Gezocht genealogie van het geslacht van Bockhoven

vertelde op 8 augustus 2016 om 11:17 uur

Jan Goderts van Bockhoven, geb. ca. 1550, burgermeester van Hedikhuizen (1599), schout ald. (1608-1611), tr. Maria Adriaensdr. van Hedickhijsen.

Dit echtpaar had een zoon Heijmen Jans van Bockhoven, geb. ca. 1580, schepen van Vlijmen.
De vader van Jan Godertsz. van Bockhoven, was Godert Jans van Bockhoven.

Er is een genealogie van deze familie online door B. Meijs, doch geen bronnen vermeld.

Wie kan mij hiermee verder helpen.

MvG
Alex

Reacties (16)

Norah zei op 8 augustus 2016 om 15:25 uur

Je vindt deze namen terug bij www.salha.nl
Alleen begint het pas bij 1629 te Heusden, en dan heb je het over Godert van Bockhoven.
Typen: bo*khove* go*
Mvg.

Norah zei op 8 augustus 2016 om 15:35 uur

Vraag me af of die genealogie wel klopt >>>

Heijman van Bockhoven *08-10-1620 Heusden, zoon van
Jan Hermansen van Bockhoven en Beeltje Jan Segers.

Norah zei op 8 augustus 2016 om 19:47 uur

Er is nog een uitgebreide stamboom >>>

vdbrempt.be/genealogie/tov/tov-0065.htm

Het verifiëren van gegevens uit de 16e eeuw en ook begin 17e eeuw is lastig. Men moet dan de notariële en schepenakten naslaan.
Je had het ook bij stamboomforum gevraagd, kwam men ook al niet verder.

Frank zei op 8 augustus 2016 om 20:22 uur

Alex,

Het probleem van Salha is dat er diverse aktes verdwenen zijn na samengaan van het Archief van Waalwijk. Ze komen nog terug heeft dit archief beloofd maar zit er al enkele jaren op te wachten sinds het samengaan van deze twee archieven.

Heb deze lijn ook in mijn eigen lijn zitten, vanaf Anna Daniels van Bockhoven 1688 / 1761 naar Godert ±1520 En deze nog niet gecontroleerd daar deze gegevens verkregen zijn van B. Meijs.

Gezien de namen is dit op patroniem geweest betreffende de oudste takken, zonder verdere bronvermelding , deze hebben ook een ± data.

@ Norah, hij heeft van enkele plaatsen een bevolkingsreconstructie gemaakt en was tevens werkzaam bij BHIC en heb bij hem nog geen fouten mogen ontdekken, na controle van de gegevens in mijn eigen takken.

Norah zei op 8 augustus 2016 om 23:48 uur

@Frank, daar heb ik niet zo'n vertrouwen in.

Alex zei op 9 augustus 2016 om 15:50 uur

Beste Norah en Frank,

Ik heb B. Meijs om opheldering gevraag vanwaar hij deze gegevens met name de eerste 3 generaties van het geslacht van Bockhoven, zoals bronnen. Hij schreef mij dat hij die niet had.
Eigenlijk raar als je een genealogie online zet zonder bronnen. Hij verwees mij om onderzoek te doen in het Heusdense archief.

Opvallend is ook, dat op het internet - tja daar heb je het weer - dezelfde namen voorkomen zonder enige akten.

Je zou kunnen verwachten dat er ooit eens onderzoek is gedaan naar deze familie in de literatuur, zoals GTOB, BL, NL, Gens Nosta, Taxandria etc., doch kwam ik deze nog niet tegen.

Norah zei op 9 augustus 2016 om 16:00 uur

Dag Alex,

Ik begrijp dan niet hoe dhr. Meijs dit kan publiceren. Wat je wel steeds tegenkomt is dat men van elkaar de gegevens op internet overneemt.
Jammer.
Mvg.

Alex zei op 9 augustus 2016 om 16:21 uur

Dag Norah,

Idd.
De namen Heijman, Jan, Hermen van Bockhoven kloppen wel, uit gegevens van dopen, begr. die op www.salha.nl staan, vooral die van 1620.

De beroepen van schout en burgermeester bij de van Bockhoven kan duiden - als er aktes zijn die dat bewijzen - dat men deze functies kreeg als er connecties waren of via huwelijken met families van hogere aanzien, zoals adel.

Ook de naam van Hedickhuijsen is een raadsel. Wie was Adriaen van Hedickhuijsen, de vader van Maria, die met Jan Godertsz. van Bockhoven was gehuwd?
Deze Adriaen was zeker geen zoon van Joost Thonisz van Hedickhuijsen, want deze past niet in de tijdlijn. Deze Adriaen van Hedickhuijsen moet tussen 1520 en 1525 geboren zijn. Hij kan een broer van Joost zijn geweest.

MvG

Norah zei op 9 augustus 2016 om 20:03 uur

Vond nog bij -stadsarchief Den Bosch- dat Adrianus Judoci de Hedickhuijsse getuige was bij doop Johannes 06-08-1617 's-Hertogenbosch. Ouders waren Adrianus Johannis en moeder N.N.
Zoals je al zei, dit is dan een ander. Je kunt ook nog wel eens zoeken in de-Bossche encyclopedie-.
Mvg.

Norah zei op 9 augustus 2016 om 20:40 uur

Als je kijkt bij www.cbgfamilienamen.nl kom je documentatie over de familie van Bokhoven tegen.
O.a. in de nummers 40 en 52 van "Met Ganser Trou", een tijdschrift neem ik aan. Misschien weet men bij het BHIC hiervan af.
Mvg.

Alex zei op 10 augustus 2016 om 10:14 uur

Hallo Norah,

Mijn dank voor de informatie :)

Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 15 augustus 2016 om 16:22 uur

Met Gansen Trou is het tijdschrift van de heemkundekring Nieuwkuijk. Het bestaat sinds 1951 en bij het BHIC zijn alle jaargangen in te zien

Alex zei op 23 maart 2020 om 04:39 uur

Hallo Hanneke van der Eerden,

Staan in Met Gansen Trou gegevens over de familie Bokhoven, die ik zoek?

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 24 maart 2020 om 09:36 uur

Bedankt voor je vraag, Alex! We kunnen helaas in de index niet controleren of het precies om de familie gaat die jij zoekt. Het klopt dat wij alle jaargangen in bezit hebben, maar omdat de studiezaal nu gesloten is, is het momenteel niet mogelijk om de tijdschriften bij ons te bekijken.

Bij de heemkundekring Onsenoort kun je dit tijdschrift op USB stick bestellen, zag ik via deze link: http://www.hkkonsenoort.nl/html/05_mgtrou/index.html. Mogelijk kun je ook bij hen navragen of ze even naar de inhoud van de artikelen willen kijken. Veel succes ermee!

Frank->clericus.nl
Frank->clericus.nl zei op 25 maart 2020 om 19:10 uur

Hoi Alex,

Mijn laatst gevonden acte start met de lijn van van Bockhoven met Anna Daniels van Bockhoven die trouwt in Hedikhuizen op 24-06-1707

Trouwboek Heusden / Hedikhuizen 1546 - 1810, 0452_270_042

Heb echter sinds 2013 niet meer naar deze lijn gezocht (ook verkregen van Bert Meijs)
Zie ook post aug 2016,

Wel bemerkt dat de DTB boeken op een gegeven moment off line waren in mijn eigen achternaam, Vorig jaar stonden deze echter wel bij Salha, dus opnieuw zoeken bied weer hoop.

Daar ik generatie voor generatie de plaatjes terugzoek en dit gezin de 11de generatie is ben ik nog niet toegekomen aan Godert van Bokhoven die rond 1520 geboren zou kunnen zijn. (16de generatie) met stamvader Jan van Bokhoven

Heusden heeft wel het probleem dat diverse gegevens in brand zijn opgegaan wat het dan weer extra moeilijk maakt.

Tja genealogie je wil het bewijs zien wat andere reeds gevonden hebben en doorgeven zonder bronvermelding.

Heb zelf in de loop der tijd een 20-30 tal keer mijn genealogie bij moeten schaven, dus nog steeds op zoek naar meer bewijs. :) Hou me aanbevolen als je iets meer vind.

Alex zei op 26 maart 2020 om 06:22 uur

Beste Frank,

Ik heb pas geleden online wel iets interessants gevonden over de familie van Bokhoven o.a. te Heusden.

Mijn voorvader Herman Jans van Bockhoven, ged. Heusden 8 oktober 1620 was een zoon van Jan Hermansen van Bockhoven en Beeltje Jan Segers.

Jan Hermansen van Bockhoven wordt genoemd in https://www.genealogie-van-zon.nl/index.php?ID=2802.

Op deze site wordt verwezen naar De Nederlandse Leeuw, 1951 JRG 68 Het geslacht van Bokhoven uit het land van Heusden, door A. J. L. VAN BOKHOVEN.

De familie gaat terug naar Jan van Bokhoven, geb. ca. 1485.

De broers worden genoemd als Jan Jans van Boehoven en Godert Jans van Bochoven.

Wie hun ouders waren is onbekend.


<<<Heb zelf in de loop der tijd een 20-30 tal keer mijn genealogie bij moeten schaven, dus nog steeds op zoek naar meer bewijs. :) >>>

Daar ben ik momenteel ook mee bezig. Ik ben met voorbereidingen bezig voor 2 boeken waarin de kwartierstaat van mijn ouders apart worden behandeld.

De hoeveelheid aan gegevens vraagt om 2 delen. Het eerste deel, dat van mijn vader is het materiaal enorm.

Het opnieuw inpassen van losse delen vraagt veel werk en aandacht, dus ik deel mijn kwartieren per gebied in, zoals, de Leidse, Goereese, Oosterhoutse, Overijselse- en Utrechtse, Het Land van Heusden en Altena, en Midden-Brabant.

Alles gegevens heb ik al digitaal staan, maar ik moet ze nog wel even goed nalopen. Sommige hebben akten, maar geen bronnen, die gegevens kan ik niet gebruiken, als ik daar geen bronnen van heb.

Dan nog de akten inkorten op overtallig woorden gebruik.

Al met al is mijn streven om per boek op 400 blz uit te komen.

Ik denk erover om een apart deel met alleen een index en literatuur te komen, of de index alleen t maken met de alleen de voorouders in de kwartierstaat, want er zijn te veel namen in de stukken en dat kost mij veel te veel tijd, energie en ruimte in de 2 boeken, wat ook weer hogere kosten met zich mee brengt.
----------------------

MvG
Alex

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: