skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Franciscus van (den) Dael uit Grave

Eric van Daal vertelde op 13 november 2020 om 16:48 uur
Art (of Arnt) van Dael werd rond 1559 geboren in Grave, waar hij later burgemeester en schepen was. Hij trouwde 29-11-1587 in Den Bosch met Lucia van den Leemputte. Uit dit huwelijk zijn 4 zonen en een dochter bekend: Franciscus, Paulus (pastoor te Bokhoven en Berlicum), Joannes (getrouwd met Perina van Kessel), Dominicus (eerst getrouwd met Elisabeth Ravens, daarna met Magdalena Beijharts) en Elisabeth van Dael (getrouwd met Martinus van Wermont.).

Over de zoon Franciscus van Dael (of van den Dael) heb ik bijna geen gegevens. Ik weet alleen dat hij minderbroeder was en later pastoor in Brussel. Waarschijnlijk is hij ook in Brussel gestorven.
Heeft iemand meer informatie over hem?
BHIC, toegangsnr. 2147, Bisschoppelijk archief, inv.nr. 3., betreft een "Overzicht van alle zaken, overgedragen door het kapittel van 's-Hertogenbosch aan het kapittel van Mechelen via overdracht door de predikheren van Antwerpen aan pater Franciscus van Dael, pater Rodricus Ruez en pater Daniel Tenier, op verzoek van bisschop Bergaigne van 's-Hertogenbosch krachtens zijn brief van 5 oktober 1641." Zou het hier om dezelfde kunnen gaan? En zo ja, blijkt hieruit dan dat Franciscus toen kanunnik was bij het kapittel van Mechelen? Weet iemand of ik dit ergens kan nagaan?

Reacties (2)

Cornelis
Cornelis zei op 23 november 2020 om 15:35
Misschien onderstaande ?

Project Parochieregisters - Grimbergen
Type akte Parochieregister / Begrafenisakte
Gemeente Strombeek
Inhoudsomschrijving Begrafenisakte
Aktedatum 01-01-1651 (1651)
Opmerkingen Akte datum = overlijdensdatum (1651)
Boek: 1
Personen op deze akte
Overledene
Naam Franciscus Van Dael
Overlijdensplaats Strombeek

Kan je checken bij het https://search.arch.be/nl/
Eric van Daal zei op 9 maart 2022 om 14:32
Ik vond zelf nog het volgende over Franciscus van Dael. Kan iemand dit misschien nog aanvullen?

Franciscus van Dael was geboren omstreeks 1588 in Grave als zoon van Arnt van Dael en Lucia van den Leemputte. Hij trad in Den Bosch in bij de minderbroeders franciscanen en werd priester.
Nadat in 1629 de stad Den Bosch door Frederik Hendrik was veroverd werd het klooster van de franciscanen daar opgeheven. De paters Franciscus van Dael en Nicolaas van Rijswijck trokken toen weg uit Den Bosch en vestigden zich in het Land van Ravenstein in het dorp Velp.
In opdracht van Jacobus Pinchart, provinciaal der minderbroeders in Brabant, verzorgden Fransciscus van Dael en Nicolaas van Rijswijck vanuit Velp pastorale diensten voor de burgers van Grave, dat slechts een half uurtje daar vandaan lag in Staats gebied.

Op 17 januari 1631 ondertekende Franciscus van Dael namens Pinchart een overeenkomst met het stadsbestuur van Breda, strekkende tot vestiging van een minderbroederklooster in die stad. In februari 1635 droeg de Bossche bisschop Ophovius het pastoraal werk vanuit Velp op aan de paters capucijnen en verbood hij franciscanen om de capucijnen in dat werk te storen. Waarschijnlijk is Franciscus van Dael kort hierna vanuit Velp naar Mechelen of Brussel vertrokken. In Brussel woonde destijds zijn broer, Dominicus van Dael, soldaat in het Spaanse leger.
Zie: Pater Hildebrand: De Kapucijnen in de Nederlanden en het prinsdom Luik, Deel VI: De Vlaamse Provincie, (Antwerpen, 1951), 210-213

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.