skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Boek: Pompen, vrome ende eerlijcke luyden

Bram vertelde op 9 november 2020 om 13:29 uur
Zou iemand kunnen nakijken in het boek: "Pompen vrome ende eerlijcke luyden” van A.F.N. van Asten van wie Jacob Jan Pompen afstamt?

Volgens mijn gegevens is hij getrouwd met Joanna Dirck Gerrits Heesterbeek tussen 1600 en 1609 in Leende. Ik vermoed dat hij van Jan Jacob Peter Pompensoen alias de Verwer afstamt maar hoe precies is me onbekend. Ook diens voorvaderen kan ik gokken, maar het zou fijn zijn als iemand het na zou kunnen kijken.

alvast hartelijk bedankt voor de moeite
Bram

Reacties (5)

Gérard Derks zei op 9 november 2020 om 22:17
In het boek van Van Asten komt geen echtpaar voor met de namen Jacob Jan Pompen en Joanna Dirck Gerrits Heesterbeek......

Op blz. 22 staat wel een echtpaar Jacob (Jan) Pompen x Jenneke Gerijts met drie kinderen: Theodorus, ged. Leende (RK) 1.8.1609; Justinus, ged. Leende (RK) 26.1.1618 en Joanna, zonder doopdatum, tr. Leende (RK) 5.11.1634 Adriaan Adriaan Nasen.

Ik vind de bewijsvoering ter onderbouwing van de oudste generaties in dit boek overigens hier en daar erg mager. Mijn voorouders Pompen behoren tot de tak te Alem.
Bram zei op 9 november 2020 om 22:47
Beste Gérard Derks,

hartelijk bedankt! Precies om dat echtpaar gaat het. Ik ben benieuwd te weten wie de voorouders van deze Jacob Jan Pompen zijn, staan die ook in het boek vermeld?

een klein zijweggetje: Jenneke Gerijts wordt genoemd in een afgebroken testament in inv. nr. 1637 van dato 20-02-1625. Haar volledige naam haal ik uit het cijnsboek van Leende, waar Jacob Jan Pompen als man ende momber van Jenneken Dierick (Gerrit) Heesterbeecx dochter genoemd wordt. Lastig te lezen, maar inmiddels ben ik vrijwel zeker, temeer omdat hun zoon uit 1609 Theodorus heet en door naar doopgetuigen te kijken.

Ik zelf stam van de Leendse Pompens af onder andere van deze Jacob Jan Pompen via Joanna.
Gérard Derks zei op 9 november 2020 om 23:17
De veronderstelde vader Jan Pompen, geboren Leende ca 1525 (lijkt mij aan de vroege kant) wordt vermeld op blz. 21 met de opmerking dat "we" hem alleen kennen van een schutblad van een schepenprotocol uit 1584 waarop staat te lezen "Schepen in 1584. Jan Pompen". (RA Heeze, inv.nr. 1644). Hij was gehuwd met een onbekende vrouw en had daarbij behalve hierboven genoemde Jacob nog een dochter Margriet Pompen, gehuwd met Thonis Verhagen, geboren ca 1566. (Zonder enige bronvermelding).

En dan - hoewel "we hem alleen kennen van een schutblad van een schepenprotocol uit 1584" wordt hij zonder enig bewijs of bronvermelding opgevoerd als zoon van Hendrik Jacob Heynselmans / Pompen en Yken Jan Moiarts .......

Ik heb zo mijn vraagtekens bij deze aansluiting. Wat meer bewijsmateriaal lijkt me hier dringend gewenst!
Gérard Derks zei op 9 november 2020 om 23:24
De door jou genoemde Jan Jacob Peter Pompensoen alias de Verwer wordt genoemd op blz. 18 als Jan Jacob Pompen ook genaamd sFerwers (zonder verdere gegevens of jaartallen) met alleen een dochter Margriet Jan sFerwers (gehuwd met Hendrik die Cuyper) bij een onbekende vrouw. Opnieuw alles zonder enige bronvermelding .....
Bram zei op 10 november 2020 om 15:33
Beste Gérard Derks,

dat is inderdaad allemaal wel dunnetjes. Over Jacob Jan Pompen heb ik zelf nog niet zoveel kunnen vinden.

Over Jan Jacob Peter Pompen alias de Verwer wel. Hij heeft in ieder geval 5 kinderen zo zegt het cijnsboek. Bij één daarvan (208.3) wordt een deling voorgenomen en bij nog een paar andere cijns worden de familieverbanden duidelijk. Zo kom ik op de kinderen van Jan Jacob Pompen alias de Verwer: Cornelis Jan Verwers, Willem Jan Verwers de oude, Willem Jan Verwers de jonge, Jan Jan Verwers en Margriet Jan Verwers (getrouwd met Hendrick Cuijpers).

Omdat hij Jan Jacob Pompen alias de Verwer heet en omdat hij een zoon Jan heeft is het wel verleidelijk te denken dat deze zoon Jan weer een zoon Jacob heeft gekregen. Maar meer als speculeren kan ik helaas op dit moment nog niet.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: