vervanging van de ouderlijke door de grootouderlijke toestemming, zoals bij de minderjarigentoestemming, was hier geen sprake. Bij minderjarigen wordt door de toestemming van de ouders of de grootouders een onbekwaam kind bekwaam om te trouwen. Een meerderjarige is, uitzonderingen daargelaten, per definitie bekwaam om te trouwen.

De periode vóór 1838, gerekend vanaf de Franse Revolutie:
Vanaf 1 mei 1809 gold in Nederland het “Wetboek Napoleon ingerigt voor het Koningrijk Holland”. Dat Wetboek werd ingevoerd door koning Lodewijk Napoleon, die in 1806 door zijn broer keizer Napoleon Bonaparte in Nederland op de troon was gezet. Op 1 juli 1810 deed Lodewijk Napoleon als gevolg van ongenoegen met zijn broer weer afstand van de troon en werd Nederland ingelijfd bij het Franse Rijk. Dat betekende ook het einde van het door Lodewijk Napoleon ingevoerde Wetboek Napoleon. In artikel 109 Boek 1 van dit Wetboek werd bepaald dat zolang de ouders leefden, altijd hun toestemming vereist was, zelfs als het kind eerder getrouwd geweest was.

Na de inlijving bij Frankrijk werd in maart 1811 de Franse Code Civil van 1804 ofwel de Code Napoléon ook in Nederland van kracht. Daarin was in artikel 152 Livre 1 Titre V, bepaald dat voor meerderjarige jongens de ouderlijke toestemming om te trouwen vereist was tot het bereiken van de volle leeftijd van dertig jaar en voor meisjes tot de volle leeftijd van 25 jaar. De toestemming moest worden gegeven bij een door een notaris opgemaakte “acte respectueux”. Later is de grens zowel voor jongens als voor meisjes gelegd bij vijfentwintig jaar.
Artikel 152 luidde:
“Depuis la majorité fixée par l’article 148, jusqu’à l’âge de trente ans accomplis pour les fils, et jusqu’à l’âge de vingt-cinq ans accomplis pour les filles, l’acte respectueux prescrit par l’article précédent, et sur lequel il n’y aurait pas de consentement au mariage, sera renouvelé deux autres fois, de mois en mois ; et un mois après le troisième acte, il pourra être passé outre à la célébration du mariage.”
Ik heb dit als volgt vertaald:
“Vanaf het bereiken van de meerderjarigheid zoals die is vastgelegd in artikel 148, tot de volle leeftijd van dertig jaar voor zonen en vijfentwintig jaar voor dochters, zal de in het voorgaande artikel voorgeschreven akte van eerbied, zolang geen eensgezindheid bestaat over het huwelijk, nog twee maal, om de maand, opnieuw worden opgemaakt. Een maand na de derde acte, zal het huwelijk kunnen worden gesloten.”

In 1813 werd Willem I koning van Nederland. Hij wilde een eigen Nederlandse codificatie. Die kwam er in 1838. Tot dat jaar bleef in Nederland gewoon nog het Franse recht gelden.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.