skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

cornelia dircks

Alois Kanon vertelde op 15 maart 2019 om 17:15 uur
Wie kan mij helpen aan meer gegevens betreffende mijn stamouder Cornelia Dircks .geboren ca 1646 in Den Bosch en op 6 maart 1667
gehuwd in Steenwijk met Jochem Lukesz. . Zij was weduwe toen ze huwde.
Alois

Reacties (10)

Alois Kanon zei op 15 maart 2019 om 23:43
Hallo Bas: Mijn vraag is wie zijn de ouders van Cornelia , met wie was zij eerder gehuwd en is er een geboorteakte van haar. ?
vrgr Alois
Doreth zei op 17 maart 2019 om 13:35
Net een uitgebreide reactie getypt, maar bij het plaatsen kreeg ik een foutmelding terug :-(

Alois, uit de link die Bas doorgaf begrijp ik dat je deze vraag ook op het Stamboomforum gesteld hebt, en daar is meer informatie te vinden. Ik citeer de info uit jouw uitgebreidere vraag en de laatste reactie van Peter B daar:

citaat 1:
Wie kan mij helpen aan meer gegevens van Cornelia Dircks -mijn stamouder- Zij is óp 21 jarige leeftijd in Steenwijk gehuwd met Jochem Lukessen (ook Luitjes) op 6 maart 1667. In de huwelijksakte staat dat zij is "wed: van s'HertogenBosch " . Ook met Jochem kom ik niet verder.Hij is geboren in 1642 te Steenwijk en in de huwelijksakte staat :Jochem Luitjes J.M. Ruijter onder de heer Ditmar Plasburgh

Citaat 2:
de kinderen te Steenwijk gedoopt (geen getuigen):

18.09.1668 - Lukes. Jochem Lukesz Ruter & Kornelia Dirks
16.04.1671 - Dirk. Jochem Lukasz
10.01.1675 - Jan Arijens. Jochem Lukasz Ruter
01.01.1679 - Arent. Jochem Lukassen

beide echtelieden worden in januari 1707 te Steenwijk begraven:

01.01.1707 Cornelia Dirks, de vrouw van Jochem Lukes, genaamd Kaaloor
29.01.1707 Jochem Lukesz

er zijn (te) weinig aanknopingspunten om te achterhalen hoe een weduwe uit 's Hertogenbosch in Steenwijk is beland

einde citaten.

Hoe weet je dat ze 21 jaar oud was ten tijde van haar huwelijk? Ik denk dat ze ouder was. Gezien doop jongste kind kan ze vanf 1634 geboren zijn en dus ook was ouder dan 21 ten tijde van haar huwelijk. Als ze in 1646 geboren zou zijn, zou ze na haar 32ste geen kinderen meer gekregen hebben, lijkt mij onwaarschijnlijk.

Weduwe van Den Bosch wil niet per sé zeggen dat ze daar ook geboren is, ze kan ook daar gewoond hebben ten tijde van of vlak voor haar huwelijk. Of ze kan geboren zijn in een klein dorpje onder de rook van Den Bosch.

Hoe een weduwe uit Den Bosch in Steenwijk belandt daarvoor zijn diverse mogelijkheden (niet uitputtend): Jochem was militair, hij zou met zijn regiment in Den Bosch geweest kunnen zijn en daar Cornelia ontmoet hebben. Cornelia's eerdere echtgenoot zou militair geweest kunnen zijn en ze zou met hem in Steenwijk of een andere garnizoensplaats geweest kunnen zijn, waar ze elkaar ontmoet kunnen hebben. Beide mannen zouden in hetzelfde regiment gediend kunnen hebben. Vrouwen en kinderen trokken vaak met het leger mee.

Cornelia's vader zal een Theodorus geweest zijn: patroniem en vernoeming tweede zoon. Helaas geen namen van eventuele broers/zussen bekend. Je zou nog kunnen zoeken in notariële en schepenprotocollen: mogelijk zijn er akten te vinden waarin Cornelia en/of Jochem genoemd worden, samen met broers/zussen van haar of eventuele voorkinderen uit het eerdere huwelijk.
Dorethé zei op 17 maart 2019 om 13:37
Heb je ook gezocht naar huwelijksafkondigingen in Den Bosch? Het was gebruikelijk dat huwelijken in de laatste woonplaatsen van zowel bruid als bruidegom afgekondigd werden, zodat eventuele bezwaren bekend gemaakt konden worden.
HenkD zei op 17 maart 2019 om 13:50
@Doreth (-é)
Ten aanzien van jouw foutmelding.
Wat ik altijd doe - door schade en schande wijs geworden - is dat ik een uitvoerige reactie vóór verzending even opsla in een Word of kladblok document.
Mocht de verzending niet gelukt zijn, dan heb ik nog altijd de tekst en probeer het gewoon opnieuw.
Geen verlies van gegevens/respons.

Bottom line is volgens mij dat je niet te lang in een invulscherm moet blijven hangen -> de site en het internet gaan door en dat betekent dat niet altijd je ingevulde verhaal bewaard blijven.
Dorethé zei op 17 maart 2019 om 14:23
@Henk, doe ik vaak ook, even ctrl+c, maar deze keer even niet aan gedacht...
Alois Kanon zei op 21 maart 2019 om 14:04
Doreth bedankt voor je reaktie.Ik kon niet eerder reageren vanwege een oog operatie. Enkele opmerkingen mijnerzijds: uiteraard heb ik in alle archieven,sites en monsterrollen gezocht,daarnaast hen ik een boek in concept gereed genaamd "De Kanonnen van Steenwijk",het zou de kers op de taart zijn als ik het raadsel van mijn stamouder Cornelia kon oplossen. Ik begrijp niet dat je haar vader Theodorus noemt ,voor mij is het zijn: Dirck Cornelisse of Dirck Arents od.
De Geboorte datum heb ik afgeleid van een vermelding van haar leeftijd bij overlijden ,of het geheel juist is weet ik ook niet ,daarom zoek ik haar geboorte steeds va af 1630 ! Ik denk dat zij wel uit s'Hertogenbosch komt,uit ervaring weet ik dat anders het gehucht of dorp in de geboortevermelding genoemd wordt, maar je weet het nooit zeker. Doreth ik blijf zoeken ook daar waar jij genoemd heb en misschien weet je nog een aanknopingspunt dan houd ik mij
aanbevolen
Jeanne1 zei op 21 maart 2019 om 17:24
De naam Dirck is afgeleid van Theodorus. Iemand kan onder beide namen voorkomen.
Helena zei op 21 maart 2019 om 21:06
@Alois, - er staat in de huwelijksinschrijving alleen genoteerd dat ze 'wed. van 's-Hertogenbosch" was. Dat is niet hetzelfde als 'geboortig van 's-Hertogenbosch'. -- Ben het helemaal eens met wat Dorethé al eerder noteerde.

Maar ook al zou er gestaan hebben 'geboortig' dan nog is er pas zekerheid wanneer je een doop gevonden hebt. Bewijs zien te vinden. Neemt niet weg dat de mogelijkheid er zou kunnen zijn, maar dat wordt zoeken naar die speld....gezien je alleen kunt gaan op haar naam, de namen van haar kinderen (geen doopgetuigen genoteerd).
https://denboschpubliek.hosting.deventit.net/zoeken.php

De tweede zoon werd naar haar vader vernoemd, dat is duidelijk. Naar wie de derde en vierde zoon vernoemd werd weet je (nog) niet. Met die namen kun je nog geen conclusie trekken dat een van die namen naar een grootvader zou kunnen leiden...en je dan bijv. naar een Dirck Arents zou moeten zoeken. Hoe je aan een Dirck Cornelisse denkt is mij onduidelijk met de summier gegevens die je al eerder aangaf. Maar mogelijk heb je niet alle gegevens die je al hebt hier genoteerd?

Leeftijd? Heb je de begraafregisters ingezien en staat daar echt haar leeftijd bij genoteerd? Zocht even bij FS in het begraafregister (kosten op begraven), maar zie geen leeftijd staan.
https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L9CH-3FFW?i=372&cc=2037905&cat=254215

Het echtpaar was waarschijnlijk gereformeerd (dopen kinderen). Misschien kun je een inschrijving vinden in het Lidmatenregister van ofwel Steenwijk ('ingekomen met attestie van..') ofwel elders ('vertrokken met attestie...) ?
Steenwijk -> https://www.familysearch.org/search/catalog/results?count=20&placeId=154573&query=%2Bplace%3A%22Netherlands%2C%20Overijssel%2C%20Steenwijk%22
Alois Kanon zei op 23 maart 2019 om 14:42
Hallo Helena :de leeftijd van Cornelia heb ik afgeleid van "wie onderzoekt welke naam" maar ik ben er helemaal niet zeker van. Ik heb nog uitgebreid gezocht in het Erfgoed s'Hertogenbosch ,maar zonder resultaat.
Ik blijf zoeken voor zover mijn ogen het toelaten maar houd mij voor elke suggestie aanbevolen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.