Familie Canters/Kanters Deckers

vertelde op 4 september 2019 om 11:50 uur

Ik zoek de voorvaderen van Anthoni CANTERS, 1560, Asten. Ik heb zijn vader Henrick Jan DECKERS en diens broer Jan Aert DECKERS. Maar dan kom ik niet verder, hoewel Anthoni en Henrick Jan belangrijke mensen in Asten waren. O.a. Anthoni als president van de schepenen en ook burgemeester (1591) van Asten.

Reacties (9)

Egbert zei op 5 september 2019 om 15:23 uur

Volgens mij is jouw aanname dat Anthonis Henrick Canters een zoon is van Henrick Jan Deckers gebaseerd op het regest dat wijlen de heer Slaats maakte en dat via heemkundekring "De Vonder" van Asten en Someren op hun website te zien is:

Henrick Jan Deckers geeft procuratie aan Anthonis Henricx (Canters), zijn zoon, zowel hier, te Brussel als elders. d.d. 26-04-1601. (ORA Asten 4 fol. 535)

Ik vroeg me af waarom de naam Canters daar tussen haakjes is geplaatst. Ik heb het origineel ingezien en daarin komt de naam Canters niet voor. Mogelijk heeft de heer Slaats gedacht dat Anthonis Henrick Jan Deckers eenzelfde persoon was als Anthonis Henrick Canters. Ik kan daar geen bewijs voor vinden.

Uit onderstaande akte blijkt dat in 1614 Henrick Jan Deckers nog in leven is, maar dat zijn zoon Anthonis al is overleden. Zijn weduwe is immers gehuwd met Walraven Jan Lamberts:

ORA Asten 67a, folio 12:
Henrick Jan Deckers, voor de helft, en
Walraven Jan Lamberts, gehuwd met Mayken, weduwe Anthonis Henricx voors.
Willem Goorts en Peeter Lamberts, momboiren van Joostjen en Jenneken, onmondige kinderen van Anthonis Henricx en Mayken voors., voor de andere helft. Zij hebben met toestemming van de schepenen d.d. 20-3-1614 verkocht aan Marcelis van Groeninghen: huis, hof, hofstad en land, gelegen in het Dorp. 24-04-1614

Anthonis Hanrick Canters moet geboren zijn circa 1564. Op 19-05-1627 was hij 63 jaar.
Hij is overleden in 1648. Hij was in eerste huwelijk gehuwd met Elsken, dochter Willems Thijssen.

Ben je op zoek naar de ouders van Anthonis Henrick Canters dan moet niet verder zoeken met Henrick Jan Deckers.

Hans Bell zei op 5 september 2019 om 16:57 uur

Dank je Egbert, dit is zeer verhelderend. Ik ben duidelijk op het verkeerde been gezet. Mijn gegevens van Elsken waren: Elsbena (Elske) Willems Groetens getrouwd met Anthoni Henrick Canters. Dus ik zoek verder en hoop nog meer informatie te krijgen van deze of gene. Alle goede informatie is welkom.

Norah zei op 6 september 2019 om 00:04 uur

Hans, je hebt natuurlijk het wel juist met de vrouw van Anthonij Canters, te weten
Elske(Elisabeth) Willems Thijssen (Groetens), gewoon dezelfde persoon.

Hans Bell zei op 6 september 2019 om 01:23 uur

Ja, Norah, alles leuk en aardig maar ik loop voortdurend tegen de Deckers-en aan. Zelfs op de site van Heemkundekring Asten-Someren. Anthoni(us) Canters is misschien wel in een ander dorp geboren. Ommel, Oisterwijk, of een andere. De vader moet naar mijn gevoel Hen(d)ick heten, omdat het Anthoni Henrick Canters was. En ik voor het gemak er even van uit ga dat hij de oudste zoon was en de naam Hendrik, Johannes en Anthonis vaak in de daarop volgende familieleden voorkomt.

Egbert zei op 6 september 2019 om 09:34 uur

Anthonis was inderdaad een zoon van een Henrick Canters. Zijn vrouw Elsbena of Elsken een dochter van Willem Thijs Groetens.

Zie:
ORA Asten 67, folio 152
Mathijs, Jan, Laureyns en Henrick, zonen van Willem Thijs Groetens,
Anthonis Henrick Canters, gehuwd met Elsbena,
Jan Peter Willems, gehuwd met Jenneken
Anna, dr Willem Thijs Groetens.
Allen kinderen van Willem en Heylken, zijn tweede vrouw.
Zij "vertijden" op alle recht en actie die "aengaende den houwelijck van Aert Jacobs van de Cruys met oock voor alle den vercregen goederen die hij, Aert, met Heylken ons mede vertegen heeft". 16-12-1611.

De naam Groetens wordt ook geschreven als Groeten, Groetens, Groetenss, Grootens, Groten, die Groot, die Groet, sGroetens, sGrotens, enz.

Geraldine zei op 6 september 2019 om 10:56 uur

@Egbert
Asten RA 68 fol. 3 dd 30 juli 1618
- Hendrick Jan Verhees – ten eenre – en
- Walraven Janssen, gehuwd met Mariken Goyaerts, weduwe van Anthonis Hendricks Jan Verhees, betreffende onderhoud van Jenneken en Joostken, onmondige kinderen van wijlen Anthonis en gehuwd geweest met Mariken Goyaerts…...

Hans Bell zei op 6 september 2019 om 16:05 uur

Is er meer bekend van Henrick Canters, de vader van Anthonis?

Egbert zei op 6 september 2019 om 22:39 uur

@ Gerarldine
Dat betekent dat Hendrick Jan Verhees identiek is met Hendick Jan Deckers en dat zijn zoon Anthonis gehuwd was met Mariken Goyaerts.
Dat bevestigd nogmaals dat deze Anthonis (al overleden vóór 20-3-1614) niet dezelfde is al Anthonis Henrick Canters (overleden in 1648).

Hans Bell zei op 6 september 2019 om 23:23 uur

Mensen, ik wil dat men zich gaat concentreren op Canters en dat Deckers niet meer ter sprake komt. Deckers is voor mij een enorme blokkade en ik wil meer te weten komen over Henrick Canters, de vader van Anthonis en verdere familieleden van Anthonis vóór 1600.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: