skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Bonkaarten halen op Molenstr.44 te Oss tijdens de oorlog

Mia van den Bergh: plaice10@citytel.net vertelde op 16 juni 2008 om 09:20 uur
Hoewel “de Maaskant” nog levendig in mijn oorlogsherinneringen staat, heb ik tot mijn spijt nooit de namen geweten van twee leden van het Gemeentehuis in Lith, die iedere laatste Vrijdag van de maand naar Oss kwamen om op Molenstraat 44 de benoodigde bonkaarten voor ondergedoken Joden –arbeiders en de leeftijds groep (21 jaar) op te halen.
Ondanks herhaaldelijk terugkerende “Grune”, dreigementen voor mijn familie, steeds herhalende huiszoekingen, etc, hebben zij mij nimmer op heeter daad betrapt en verlieten het huis met de woorden:”Das madchen ist zu schnell”.
Ik heb de groene “Jeep” meermalen voor ons huis zien staan en een keer de soldaten zien binnengaan.
Verder in de straat woonde Jacques van der Heyden, waar ik mijn tijd ging uitzitten, en als de kust weer veilig was ging ik naar huis voor een of twee nachten, nooit meer.
Nuland was voor mij een veilig oord. De kruideniers winkel van Nelleke en Jan Zwanenberg was een veilig onderkomen voor wie hulp nodig had.
Na de oorlog hebben de twee heren van Uw gemeentehuis mij herhaaldelijk gevraagd om Burgemeester van Lith te worden. Ik was zeer verguld dit aan te horen, maar voelde mezelf daar niet bekwaam voor. Ik kon mij niet op een burgemeester’s “zetel” zien zitten en anderen het werk voor mij doen.
Na een korte tijd in Tilburg te hebben gewoond, ben ik daar getrouwd en ging in 1952 met mijn man en twee dochtertjes met de “Rijndam” op weg naar Canada, waar wij het geweldig naar onze zin hebben.
Mijn contact met bhic is voornamelijk bedoeld om te vernemen of deze voorgenoemde gemeente ambtenaren nog in leven zijn. Ik ben nu 95 jaar en zie Uw antwoord met interesse tegemoet.
Met mijn dank voor Uw aandacht,

Mia (Scholten) van den Bergh.

Reacties (1)

Christian van der Ven, namens BHIC bhic zei op 23 juni 2008 om 11:34
Hallo Mia, wat een bijzonder verhaal! Ik kan me voorstellen dat je graag zou willen weten wie die twee onbekende heren zijn.

De enige informatie die een collega van mij, Henk Buijks, kon vinden over dit onderwerp, was een hoofdstuk over de voedselvoorziening, in de Maaskroniek, een boek over de Tweede Wereldoorlog aan de Maaskant, uitgegeven door de heemkundekring "Maasdorpen in de gemeente Lith". Daar staan helaas geen namen in vermeld waar het Lith betreft.

Zo'n enorme ambtelijke organisatie had Lith indertijd echter niet, dus ik stel me zo voor dat inwoners van Lith die heren nog moeten kennen. Misschien zou u eens een oproepje kunnen plaatsen via de lokale media? En anders kunt u ook eens navraag doen bij de genoemde heemkundekring.

Als je het artikel nog wilt hebben, dan kan ik dat wel toemailen. Laat het me maar even weten.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.