skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Bronnen voor doodsoorzaken in Nederland en Vlaanderen in de 19de en 20ste eeuw

Indie van Lieshout vertelde op 11 januari 2021 om 11:04 uur

Beste collega-onderzoekers,

waarschijnlijk zijn de meeste van jullie hier ook al eens naar op zoek geweest: de doodsoorzaken van onze voorouders. Hoewel we erg graag zouden willen weten waaraan onze voorouders overleden zijn, is dit vaak niet eenvoudig te achterhalen. Omdat na onderzoek is gebleken dat er toch wel degelijk diverse bronnen (in de toegangen op archieven van gemeentebesturen) uit de negentiende en twintigste eeuw te vinden zijn, waarmee we de doodsoorzaak van onze voorouders kunnen achterhalen, hebben wij speciaal voor jullie een lijst opgesteld van de beschikbare bronnen in heel Nederland en België. De lijst bevat de namen van gemeenten, beschikbare perioden van deze bronnen, de naam van de archiefinstelling, het nummer van de toegang en het inventarisnummer.

De lijst voor Nederland: Bronnen voor doodsoorzaken in Nederland – Genealogie in de Nederlanden (http://www.nederlanden.be/bronnen-voor-doodsoorzaken-in-nederland/)

De lijst voor Vlaanderen: Bronnen voor doodsoorzaken in Vlaanderen – Genealogie in de Nederlanden (http://www.nederlanden.be/bronnen-voor-doodsoorzaken-in-vlaanderen/)

Andere bronnen voor doodsoorzaken: Thema I: doodsoorzaken – Genealogie in de Nederlanden (http://www.nederlanden.be/thema-i-doodsoorzaken/)

Nederlandse doodsoorzaaknummers: Classificatie van doodsoorzaken (pdf, 226 kB) (https://www.ru.nl/publish/pages/856821/classificatie_van_doodsoorzaken.pdf )

Belgische doodsoorzaaknummers: Doodsoorzaken vermeld in bevolkingsregisters (pdf, 494 kB) (https://www.familiekunde-brussel.be/pdf/misc/doodsoorzaken.pdf )

Veel voorkomende ziektenamen: Lijst van doodsoorzaken (pdf, 2,1 MB) (https://www.ru.nl/publish/pages/856821/doodsoorzaken_2020-07-01.pdf )

Mochten jullie nog vragen of aanvullingen hebben, dan hoor ik dat uiteraard graag.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Reacties (6)

Jeanne1 zei op 11 januari 2021 om 14:22
Dank je wel, Indie.
Helaas krijg ik bij de drie onderste links een melding dat de pagina niet is gevonden.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 11 januari 2021 om 15:58
Bedankt Indie, voor je mooie overzicht. Ik heb, dankzij Jeanne en Jimmy, de linkjes in jouw bijdrage zo aangepast dat ze nu wel werken.
Indie van Lieshout zei op 12 januari 2021 om 10:38
Hoi Jimmy en Mariët,

hartelijk dank voor jullie behulpzaamheid. Hopelijk zijn met deze interessante bronnen weer heel wat onderzoekers op weg geholpen.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout
Indie van Lieshout zei op 14 januari 2021 om 12:08
Hoi Peter,

ik citeer uit het document "Bronnen doodsoorzaken Nederland" het volgende: "Dit document biedt een gedegen overzicht van alle bronnen voor doodsoorzaken die te vinden zijn in de archieven van de (voormalige) gemeentebesturen welke bij diverse archiefinstellingen in heel Nederland bewaard worden. Concreet betreft het bronnen uit de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. In het overzicht vindt men met name de zogenaamde verklaringen omtrent overlijden, in dagelijks (archief)taalgebruik ook wel “doodsbriefjes” genoemd, welke in 1865 bij wet werden ingesteld en welke tot 1957 de doodsoorzaak van de overledene bevatten. Hier en daar zijn ook wat oudere en andersoortige bronnen in het overzicht te vinden."

Voor wat betreft de Nederlandse bronnen bevat het overzicht voornamelijk doodsbriefjes (verklaringen omtrent overlijden), maar ook een klein aantal andere bronnen is opgenomen, bijvoorbeeld sterfteregisters of doodsoorzakenregisters, die bijvoorbeeld van de stad Amsterdam bewaard zijn gebleven.

In België kent men geen doodsbriefjes, wel de aangifteformulieren voor doodsoorzaken die de lijkschouwer/geneesheer aan de ambtenaar van de burgerlijke stand zond. Een beetje vergelijkbaar dus met onze Nederlandse doodsbriefjes, al is men in België daar al in 1851 mee begonnen.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: