Fam. de la Rosche te Grave

vertelde op 6 november 2019 om 17:02 uur

Weet iemand misschien hoe ik meer te weten kan komen over de Familie de La Rosche te Grave. Ik kom diverse leden van de familie tegen over de periode 1666 tot 1834. Verbanden lastig te leggen. Via openbare bronnen op internet kom ik helaas niet verder meer. Oudste vermelding: Michiel de La Rossche (1666 getruwd met Ida van Gemert), was ruiter onder Ritmeester Hunne. Mogelijk hebben meerdere familieleden een militaire achtergrond. Er zijn wat varianten op deze familienaam, maar ïn Grave" blijft het redelijk consequent "de la Rosche". Eén van mijn voorvaderen, Theodorus van Bebber is in 1742 in Grave getrouwd met Rudolphina de La Rosche. Vandaar de belangstelling.

Reacties (8)

Norah zei op 6 november 2019 om 20:24 uur

De familie de la Roche/Rosche hoeft niet altijd gerelateerd te zijn geweest.
Je begint nu met de doop van Rudolphina/Rodolphina. Was dit ook in Grave? Net zoals je al zei, het waren waarschijnlijk militairen. Grave was niet voor niets een garnizoensstad.
Je voorouders hadden ettelijke kinderen. Dan kijk je naar de vernoemingen van die kinderen + hun doopgetuigen(familieleden). En zo kom je verder. Met deze naam denkt men aan Fransen, Walen of Zwitsers.

Jeanne1 zei op 6 november 2019 om 20:28 uur

De Ritmeester heette Hunnewood. zie originele trouwakte.
In de kantlijn staat een opmerking die ik niet kan lezen. Ik weet niet of je daar iets aan hebt.

De doop van Rudolphina heb ik nog niet gevonden.

Ook nog andere spellingen: Larosse, de la Rosse etc.

Jeanne1 zei op 6 november 2019 om 20:49 uur

Ik maak uit haar trouwakte op dat Rodolphina in Grave werd geboren. Er is geen RK-doopboek aanwezig van de periode tussen 1694 en 1719. De kans is groot dat ze in die periode is geboren. Je zou nog kunnen bladeren in het doopboek dat in 1719 begint. Zie Stamboom, Wat zit erin, Grave, Dopen RK.

Marc van Bebber zei op 7 november 2019 om 10:03 uur

Bedankt voor de reacties. Puzzel ik weer even verder. Vond ook nog een schependocument met daarin de moeder van Rudolphina en daarmee ook broers, zussen en echtgenoten.

HenkD zei op 7 november 2019 om 10:14 uur

Haar moeder heet waarschijnlijk Sneijders
zie:
7041.267 Index schepenprotocol Grave (7041.267)
Schepenakte 143 Johanna de La Rosche voor zichzelf
(...)
(volgen nog vele erfgenamen, waaronder:)
Theodorus van Bebberen en Rudolphina de La Rosche e.l.
(...)
alle erfgenamen van hun moei Anna Elizabeth Sneijders
Datering: 15 april 1767
Plaats: Grave

Tenminste als met Moei hier de zus van moeder beboeld wordt.

HenkD zei op 7 november 2019 om 10:44 uur

De ouders van Rudolphina zouden dan zijn: Pieter de la Roche en Allegonda Snijders.

Zie:
7041.263 Index schepenprotocol Grave (7041.263)
Schepenakte 224 Ida van Gemert weduwe Michiel de La Roche wonende te Velp in het land van Ravenstein met de secretaris als momboir vest Pieter de la Roche en Allegonda Snijders e.l. het huis en erf op de Markt genaamd den Beer, aan de ene zijde het huis
(...)
Datering: 27 april 1719
Plaats: Grave

Peter zei op 11 november 2019 om 15:14 uur

En Pieter was een zoon van Michiel en Ida van Gemert

125 Ida van Gemert, weduwe van Michiel la Roche maakt haar testament en maakt alvast een verdeling voor haar kinderen. Ze wil dat haar zoon Peter la Roche het huis en stalling te Grave, genaamd de Beer, zal erven op voorwaarde dat hij alle schulden zal overnemen. De kinderen van haar dochter Anna Margriet, in haar leven getrouwd met Rudolph Vogelvanger, krijgen de twee huisjes in ’t Schroevestraetje te Grave. Haar dochter Hendrina la Roche krijgt het levenslange vruchtgebruik van het huisje in ’t Scheerestraetje te Grave. Na de dood van Hendrina gaat dit huisje naar Mechlina la Roche en bij voorafsterven naar de andere kinderen. De meubelen die testatrice te Velp zal nalaten worden in drie delen verdeeld. Geprotocolleerd op 31-01-1715. Schepenbank Velp

Marc van Bebber zei op 14 november 2019 om 10:25 uur

Bedankt voor de reacties. Ik heb inmiddels ruim 20 familieleden met een relatie met Grave gevonden. Ben nu aan het kijken of en zo ja in welke relatie die tot elkaar staan. Tot dusver kom ik m.u.v. één huwelijk in Nijmegen, Grave niet uit. Nog een paar geboortes in/na 1760 en dan houden de sporen op. Het kan natuurlijk zijn dat deze tak van de familie onder de naam La Rosche (+ varianten) is "uitgestorven", maar dat lijkt me een beetje onwaarschijnlijk. Ik hou nog even vol. Zodra ik klaar ben met mijn relatieonderzoek, zal ik dat via dit forum laten weten.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: