familie custers/ kusters te best

vertelde op 7 oktober 2010 om 21:21 uur

hallo ik zoek mijn voorouders,ik ben tot 1925 gekomen. wie kan mij verder helpen. vast bedankt.
Bruidegom Theodorus Custers Geboorteplaats BestVader bruidegom Johannes Custers Moeder bruidegom Hendrica Wilbers Bruid Johanna Maria Roefs Geboorteplaats BestVader bruid Gerrit Roefs Moeder bruid Elisabeth den Spijker

dus de voorouder van; Johannes Custers

Reacties (20)

Dorethé zei op 7 oktober 2010 om 21:34 uur

Zoek eens op de digitale stamboom Eindhoven (http://eindhoven.digitalestamboom.nl).

c smolders zei op 7 oktober 2010 om 23:37 uur

akte theodorus trouw 23 -04 1825 en
geboorte akte 13-03-1796 kun je digitaal inzien in eindhoven

mieke kusters zei op 8 oktober 2010 om 00:27 uur

hoi doreth
ben ik geweest

Wilbert Steenbakkers zei op 8 oktober 2010 om 07:32 uur

Hoi Mieke,

mail even een bericht naar me thuis (willem is @ home.nl zonder spaties) en ik stuur je de data (stamreeks) op.

Helena zei op 9 oktober 2010 om 23:49 uur

Mieke, - Uit je vraag vandaag onder het topic 'Buitenland' begreep ik dat je nog niet verder bent gekomen dan 1825 [en dat je per ongeluk 1925 typte was wel te zien uit de duidelijke reactie van c. smolders waarin over een huwelijk uit 1825 werd gesproken :) . Geeft niks, we maken allemaal wel eens fouten of typen ernaast..:) ].

Hopelijk heb je inmiddels toch wel wat meer kunnen vinden, omdat je nl. over zoeken in 'buitenland' spreekt? Zo niet dan hier wat hints.
- Let vooral ook op de namen van doopgetuigen; die kunnen je aanwijzingen geven hoe de familie in elkaar steekt. Waren meestal de grootouders en/of ooms en tantes van de dopeling(e).
- Kinderen werden meestal naar familieleden vernoemd volgens bep. vernoemingsregels [ geen wet, wel gebruik].
- Ook zoeken onder Costers, Kuesters enz. Met enkele * zoeken dus.
- Niet alleen in RHCe zoeken, maar zeker ook hier in BHIC.

In jouw voorbeeld bij familie Johannes Kusters en Hendrica Wilbers:
-Bij doop Theodorus Custers op 13-03-1796 waren doopgetuigen: Joannes Custers en Maria van Kemenoe [blijkt uit later zoeken dat dit familie via Hendrica Wilbers (Willems) is]
-Bij doop Joannes Custers op 05-11-1798 waren doopgetuigen: Joannes van Kemena [familie via Hendrica Wilbers (Willems) ] en Ida Custers
- Bij doop Martinus Custers op 28-07-1801 waren de doopgetuigen: Martinus Custers en Maria van Dijck
-Bij doop Jacoba Custers op 07-09-1803 waren de doopgetuigen: Petrus Custers en Jacoba Wilbers

Joannes Kusters en Henrica Wilbers kregen meer kinderen, o.a. ook nog een dochter Ida. Mogelijk werd zij vernoemd naar de grootmoeder aan vader's zijde, dus naar de moeder van Joannes?
Dit geeft je eigenlijk al genoeg houvast om met deze namen wat verder te zoeken: je hebt bij de dopen Joannes, Martinus, Petrus en Ida Kusters als doopgetuigen.
Vermoedelijk was de eerste getuige [Joannes Custers] de grootvader van de dopeling, dus de vader van Joannes (jr.) zelf. Martinus en Petrus waren mogelijk ooms dopelingen [=broers van de vader]. Ida was wrsl. de oma (genoteerd met haar gehuwde naam), ofwel een tante.

Een Joannes Kuesters en Ida Joannes Hoppenbrouwers laten vanaf 1763 al kinderen met o.a. deze namen dopen in Best: Theodorus (1763), Joannes (1765), Joannes (1767) Martinus (1771), Adrianus (1775), Petrus (1780)[ook deze zoon laat later een dochter Ida dopen] .

Soms werd vader als Joannes genoteerd, soms als Joannes Petrus. Zoek even zelf verder...je vindt dat huwelijk gauw genoeg hier in deze website van BHIC; ze zijn nl niet in Best gehuwd en staan dan ook niet in de on-line index bij het RHCe.

Deze Joannes Kuesters en Ida (dochter van een Joannes) Hoppenbrouwers zijn zeer wrsl. de ouders zijn van Joahnnes Custers die met Hendrica Wilbers huwde.

Helena zei op 9 oktober 2010 om 23:57 uur

Dit is overigens het huwelijk van Jan Kusters en Henrica Wilbers (=ook wel eens als Willems genoteerd).
Je kunt wat aanwijzingen hiervoor vinden door mede in de Bevolkingsregisters van Best te zoeken, on-line via het RHCe:
- Henrica staat een paar keer vermeld als afkomstig van Oeterzon, Ottersum en Oeterson. Dan kan het haast geen andere trouwinschrijving zijn dan deze in Oirschot, een jaar voordat hun zoon Theodorus werd gedoopt in Best:

Bruidegom Johannes Jans Costers ,
Bruid Hendriena Willemse , weduwe van Johannes van Kemmena , Oetersom (Kleef)
Plaats Oirschot
Datum ondertrouw 30-05-1795
Datum trouwen 14-06-1795
DTB Oirschot inv.nr. 32.33 , folio 126

Bruidegom Johannes Jans Coster = Johannes, zoon van een Jan. En nu zie je ook waar die naam Kemmena (bij de doopgetuigen van de kinderen) vandaan kan komen; familie via haar overleden eerdere echtgenoot.

Hen(d)rica Wilbers (Willems) en Joannes van Kemenoa kregen zeker ook een kind, mogelijk meer? Dochter Henrica , gedoopt in 1794 in Best. Haar eerdere echtgenoot Joannes van K. is dus overleden ergens tussen 1793 en 1795.

Helena zei op 10 oktober 2010 om 00:12 uur

En met je vraag onder 'Buitenland' en zoeken in buitenland: Bedoel je soms het zoeken naar de geboorteplaats van Henrica Wilbers (Willems)?
Let op: Hiermee kan ook woonplaats bedoeld zijn? De registratie was nog niet waterdicht in die jaren en de meeste mensen konden zelf niet lezen/ schrijven en dus onmogelijk controleren op juistheid.

Oeterzon, Ottersum, Oeterson...zo staat het een aantal keren genoteerd in o.a. de Bevolkingsregisters. Mogelijk is het zo verstaan door de persoon die het destijds noteerde? Kan best zijn dat Ottersum in huidige Limburg bedoeld is? Ottersum viel in die jaren nog onder Kleefs bestuur.

Dorethé zei op 10 oktober 2010 om 00:21 uur

Enkele aanvullingen bij de tips van Helena:
- doopgetuigen: als peter van vaderszijde kwam, dan meter vaak van moederszijde en andersom (geen regel)
- ook worden bij weduwnaars/weduwes het eerste of tweede kind uit het nieuwe huwelijk vaak vernoemd naar de overleden partner
- ook wordt vaak vernoemd naar overleden broertjes en zusjes. Let op: als er twee kinderen achter elkaar bijv. de naam Johannes krijgen, wil dat niet altijd zeggen, dat de oudste van de twee overleden is; wanneer beide grootvaders Johannes heten en de veelgebruikte vernoemingsregels gevolgd worden, dan krijg je dus twee keer een jongetje Johannes achter elkaar.

Gegevens over DTB Ottersum vind je o.a. op Familysearch (https://beta.familysearch.org/s/collection/list#page=1&countryId=1927059), kies voor Netherlands, Limburg Parish Register Transcripts, 1600-1822.
Succes.

mieke zei op 10 oktober 2010 om 21:41 uur

heel veel bedankt voor jullie hulp, ik duik er weer in

groet mieke kusters

mieke kusters zei op 11 oktober 2010 om 01:34 uur

hoi helena

wat je hier schrijft begrijp ik niet goed;
Dit is overigens het huwelijk van Jan Kusters en Henrica Wilbers (=ook wel eens als Willems genoteerd).

welke Jan?

klopt het onderstaande ?
Joannes Keusters, landbouwer en dagloner, is gedoopt op donderdag 7 november 1765 te Best, is overleden op donderdag 29 september 1825 aldaar (Johannes Kusters, 57 jaar oud.). Joannes werd 59 jaar, 10 maanden en 22 dagen.
Joannes gaat in ondertrouw op zaterdag 30 mei 1795 te Oirschot (Bruid Hendriena Willemse is afkomstig van Oetersom (Kleef).), trouwt op zondag 14 juni 1795 aldaar op 29-jarige leeftijd met de ongeveer 30-jarige

3 Henrica Welbers is gedoopt rond woensdag 19 december 1764 te Ottersum (bij Gennip) (Limburg)) (Geen doop te Ottersum gevonden.), is overleden op donderdag 27 september 1832 te Best (Hendrina Welbers, 65 jaar oud, geboren te Ottersam in Pruischen.). Henrica werd ongeveer 67 jaar, 9 maanden en 8 dagen.
Henrica was eerder gehuwd (1) met Joannes van Kemmena. Joannes is verdronken, is begraven op vrijdag 17 oktober 1794 te Culemborg (Begraven een drenkeling, Johannis van Kimmena. Bron: Huwelijkse bijlage dochter Henrica 1818 te Oirschot.).

ik hoop het, ben er nog niet zo goed in
heb al veel hulp gehad
nogmaals dank

mieke kusters zei op 11 oktober 2010 om 02:53 uur

Dorethé

ben jij hier; Gegevens over DTB Ottersum vind je o.a. op Familysearch (https://beta.familysearch.org/s/collection/list#page=1&countryId=1927059), kies voor Netherlands, Limburg Parish Register Transcripts, 1600-1822.

wilbers tegengekomen ?
ik krijg enkel mensen uit amerika ?
doe ik het niet goed, gr, mieke.kusters

Helena zei op 11 oktober 2010 om 04:57 uur

Mieke, - Het is leuk om zelf te zoeken en connecties te vinden en/of om aangegeven gegevens te controleren. En al doende leert men :) . Maar je bent goed bezig hoor.

Ik schreef 'het huwelijk van Jan Kusters en Henrica Wilbers'. Jouw vraag: 'Welke Jan?' Mijn antwoord: Is natuurlijk dat huwelijk bedoeld op 14 juni 1795 te Oirschot, maar er staat idd. voluit Johannes Jans Costers.[=ook wel eens geschreven als Kuesters / Kusters/ Costers/ Keusters enz.] en Hendriena Willemse, weduwe van Joahnnes van Kemmena [=ook als Henrica Wilbers / Welbers enz.].

Alleen uit deze gegevens vanuit DTB - Trouwboek van 1795 kun je niet meteen weten welke Joannes er nu bedoeld is. Zijn ouders (Joannes Kusters en Ida Hoppenbrouwers) kregen nl zes zonen en twee hiervan werden Joannes gedoopt:
1. Joannes Keusters , gedoopt 7 november 1765 te Best. 2.Joannes Keusters, gedoopt 5 juli 1767 te Best.
Welke Joannes Kusters nu in 1795 huwde is [met de gegevens die we momenteel zo on-line aankunnen] alleen min of meer op te maken aan de hand van de leeftijd die de aangever van zijn overlijden opgaf bij dat overlijden van Joannes Kusters in 1825, en/of uit andere inschrijvingen waarbij zijn leeftijd nog genoteerd werd. Je moet dus even wat zoeken en de leeftijd mogelijk nog elders zien te vinden; beste is dan via RHCe en de scans allemaal inzien:
- In het Bevolkingsregsiter van Best van 1821 staat hij als 53 jaar oud. En de maand van zijn geboorte als februari. [mogelijk niet correct?]
- Bij zijn overlijden in 1825 in Best staat dat hij 57 jaar oud was. Terugrekenend zal hij dan geboren zijn in 1767 of 1768; wanneer de aangevers van dat overlijden het precies wisten.. [en dat is ook nog de vraag?].

Henrica Welbers (idd. met de naam 'Welbers' aan gegeven bij haar overlijden op 27 september 1832, aangifte was een dag later] was - volgens de aangevers van haar overlijden [waren buren] - op dat moment 65 jaar oud, geboren in Ottersam in Pruischen, dochter van wijlen Wilbertus[achternaam is wrsl. Welbers] en Maria Jansen. Wisten buren alles precies? Mogelijk heette haar moeder helemaal geen Maria Jansen...ik noem maar wat.. Je weet het pas zeker wanneer je haar doopinschrijving gevonden hebt.

Ottersum - Lag inderdaad in die jaren nog in 'Pruischen', viel onder Kleefs bestuur. Duitsland was nog geen Duitsland zoals we dat nu kennen en ook de grenzen van huidige provincie Limburg zijn pas later vastgelegd, in 1843. [en daarna ook nog wel eens veranderd...] . Via de link die Dorethé je doorgaf kun je in de transcript van de doopboeken van Ottersum zoeken. Dorethé geeft ook aan wat je moet aanklikken zodra je de link hebt: --> Netherlands, Limburg Parish Register Transcripts, 1600-1822 en dan zie je vanzelf ook een aanklikbare link onder ‘View images in this collection ‘ --> 'browse through 77056 images' . Daar staat Ottersum ook bij. En inderdaad is haar naam in de index van de doopboeken van Ottersum niet te vinden rond die jaren 1760-1770. Let wel: het is een index en het zijn dus niet de originele doopboeken. Er kunnen wel eens fouten in staan. Het zou ook nog kunnen zijn dat ze wel in Ottersum geboren is maar in een andere naburige plaats gedoopt? Toch komt de naam 'Welbers' in Ottersum het meest voor. Ook Welbertus Welbers enz.

Sorry, antwoord is wat langer geworden dan ik gedacht had, maar mogelijk helpt het je wat verder? -- Succes.

mieke kusters zei op 11 oktober 2010 om 23:18 uur

helena

juist fijn dat je zoveel moeite doet, hoe meer informatie hoe eerder dat ik het wat ga begrijpen.
want ingewikkeld is het wel, ook met die verschillende schrijfwijze van namen etc..
Pruischen laat ik effe ruste, ga eens pogen om verder terug te gaan dan 1731

Helena bedankt gr, mieke

mieke kusters zei op 20 oktober 2010 om 00:43 uur

heb ooit in de familie vernomen dat de voorouders uit sudetenland kwamen, wat ik betwijfel.

vandaar mijn zoeken buiten nederland

ook ging het verhaal dat er een soldaat moet zijn geweest die in de oorlog 1629-1794 tegen het staatse leger vocht.
wat natuurlijk goed mogelijk is.
is hier ook een archief van die tijd ?
gr, mieke

Gerard zei op 21 oktober 2010 om 22:00 uur

zoek eens op soldaten-genealogie.nl

Gerard

mieke zei op 22 oktober 2010 om 00:44 uur

ben ik al geweest, een pracht van een site he.
houdoe

Helena zei op 22 oktober 2010 om 03:05 uur

- Verhalen die in de familie de ronde doen berusten echt niet altijd op waarheid. Kan verbloemd zijn, of slechts halve waarheid of niet waar. Pas wanneer je bewijzen hebt..
- Of de voorouders idd. uit Sudetenland kwamen weet je pas zeker wanneer je dat bwijs gevonden hebt. Over welke periode spreek je dan en over welke voorouders heb je het dan? Zonder naam is onmogelijk zoeken :).
- Denk dat jij niet een oorlog, maar de Staatse periode bedoelt van 1629-1794 [Voor Staats Brabant vanaf 1629, de val van 's-Hertogenbosch]
- Een soldaat in de familie: Met wat jij hier zo summier laat weten kun je onmogelijk verder gaan zoeken. Je zult toch eerst een naam moeten hebben van die voorouder. En dan begint het pas... :)! Alleen met goed onderzoek - wat soms jaren kan duren [en zeker wanneer het om soldaten gaat (die van garnizoen naar garnizoen trokken en/of van ene campagne naar de andere)]- kun je mogelijk achterhalen wat er van die familieverhalen waar zal zijn.
- Indien hij idd tegen het Staatse Leger gevochten heeft dan was hij in andere krijgdienst en zul je elders moeten zoeken naar meer info. Het kan ook zijn dat een 'Duitser' in Staatse dienst vocht tegen een 'Duitser' in Franse dienst, enz.
Over Staatse Leger enz zoek meer info via volgende link bijv.: http://www.milwiki.nl/dutchregiments/index.php?n=Index.REP-StaatseLeger
of hier:
http://www.milwiki.nl/milwiki/index.php?n=Onderzoek.Lezing-Wolters01a

Denkend aan mijn eigen onderzoek: Het heeft zeker 15+ jaren geduurd eer ik wat meer kon vinden van enkele voorouders die - zoals toen bevestigd kon worden- ook soldaat geweest waren. Dat was nadat er meer online kwam en ik ergens een mogelijk houvast zag waarmee verder gezocht kon worden in het Nationaal Archief in Den Haag; kwam er idd achter kwam dat ze in het Staatse Leger gediend hadden.

Wat anders - mogelijk moeilijker nog- wordt het wanneer je in de 17de of 18de eeuw naar een voorouder zoekt die in andere krijgdienst was.

mieke zei op 22 oktober 2010 om 03:41 uur

ja, helena de staatse periode daar heb ik gezocht, ik zit nu bij 1731 en de lijn die ik daar volg blijkt uit niets dat er een soldaat bij is geweest.
je ziet het weleens staan bij getuige.
een tante van mij is 94 jaar en die had het erover, maar erg vage aanwijzingen, ook het uit sudetenland komen is nergens op gebaseerd.
dus de naam heb ik wel, maar het lijkt mij zinloos.
wel een interessante periode,en ingewikkeld, en als je zo aan het zoeken bent, kom je zoveel boeiende dingen tegen, dat je zo weer een paar uur verder bent. weer wat opgedaan, maar nog niet verder met mijn stamreeks

nog een vraag helena, leefden ze toen ongetrouwd samen ?
Oja nog een vraag, hoever kun je als gewoon mens je stamboom achterhalen ?

was het geloof een belangrijke factor in welk leger dat je ging ?
of was het geld de factor.[ in de staatse periode ]

als onze voorouders nu in deze tijd leefden waar zouden ze het meest verbaast over zijn ;
Vliegtuig,T.V etc..
wat denken jullie, mensen die het forum lezen, graag reactie.
helena weer bedankt houdoe

mieke zei op 22 oktober 2010 om 04:18 uur

deze heb ik al ingekeken http://www.milwiki.nl/dutchregiments

maar deze is nieuw voor mij te gek
Lezing-Wolters bij http://www.milwiki.nl

is voor morgen houdoe

Dorethé zei op 22 oktober 2010 om 11:07 uur

Mieke, wanneer je een RK-huwelijk gevonden hebt, probeer dan na te gaan of er ook een NG- of Schepenhuwelijk is. Als ik naar mijn eigen onderzoek kijk, zie ik dat de dominees vaak meer info over het paar opschreven dan de pastoor.

In een garnizoensplaats als Grave kom je veel onwettige kinderen tegen, vaak met een soldaat als vader. De pastoor probeerde er vaak wel achter te komen wie de vermoedelijke vader was.

Soms vind je in de DTB een aanwijzing als "alhier in garnizoen", en als je geluk hebt wordt ook vermeld onder wie desbetreffende persoon dient. Via de hierboven genoemde milwiki site kun je dan meer info over dat regiment achterhalen.

Op www.geschiedenis.nl vind je een o.a. artikel over de Dagelijkse realiteit over de 30-jarige oorlog. Kijk hiervoor onder Dossiers.

Hoe ver terug je met je stamboom kunt komen varieert nogal. Met DTB's kun je vaak tot in de 17e eeuw komen. Voor de periode voor de DTB's ben je afhankelijk van allerlei andere bronnen en is het meer afhankelijk van de sociale situatie van je voorouders. Als de familie bijvoorbeeld onroerend goed bezit kun je verder komen, dan wanneer er geen onroerend goed is (cijnslijsten). Of je kunt ze terugvinden op lijsten van bijv. de 10e penning (een soort belasting).

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: