familierelaties

vertelde op 19 april 2019 om 07:53 uur

Beste Forumleden,

Mogelijk is er onder u iemand die me zou kunnen helpen bij het volgende probleem. het gaat over wettige en overige familiebanden/relaties.
Een jonge vrouw is gehuwd en wordt zwanger. Er wordt een kind geboren, maar na een paar jaar overlijdt de vader. Aannemelijk zal zijn dat deze vrouw opnieuw zal trouwen. Uit een (dit) latere huwelijk worden een aantal kinderen geboren met uitereaard de naam van hun nieuwe vader. Wat gebeurt er met de naam van de eerstgeborene van de vrouw dan? Immers adoptie kende men nog niet denk ik. In schepenbrieven kom je wel de namen van de laatste kinderen tegen bij wettige transacties , maar van de eerstgeborene van de vrouw en overleden man is geen letter te bekennnen. Kan dit kind dan toch de naam van stiefvader zijn gaan gebruiken, omdat hij als zodanig door de gemeenschap wordt gezien? Ondanks dat dit kind niet vernoemd wordt bij de andere kinderen in sommige schepenbrieven, wordt hij op latere leeftijd wel aangeduid als "neef" van de kinderen van zijn stiefbroers en zusters...Kan er niks van gevonden krijgen op internet dus misschien is er iemand van u die een dergelijke situatie kent? Hoop dat bovenstaande duidelijk genoeg is .. Met vriendelijke groeten

Reacties (2)

HenkD zei op 19 april 2019 om 09:54 uur

Dag Rien,
Ja, stamboomonderzoekers lopen regelmatig tegen zo'n situatie aan.
Het kwam ook gewoon heel vaak voor.
Maar zonder namen, plaatsen en jaartallen blijft het natuurlijk een theoretisch verhaal rond algemeenheden en mogelijkheden.

Bijvoorbeeld: je kunt je voorstellen dat daar in 1500 of 1600 anders mee omgegaan werd dan in 1750. Naamgeving groeide in die periode vaak van een informele aanduiding van een persoon naar een familienaam die alle leden daarvan gebruikten.
En - ook als voorbeeld - er speelden andere zaken als er sprake is van onroerend goed (boerderij en land) dan in andere situaties.
Was er onroerend goed, dan moest er een verdeling plaatsvinden bij het overlijden van de vader, danwel bij het 2e huwelijk.
Dat verklaart dan gelijk waarom hij niet in latere erfdelingen etc. niet genoemd wordt: hij had zijn erfdeel al van zijn vader en deelde niet mee in de erfdelen van het 2e huwelijk.
En zo spelen er meer feiten en omstandigheden die bepalend zijn voor wat hier precies gespeeld heeft -> ook wat betreft de naamgeving.

Geef dus de data, dan kijken we met je mee. En kunnen er wat gefundeerdere uitspraken over gedaan worden.

Overigens lijkt het mij niet logisch dat hij als "neef" werd aangeduid. Hij was toch een oom van de kinderen van zijn stiefbroers/zusters?

rien zei op 19 april 2019 om 11:54 uur

Beste Henk, kan je het hele verhaal hier op schrijven maar het is nogal een lap en heel moeilijk zoeken want het spelt zich af in de 15 eeuw. Maar het betreft Jacop Lipprichts/Lipprecht/Lupprecht zoon van Margriet/Griet/Margariet Coreman(s)/Coeremans. Jacop geboren rond 1435. Margriet wordt weduwe wanneer??? en in 1456 wordt hij Jacop Lipprechts genoemd en in 1470 wordt noemt hij zich ook wel Coereman/Coremans. allemaal in Oisterwijck. Tevens zijn daar twee Heijmerick Heijmericxen die beiden met een Margriet zijn getrouwd. De ene volgens de illustre OLV broederschap is afkomstig van Eymerick en de andere is een nazaat van Peter Heijmerick (van Lennenhoven).
Jacop heeft waarschijnlijk de naam van zijn moeder overgenomen, omdat zij nogal invloedrijk zou zijn. Ook de famililie Henrick Heijmerick is nogal invloedrijk. Marie een dochter van Heijmerick Henrick Peter Heijmericx helpt haar neef Jacop Henrick Heijmericx alias Coremans. Echter in andere aktes worden wel de kinderen van Henrick genoemd, als Jan, Heijmerick, Peter,Gielis Willem, Yda en Aleyt, en Katherina als kinderen, maar daar komt geen Jacop voor dus.( akte 1471). Dat is even in het kort hoe het zit.. Ik zoek dus mijn voorouders van Jacop Henrick Heijmerick alias Coremans, waarvan ik het vermoeden heb dat Margriet met hem zou kunnen zijn gettrouwd, alleen nietb te vinden. Jan Lupprechts is vermoedelijk een broer van Jacop of een neef en die is getrouwd met Kathelijne dochter van Henrick Heijmericx.
Eeen hele moeilijke kluwen dus.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: