Gevelsteen 't dorp Besoie, Vissersdijk (1687) te Rotterdam

vertelde op 5 februari 2020 om 02:18 uur

Dag allen.

Ik ben een tijdje weggeweest daar ik erg druk ben met de Brabants culturele organisatie Pact des Sygnes waar ik bij zit, en de facebookroep ondeelbaar Brabant die ik mede beheer. Binnenkort als ik weer mijn handen vrij heb zal ik hier weer eens iets over mijn Brabantse genealogie├źn gaan plaatsen.

Ik kom deze keer niet iets vragen, neen ik wil jullie maar ook de organisatie van het BHIC wijzen op een erg bijzondere gevelsteen (zie ook de link: https://www.rotterdaminkaart.nl/gebouwde-stad/t-dorp-besoie-vissersdijk/pointofinterest/detail), het blijkt dat er in of rond 1687 een familie vanuit Besoyen naar Rotterdam is vertrokken (zie beschrijving site) vanwege een kerkelijk conflict in het dorp Besoyen (zij gingen de naam van dit dorp in Rotterdam als achternaam voeren). Nu heb ik nog eens goed gekeken en ik kan me schromelijk vergissen natuurlijk maar ik heb geen oude afbeeldingen van het dorp Besoyen kunnen vinden, dus als deze afbeelding waarheidsgetrouw is dan hebben we hier met een primeur te maken!

En de afbeelding is naar mijn inziens getrouw, daar de kerk op de gevelsteen naar mijn mening dezelfde is als die nu nog op de Grotestraat 26 te Besoyen staat. Ik kan me zo maar voorstellen omdat deze vrij onbekende gevelsteen op een moeilijk te vinden site staat dat de BHIC redactie of mening heemkundige nog niet op de hoogte was van het bestaan van deze (mogelijk) unieke afbeelding van het dorp Besoyen uit 1687

Zodoende hoop ik jullie geholpen te hebben, door jullie te wijzen op het bestaan van deze gevelsteen.

Meej weerme Brabantse groet,

Jermaine Van der Meer

Reacties (8)

Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 5 februari 2020 om 07:31 uur

Dag Jermaine,

Vanuit mijn Waalwijkse verleden kan ik je rond deze mooie gevelsteen wel enkele verwijzingen geven. Hij werd eind jaren '60 door wijlen Sjef Vugts, een bekende lokale heemkundige en bouwkundige, al eens nagetekend, zie: https://salha.nl/bronnen/fotos-en-films/foto-s/detail/2f14dc76-4af6-794b-621c-e77a5903a1fb/media/1ddff453-729d-cbed-d14d-8de11490f851

Meer nog, in De Klopkei, het periodiek van de heemkundekring, verscheen er een artikeltje over, te lezen in de editie van de 37e jaargang (1993), 4e kwartaal, blz. 5. De Klopkei is o.a. in te zien bij het BHIC en het Salha.

Als je zelf geen mogelijkheid ziet dit artikel in te zien, dan vraag gerust om een scan.

Jermaine Van der Meer zei op 5 februari 2020 om 12:28 uur

Oh ik heb inderdaad ook nog op Salha gekeken maar daar zag ik geen afbeeldingen onder de naam Besoyen, ik dacht aardig te zijn maar zo te zien zijn jullie al uitgebreid op de hoogte van de voornoemde gevelsteen. Ik dacht dat dit misschien anders had kunnen zijn daar ik de gevelsteen heb gevonden op een voor Brabanders vrij onbekende Rotterdamse site en de gevelsteen mij vrij onbekend te lijken

Mijn vraag aan jouw nu Christian, is deze afbeelding van Besoyen uit die tijd uniek? Of zijn er nog meer afbeeldingen van voornoemd dorp uit de periode 1600-1800?


Da zou tof zijn! Je hebt mijn emailadres toch?

Met warme Brabantse groet,

Jermaine Van der Meer

Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 5 februari 2020 om 20:03 uur

Dag Jermaine,

Het is áltijd goed om zulke vondsten te delen. Kent de ene hem al wel, dan is hij voor vele anderen vast nieuw en de moeite waard.

Er zijn nog enkele oude afbeeldingen van Besoijen bekend, ook van eerdere data, voornamelijk gemaakt in de context van de Nederlandse Opstand.

Twee daarvan vind je bij dit verhaal:
https://www.entoen.nu/nl/noord-brabant/waalwijk/klem-tussen-twee-vuren

En een derde vind ik zo snel niet online, maar het betreft een manuscriptkaart die de situatie van september 1636 weergeeft. Hij wordt beheerd door de UB in Leiden, maar staat ook afgedrukt in bijvoorbeeld het boekwerk "Waalwijk 700 jaar kloppend hart van de Langstraat" op blz. 75 (met op de pagina ervoor trouwens die twee andere afbeeldingen).

Maar kortom, het gaat maar om een handjevol van dergelijke oude afbeeldingen. Die gevelsteen geeft dus misschien geen uniek zicht op Besoijen, maar wel een bijzonder.

Max zei op 6 februari 2020 om 13:44 uur

Het is inderdaad een hele mooie vondst. Alleen werkt de link van Jermaine niet helemaal. Hier kun je hem wel direct bekijken: museumrotterdam.nl/collectie/item/10023.

Mvg, Max

Max zei op 6 februari 2020 om 13:45 uur
Jermaine Van der Meer zei op 7 februari 2020 om 19:29 uur

Dag Christian en Max, dank voor de reacties ik heb goed nieuws want ik heb een nog oudere afbeelding gevonden van Besoijen, Wolluk en de rest van de omgeving. Als men in de link https://www.regionaalarchiefdordrecht.nl/achtergronden/historische-atlas-van-de-biesbosch/ dan ziet mn op de 2 na onderste kaart de Chaerte van de nieuwe aanwassen ende bycomingen inden Verdroncken Waert van zuijdt hollandt uit 1562 door Jacob en Pieter Sluyter, helemaal rechts onder in de hoek ziet men Besoyen en Wolluk vermeld staan.

Gezien de gebouwen zijn deze niet zomaar neergekrabbeld om enkel de bebouwing globaal aan te geven, neen de gebouwen zijn heel gedetailleerd getekend en verschillen ook onderling sterk van mekaar zodat ik er in ieder geval vanuit ga dat we hier met een waargetrouwen voorstelling van Besoyen, Wolluk en de rest van de omgeving te maken hebben en dan wel over de periode 1562.

Meej warme Brabantse groet,

Jermaine Van der Meer

Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 8 februari 2020 om 08:29 uur

Dat is inderdaad een prachtige kaart, Jermaine! Ook al bekend (sorry) maar hij mag in dit draadje absoluut niet ontbreken; goed dus dat je hem vermeldt!

Mooie van deze kaart is ook dat je heel mooi het typische slagenlandschap terugziet in de polders ten noorden van beide plaatsen. En ook de 'oude straat', de vroegere bewoningsas, voordat die zuidelijker kwam te liggen, op de plek van de huidige 'lange straat''.

Prachtig om op in te zoomen! Dank.

Jermaine Van der Meer zei op 9 februari 2020 om 17:22 uur

Ja ik vind het ook zeer bijzonder, omdat de meeste kaarten uit die tijd militaire kaarten zijn waarbij enkel de plattegrond word afgebeeld en geen gebouwen, het is dus uniek om bijvoorbeeld dorpen als Capelle, Besoijen en Wolluk te kunnen zien zoals ze er in 1562 bij lagen echt fantastisch dus! Ook de kaarten van Van Deventer mogen uiteraard niet ontbreken in deze reeks!

Ik ben voor Pact des Sygnes en de facebookpagina ondeelbaar Brabant een artikel aan het schrijven over de oude Brabantse zeekust en de oude Hollands-Brabantse kust waarbij ik vele van zulke kaarten in mijn geraadpleegde bronnen verwerk!

Dus ik ben er in ieder geval super blij mee!

Meej weerme Brabantse groet,

Jermaine Van der Meer

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: