De beste wensen voor 2019 en een vraag over een onbekende Van den Oetelaar tak (+ mailcorrespodenties met Ger Van den Oetelaar over zijn boek)

vertelde op 9 januari 2019 om 01:19 uur

Dag allemaal.

Allereerst de beste wensen voor 2019, dat het nieuwe jaar u allen maar veel geluk en voorspoed mag brengen!

Ik had een vraag over Johanna Maria Van den Oetelaar waar ik al eerder een draadje hier aan heb gewijd, zie ook de link: http://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/wie-waren-de-ouders-thomas-van-eelant-en-johanna-maria-van-den-oetelaar

Ook heb ik voor mijn 27ste verjaardag (ben inmiddels 28) het boek "familie Van den Oetelaar 1250-1700, Landlieden, bestuurders en karthuizers binnen het hertogdom Brabant" geschreven door Ger Van den Oetelaar gekregen van mijn familie (ben er nog steeds super blij mee)

Tot mijn grote verbazing kwam ik het echtpaar Thomas Wouters Van Eelant, zijn vrouw Johanna Maria Van den Oetelaar en de doopgetuigen van hun kinderen in dit uitgebreide met mooie plaatsjes en bronnen gevulde boek niet tegen. Jermaine zou Jermaine natuurlijk niet zijn als ie gelijk zou opgeven, vandaar dat ik Ger Van den Oetelaar toen maar een mailtje heb gestuurd of hij nog aanvullende informatie over dit echtpaar had dast wellicht buiten het boek is gevallen waarop hij mij om meer informatie vroeg

Ik heb hem vervolgens onderstaande informatie gestuurd dat ik van forumlid Max een aantal jaar geleden heb mogen ontvangen, hierbij een stuk van de mail aan Ger Van den Oetelaar:

"Beste meneer Van den OetelaarAllereerst dank voor uw reactie, hieronder de gegevens14-05-1724 tr (als ik me niet vergis was het huwelijk te Boxtel). Thomas Wouters van Elans & Joanna Maria van den Oetelaer
get. Everardus van den Biggelaer & Waltherus Roeter

kinderen:

Anna Maria . . . . . Thomas Walteri van Elant & Johanna Maria Adriani van den Oetelaar
30-03-1727 get. Joannes Walteri van Elant & Anna Maria Adriani van den Oetelaar

kinderen:

Adrianus . . . . . . . .Thomas van Elant & Johanna Maria van den Oetelaer
20-01-1729 get. Leonardus Walteri van Elant & Johanna Cornelii van de Oetelaer

Maria . . . . . . . . . .Thomas van Eelant & Johanna Maria van den Otelaar
03-10-1730 get. Joannes Leonardi van Klijnnenbruegel & Amarentiana van Eelant

Johanna . . . . . . . Thomas van Elandt & Johanna Maria van den Oetelaer
18-03-1733 get. Joannes van Erp & Cornelia Davidi

Joannes . . . . . . . . Thomas -- & Maria van den Oetelaer
30-07-1734 get. Petrus van den Oetelaer & Maria Arnoldi van de Ven (met dank aan het HIC forumlid Max)

Als ik me verder niet vergis meneer Van den Oetelaar moet Thomas Van Elant(hij kwam oorspronkelijk vanuit Bokhoven naar Boxtel) na de doop van zijn laatste kind in 30-07-1734 ongeveer 2 jaar later zijn overleden omdat in het Boxtelse huiskohier van 1736 (zie de link: file:///C:/Users/User/AppData/Local/Temp/huiscohierboxtel1736-1.pdf) op het adres Liempde nr. 15 als eigenaresse en bewoonster de wed. van Tomas Eland word vermeld, vervolgens veranderen de gegevens een aantal jaar niet tot Jennemie Van den Oetelaar voor het laatst word vermeld in 1746 om vervolgens in 1750 geheel uit de Boxtelse huiskohieren te verdwijnen. Zie verder voor de andere Boxtelse huiskohieren de volgende link: http://www.stamboom-liempde-boxtel.nl/huiscohierenboxtel.html, alvast hartelijk dank voor alle moeite.

Ervan uitgaande u voldoende geïnformeerd te hebben.
Met vriendelijke groet, Jermaine Van der Meer"


Ik kreeg vervolgens de reactie van Mijnheer Van den Oetelaar dat er niet echt een link met Boxtel is, verder kreeg ik de indruk dat hij het verder ook niet wist?

Bij deze dus de vraag: wie kan mij helpen met het vinden van de 4 ouders van het echtpaar Van Eelant-Van den Oetelaar en waar ergens past Johanna Maria Van den Oetelaar dan wel thuis in het boek als ik de doopgetuigen niet kan plaatsen?

Meej warme Brabantse groet,

Jermaine Van der Meer

Overigens stuurde Max mij nog wel onderstaande informatie over de familie Van Eelant maar weet ik nog steeds niet waar in het verhaaltje zijn vrouw Johanna Maria Van den Oetelaar past:

NT000075568 (2/1697)
Thomassen, Godefridus , (Getuige)
Handrix, Joanna , (Getuige)
Eelands , Lambertus (Vader)
NN , Maria (Moeder)
Eelands , Thomas (Gedoopte)
Dopen - Dopen DenBosch

Vader heet Walterus/Gualterus Lamberts en laat 1683/1689 eerst drie kinderen dopen met moeder Agnetis en van 1695 tot 1700 vier kinderen met moeder Maria. Waarschijnlijk heet zij Maria Thomassen. Zie Stadsarchief.


Max zei op 4 oktober 2015 om 16:02 uur
Eerste huwelijk op 11-11-1682 met Agnes Wilhelmi van Engelen, tweede huwelijk te Bokhoven 05-03-1695 met Maria Thomassen uit Son. Zie zoekakten fiches Bokhoven img 2076 en 2080 van 3821.

Reacties (27)

Peter van de Laar zei op 9 januari 2019 om 06:38 uur

Jermaine,
Onder archieven vind ik onderstaande akte waarin m.i. de moeder van Johanna Maria haar testament maakt. Let ook op de naam van een van de voogden, die we later terugzien als doopgetuige.
5-3-1711 - Testament
Voor mij Cornelis Wittebol, notaris residerend te Boxtel verscheen Maria Peeter Andriessen weduwe van Adriaan Hendricks van de Oetelaer wonend te Boxtel onder Munsel, ter plaatse genoemd op het Hoogh Huijs, ziek zijnde maar wel in het bezit van haar verstandelijke vermogens. Ze overdenkt de broosheid van het menselijk bestaan en wil daarom haar testament opmaken. Ze beveelt haar ziel aan bij de barmhartige God en wil een christelijke begrafenis. Al haar roerend en onroerend bezit vermaakt ze aan haar kinderen die ze bij wijlen haar man heeft verwekt, door hen samen te delen en ze benoemt haar kinderen als haar universele erfgenamen. Als voogden over haar kinderen benoemt ze Hendrick Dirricks van de Ven en Jan Leenders van Clijnenbreugel en geeft hen de volmacht om het bezit te beheren etc. en dat te verkopen, te verhuren etc. Als een van de voogden overlijdt mag er een andere worden benoemd, tot het moment dat haar kinderen de leeftijd van 25 jaar hebben bereikt of zouden komen te trouwen. De voogden dienen wel bewijs te overleggen van hun voogdijschap. De testatrice verklaart dat dit haar testament is en wil het zo hebben uitgevoerd. Aldus gepasseerd te Boxtel ten woonhuize van de testatrice op 5 maart 1711 in aanwezigheid van Leendert van Clijnenbreugel en Jan Peeters van Leent als getuigen. Ondertekend : Marie Adriaens, merkteken van Jan Peeters van Leent, merkteken van Leendert van Clijnenbreugel, quod attestor Corn. Wittebol notarius publicus. {Notarieel protocol Boxtel; invnr. 429, aktenr. 37}

Mogelijk is haar vader identiek aan de Adriaan van de Oetelaar die als nr. 5 onder Generatie XIIk Henricus Adriaan van den Oetelaar in het door jou genoemde boek wordt vermeld.

Jermaine Van der Meer zei op 9 januari 2019 om 08:23 uur

Dag Peter.

Gij ook nog dn beste wensen uiteraard, super bedankt voor je reactie. Die Jan Leenderts lijkt inderdaad een duw in de goede richting te zijn maar wie is Hendrick Dirricks van de Ven dan geweest? Het komt namelijk niet overeen met de patroniemen van aria Arnoldi van de Ven

Ook zie ik geen een Van Eland terugkomen in het testament, en ook geen spoor van de andere doopgetuigen als:

Johanna Cornelii van de Oetelaer
Amarentiana van Eelant
Joannes van Erp
Cornelia Davidi (wie zou dit geweest kunnen zijn?)
en Petrus Van den Oetelaer

Kortom nog veel vragen dus, ook is mij niet bekend over een Hooghuys op Munsel. Ik ben toch een behoorlijke 'kastelengek' die alle namen van slotjes zoals het 'groot duijfhuijs' te Casteren enzo uit zijn hoofd kent maar over een Hooghuys te Munsel is mij verder niets bekend

Je antwoord tegemoet ziende verblijf ik.

Meej warme groet,

Jermaine Van der Meer

Peter van de Laar zei op 9 januari 2019 om 11:17 uur

Jermaine,
Het testament is uit 1711 en Joanna Maria trouwt pas in 1724, dus is het niet vreemd dat er geen 'Van Elands' in voorkomen.
Gelet op de naam van moeder - zou die Petrus heel goed kunnen zijn vernoemd naar zijn opa.
Ik raad je verder aan de schepenprotocollen en DTB's van Liempde en omgeving (ook Esch, Vught en Boxtel) te doorzoeken.
Het Hooghuijs heb ik nog niet gevonden, maar er waren toen veel voorname huizen in deze buurt. Twee verdiepingen was toen al hoog !

Max zei op 9 januari 2019 om 16:51 uur

In de Boxtelse hoofdgeldlijst van 1704 komen de volgende personen voor op folio 13,
Munssel en Onrooy:

Adriaen Hendricx, Mary de vrouw, Hendrick den soon 3
Peeter, Anneken, Mary, Jenneken kinderen 4

Van deze kinderen zijn in Boxtel de volgende dopen te vinden:

- Handrick 08-01-1683
- Anna Elisabeth 05-04-1687
- Peter 08-10-1689
- Joanna Maria 07-04-1694
- Joanna 11-11-1699

Jennemie staat kennelijk als Mary in de hoofdgeldlijst.

Joanna (Jenneken) is in 1723 op 24-jarige leeftijd getrouwd met Cornelis Avendoncks. Zij is waarschijnlijk de als 'Johanna Cornelii van den Oetelaar' genoteerde doopgetuige op 20-01-1729. Zij komt onder de naam Johanna Adriani van den Oetelaer voor als doopgetuige bij een kind van haar zwager Franciscus Avendonx.

Met de beste wensen voor het nieuwe(..) jaar.

theo zei op 9 januari 2019 om 17:12 uur

Jermaine,

In het Bosch Protocol vond ik de volgende akte (R 's-Hertogenbosch 1719, folio 354, 25 september 1730) Thomas van Elandt man van Jenne Marie van den Oetelaar wonende Boxtel verkoopt 1/3 in onroerend goed gelegen te Liempde, hem aangekomen bij successie van zijn schoonouders en bij opvolgende deling van zijn vrouw met haar broer en zus. Het overige 2/3 is in bezit van Adriaan van Dijk en Adriaan van Emmerik.

Jermaine Van der Meer zei op 11 januari 2019 om 00:05 uur

Dag allen. Dank voor alle reacties.
Ik heb de trouwakten van het Echtpaar Van Elant-Van den Oetelaar

Den 29 april
Thomas Wouters Van Elant J:M : geboortig van Bokhoven e woonagtig te Boxtel en Jennemi (e is waarschijnlijk weggevaagd door slijtage) Van den Oetelaar J:D: geboortig van en woonagtig Boxtel

Er staat ook nog bij geschreven:
Sonder voogden ‘gednigende’? (bij niet wat er staat qua woord) Dirk (Eeverts?) Van Erp

Wat deze Dirk Eeverts Van Erp dan weer in het verhaal doet snap ik ook niet, hij trouwt volgens deze link http://stamboomlink.nl/family.php?famid=F120&ged=v-erp171.ged wel te Boxtel in 1725 met Helena Jansen Van Roermond en ook die kan ik niet in dit verhaal plaatsen.

Wat ik me trouwens afvraag Max is of de Joannes van Erp die samen met Cornelia Davidi bij de doop van Johanna 18-03-1733 wellicht ook niet de niet dezelfde is als de Johannes Jacobus Van Erp uit de link van http://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/jacobus-van-erp misschien? En is Dirk Eeverts Van Erp wellicht niet weer een zoon van Evert Handricx Van Erp die jij weer bedoeld in jouw commentaar van 6 oktober 2015 om 15:03 uur in de link: http://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/wie-zijn-de-ouders-van-henricus-van-roij-catharina-petri-smeerbol wellicht?

In diezelfde link vermeld jij trouwens ook nog het volgende interessante:

“Van Evert van Erp kun je in de 'Lijsten van de Kleine Specie, 1694 – 1706' nog vinden dat hij tussen april 1703 en april 1704 moet zijn overleden. Ze woonded te Cleijnderliempt (tussen Paulus van Berendoncq en Jan van de Fleur) maar in de hoofdgeldlijst van 1704 kan ik zijn weduwe daar niet meer terugvinden.

Zie:
http://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/archiefstukken-van-boxtel-en-liempde-toegankelijk-gemaakt 7 oktober 2015 om 13:23 uur”

Lagen e gronden van de gronden die Thomas Van Eelant heeft aangekregen van zijn schoonouders in het In het Bosch Protocol vond ik de volgende akte (R 's-Hertogenbosch 1719, folio 354, 25 september 1730) wellicht naast die of vlakbij die van Evert Van Erp wellicht?

Oh trouwens Theo nog super bedankt voor de akte trouwens! Ik zie trouwens dat de site http://www.stamboom-liempde-boxtel.nl eruit ligt wat ik ontzettend jammer vind!

Verder vraag ik me af of Waltherus Roeter net gewoon de vader van Thomas Wouters Eelant was en dat Roeter dus eigenlijk een patroniem is?
Gij schrijft trouwens Max in dn link onderaan de pagina op 31 januari 2017 om 14:48 uur dat het waarschijnlijk om Adriaan Henrick Arien Rijckaerts van den Oetelaer en volgens mij komt hij wel on mijn boek voor, doch zowel Petrus van Pinxten als Joanna Cornelis Jan Avendoncks komen niet voor het in personenregister van voornoemd boek

Hans Vogels schrijf in mijn link http://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/familie-van-den-oetelaar-1250-1700 op 3 augustus 2017 om 09:08 uur overigens dat de periode 1300-1500 voor verbetering vatbaar zijn en dat “Genealogische conclusies en quotes bevestigen elkaar niet altijd.”
Nu komen Henricus Adriaan Van den Oetelaar en zijn vrouw Henriksken Donkers wel voor in mijn boek onder generatie XIIk die jij in de link http://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/wie-zijn-de-ouders-van-henricus-van-roij-catharina-petri-smeerbol op 9 februari 2017 om 13:00 uur ook noemt doch ik heb hier zware bedenkingen bij met in het achterhoofd het citaat van Hans Vogels

Daar Henricus Adriaan Van den Oetelaar bij de doop van zijn dochter Gertrudis te Esch op 22-01-1663 nog te Bommel (Zaltbommel) woont, hetgeen mij zeer onwaarschijnlijk lijkt daar ik dit verschijnsel nooit tegenkom. Verder trouwt Henricus Adriaan Van den Oetelaar op 13-09-1659 waarbij er word vermeld dat zij Heretica (ketters) waarbij het mij vreemd lijkt dat een katholieke pastoor je in die tijd zou willen helpen als je dat was?

Ik zie bij voornoemde doop als doopgetuigen in het boek Wilhlemus Adriani Oetelaar opduiken die ik niet terug zie bij me eigenste doopgetuigen bij het echtpaar Van Elant-Van den Oetelaar verder zie ik bij de 2e doop van Maria Henrici op 20-03-1663 ene Henrica Ketterse opduiken waarbij ik het wel heel erg snel vind om dit te vereenzelvigen met Maria Donkers daar men in die tijd toch enig gevaar als Ketterse je ‘heretica achternaam’ was?

Het belangrijkste bezwaar gezien het huwelijk van mijn Jenneke Van den Oetelaar is geboren te Boxtel en de kinderen van Adriaan Jan Rijcarts en ook van zijn zoon Henricus allemaal te Esch zijn gedoopt, verder erft Thomas Wouters Van Eelant In het Bosch Protocol vond ik de volgende akte (R 's-Hertogenbosch 1719, folio 354, 25 september 1730) grond in Liempde terwijl nog Jenneke, nog haar vader en nog haar opa enige grond in Liempde in bezit hebben gehad. In ieder geval volgens boek dan he en daar staan toch heel wat grondtransporten op de naam van Adriaan Jan Rijcarts de opa van Jenneke Van den Oetelaar staan en in heel wat verschillende plaatsen maar dus niet in Liempde?

Verder vraag ik me af Max hoe je onderaan jouw bovenstaande bericht het patroniem ‘Corneli’ ineens verandert in ‘Adriani’? Ook worden er in het document van Theo uit 1719 alleen maar een broer en zus van Jenneke genoemd terwijl bij Henricus Adriaan Van den Oetelaar wel 5 kinderen in het boek genoteerd staan!!

Alvast bij voorbaat hartelijk dank voor alle hulp tot nu toe.


Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer

Max zei op 11 januari 2019 om 20:22 uur

Jermaine,

Het antwoord op je laatste vraag is heel eenvoudig. Je noemt zelf ongeveer halverwege je betoog Joanna Cornelis Jan Avendoncks. Haar meisjesnaam was Johanna Adriani van den Oetelaer. Als getrouwde vrouw stond zij waarschijnlijk bekend als Joanna Cornelii. Je mag zelf de rest van het verhaal invullen.

Groet, Max

Hans Vogels zei op 12 januari 2019 om 12:00 uur

Het boek "familie Van den Oetelaar 1250-1700" moet voor wat de 14e-begin 15e eeuw betreft kritisch gelezen worden. Ik heb de indruk dat er enkele mensen bijelkaar geharkt zijn die geen familie zijn. De tijd ontbreekt me om daar dieper op in te gaan. Als je evenwel de archiefquotes (en dan de relaties uitschetst) goed vergelijkt met de genealogische conclusies dan valt dat wel op dacht ik.

Jermaine Van der Meer zei op 14 januari 2019 om 02:34 uur

Dag Max en Hans, dank voor jullie reacties. Ik heb die indruk ook Hans, en die indruk krijg ik ook bij de latere periodes m.b.t. de 17e eeuw (bijvoorbeeld mijn tak). Verder raak ik een beetje in de war van je antwoord Max (zal aan mij liggen denk ik) maar jij stelt dus eigenlijk dat patroniemen veranderden zodra men getrouwd was?

Verder kan ik het verhaal nog wel invullen met die Maria Donkers die ook wel Ketters als achternaam had omdat ze nu eenmaal ketters was volgens de pastoor van Esch, doch alle dopen van dit echtpaar vinden plaats te Esch terwijl bij het huwelijk mijn Jenneke Van den Oetelaar met Thomas Wouters Van uitdrukkelijk word vermeld dat Johanna te Boxtel is geboren.

Ik heb nog geen nieuw feit kunnen ontdekken waardoor ik een gedeelte zou kunnen aandragen dat het echtpaar Van den Oetelaar-Ketterse (Donkers) van Esch naar Boxtel is vertrokken om daar hun Jenneke te dopen, ook vinden van dit alle dopen plaats rond de periode 1673-1675 terwijl bij Jenneke word vermeld dat zij een ‘jongedochter’ is dus dat zij ongeveer rond 1700 geboren moet zijn

Dat strookt niet echt met de dopen van het echtpaar Van den Oetelaar-Donkers zodat zij te laat geboren is om een dochter van dit echtpaar te kunnen zijn en het zit ook weer te kort op mekaar om haar als hun kleindochter te zien?

Ook heb ik mijn boek nog eens goed bekeken maar ik heb nog steeds geen aanwijzingen gevonden dat het echtpaar Van den Oetelaar-Donkers bezittingen te Liempde had, terwijl de schoonouders van Thomas Wouters eelant dat wel degelijk hadden.

Dus zeg het maar Max, mis ik iets?

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer

Max zei op 14 januari 2019 om 15:06 uur

Jermaine,

Het is inderdaad een beetje verwarrend, maar in de 17e eeuw worden in de rk dtb-registers bij vrouwen zowel patroniemen als de naam van de man gebruikt. In dat geval kan je natuurlijk niet meer spreken van een patroniem, maar zou het eigenlijk iets als maritoniem moeten heten. Dit is wel altijd iets om rekening mee te houden. Wellicht heb je nog iets aan de volgende link: https://www.stamboomforum.nl/subfora/313/2/67090/0/patroniem_of_ook_naam_echtgenoot_voeren_opgelost?utm_source=rss&utm_medium=browser&utm_campaign=sf_rss

Dat ik veronderstel, dat hier de naam van de echtgenoot - Cornelii - is gebruikt in plaats van het patroniem Adriani, komt omdat ik verder helemaal geen Cornelis van den Oetelaar kan vinden in de betreffende periode, noch in de dtb-registers, noch in de schepenakten, en deze Jenneken klaarblijkelijk met een Cornelis getrouwd was. Wat hierbij afwijkend is, is dat er ondanks het 'patroniem' Cornelii toch ook nog een familienaam bij staat - Van den Oetelaar. Dat is heel ongebruikelijk in zo'n geval.

Verder wil ik je er nog op wijzen, dat Henricus Adriani van den Oetelaar en Henrica Donckers niet de ouders, maar de veronderstelde grootouders van jouw Jennemie (=Joanna Maria) zouden kunnen zijn. Dat was echter slechts een veronderstelling mijnerzijds, waarvoor vooralsnog geen definitief bewijs is. Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn, dat haar vader, Adrianus Henrici, een zoon is van Henrick Willem Rijckaerts van Oetelaer, die veelvuldig voorkomt in de schepenakten van Liempde, maar ook die hypothese vergt nader onderzoek.

Groet, Max

Max zei op 14 januari 2019 om 21:20 uur

Nog ter aanvulling:
Henricus Adriani van den Oetelaar en Henrica Donckers zijn al in 1659 te Bommel getrouwd, dus dat vormt geen beletsel voor de geboorte van hun zoon Adriaen rond 1660 in Zaltbommel of daar in de buurt. Het eerst bekende kind van Adriaen Henrickx en Maria (Peter Andriessen) is van 1683, dus dan zou hij ongeveer 23 jaar zijn geweest.

Gemeente: Zaltbommel
Register: NH Trouw 1649-1679 (DTB-1921)
Periode register:1649-1679
Bladzijde: 24az
Diversen:
21.08.1659 Hendrik Adriaans van Oetelaar j.m. van Esch, en Hendriksken Donkers j.d. van Bommel,
bei wonachtich alhier. Conjugati 13.09.1659.
Plaats Ondertrouw:Zaltbommel
Datum ondertrouw:21-08-1659
Plaats trouwen: Zaltbommel
Datum trouwen: 13-09-1659

Max zei op 14 januari 2019 om 22:17 uur

Nog een aanvulling:

Getuige de onderstaande NG trouwakte kwam de stiefvader van Maria Peter Andriessen uit Liempde, dus mogelijk komt het beschreven goed (1730) van die kant:

08-07-1663 tr.
Roel Aelberts, jm van Liemde & Anna Jan Damen, wed Peter Driesen

(Roel Aelberts was getuige op 05-04-1687 bij doop van het tweede kind van Thomas en Jennemie.)

Max zei op 14 januari 2019 om 22:20 uur

Correctie: (Roel Aelberts was getuige op 05-04-1687 bij doop van het tweede kind van Adrianus Henrici en Maria Peter Andriessen.)

Max zei op 14 januari 2019 om 22:34 uur

Schepentrouwboek Boxtel:
OT:22-06-1658 T:14-07-1658
Peeter Andriessen & Anneken Jan Adams

Max zei op 15 januari 2019 om 17:54 uur

Ik heb de delingsakte gevonden van de paar stukken land te Liempde, die Maria Peter Andriessen van haar grootouders erft in Boxtel Ra101, fol 21v (scan 23):

392.101 Index schepenprotocol Boxtel (392.101)
Erffdeijlinge der kinderen ende erffgenaemen van Jenneken dochter Jan Hendrix van de Sande

- Jan Cornelissen als man van Andriesken, dochter van Jenneken Jan Hendrix & Andries Jan Goossens
- Jan Antonissen en Corstiaen van de Sande, voogden over Michiel zoon van Goijaert Michiels verwekt bij diens vrouw Jenneken, dochter van Andries Jan Goossens en Jenneken
- Marten Jan Adams en Thomas Gijsberts als voogden over Maria dochter van wijlen Peter zoon van Andries Jan Goossens en Jenneken
- Jan zoon Jan Ariens van Gestel verwekt bij Jenneken Jan Hendrix van de Sande
Isaack Verster, namens de drossaard van Boxtel
Datering: 29-06-1669
Pagina: 20r(scan 21 rechts) - 22v
Plaats: Boxtel

Peter van de Laar zei op 16 januari 2019 om 08:39 uur

Amerens Wouters Elant; tr. Vught 2-9-1725 {Trouwboek Vught 1689-1744; invnr. 24} Willem Peters (wednr. Maria Martenz)
Is mogelijk een zus van Thomas.

Max zei op 16 januari 2019 om 11:56 uur

@Peter,

Zij is een halfzus van Thomas uit het eerste huwelijk van zijn vader. Zij is gedoopt te 's-Hertogenbosch op 8/10/1683.

NT000074741 (8/10/1683)
Wilhelmi, Joanna , (Getuige)
Elants, Lambertus , (Getuige)
Wilhelmi , Agnetis (Moeder)
Elant , Emerentiana (Gedoopte)
Elant , Walterus (Vader)

Jernaine Van der Meer zei op 18 januari 2019 om 01:52 uur

Dag Max en Peter, dank voor jullie reactie. Ik moet nu alleen nog de doop van Johanna Maria Van den Oetelaar zien te vinden, dit zou op zich niet zo moeilijk moeten zijn. Zij was in 1724 als een jongedochter geboren te Boxtel vermeld, dit betekent dus dat als ik haar tussen de 18 en 30 jaar oud schat en zij dus op zijn laatst in 1694 geboren moet zijn (als zij 30 jaar was).

Zij moet dus tussen op zijn laatst in zijn 1694 en op zijn vroegst ergens in 1706 geboren zijn te Boxtel met als vader iemand die Van den Oetelaar moet hebben geheten (waarschijnlijk ook tijdens de doop schat ik), dit moet dus niet zo’n hele lastige klus zijn lijkt me.

Ik moet wel zeggen dat het handschrift van de Boxtelse pastoor uit deze periode niet om over naar huis te schrijven is (ook had ie n slechte pen denk ik). Verder vind ik het vreemd dat de familie Van Eelant hun kinderen lieten dopen den Bosch terwijl Bokhoven toentertijd een katholieke enclave was dat niet onder de Nederlanden viel en dus godsdienstvrijheid had lijkt mij?

Ik neem toch aan Max dat wanneer je alleen de patroniemen verwacht en in uitzonderlijke gevallen als deze ook de achternamen krijgt dat dit dan ook zal gelden voor de doop van Johanna en dat we in de periode 1694-1718 de achternaam ‘Van den Oetelaar’ moeten tegenkomen te Boxtel (als is het maar de vader)

We blijven dus doorzoeken..

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer

Peter van de Laar zei op 18 januari 2019 om 07:27 uur

Hoi Jermaine,
Volgens mij heeft Max daar op 9 januari jl, al antwoord op gegeven....

Max zei op 18 januari 2019 om 12:03 uur

Voor de duidelijkheid: Joanna Maria van den Oetelaer is m.i. gedoopt te Boxtel op 07-04-1694.

Groet, Max

Max zei op 18 januari 2019 om 16:10 uur

PS.

Mijn excuses voor een eerder foutje: de doop van Emerentiana was inderdaad niet in Den Bosch maar in Bokhoven, zie Erfgoed 's-Hertogenbosch (ook voor de andere dopen):

Detail
Datum 8/10/1683
Bron Parochie-Archief Bokhoven - 65
Vindplaats GAHt
Kerk H. Antonius-Abt, Bokhoven
Kerkelijke Gezindte RK

Naam Emerentiana Elant
Rol Gedoopte
Woonplaats ja

Naam Walterus Elant
Rol Vader

Naam Agnetis Wilhelmi
Rol Moeder

Naam Elants, Lambertus
Rol Getuige

Naam Wilhelmi, Joanna
Rol Getuige

Jermaine Van der Meer zei op 20 januari 2019 om 23:30 uur

Dag Max en Peter, ik heb de doop van 07-04-1694 nog eens bekeken. En na het woord Filia staat duidelijk de naam "Eimberti' en geen Adriaen en Eimberti lijkt hier ook geen patroniem te zijn daar er geen naam voor staat vermeldt?

Peter van de Laar zei op 21 januari 2019 om 02:09 uur

Jermaine,
De doop die jij aanhaalt is ook een Joanna Maria, maar staat onder de bedoelde doop.

jan toirkens zei op 21 januari 2019 om 02:35 uur

Jermaine : Aangaande dopen : omdat ik zelf soms ook zaken nog eens natrek merken *we* op dat er inderdaad Emberti staat, zoveel is zeker dat had je goed gezien, maar als je iets verder had gekeken, een halve regel extra, had je ook gezien dat er als moeder Elisabeth staat vermeld, maar dat lampje ging blijkbaar nog niet gaan branden behalve jouw alarmbel die misschien ging rinkelen?. Want als je nog iets verder had gekeken, een halve regel verder, had je gezien dat de datum NIET van 7 april 1694 was. Volgend keertje misschien eerst even nadenken voordat je wat op schrift stelt? Mit freundlicher Gruesse, ofwel om met jouw eigeste synoniem te besluiten : meeee werremeur groet. Jan Toirkens

Jermaine Van der Meer zei op 23 januari 2019 om 03:05 uur

Dag allen dank voor de reacties, ik denk dat ik de nummers 7 en 17 per abuis door mekaar heb gehaald en dat bij nummer 17 heel toevallig ook een Johanna Maria word gedoopt en dat ik de iets wat vervaagde 1 van nummer 17 over het hoofd heb gezien. Verder moet ik altijd weer ontzettend lachen om de comments van Jan Toirkens, ik word altijd zo ontzettend vrolijk van jouw Jan!! Potverdikkie, mar goed… ook voor jouw uiteraard nog de beste wensen Jan, heb je n beetje leuke feestdagen gehad in Chili (of elders)?

Ik zie als ik goed probeer te tellen(van boven naar beneden) een 6 staan maar daarna ineens ‘n 1. Ik ga ervan uit dat dit 7 is en dat dit cijfer dusdanig vervaagd is dat er nr. 1 lijkt te staan. En dan ga ik ervanuit dat er zowel op 7 februari als op 17 februari 2 verschillende Johanna Maria’s zijn gedoopt, ook ga ik er zodoende vanuit dat er tussen 7 en 17 februari geen kinderen zijn gedoopt te Boxtel?

Nu is de vraag wat staat er bij Maria als achternaam of patroniem vermeld want het lijkt mij dat er iets van Koning, Qoning of Poning?

Trouwens peter onder nummer 17 staat nr. 24 waar een Alberti word gedoopt (en ik maar denken dat de Alberti’s uit de Jordaan kwamen), dus ik denk niej dagge die bedoeld Peter of wel?

Ik constateer met groot leedwezen dat Jan Toirkens door zijn lange verblijf in Chili ondanks zijn vele studies naar Brabants schrift het Brabants dialect kwaliteiten toch in toenemende maten aan het verliezen is, zodoende sluit ik af in een wat correctere Brabantse groet (geschreven op zn Tilburgs)

Meej wèèrreme Brabantes groet,

Jermaine Van der Meer

jan toirkens zei op 23 januari 2019 om 22:45 uur

@Jermaine : Het doet me deugd dat je zo ontzettend veel lol in me hebt, dat je op zijn Tilburgs of Brabants zo om me moet lachen, zoals je weet is lachen gezond, vooral voor jongelui. Maar nu je het toch over lachen hebt, weet je waarom IK zo vaak moet lachen dan?. Als liefhebber van Brabantse dialecten, valt het me op dat mensen soms niet alleen pretenderen een soort eigendomsrecht of gebruiksrecht te hebben van een dialect, of het quasi-grappig gebruiken, maar daarnaast gemakkelijk vergeten dar er ook nog zoiets is als grammatica en spelling. Ik wijs je erop dat jouw bijdrages vaak rammelen van de taalfouten en grammaticale onjuistheden. Je bent overigens niet de enige. Lees jouw laatste antwoord er nog eens op na, wil je?. Ik haal er zo opnieuw weer een paar dikke taalfouten uit. Wat de deur helemaal dichtdoet, is dat je jouw Brabantse groet afsluit met *Meej wèèrreme Brabantes groet,*. Wat bedoel je met Brabantes groet, is dat Tilburgs ?

Frank Klerkx, bekijk onze genealogie ->  www.clericus.nl
Frank Klerkx, bekijk onze genealogie -> www.clericus.nl zei op 23 januari 2019 om 23:19 uur

Hoi Jermaine,

Ook het Tilburgs heeft een eigen dialect maar helaas ... hier bak je niet veel van (er zijn wel 2 versies woordenboeken in omloop)
Meej wèèrreme Brabantes groet, ??
Dat zegt een echte Tilburger niet.

Tilburgers dialect is kort van stof. :) zou daarom zeggen:

ajuu

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: