skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Een paar vragen.

Rvh vertelde op 8 januari 2015 om 04:39 uur
Aangezien ik vaak deze fora zoek op een extraatje om me familiestamboom te vergroten of verder uit te werken, ondertussen probeer te helpen (wat niet altijd goed uit de verf komt, omdat ik a) koppig ben, b) nogal warrig schrijf) omdat niks meer frusterend is om niet verder te komen.

Helaas ben ik geneigd om nu een paar vragen te stellen, zoals men weet probeer ik ''van Hak'' uit te werken, wegens een nogal beknopte stamboom die gemaakt is in 1980-1985.

Wat kost een genealoog tegenwoordig om in te huren? En evt wie zijn echt goed? Indien ik een genealoog inhuur, is het dan wijs om een aantal kernvragen op te schrijven? en alle informatie die al gevonden is te geven?

En bij zoekmachines/zoekopdrachten, moet ik dan H*ck*n*s invullen als ik alle schrijfwijzen van Hacke/Hackens probeer te zoeken?

En ja, ik ben verschrikkelijk koppig. zou eens excel bestandje of iets dergelijks moeten maken met alle informatie en die enigszins netjes en chronologisch posten.

Alvast bedankt!

(ps Binnenkort me moeder haar kant, maar die is meer in de richting van Beek en Donk)

Reacties (17)

JOhn zei op 8 januari 2015 om 10:19
Je hebt genealogen in alle soorten en maten. Het Centraal bureau voor genealogie heeft een lijst, de diverse archiefdiensten kennen meestal ook één of meer genealogen die betrouwbaar zijn en de weg weten bij de betreffende archiefdienst. Je kunt het beste met een genealoog overeenkomen over doel van het onderzoek en vooraf afspraken maken bijv. over het maximum bedrag dat je wil spenderen. Een betrouwbare genealoog hoeft dit bedrag niet op te souperen, als er bijv. in kortere tijd al resultaat is bereikt door hem hou je geld "over". Het is so wie so altijd (ook op internetfora) verstandig om ALLE gegevens die je hebt op te geven, maar in ieder geval als je een samenwerking aangaat met een (semi-)professionele genealoog. Dus een betrouwbare genealoog zoeken via CBG of archiefdienst, afspraken met die persoon maken over doel ( met eventueel beperking in tijd of plaats) en maximum te betalen fee, hem alle benodigde gegevens leveren, zorgen voor terugkoppeling en eventueel vervolgafspraken maken.
clericus.eu
clericus.eu zei op 8 januari 2015 om 11:36
Hallo RvH,

voordat je een genealoog inhuurt moet je eerst zelf aan de slag om de gegevens van de eerste overleden personen te pakken te krijgen in je eigen stamboom.

Er zijn diverse programma's voor en de meest gebruikte is Aldfaer die 48% van de Nederlanders gebruikt. Dit is een programma die je gratis kan downloaden om je eerste aanzet te maken.

Er zijn nog vele meer programma's en ieder zweert bij zijn eerste programma waar hij de gegevens in gezet heeft. Belangrijk is dat je een ged.com bestand kan maken die je later met andere, eventueel gegevens kan uitwisselen of toevoegen.

ook zijn er online programma's maar zet de eerste gegevens in ieder geval op je eigen computer. ook ivm de privacy van levende personen.

Voordat je gaat inhuren zou je eerst zelf eens kunnen kijken of je iets gevonden krijgt. Let op het is wel een leuke verslavende hobby die je kan vergelijken met puzzelen waar zeer veel tijd in gaat zitten. en je kan met al je voorouders tot 1811 komen voor de eerste aanzet, zonder verdere hulp in een kort tijdbestek.

Mijn belangstelling in deze post is bij mij opgewekt daar ik ook de naam Hak in allerlei varianten in mijn eigen stamboom heb. Mogelijk kan ik je wel snel helpen en kom je me in de toekomst wel tegen.

Indien je zelf verder gaat mijn advies beperk je in eerste instantie alleen tot het gezin waar je voorouders toe behoren en ga niet te snel al is de verleiding groot.
Liever nog alleen je voorouders tot 1811. Hierna pas het gezin compleet maken.
Ga nog even niet over deze jaargrens heen daar het hierna anders terugzoeken is.

Veel succes met je keuze van terugzoeken.
Max zei op 8 januari 2015 om 12:43
Je zou beter eerst kunnen proberen om op Hack* of Hacke* te zoeken, tenzij je ook alle Heckens, Hurckens enz. ook erbij wilt hebben. Daarna kan je ook nog Hak* proberen om alle andere varianten er ook uit te halen.
Norah zei op 8 januari 2015 om 14:20
U kunt zelf de sites -zoekakten.nl- , -wiewaswie.nl en eindhoven.digitalestamboom.nl raadplegen. Zag dat de familie in Best en omgeving voorkwam?
En natuurlijk het BHIC.
M. van Iersel zei op 8 januari 2015 om 18:41
Er komen ook veel Hak's voor in de Bommelerwaard, nu nog te vinden bij de website van het voormalige streekarchief Bommelerwaard en ook bij het RAR, het archief van Tie l voor het hele rivierenland
RvH zei op 8 januari 2015 om 18:57
@John: Ik kan natuurlijk het CBG vragen, overheidsinstantie niet?
@Frank: doet me eraan herinneren dat ik nog steeds die gedcom bestand moet maken wat ik tijden geleden belooft had. Zal wel twee versies opsturen, diegene die een genealoog gemaakt had en diegene die me oma gemaakt met behulp van haar broer (die toegang tot de archieven van oirschot had)

@Max: hartelijk dank, ga dat eens doen, al moet ik ook denk ik Ha*ck* doen als ik een variant ''Haeckens'' gevonden heb.

@Norah: Niet allemaal familie, wel een van de redenen waarom ik me achternaam voor fora nooit helemaal correct schrijf, als je Best vernietigt heb je veel familie van me te pakken.

@M. van Iersel: Geloof dat de meeste uit Alem komen, nog geen verwantschap aangetoond, wel onder de mogelijkheden als hilvarenbeek niet zover weg ligt van Den Bosch en Alem.

Nog een vraagje: die spam som, gaat die weg als ik me eigen registeer?
John zei op 8 januari 2015 om 20:04
@RvH, nee stichting. Informatieblad 'Lijst van Nederlandse genealogische onderzoekers' is op de site van het CBG te vinden: www.cbg.nl > onderzoek
Rob de Hoon
Rob de Hoon zei op 8 januari 2015 om 23:47
@John: helaas werkt de link op de website van het CBG niet :-(
Helena zei op 9 januari 2015 om 02:20
@RvH, - Je wekt de indruk dat je toch al enige tijd bezig bent met stamboomonderzoek. Heb je de resultaten van je onderzoek ook wat overzichtelijk geordend? Indien zo..dan zou je toch de namen van je voorouder(s) waarmee je vast bent gelopen hier kunnen vermelden zodat we met je mee kunnen denken en zoeken. Onder de mede-froummers zijn ook vele ervaren genealogen. Kost je niets. Hier denkt en zoekt men gratis met je mee.

Let wel op: Geef alleen de data van je voorouders welke al voor iedereen openbaar zijn [geboorteakten na 100 jaar, huwelijksakten na 75 jaar, overlijdensakten na 50 jaar].

Sluit je soms bij de volgende persoon aan en ben je al veel verder terug gekomen? Wil je met deze familie Van Hak verder zoeken? Cornelius van Hak (geb. 19-12-1875 in Best; zoon van Adrianus van Hak en Adriana van Engeland)
Waar zit je dan vast? Bij welke voorouder?
Theo A zei op 9 januari 2015 om 02:44
Natuurlijk mag je koppig zijn.
Overweeg dan dat je genealogieën "samen" maakt en je je koppigheid soms even in de wacht moet zetten.
Als je dan vriendelijk en ontspannen met genealogen samen een ontdekking doet, mag je weer koppig zijn om dat te verwerken.
Koppig of niet, historische informaties zijn even koppig in hun tijd en trekken zich van jouw koppigheid niets aan.
Mijn advies luidt: Wees flexibel en pas je simpel aan aan dat wat informaties u leveren.
Daarna mag u koppig uw werk samenstellen want koppig-eigenzinnige werken zijn vaak de beste!
Probeer niet de historische data naar uw hand te zetten want dat lukt nooit.
Wat wel lukt zijn die eigentijdse zaken in uw perspectief samen te vatten.
Noemt men het in de 17e eeuw zwart en in de 19e eeuw wit? wat let u dan om het in de 21e eeuw grijs te noemen?
Je moet! gewoon met de tijd meegaan, of je wil of niet.
Zegt men in de 17e eeuw Janszn en in de 18e eeuw Janse, in de 19e eeuw Janssens, dan mag het geen probleem zijn om in de 20e eeuw gewoon Janssen te schrijven.
Ik bedoel dat taal en spellingen, leven!
Als je daar een reële fantasie gebruikt; kom je er vast en zeker ook uit.
Genealogische hobby mag toch geen stress-hobby zijn?

Maar wie ben ik?
Bas de Vet zei op 9 januari 2015 om 09:10
Beste mede-onderzoekers,
Blijkbaar is de heer RvH door anderen al geholpen met de zoektocht naar zijn voorouders tot 1674. Zie https://www.bhic.nl/van-hak-1
Mogelijkerwijs zijn er via deze link aanknopingspunten om verder voor/door hem te zoeken.
John zei op 9 januari 2015 om 09:31
Je hebt genealogen in alle soorten en maten.
Rvh zei op 9 januari 2015 om 23:10
@Bas de Vet: Oh maar ik wist toen al vrij aardig dat de stamboom verder liep dan 1674, ik kreeg alleen de achternaam en voornaam van iemand niet goed, waardoor ik die link die ik daarvoor had verloren was.Moest het namelijk duidelijker maken voor mij familie. (Tot 1500 als de geschatte geboortedatum van me tot nu verst bekende voorouder correct is)

@Helena, ik ben inderdaad bezig met die familie van Hak die je gesuggesteert hebt. Ben er sinds ik het kloppend gemaakt heb (met dank aan, mede-forumers) toch bezig gegaan om ook verdere takken te onderzoeken, of te vinden, oftewel kwartierstaten.

Zo had ik ook, dankzij notarieele acten een Broeder van een voorouder gevonden met de Alias Verryt, of dat zijn vrouws achternaam was of die van mijn familie, of van zijn moeder of grootmoeder, ik weet het niet, maar het is machtig interessant (Mogelijk zoals een aantal van Nunens tegenwoordig als van Hak bekend staan)

Nog even een naamskundige vraag, kan je van de naam Elias (rond 1650) een boerennaam maken? zoals van Cornelis, Kees?

Ik zal wel eens een ged.com bestandje maken waarin ik het vrij duidelijk probeer te maken. En dat hier plaatsen of mailen aan Frank. Wat ik nog steeds moet doen!
Theo A zei op 10 januari 2015 om 00:55
Elias heeft geen relatie met Cornelis dus zeker niet met kees.
Elias kom in de Zuidelijke Nederlanden nauwelijks voor.
De naam Elias komt van Elia Arabisch/Hebreeuws. Komt voor in het nieuwe testament en dus ook in de RK religie.
Afkorting en roepnaam kan zijn: Eli, Sas, en Janus (van Elianus).
Het kan heel goed dat Elias uit Joodse of Islamitische voorouders afkomstig was.
In die tijd (17e eeuw) 'bekeerde' joden ook in de RK of gereformeerde religie. Niet altijd door geloof maar vaak om economische reden of mogelijkheid een andersdenkende te huwen.
De combinatie Elias/Cornelis lijkt niet relevant.
Helena zei op 10 januari 2015 om 02:49
De naam Elias kwam inderdaad niet veel voor in de Zuidelijke Nederlanden. Af en toe kom je de naam toch wel tegen. Bijv. omgeving Boxtel, St.Oedenrode, Veghel en een paar plaatsen meer. Zij werden in de DTB- registers als Elias en in notaris- en schepenakten eveneens als Elias, Elie of Elia genoteerd. Zag zelfs in 1622-1623 in een schepenakte Boxtel .. 'de voorkinderen van Elias Elias Elias van de Laerschot'...nou, dan heb je zo maar even 3 generaties achter elkaar deze naam.

..of wordt er *alias* Verryt bedoeld. Dan hoef je ook niet aan Elias te denken.
Mocht je nog hulp zoeken met die 'alias Verryt' dan zul je wat meer info moeten geven waar en wanneer je die naam tegen bent gekomen.

Een gedcom hoef je hier niet te plaatsen. In dit BHIC forum kunnen geen attachments meegestuurd worden.
RvH zei op 11 januari 2015 om 18:39
@ Theo A. Zocht meer roepnamen en afkortingen, die meer in de lijn van verwachtingen lag. Zoals Janus, een nieuwe en belangrijke aanknopingspunt.

@Helena. Deze Elias komt uit Middelbeers, ik weet alleen niet de bron die men gevonden heeft destijds.
Bas den Brok zei op 11 januari 2015 om 19:01
Een 17e eeuwse "boerennaam" van Elias is Elis, vanwaar ook de familienaam Elissen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.