skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Cost Rutten uit Vorstenbosch

Martin van de Ven
Martin van de Ven vertelde op 17 november 2014 om 12:30 uur
In Genealogisch Tijdschrift voor Oost-Brabant 19 (2004) wordt op pag. 48 een koopakte vermeld:
– op 16-1-1641 (kocht Jan Costen Henrichs) van Ruth Rutten en Joorden Peeters, voogden over de vier onmondige kinderen van Cost Rutten en Jenneken, dochter van Lambert Leunissen, een perceel hooiland, groot twee mergen, gelegen op Vorstenbosch, genaamd de Steeghbeemd, naast een erf genaamd de Hoeve, afkomstig van Lambert Leunissen ( “verkocht aan Lambert Leunissen als naerderman”).

Dit gaat om grond in Vorstenbosch, waar die onmondige kinderen dus ook wel (met hun vader) gewoond zullen hebben.

Cost (soms ook Corst; in de huwelijksakte van zijn tweede huwelijk (RK DTB Veghel 2-12-1628) wordt hij eerst 'Cosmas Rutgeri', daarna 'Cost Rutten' genoemd, maar de pastoor die hem trouwde, Joannes Habraken, schreef 27 jaar later zijn zoon als buidegom in als 'Peter Corstiaens van Vorstenbosch). Cost Rutten wordt in het doopboek van Nistelrode samen met zijn eerste vrouw Jenneken vermeld als vader van drie kinderen (1618 Rutgerus, 1620 Anna en 1624 Hendrik), maar zou, zeker omdat dat doopboek pas 'Anno Domini 1616 de XXVe Junij' start, best een vierde gehad kunnen hebben. Jenneken wordt zonder patroniem vermeld. In het dodenlijst komt zij op 5-11-1627 voor als Jenneken Cost Rutten.

Op 2-12-1628 trouwt Cost opnieuw, met Jenneken Philipsen uit Veghel, bij wie hij opnieuw een aantal kinderen krijgt.

Cost Rutten had vrijwel zeker broers Pel Rutten, Elias Rutten en ook Ruth Rutten, van welke laatste zeker drie kinderen in Nistelrode gedoopt zijn in de jaren 20 en 30 van de 17e eeuw.

Nu is het verleidelijk, de eerste vrouw Jenneken van Cost gelijk te stellen met Jenneken Lambert Leunissen uit bovenstaand citaat. Er is echter één probleem: de datum van de akte.
Op welke leeftijd waren in die eeuw kinderen handelingsbekwaam? De drie genoemden zouden resp. 23, 21 en 17 zijn geweest. Bovendien zou een vierde kind ofwel in het doopboek niet vermeld zijn, of vóór de startdatum daarvan ('Anno Domini 1616 de XXVe Junij') gedoopt moeten zijn (of elders gedoopt?).

M.a.w. is het mogelijk, dat met inachtneming van het bovenstaande hier de door mij gezochte Cost Rutten, vader van Peter Corsten en grootvader van Jan Peter Corsten van de Ven uit Veghel, en zijn eerste vrouw bedoeld worden?

En een tweede vraag: hoe waarschijnlijk is het, dat de familienaam Van de Ven ook al door Cost Rutten en zijn vader Rutgerus gedragen werd?

Reacties (6)

Max zei op 17 november 2014 om 21:04
Men werd meerdejarig op 24-jarige leeftijd, dus het is zeker wel mogelijk dat de hier genoemde Cost Rutten dezelfde is als de Cost Rutten die in 1628 voor de tweede maal trouwde.
Martin van de Ven zei op 18 november 2014 om 16:18
Mijn hartelijke dank voor dit antwoord. Het bevestigt ook een beetje wat ik uit andere vermeldingen in het DTB al vermoedde: dat Cost inderdaad een broer Ruth gehad moet hebben.
Tonny Voermans zei op 18 november 2014 om 19:23
Begraven te Nistelrode 05-11-1627 Jenneken Corst Rutten. De doop van Jenneke dochter van Corst Rutten en Jenneke Philipsen te Nistelrode 26-04-1629 staaft het vermoeden dat dit het 2e huwelijk is van Corst Rutten.
Martin van de Ven zei op 29 november 2014 om 22:37
Dag Tony,

Ergens omstreeks oktober 2013 heb je me hier op het huwelijk van Cost Rutten met Jenneken Philipsen gewezen. Al gauw daarna ontdekte ik de drie hierboven door mij aangeduide kinderen van Cost in het DTB van Vorstenbosch en de door jou ook genoemde vermelding van Jenneken Cost Rutten in de lijst van overledenen. Even was die vermelding van twee Joanna's, vóór en 1627, als moeder van Costs kinderen, verwarrend, maar toen bleef alleen de genoemde conclusie over: Cost is twee keer getrouwd. Toen vond ik de naam Beelken, waarnaar ik op zoek was, maar ik zag het niet meteen, tot het tot me doodrong, dat ik nu de Isabella Christiani, doopgetuige bij één van Peter Corstens kinderen, definitief gevonden had.
Lezing van het artikel van Van der Heijden, waarin de verkoop van hooiland van de minderjarige kinderen van Cost en Jenneken Lamberts Leunissen door de voogden, onder wie de ook door mij gezochte Ruth Rutten, wordt vermeld, maakte me de rest duidelijk, teminste àls die kinderen inderdaad nog minderjarig waren.
Jouw reactie hierboven was me ontgaan en vond ik pas vanavond. Nu intrigeert mij de vraag: wat is jouw betrokkenheid bij dit onderwerp?
In elk geval mijn dank voor je ractie. Mijn, altijd weer voorlopige, resultaten met vrij uitgebreide toelichting wat betreft de onzekerheden en waarschijnlijkheden vind je op www.genealogieonline.nl/stamboom-van-de-ven , als je de link naar Rutgerus volgt.
Tonny Voermans zei op 30 november 2014 om 10:35
Dag Martin,
Het ging om een artikel van de archivaris Paul Begheijn over de "van Tiel's" in het GTOB. Vanwege het bronmateriaal over Nistelrode en de vele voorouders die ik zelf in Nistelrode en Vorstenbosch heb, heb ik op dat artikel gereageerd. De heer van der Heijden heeft zich destijds ook in de discussie gemengd. Zowel de heer van der Heijden en ik zelf, waren het eens dat het geschrevene van de heer Paul Begheijn niet geheel juist was.
Martin van de Ven zei op 30 november 2014 om 17:30
Dag Tony,

Je was er vanmorgen al vroeg bij!
Dat artikel van Begheijn heb ik (op de CD van GTOB) en had ik ook wel gelezen, maar jullie commentaar erop maar half. Wel herken ik een paar van de al te wilde (gewilde) veronderstellingen waarop je doelt, o.a. t.a.v. Hendrik Costen uit Vorstenbosch. Wel verwarrend, al die Costen en Corsten en aanverwanten. In elk geval bedankt voor de tip. Ik zal proberen als een gewaarschuwd man voort te gaan, maar soms moet je toch een beetje speculeren om verder te komen. Soms krijg ik de indruk dat pastoors even moesten wennen aan die nieuwerwetse verplichting om doopboeken bij te houden. In elk geval hielden ze zeker geen rekening met mensen die een kleine vierhonderd jaar later naar hun voorgeslacht op zoek zouden gaan. De toestand rond de godsdienstvervolging heeft duidelijk ook niet bijgedragen. Eigenlijk is het DTB van Nistelrode nog heel leesbaar, maar de gaten worden blijkbaar niet helemaal opgevuld door de DTB's van Heeswijk (Bedaf).

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.