skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

fam van soest te lierop someren

maria van soest vertelde op 31 januari 2012 om 11:48 uur
ik ben op zoek naar de ouders van thomas jansse van soest . hij is getrouwd in 1703 met johanna marcelis van gogh te lierop.
wie zijn de ouders en wanneer is Thomas geboren?
wie kan mij verder helpen?
m van soest.

Reacties (9)

Dorethé zei op 31 januari 2012 om 19:32
Maria, heb je ook de namen van de kinderen en de bijbehorende doopgetuigen? En waar zijn de kinderen gedoopt? Deze info geeft vermoedelijk wel aanknopingspunten naar de ouders van Thomas Jansse van Soest (vermoedelijk een Jan).

Ik vind in 1704 een zoon Johannes, vermoedelijk vernoemd naar zijn grootvader van vaderszijde. Een van de doopgetuigen was Mechtilda Jan Thomassen; dit zou een tante vaderszijde kunnen zijn.

Op de website van Heemkundekring de Vonder vind je bij de werkgroep Oud Schrift transcripties van het Rechterlijk Archief Lierop. In boek 29 vind ik op pagina 54 (fol 028v) Scheijdinge ende deijlinge uijtgemaakt tusschen de kinderen ende erffgenaamen van Toomas van Zoest en Jenneke van Gog
zijnne geweesene wettige huijsvrouwe in hun leeve gewoont hebbende alhier
tot Lierop.
Dorethé zei op 31 januari 2012 om 19:34
Even een verduidelijking: ik vermoed dat de vader van Thomas Jansse een Jan Thomassen, en dat de Mechtilda die ik noemde een zus van Thomas Jansse van Soest is.
Ik kwam ook Zoest en Sost tegen.
Dorethé zei op 31 januari 2012 om 21:05
Mechtilda Jan Thomassen is in 1705 in Lierop overleden, "hydrope oibus".

Gegevens afkomstig van de Digitale Stamboom Eindhoven en het oudere ISIS van het RHC Eindhoven.
Norah zei op 1 februari 2012 om 16:52
Mechtilda is aan waterzucht overleden.
maria zei op 1 februari 2012 om 18:56
hallo dorethe,
de kinderen zijn : johannes janssen geb in 1704,mechtilda thomassen 1706 get zijn johannes lambers en elisabeth laurenssen ,judocus jansen in 1708 get peter van hees en dircxken joosten van bakel,
elske jansen in 1711 get jan gort duyse en johanna henricus wynen, johannes jansen geb in 1716 get marcelis jansen en mechtilda.
deze gegevens heb ik van rhc in eindhoven en bhic in den bosch.
Egbert Wijnen zei op 11 april 2012 om 17:51
De ouders van Thomas zijn:

Johannes Thomas Peters
Ondertrouw Lierop rk 25-10-1670 (get. Johanna van Goor en Johanna Hendrix)
Trouw Lierop rk 09-11-1670 (get. Henricus Weijnen en Godefridus Hermans)
Mechtilda Willems
Overleden Lierop rk 26-10-1705 als Mechtilda Jan Thomassen, hydrope omnibus

Zij hadden 2 kinderen:

1. Theodora, gedoopt Lierop RK 25-10-1671
Dochter van Johannes Thomas en Mechtilda Wilhelmus
(doopget. Godefridus Martens en Maria weduwe van Johannes van de Vorst)
Overleden Lierop rk 11-09-1676: Theodora kind van Johannes Thomas

2. Thomas, gedoopt Lierop RK 18-11-1674
Zoon van Johannes Thomas en Mechtilda Wilhelmus
(doopget. Willibrordus Johannes Banckarts en Catharina Thomas)

Na het overlijden van zijn zus Theodora blijft Thomas enig kind. Zijn vader moet al vóór 24-12-1676 zijn overleden, want in een akte voor de schepenen van Lierop komt hij dan voor als "het onmondig kind van Jan Thomas" (Schepenbank Lierop 12, folio 60v). Uit deze akte en de akte van 25-01-1677 (Schepenbank Lierop 12, folio 61v) blijkt dat Jan Thomas Peters een zus Lijneken (Catharina) had en drie halfzussen. Hun moeder Jenneke Jan Driessen was na het overlijden van hun vader Thomas Peters getrouwd met Henrick Geraerts van Soest. Uit dat huwelijk werden drie kinderen geboren: Marijken, Thonisken en Jenneken. Waarschijnlijk hebben de kinderen uit het eerste huwelijk de naam van hun stiefvader "Van Soest" gekregen. Dat gebeurde wel vaker in een tijd dat achternamen nog niet vast lagen.

In de akte van 24-12-1676 verkopen de gezamelijke kinderen van Jenneke Jan Driessen een perceel akkerland in Lierop.
Voor Lijneken Thomas Peters en het onmondig kind van Jan Thomas doen dat hun voogden Jan Jansen van den Vorst en Huijbert Ioosten Verberne.
Donaet Bruijstens en Willem Driessen Verdoijenbraecken zijn de voogden voor Marijken, Tonisken en Jenneken, kinderen Hanrick Geraerts van Soest.

In de akte van 25-01-1677 gaan de gezamelijke kinderen over tot een boedelscheiding.
Het eerste lot is voor: "Lijneken dochter Thomas Peters verwekt bij Jenneken Jan Driessen en het onmondige kind met name Thomas Jan Thomas geassisteerd met Jan Jansen van den Vorst en Huijbert Ioosten Verberne hunne geëde mombers". Zij krijgen:
"Zeker stuk groese en land met het heijtvelt daar aan gelegen binnen Lierop ter plaatse genaamd in de Groenstraete ontrent het berckenbos". Dit stuk is blijkbaar meer waard als het tweede lot, want zij moeten nog 70 gulden toegeven.
Dat tweede lot gaat naar: "Marijken, Thonisken en Jenneken, kinderen van Hanrick Geraerts van Soest verwekt bij Jenneken Jan Driessen in haar 2e huwelijk.

Op 31-03-1683 (schepenenbank Lierop 13, folio 3v) volgt er nog een boedeldeling tussen Lijneken, dochter Thomas Peters, inmiddels gehuwd met Marcellis Lamberts van Goch, en haar neef "den onmundigen zoon van Jan Tomas Peters verweckt bij Methien Willems.



Maria van Soest zei op 12 april 2012 om 10:50
Hallo Egbert,
Bedankt voor het uitzoeken. Ik had de ouders van Thomas ook gevonden maar omdat ik de naam van Soest niet tegenkwam ben ik gaan twijfelen. Als ik het goed begrijp hebben de nazaten pas de achternaam van Soest gekregen toen de moeder van Thomas, Mechtilda, hertrouwd is met Henrick van Soest. Als ik verder terug wil zoeken moet ik dus gaan zoeken naar de achternaam Peters .m.v.g. Maria van Soest
Guus zei op 12 april 2012 om 11:09
Maria,

Ja en nee,
Je krijgt nu wel te maken met de patroniemen.
Dat houd eigenlijk in dat de (achternaam) niet meer bestaat:

De vader van Thomas is Jan, maar een 2e naam kan telkens verschillen.
Voor hetzelfde geld kom je Thomas Janssen tegen als Thomas van Lierop, of als Thomas Jan Peeters

Vader van Jan = Thomas Peters
Maar ik Peters kan hier weer anders zijn....

Het grootste belang als je verder zoekt is zoveel mogelijk het complete gezin te reconstrueren, en uit de getuigen kun je meestal wel opmaken wie dan weer de broers en zussen zijn,

Groetjes
Dorethé zei op 13 april 2012 om 14:24
Soms heb je aan een reconstructie van het complete gezin niet genoeg; probeer dan ook de gezinnen van de broers en zussen te reconstrueren, zodat je dus ook weet wie de kleinkinderen van het ouderpaar zijn. Als de vermoedelijke broers en zussen en hun partners steeds over en weer doopgetuige zijn, is het behoorlijk aannemelijk dat ze inderdaad broers en zussen zijn. Ook de grootouders zijn nogal eens doopgetuige.
Komen dezelfde namen steeds terug in de verschillende gezinnen, en dan met name bij de oudste kinderen, dan geeft dat - samen met het patroniem - sterke aanwijzingen naar de namen van het gezochte ouderpaar (dus de grootouders van de kinderen). Wees er bedacht op, dat het patroniem niet de naam van de vader hoeft te zijn, maar dat dat ook de naam van de grootvader kan zijn! En in begraafregisters en bij vermeldingen van getuigen wordt een vrouw niet altijd met haar "meisjesnaam" vermeld, maar soms met haar mans naam, zoals je hierboven bij Mechtilda gezien hebt.
Verder kun je in de schepenbankarchieven, in oude notariële archieven en andere bronnen zoeken naar documenten die je hypothese ondersteunen, of die je onderzoek vlot kunnen trekken. Met name huwelijkse voorwaarden, voogdijakte, testament, boedelscheiding of magescheid geeft vaak info over familierelaties.
Succes! En mocht je nog vragen hebben, dan weet je het forum te vinden!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.