Bekensteijn te Oploo / familie Van Steenhuijs

vertelde op 19 september 2019 om 23:41 uur

Kan iemand mij wellicht helpen aan scans van het volgende artikel uit Merlet 1993, p. 32-42:
H. Douma. Het kasteeltje Bekensteyn op de Sambeekse Hoek onder Oploo: met enige bijzonderheden over een tak van het geslacht van Steenhuijs in Deens-Holsteinse dienst.

In de Annuaire de La Noblesse de Belgique van 1857 wordt "Godefroid de Steenhuys" (volgens dit artikel in 1475 gehuwd met Elisabeth van der Voort) namelijk genoemd als "seigneur de Bekensteyn", helaas zonder bronvermelding. Is hiervoor enig bewijs in primaire bronnen te vinden? Of is het "fantasie" van de betreffende 19de-eeuwse genealoog en wellicht zijn voorgangers? Ik heb zelf namelijk niets daarover kunnen vinden tot op heden.

Reacties (7)

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 24 september 2019 om 10:03 uur

Ga ik voor je regelen, Gérard! Je ontvangt later vandaag een mailtje met de scans van dit artikel. Veel succes met je verdere onderzoek!

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 24 september 2019 om 10:45 uur

Helaas blijkt juist deze jaargang bij ons te ontbreken. Mijn collega van onze bibliotheek is deze week nog afwezig, maar ik zal na 30 september nog even navraag bij hem doen. In de tussentijd zou je nog kunnen informeren bij de Historische Kring Land van Cuijk of zij beschikken over deze jaargang: http://www.historischekringlandvancuijk.nl/Main/Kring.html?page=Merlet

Kees Wijnhoven zei op 25 september 2019 om 14:26 uur

Dag Gerard,
J.B. Rietstap geeft dit verhaal ook in zijn uitgave van "heraldieke bibliotheek" uit 1880 blz. 7. Deze gegevens zijn volgens mij ook klakkeloos overgenomen door A.van Sasse van IJssel.
Walraaf van Steenhuys werd 27-5-1646 beleend met Aerdt en was volgens dit verhaal een afstammeling van de 3e zoon van ridder G.van der Horst uit Calcar.
De oudste zoon heette Diederik van der Horst, de tweede Arnold van Holthuysen en de derde dus Godfried van Steenhuis, omdat hij ca. 1100 een stenen huis bouwde. Adolf van Steenhuys + 1355 x Beatrix van Wijlich is de stamvader van von Wylich und Lottum. Godert van Steenhuysen van Oploo stierf in 1506 huwde met Elisabeth of reisje van der Voort(wier moeder een van Meerwijk was).
Aldus een verkorte weergave!

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 26 september 2019 om 09:12 uur

Inmiddels heb ik zowel van een collega als van één van onze vrijwilligers de scans van het betreffende artikel ontvangen. Als het goed is, heb je ze zojuist ontvangen in je e-mail, Gérard! Veel plezier ermee!

Gérard Derks zei op 26 september 2019 om 20:51 uur

@ Lisette, ik heb de scans per mail ontvangen, hartelijk dank!

Gérard Derks zei op 26 september 2019 om 21:17 uur

@ Kees, dank ook voor jouw reactie.

Het "verhaal" van de drie broers (Van der Horst, Holthuysen en Steenhuijs) is al heel oud. Het wordt al vermeld in de publicatie uit 1749 van J.D. von Steinen over de familie Van Steenhuijs.

Het ging en gaat mij nu specifiek om bewijsmateriaal uit primaire bronnen m.b.t. de oudste gegevens m.b.t. Bekensteijn en de oudste generatie(s) van de familie Van Steenhuijs in het land van Cuijk. Het echtpaar (Godert) Van Steenhuijs-Van der Voort ben ik nog in geen enkele primaire bron tegengekomen. Het enige bewijs m.b.t. het bestaan van deze Godert als vermoedelijke eerste Van Steenhuijs in Oploo dat ik tot nu toe heb gevonden is de vermelding van "Gadert van Steenijs" onder het kopje Oploo op de Gelderse riddercedul van 1468. Ik heb origineel (nog) niet gezien dus bij de transcriptie een klein voorbehoud.

G.W.Ch. Lemmens zei op 7 oktober 2019 om 10:24 uur

Een gezin van Steenhuys zijn de eerste wiens kinderen vermeld zijn als eersten in het doop boek van Sint Anthonis van ca. 1639 / 1640 ! Groet, Gerard L.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: