De Leyzen(±1700 bij Breda): onder water gezet land door Prins Maurits

vertelde op 6 november 2019 om 17:50 uur

De Leyzen(±1700 bij Breda): onder water gezet land door Prins Maurits met instemming van de bewoners, veelal pottenbakkers. waar bevond zich dit gebied. M.i. zou het zichtbaar geweest moeten zijn indertijd vanaf/bij/tussen Oosterhout en Breda.

Reacties (10)

Jeanne1 zei op 6 november 2019 om 18:30 uur

Bedoel je misschien Oosterhout i.p.v. Oisterwijk?

Rene van Oeveren zei op 6 november 2019 om 18:53 uur

Klopt ! Moet Oosterhout zijn, sorry. Ik weet alleen niet hoe dat bovenstaand te corrigeren!

Jeanne1 zei op 6 november 2019 om 19:35 uur

Ik denk dat het zo wel duidelijk is.

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 7 november 2019 om 11:11 uur

Het is inderdaad duidelijk hoor, Rene, maar voor de zekerheid heb ik in je vraag hierboven de plaats Oisterwijk vervangen door Oosterhout. Heb je al navraag gedaan bij het Stadsarchief Breda en/of de Erfgoedvereniging Engelbrecht van Nassau (http://www.engelbrechtvannassau.nl/)?

Klopt het jaartal in je vraag overigens wel? Prins Maurits leefde namelijk niet meer rond het jaar 1700 (stierf in 1625)...

HenkD zei op 7 november 2019 om 16:29 uur

Denk ook dat dit wat eerder in de tijd speelde. Wellicht rond het beleg van Geertruidenberg, in 1593, midden in de 80-jarige oorlog.
Een schrijver - Cornelis van Oeveren - heeft daar in 1746 gereisd om De Leyzen te vinden waar een voorouder van hem gewoond heeft. En heeft de locatie gevonden.
Ik dacht echter uit dit reisverslag op te maken dat het onderwater gezette kleiland eerder tussen Geertruidenberg en Oosterhout zou liggen.

Ook voorouders van jou, Rene?

(Het boek "Levensbeschryving van Cornelis van Oeveren" is te vinden bij Google-books).

Jeanne1 zei op 8 november 2019 om 11:14 uur

Op www.topotijdreis.nl vind je oude kaarten van Nederland. Voer als zoekterm Oosterhout in.
Je kunt dan kaarten vinden uit verschillende periodes. Van 1850 tot ca. 1980 staat Leijsen/Leizen aangegeven in het Westen- van Oosterhout. Dat zou het kunnen zijn.

Jeanne1 zei op 8 november 2019 om 11:24 uur

Correctie: ik bedoel in het Oosten van Oosterhout, richting Vijfhuizen.
Ongeveer op die plek bevinden zich nu de Leijsenstraat en de Leijsendwarsstraat. Misschien weet de Heemkundekring van Oosterhout meer.

Rene van Oeveren zei op 9 november 2019 om 00:34 uur

Leuk dat het jullie interesseert. Natuurlijk heb ik het profiel van mijn verre neef Kees van Oeveren de prinselijke wagenmaker op geni.com aardig opgetuigd, maar krijg om dezelfde reden nogal eens info van mijzelf aangeboden. Ben overigens door hem met deze tijdrovende hobby begonnen. Dus ik heb het uit zijn eigen beschrijving van zijn reisje naar de Leyzen proberen te concluderen waar het ongeveer zou moeten zijn. Kees schreef natuurlijk ook op zijn manier en dan ook nog van die tijd. Ik heb het niet zo precies genomen. Volgens zijn beschrijving komen de voorouders van zijn moeder er vandaan, maar dat zal dan inderdaad langer voor hem zijn! Voor alle lezers even dit: ik doe eerst mijn eigen uiterste best, en als dat echt niet lukt kom ik op blogs like this, en ga ik er in principe niet heel veel meer voor doen na zoveel uren(Ook ivm de adellijke voorouders Van Assendelft, voorouders van zijn vrouw al tal van uren).

Rene van Oeveren zei op 9 november 2019 om 00:42 uur

Bedankt Lisette Kuijper voor de aanpassing. En het antwoord moet luiden dat ik helemaal niet gecontroleerd heb wanneer Maurits leefde. Ben een beetje van de levensjaren van de beschrijver Cornelis van Oeveren uitgegaan. Ik heb ook al wat kaarten(layers) over elkaar gelegd maar daar zitten toch echt nog verschillen in qua kilometers waar iets exact lag in vergelijk. met de huidige situatie.

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 12 november 2019 om 12:20 uur

Graag gedaan hoor Rene, en dat kan ik me goed voorstellen. Veel succes met je verdere onderzoek!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: