skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Gezocht Jan Cools en Geerit Adriaens Quant

Alex vertelde op 28 maart 2019 om 17:51 uur
Ik ben op zoek naar nadere gegevens van Jan Cools en Geerit Adriaens Quant.

Beide heren waren gehuwd met een dochter van Jan van der Leck, aangenomen wordt dat zij een Beatrix was.

Geerien Quaents (= Gereet, Geraert) Quant is voor 1-6-1565 overleden. Zie onderstaande akte. Afkomstig van Reeks 202, Eelant, karel de Grote site:

RAWB, Oud Gastel, ORA inv.nr. 127, fol. 13, d.d. 1-6-1565

Jan van Beverlo voer hem zelven ende voer die weeskinderen Geerien Quaents exhibeeren zeker bekenne ende verbintenisse Jans vander Leck gedaen voer schepenen van Gastele in date den ixen meerte lxiiii (= 9-3-1564) Luijdicx (= Luik), aengaende de helft vanden huyse met zijnen toebehoerten dwelck Jan vander Leck toebehoert heeft ende alsoe den voers. Beverlo verstaet dat daer op geprocedeert wort ter causen vander helft van xvi kar.gld. erffelick vuyten voers. huyse gaende ende dat de voers. Beverlo (ende) consorten alreede beschadicht is geweest ter causen van omtrent een gemet lants dat hem vuytgewonnen is voer ix viertelen rogs daer die voers. Vander Leck hem Beverlo bijden voers. bekenne off gelooft hadde schadeloos te houden ende dat oick eenen Bastiaen Wouter heeft begonst te procederen ter causen van vi kar.gld. inden voers. bekenne gementioneert op een boschken dwelck de voers. Beverlo vercoft heeft Laureijs Cornelisz.

Soe puteert de voers. Beverlo den thoonder vanden brieff vanden voers. xvi kar.gld. erffelick hantvullingen over zijne geheyschten renten versouckende dat doende daermede desselfs thoonders recht vuer te hebben ende zoe verre ijemant is die van gelijcken eenich recht pretendeert inde voers. helft oft eenige hantvullinge puteert zoe contendeert de voers. Beverlo met den voers. bekenne voer schepenen van Gastel gepasseert geprefereert te worden voer alle andere die bekennen oft verbintenisse buijten deser vierscharen gepasseert hebben mochten ende voer alle bekennen ende verbintenisse jonger van daer wesen ende heeft de voers. Beverlo oversulcx de penningen bedragende viii kar.gld. onder recht geleijt.
_______

Jan van Beverloo is de 3e man van de dochter van Jan van der Leck.

Te Klundert worden in de Weeskamer Dingenten Gereerts Quantsdr. en Jan Gereerts Quants genoemd. Jan Gereets Quant wordt samen met Wouter Cools, rentmeester van de Fijnaart en Ruigenhil (Willemstand) genoemd als broers, dus Dingenten is dus hun zuster.

Jan van Beverloo had een dochter Maiijken, gehuwd met Gillis Geraerts van der Wiele, wagenmaker, burgemeester van Klundert.
________

Dr. Dek in zijn artikel Ons Voorgeslacht 1983, Het nageslacht van Philips van Duivenvoorde dat Beatrix van der Leck is gehuwd met Jan Cools, Geerit Adriaens Quant en Jan van Beverloo.
___________

Jan van Beverloo wordt te Gastel in 1565 diverse malen genoemd voor de afhandeling van zaken van Jan van der Leck. Jan heeft bezit van de helft van een huis te Nieuw Gastel, de andere helft in bezit van de weeskinderen van Geerien Quaents.

Opvallend is dat voor 1580 de naam Quant of onder de patroniem Geraerts met dezelfde voornamen, niet voorkomt te Klundert, ook Cools en van Beverloo niet. Men zal in Nieuw Gastel te hebben gewoond. Dingentien Geraerts Quants had samen met Maijken Jans van Beverloo gemeen bezit van 13 gemet land te Nieuw Gastel.
_____________

Er is veel gegevens bekend van Wouter Cools, Jan en Dingentien Quant, Jan van Beverloo en zijn dochter Maijken (zij is gehuwd met Gillis van der Wiele), maar over Geerien Quaents (Gereet Adriaens Quant) en Jan Cools niets.

Wie kan mij hierover meer vertellen?

MvG

Alex

Reacties (1)

Alex zei op 19 mei 2019 om 15:17
Mijn zoektocht naar de juiste bronnen hebben nog niets opgeleverd.

Wimersma Greidanus in DNL 1966, k. 213-216, verwijst in zijn artikel naar ORa Oud en Nieuw Gastel inv. nr. 2 (werd in 1964 omgenummerd in 127), deze scans zijn online ter inzage. Wimersma Greidanus stelt dat in dat inventarisnummer de 2 kinderen van Jan van der Leck worden genoemd: Beatrix en Joes.

Het ORA van Oud en Nieuw Gastel zit een hiaat vanaf 1519 tot mei 1565. De stukken ontbreken. De delen uit 1557-1561, en 1562-1564 is niet veel te vinden. In het deel 1557-1561 gaat alleen over Heer Jansland (Nieuw Gastel). Hierin wordt Jan van der Leck een paar keer genoemd, in de vorm van 2 losse briefjes uit 1560 en 1561 als gemachtigde. Dat deel gaat alleen over o.a. land pachten.

Wimersma Greidanus rept geen woord over de 3 huwelijken van Beatrix. Het is dus zoeken en zoeken maar niets is gevonden.

En toch, is er sprake van 3 huwelijken, vanwaar het exacte bewijs ontbreekt.

Ruim 10km vanaf Gastel ligt Klundert. Vanaf de jaren 80 van de 1e eeuw komen Wouter Cools en Jan Geraerts?Geerts?Gerit (Quant) voor. Wouter Cools is in die jaren reeds Rentmeester van o.a. Klundert, Fijnaart en Ruigenhil (Willemstad). Sterker nog Cools wordt al vanaf 1565 te Klundert als klerk vermeld. Ik was abuis met Cools.

Cools was dus begin 1565 reeds woonachtig in Klundert of in de directe omgeving.

Een doorbraak om het harde bewijs en de herkomst van Wimersma Greidanus te kunnen achter halen laat op zich wachten.

Als Wimersma Greidanus zo stellig is in de 3 huwelijken moet hij geweten hebben van de bronnen, zonder te weten van de 4 kinderen te Klundert???

Er zijn teveel overeenkomsten in deze zaak.

Ik ben op zoek naar een oplossing.

Wie zou mij kunnen helpen hiermee?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.