skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

Het geslacht van den Nieuwenhuyzen van voor 1570

Alex vertelde op 22 november 2018 om 00:32 uur
In mijn voorgeslacht zit het echtpaar Jan Lambertss Mathijsse, geb. ca. 1565, gehuwd met Jenneken Geerits van den Nyeuwenhuysen, geb. ca. 1570, dr. van Geerit Anthoenis Segerszoen van den Nyeuwenhuysen en Jenneken Willems Thielmans alias de Gruyter.

Het echtpaar Matthijse/van den Nieuywenhuyzen hadden een dochter Adriana die gehuwd was met Petrus Aerts Oostvogel, geb. ca. 1600, mogelijk geboren rond Loon op Zand. Peter Oostvogel had een dochter Johanna/Jenneke, die in januari 1657 in het huwelijk trad met Judocus Jansz. de Waterwagen.

Joost de Waterwagen wordt te Loon op Zander een paar keer genoemd.

Online wordt de familie van den Nieuwenhuyzen verwezen naar het volgende:

ISBN nummer: Zie plastic map nr 21
Uitgever: Noordbrabants Genootschap Schrijver: Drs L.F.W. Adriaenssen, neerlandicus, genea Titel: 'Non Omnia Possumus Omnes' (wapenspreuk!) [Auteur: Drs L.F.W. Adriaenssen, neerlandicus, genealoog; titel: 'Non Omnia Possumus Omnes' (wapenspreuk!), Genealogie van het geslacht van den Nieuwenhuysen, 1400-1800; uitgave vd Sectie voor Geslacht-, Naam- en Wapenkunde van het Noordbrabants Genootschap] Datum: 1987.
_____________________

De familie van den Nieuwenhuyzen (diverse schijfvarianten zijn bekend) komen voor in het voorgeslacht van Jenneken Geerits van den Nyeuwenhuysen zoals in het voorgeslacht van Goerle, Thielmans alias de Gruyter. De voorouders lijn Thielmans sluit aan op de familie Schilders (Scilders) (L.F.W. Adriaenssen: De Diessense tak van de familie Schilders. Boeren, beneficianten en bankiers, Br. Leeuw, jaargang 46 (1997), blz. 111).
_____________________________________

Het echtpaar Geerit Anthoenis Segerszoen van den Nyeuwenhuysen (wordt ook aangeduid met de naam Van Diessen), geb. ca. 1530, en en Jenneken Willems Thielmans alias de Gruyter, geb. ca. 1540, hadden naast Jenneken, ook nog een dochter Lijsken, geb. ca. na 1565 en gehuwd met Adriaen Woutersz. Schalcken.

Dit echtpaar hadden o.a. een zoon Valarius/Wouter Adriaens Schalken, geb. ca. 1604, tr. Loon op Zand 2 februari 1631 met Catharina Robben. Hieruit mijn voorvader Robert Wouters Schalcken. Robert is de voorvader van het geslacht den Ouden te Loon op Zand.
______________________________

Geerit Anthoenis Segerszoen van den Nyeuwenhuysen blijkt ook nog een broer Wouter te hebben gehad, welk ca. 1525 is geboren, en gehuwd met Jenneken Jans Jan Cornelis Horsten van Dongen (De Nederlandse Leeuw, 127, 2011, k. 19-30). Deze Wouter stamt niet uit de geslachten Schilders/van Rode etc.

De familie van Nieuwenhuyzen zouden aanverwant met elkaar zijn, en behoren tot het nageslacht behoren van de familie Schilder/Scilders, en nazaten zijn van de geslachten van Rode, Van Mierlo, doelend op Geerit Anthoenis Segerszoen van den Nyeuwenhuysen.
___________________________________

Ik ben op zoek naar bewijsmateriaal, literatuur over de familie van den Nieuwenhuyzen, die afstammen van o.a. van Goerle, de Gruyter,

Elke informatie is welkom.

MvG

Alex

Reacties (30)

Alex zei op 26 november 2018 om 07:39
Is er iemand bekend met eventuele publicaties over het geslacht van
van den Nieuwenhuizen, Nuwenhuijsen, Nyeuwenhijsen ?
Dorethé zei op 26 november 2018 om 11:01
Je zou eens kunnen zoeken op de website van het CBG.
Alex zei op 26 november 2018 om 11:03
Is een mogelijkheid.

Ier er niets bekend in het archief te Tilburg, gezien deze familie uit die regio blijkt te komen. Hilvarenbeek wordt vaak genoemd,
AntonS zei op 26 november 2018 om 14:34
Dag Alex,
ik raad je aan om het door jou ook al genoemde boek van Leo Adriaenssen, Non omnia possumus omnes, te raadplegen. Daar vind je op pag. 116 onder VII-f. Geerit Thueniss van den Nyeuwenhuysen alias van Diessen gehuwd met Jenneken Willem Thielmans alias de Gruyter.
Gezien de nummering heeft Leo Adriaenssen nog minstens 6 eerdere generaties gevonden. Leo gekend hebbende is dat ongetwijfeld op gedegen archiefonderzoek gebaseerd.
Het boek is in ieder geval aanwezig bij het BHIC en de Brabant Collectie in Tilburg.
Alex zei op 26 november 2018 om 15:26
Beste Anton,

Mijn dank.

Ik zal eens kijken of er een exemplaar van dat boek uit 1988 in mijn regio 010 te vinden is, anders zal ik naar Tilburg moeten komen om het in te zien.
Alex zei op 26 november 2018 om 21:06
Beste Hans,

Ik ben lid, dus kan ik hem aanvragen.
Michaël zei op 28 november 2018 om 21:14
In de procesdossiers civiele zaken komt Gerit Anthonis Segers tweemaal voor.
62. Geraert Anthonis Zeghers contra de kinderen en erfgenamen van Joachim Geraert Bonaerts, betreft betaling van penningen. 1604. 2 stukken.
79. Willem Dierick Otten, als gemachtigde van de kinderen en erfgenamen van Gerit Anthonis Segers en van Pauwels Veltacker, zoon van Remijs Veltacker, enige erfgenaam van zijn broer mr. Peeter Veltacker, in zijn leven rector van het altaar Sinte Wilbort in de kerk van Diessen, contra een inbeslaggenomen beemd, genaamd "gheen metten beempt", te Diessen, toebehorend hebbende de kinderen en erfgenamen van Gerart Bonarts, betreft betaling van een schuld. 1612-1614. 1 omslag.
Alex zei op 6 december 2018 om 16:59
Beste Hans, Michaël,

Ik heb inmiddels het boek van Leo Adriaenssen in bruikleen ontvangen.
Ik heb de gezochte gegevens gevonden en in mijn stamreeksen aangepast.

Alvast dank voor het meedenken.

MvG

Alex
Frank->clericus.nl
Frank->clericus.nl zei op 6 december 2018 om 18:04
Hoi ALex,

Beetje mosterd naar de maaltijd (Moet zelf nog eten :-) maar voor al degene die er ook naar op zoek zijn het boek is ook te leen in de Brabant Collectie ondergebracht bij de Universiteit van Tilburg. Heb zelf het boek gekocht van Leo Adriaens na zijn overlijden. (Collectors Item ! )

Lijn loopt verder naar Willem van Duivenvoorden volgens mij die een bastaard zoon was en van Adel. Weer een lijntje naar KdG. ?
Alex zei op 6 december 2018 om 18:29
Beste F. Klerkx,

Er loopt inderdaad een lijn naar Karel de Grote.
Die schakel zou om Arnold I van Rode gaan gehuwd met (Heilwig) van Cuijk, dochter van Herman van Malen en (Ermengard) van Namen, dochter van Albert II van Namen en Regelindis van Lotharingen.

Via van den Nuwenhuysen is er een huwelijk met Aleyt Wellen Scilders, terug via het geslacht van Neynsel.

Ik heb aan de hand van de literatuur, in het bijzonder stukken van Hans Vogels, m.b.r. tot het graafschap Rode een goede reconstructie kunnen samenstellen.
Beide gaat het om Loon op Zandse takken: Tuijmelaer en den Ouden).

Ik heb 2 maal aansluiting gevonden tot het geslacht van Rode, allen via van Nieuwenhuijsen.

Een ander lijn is van den Nieuwenhuysen met Scheerder. die aansluit op Horsten van Dongen uit het Huis van Dalem. (Dongense tak). Uit het voorgeslacht zit inderdaad Willem van Duivenvoorde, uit het Huis van Wassenaar.

De lijn naar Karel de Grote via deze lijn is op 1 aansluiting twijfelachtig, namelijk die van Philippina van Valkenburg x met Johan II van Salm. De lijn Salm-Saarbrucken geeft meer hoop, doch ben ik nog bezig om de nodige bronnen te zoeken.
Alex zei op 6 december 2018 om 18:31
Correctie: Malen moet Malsen zijn.
Alex zei op 6 november 2020 om 19:18
Hoi Jos,

Dat is mij duidelijk geworden. Ik heb de nodige literatuur over dat geslacht kunnen vinden.

Alvast bedankt voor uw reactie.

MvG

Alex
Jermaine Van der Meer zei op 7 november 2020 om 01:23
Dag allen
Ik zie nu dit bericht van ene Valerius Wouter Adriaens Schalken en ik vraag me af of Adriaen Wouter Schalken wellicht zijn zoon was, deze Wouter had inderdaad de broer Robrecht maar ik weet niet of dit dezelfde Robert is uit bovenstaand bericht? Adriaen Wouters Schalken was getrouwd met Maricken Willems van Berlicum (haar ouders zoek ik ook nog, dus informatie over haar is ook zeer welkom!!)
Als bovenstaand juist is, was Lijsken Van den Nieuwenhuizen dan wellicht de moeder was van Adriaen Wouter Schalken?
Kunnen jullie wellicht uitsluitsel geven?
Ik had op de site van Vandervaartenomstreken onderstaande info gevonden, de info is inmiddels verwijdert (ik weet niet waarom, was er wellicht iets mis met de info?), maar ik heb de info nog steeds paraat vanuit mij word bestand, zie hieronder:
Maricken Willems van Berlicum [4535],
Geboren: circa 1646,

Rechterlijk Archief Loon op Zand op 1 mrt 1682,
Folio 144v Maricken Willems van Berlicum, weduwe van Adriaen Wouter Schalcken, en Robbrecht Wouters Schalcken als voogt over het minderjarige kind van wijlen Adriaen Wouters Schalck en genoemde Maricken, bekennen schuldig te zijn aan Cathelijntie Joost Harmens een bedrag van 150 gulden. Uit de aantekeningen in de marge blijkt dat de schuld op 1 november 1712 ingelost is bij Joost Huijbert Vermutsert en diens broer Jan, als erfgenamen van Cathelijn Joost Hermans. 1-3-1682,
Rechterlijk Archief Loon op Zand op 31 mrt 1688,
Folio 128 Maria Willemsse, wed. Adriaen Wouter Schalcken, neemt in bijzijn van haar zoon Wouter, Hendrick Adriaen Oerlemans aan om hem zijn leven lang te onderhouden. 31-3-1688.
Huwelijk: (resp. ongeveer 20 en ongeveer 26 jaar oud) [2043] (Schepenbank) Loon op Zand op 5 sep 1666 (getuigen: Johannes Cornelius en Hubertus Verhagen)
met
Adriaen Wouter Schalcken [4534], zn. van Wouter Schalcken [4533],
Geboren: circa 1640,
doopgetuige van zijn nicht onbekend Robertus Schalcken [14358] Loon op Zand op 22 sep 1669,

Rechterlijk Archief Loon op Zand op 1 mrt 1682,
Folio 144v Maricken Willems van Berlicum, weduwe van Adriaen Wouter Schalcken, en Robbrecht Wouters Schalcken als voogt over het minderjarige kind van wijlen Adriaen Wouters Schalck en genoemde Maricken, bekennen schuldig te zijn aan Cathelijntie Joost Harmens een bedrag van 150 gulden. Uit de aantekeningen in de marge blijkt dat de schuld op 1 november 1712 ingelost is bij Joost Huijbert Vermutsert en diens broer Jan, als erfgenamen van Cathelijn Joost Hermans. 1-3-1682

Overleden: (Hoogstens 42 jaar oud) voor mrt 1682.
Uit dit huwelijk één zoon:
naam Geboren: plaats Overleden: plaats oud relatie kinderen
1 Wouter Adriaen Wouter
~1669 Loon op Zand 1 5

Hieronder nog meer gegevens over Adriaen Wouters Schalken, zijn vrouw Marcicken Willems Van Berlicum, en de rest van zijn familie:
Folio 87
Mariken, weduwe van Adriaen Wouters Schalcken, bekent schuldig te zijn aan Pieternel Aerts Thaelen een
bedrag van 25 gulden terzake van de gekochte goederen bij Huijbert en Willem Peeterssen Taelen.
23-5-1679

Folio 144v
Maricken Willems van Berlicum, weduwe van Adriaen Wouter Schalcken, en Robbrecht Wouters Schalcken als voogt over het minderjarige kind van wijlen Adriaen Wouters Schalck en genoemde Maricken, bekennen schuldig te zijn aan Cathelijntie Joost Harmens een bedrag van 150 gulden.
Uit de aantekeningen in de marge blijkt dat de schuld op 1 november 1712 ingelost is bij Joost Huijbert Vermutsert en diens broer Jan, als erfgenamen van Cathelijn Joost Hermans.
1-3-1682

Folio 128
Maria Willemsse, wed. Adriaen Wouter Schalcken, neemt in bijzijn van haar zoon Wouter, Hendrick Adriaen Oerlemans aan om hem zijn leven lang te onderhouden.
31-3-1688
Bron: Rechterlijk Archief Loon op Zand
inventarisnummer 84, 1685-1690
Bewerkt door: J.A.H.Boeren

Robbrecht Wouters Sschalken moet dus een broer van hun zijn geweest, over deze Robbrecht kom ik nog de volgende gegevens tegen:

Folio 109v
Robbrecht Wouters Schalcken, weduwnaar van Maria Geerit Tuijmelaers, geassisteerd met de voogden over zijn
kinderen a. Geerit Adriaen Tuijmelaer (moederlijke grootvader) en Adriaen Gijsbrechts Verhoeven (aangetrouwde
oom), maakt huwelijkse voorwaarden op met Jenneken Cornelis Verheijde, geassisteerd met haar broer
Godtschalck Cornelis Verheijden.

Bron: Rechterlijk Archief Loon op Zand R 82 en R 82a (1675-1679) Bewerkt door: John Boeren

Folio 24v
Huijbert Peeters Thalen en Jan Lenaerts Drus als voogden over het onmondig kind van Aerdt Peters Thalen en
Josijna Pels, transporteren goederen aan Adriaen Wouters Schalck.
31-3-1677

Folio 24v
Adriaen Wouters bekent schuldig te zijn aan Huijbert Peeters Thalen en Jan Lenaerts Drus een bedrag van 49
gulden en 15 stuivers terzake van een transport op heden.
Uit de aantekening in de marge blijkt dat de schuld op 9-3-1682 bij Jan Leenderts Drus, als voogd over Lijsbeth
Talen, ingelost is.
31-3-1677

Folio 24v
Adriaen Wouters bekent schuldig te zijn aan Huijbert Peeters Thalen en Jan Lenaerts Drus een bedrag van 49
gulden en 15 stuivers terzake van een transport op heden.
Uit de aantekening in de marge blijkt dat de schuld op 9-3-1682 bij Jan Leenderts Drus, als voogd over Lijsbeth
Talen, ingelost is.
31-3-1677

Folio 25
1. Huijbert en 2. Willem, zonen van Peter Thaelen en Elisabeth Cornelis Driessen, 3. Jan Lendert Drus, gehuwd
met Cornelia, en 4. Pitronella, dochters van Aert Thaelen en Josijna Pels, transporteren goederen aan Adriaen
Wouter Schalcken.
20-3-1677

Folio 25
Adriaen Wouter Schalck bekent schuldig te zijn aan de erfgenamen Peter Thaelen een bedrag van 300 gulden
terzake van een transport op heden.
Uit de aantekening in de marge blijkt dat de schuld op 24-5-1679 ingelost is.
20-3-1677

Folio 25
Adriaen Wouter Schalck bekent schuldig te zijn aan Jan Lenderts Drus en Pitronella Peter Thaelen een bedrag
van 100 gulden terzake van een transport op heden.
Uit de aantekening in de marge blijkt dat de schuld op 9-3-1682 ingelost is.
20-3-1677


Het kan trouwens zijn dat Adriaan en Robrecht ook nog een broer Jan Wouters Schalken hadden, kijk hieronder maar:

Folio 102
Jan Cornelisse en Jan Gijben en Geerit Geeritssen, als voogden over het onmondige kind van Jan Woutersen
Schallcken en Adriaentien Lucas, transporteren goederen aan Adriaen Jansen de Leeuw, molder.
20-10-1679

En wellicht ook nog een Peter Wouter Schalken:

los stuk
Peter Wouter Schalcken, bruidegom, en Maeijken Handricx, bruid, maken een testament.
20-8-1678
Bron: Rechterlijk Archief Loon op Zand R 82 en R 82a (1675-1679) Bewerkt door: John Boeren
© Stichting Adriaen Snoerman Fonds – 2002/2008
Folio 23
Cornelis Claessen Bastaerts stelt zich borg voor de weduwe van Huijbert Joosten Verhagen.
6-3-1677
Folio 23v
1. Pauwels Aertssen Oostvogel en Peeter Gijsberts Cleijn als voogden over het onmondige kind van Joost Jans
Waterwagen (1/2), 2. genoemde Pauwels en Peter Wouter Schalcken als voogden over het onmondige kind van
Jan Peters Oostvogel en Elisabeth Jans (1/2), transporteren goederen aan Robbert Adriaen Brekelmans.
6-3-1677

Voorts ben ik zeer benieuwd Alex wanneer de nazaten van Robert Wouters Schalken zich den Ouden zijn gaan noemen?

Afsluitend een leuk feitje nog, mijn overgrootoma heette Antoinette Schalken en haar tak ben ik nu aan het uitzoeken!

In ieder geval super bedankt voor dn hulp alvast.

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer
Alex zei op 7 november 2020 om 10:54
Beste Jermaine,

Ik heb het volgende:

I. Adriaen Woutersz. Schalcken (zn. van Wouter Schalcken en N.N.), en Lysken Gherit Theuniss van den Nieuwenhuijsen, dr. van Geerit Anthoenis Segerszoen van den Nyeuwenhuysen en Jenneken Willems Thielmans alias de Gruyter.

(Drs. L.F.W. Adriaenssen - Non Omnia Possumus Omnes. Genealogie van het geslacht van den Nieuwenhuysen 1400 - 1800, 1988, blz. 117-118.)

Op 5 maart 1605 (RA Loon op Zand, Inv. Nr. 60, fol. 4) 1) Anthonis, 2) Hendrick en 3) Wouter, 4) Jan Thijssen, geh.m. Jenneken, 5) Adriaen Wouter Schalcken, geh.m. Lijsken, 6) voornoemde Anthonis als voogd over de onmondige kinderen van wijlen Corstiaen Jan Sijmonssen en Ariaenken, 7) voornoemde Henrick voor het deel van Aert Cornelissen, geh.m. Mariken, allen kinderen van wijlen Gerit Anthonissen van Diessen en van wijlen Jenneken dochter wijlen Willem de Gruijter, maken een boedelscheiding van de goederen van hun ouders.

Op 22 december 1605 (RA Loon op Zand, Inv. Nr. 60, fol. 43) Anthonis Gerart Thonissen, zijn broer Hendrick en Jan Mathijssen, geh.m. zuster Jenneke, vernieuwen de volmacht die zij op 17-8-1602 hebben gegeven aan mr. Jan Casteleijns en mr. Willem Otten.
NB. Op 28-12-1605 hebben Wouter Gerit Thonissen, Ariaen Wouter Schalcken, geh.m. Elisabeth Gerardt Thonissen en Aerdt Cornelissen, geh.m. Marijke Gerart Thonissen, deze vernieuwde volmacht goedgekeurd.

Op 11 maart 1608 (RA Loon op Zand, Inv. Nr. 60, fol. 112) Hendrick Gerit Anthonissen, Jan Thijssen, geh.m. Jenneken, Adriaen Wouter Schalcken, geh.m. Lijsken, en Vreisken, wed.v. Thonis Geritssen, allen erfgenamen van Gerit Anthonissen van Diessen, verklaren dat zij op 5-3-1605 een boedelscheiding hebben gemaakt, waarbij zij met zevenen gedeeld hebben. Iedereen heeft toen ook een zevende deel van de kosten en lasten op zich genomen. Zij maken nu een verdeling van de lasten.

Op 11 maart 1608 (RA Loon op Zand, Inv. Nr. 60, fol. 113) Wouter, zoon van Gerit Anthonissen, transporteert zijn deel in goederen aan zijn zwager Adriaen Wouter Schalcken.___Op 11 maart 1608 (RA Loon op Zand, Inv. Nr. 60, fol. 113) Vreisken, wed.v. Thonis Geritssen, geassisteerd met Hendrick Gerit Thonissen, ook voor Wouter Willemssen als voogd van haar kinderen, transporteert het deel van haar man in goederen aan Adriaen Wouter Schalcken.

Op 29 maart 1611 (RA Loon op Zand, inv.nr. R62, fol. 16v) Ariaen Wouter Schalcken, geh.m. Lijsken Gerit Thuenis, naast goederen die door Thonis Thonis Geritssen verkocht zijn aan Aerdt Arijenssen Oerlman.

Op 10 juni 1611 (RA Loon op Zand, inv.nr. R62, fol. 25) Ariaen Wouter Schalcken bekent schuldig te zijn aan heer Cornelis van Poppel een bedrag van 212 gld. 10 st. Uit de aantekeningen in de marge blijkt dat deze schuld vervangen is door een nieuwe bekentenis van 27-8-1612.

Op 23 juli 1611 (RA Loon op Zand, Inv. Nr. 60,los blad) Ariaen Wouter Schalcken, Wouter Geritssen, Hendrick Geritssen en Jan Tijssen voor de weeskinderen van Corst Jan Sijmons, genoemde Hendrick Geritssen en Wouter Willemsse voor de weeskinderen van Theunis Geritssen, maken met elkaar afspraken over het onderhoud van de Hoefdijk tegen Sprang.

Op 25 september 1628 ( RA Loon op Zand, inv. Nr. 65, fol. 55) Schalck natuurlijke zoon wijlen Wouter Schalcken en Adriaen Wouter Schalcken en Marcelis Adriaens als voogden van de kinderen van wijlen Wouter Schalcken, transporteren goederen aan mr Jan Mannarts, licentiaat in de rechten.
_____________________________

II. Valerius Adrianus (Wouter) Schalcken, Ook als: Wouter Adriaen Wouters Schalcken, geb. ca. 1604, tr. Loon op Zand 2-2-1631 Cathelijn Robben.

Drs. L.F.W. Adriaenssen - Non Omnia Possumus Omnes. Genealogie van het geslacht van den Nieuwenhuysen 1400 - 1800, 1988, blz. 117-118..

Bronnen:

Op 11 januari 1644 (RA Loon op Zand, inv. Nr. 70, fol. 149) Heer Engelbert van IJmmersele, graaf van Bokhoven etc. geeft tegen een erfcijns nieuwe gronden uit aan Wouter Adriaen Wouter Schalcken.

Op 11 januari 1644 (RA Loon op Zand, inv. Nr. 70, fol. 149v.) Wouter Adriaen Wouter Schalcken bekent schuldig te zijn aan heer Engelbert van IJmmersele een bedrag van 42 gulden, 14 stuivers en 8 penningen terzake van de uitgifte van nieuwe grond op heden.
9 november 1647 (RA Loon op Zand, inv. Nr. 71, fol. 236) Wouter Jan Hendricxssen Cleijn, gehuwd met Adriaentken Willemssen van Ameroij, transporteert goederen aan Wouter Adriaen Wouter Schalcken.

Op 9 november 1647 (RA Loon op Zand, inv. Nr. 71, fol. 237) Wouter Adriaen Wouter Schalcken bekent schuldig te zijn aan Wouter Jan Hendricxssen Cleijn een bedrag van 285 gulden terzake van een transport op heden. Uit de aantekening in de marge blijkt dat de eerste termijn van de schuld op 6-6-1648 ingelost is.

Op 9 november 1647 (RA Loon op Zand, inv. Nr. 71, fol. 236) Lambert Janssen Rommen, gehuwd met Neeltken Jan Hendricxssen Cleijn, naast de goederen die Wouter Jan Hendricxssen Cleijn op heden getransporteerd heeft aan Wouter Adriaen Wouter Schalcken. Vervolgens doet hij afstand van zijn rechten._

Op 3 februari 1648 (RA Loon op Zand, inv. Nr. 71, fol. 236v.) Peeterken Willem van Amelroij, geassisteerd met Michiel Aertssen, naast de goederen die Wouter Jan Hendricxssen Cleijn op 9-11-1647 getransporteerd heeft aan Wouter Adriaen Wouter Schalcken.

Op 15 februari 1650 (RA Loon op Zand, inv. Nr. 73, fol. 11) Wouter Adriaen Wouter Schalcken en Willem Jan Zacharias worden aangesteld als voogden over Adriaentken en Berbel, onmondige dochters van Lucas Adriaenssen en wijlen Adriaentken Ghijsbertssen.

Op 15 februari 1650 (RA Loon op Zand, inv. Nr. 73, fol. 11) Wouter Adriaen Wouter Schalcken en Peter Aertssen, wonende onder Kalmthout, worden aangesteld als voogden over de zes onmondige nakinderen van Lucas Adriaenssen en wijlen Barbara Aertssen.

Op 15 februari 1650 (RA Loon op Zand, inv. Nr. 73, fol. 12) Wouter Adriaen Wouter Schalcken en Willem Jan Zacharias, voogden over Adriaentken en Barbara dochters van Lucas Adriaenssen en Adriaentken Ghijsbertssen, en genoemde Wouter en Peter Aertssen, voogden over de vijf kinderen van Lucas Adriaenssen en Barbara Aertssen, transporteren goederen aan Lambert Cornelis Diercxssen van den Hove.

Op 15 februari 1650 (RA Loon op Zand, inv. Nr. 73, fol. 13) Peter Aertssen, wonende onder Kalmthout en voogd van moederlijke zijde over de vijf onmondige kinderen van Lucas Adriaenssen en Barbara Aertssen, verleent volmacht aan Wouter Adriaen Wouter Schalcken, ook voogd over de kinderen, om goederen te transporteren.

Op 12 april 1651 (RA Loon op Zand, inv. Nr. 73, fol. 98) Wouter Adriaen Wouter Schalcken en Willem Jan Zacharias Schuermans als voogden over Adriaentken en Barbara, dochters van Lucas Adriaenssen en Adriaentken Ghijsberts, en de genoemde Wouter met volmacht van Peter Aertssen van Calmpthout als voogden over de vijf onmondige kinderen van Lucas en Barbara Aertssen, transporteren goederen aan Claes Wouterssen van Dormale.

Op 8 november 1651 (RA Loon op Zand, inv. Nr. 73, fol. 125v.) Adriaen Thomassen de Genser, gehuwd met Engeltken Ghijsbert Joosten transporteert goederen aan Wouter Adriaen Wouter Schalcken.____Op 8 november 1651 (RA Loon op Zand, inv. Nr. 73, fol. 126) Adriaen Thomassen de Genser bekent dat alle kooppenningen betaald zijn die Wouter Adriaen Wouter Schalcken hem verschuldigd was terzake van een transport op heden._

Op 6 februari 1657 (RA Loon op Zand, inv. Nr. 77, fol. 13) Cornelis Claessen Basters bekent schuldig te zijn aan Wouter Adriaen Wouter Schalcken een bedrag van 50 gulden. Uit de aantekening in de marge blijkt dat de schuld op 1-5-1671 ingelost is bij Peter Wouter Adr. Schalcken.

Op 25 april 1661 (RA Loon op Zand, inv. Nr. 78, fol. 110) Peeter Peeterssen de Kemmer bekent schuldig te zijn aan Wouter Adriaen Wouter Schalcken een bedrag van 100 gulden. Uit de aantekening in de marge blijkt dat de schuld op 28-4-1698 bij Adriaen Jan Gommers, als rechtsopvolger van Wouter Peter Schalcken, ingelost is.

Op 31 december 1663 RA Loon op Zand, inv. Nr. 80a, fol. 122) Jan Gelden Janssen Floren bekent schuldig te zijn aan Wouther Adriaen Wouther Schalcken een bedrag van 50 gulden. Uit de aantekening in de marge blijkt dat de schuld op 14-6-1690 bij Peeter Wouter Schalcken ingelost is.

Zoon Robert Wouter Schalcken, geb. ca. 1635, tr. Loon op Zand 6-1-1668 Maeijken Geritsen (Maria Gerardusdr.) Tuijmelaer, geb. ca. 1637. dr. van Geerit Adriaen Geeritssen Tuijmelaer en Cornelia Walterusdr.

Robert en Maeijken is een dochter bekend Catharina Robertsdr. Schalcken (1677-v1747)(mijn voormoeder). Catharina is x met Judocus Cornelius den Ouden, ged. Loon op Zand 24-9-1676. Van hem is bekend dat hij de naam de Ouden droeg. Zijn ouders waren: Conelis Joost Aert Joosten en Maria Adrianusdr.

In het GTMWB en de Bommelerwaard is een genealogie van de familie van het voorgelslacht Bertroms, die terug gaat ca. 1360 onder de naan: de Bont. (Jan J. de Bont, Familie de Bont in de heerlijkheid Venloen, GTMWB 1992, blz. 247.).

Ik heb destijds stukken uit het RA LoZ, van de stichting Adriaen Snoerman fonds. Alle akten, vermeldingen, naast de literatuur is er een goed beeld te vormen vanaf de familie de Bont - Bertrom - den Ouden.

Voor mij is het van belang dat de bronnen, plaats, folio, datum kloppen. Ik heb goed moeten zoeken om onvolledige akten weer goed te krijgen.
________________________

De Ouden, heette oorspronkelijk Bertroms.

Ik stam af van Judocus Jansz. de Waterwagen x met Joanna Petrusdr. Oostvogel, haar grootmoeder was Jenneken Geerits van den Nyeuwenhuysen.

In totaal stam ik 3x af van de familie van den Nyeuwenhuysen.

MvG

Alex
Alex zei op 7 november 2020 om 13:05
Hallo Jermaine,

Deze noemde jij ook in jouw vraag.

Adriaan en Robbrecht moeten wel broers van elkaar zijn, zijn hebben dezelfde patroniemen en Robbrecht is voogd van Adriaans kinderen. Dat duidt erop dt het naaste bloedverwanten zijn.

Op 1-3-1682 (RA Loon op Zand, R83, f. 144v.) Maricken Willems van Berlicum, weduwe van Adriaen Wouter Schalcken, en Robbrecht Wouters Schalcken als voogt over het minderjarige kind van wijlen Adriaen Wouters Schalck en genoemde Maricken, bekennen schuldig te zijn aan Cathelijntie Joost Harmens een bedrag van 150 gulden. Uit de aantekeningen in de marge blijkt dat de schuld op 1 november 1712 ingelost is bij Joost Huijbert Vermutsert en diens broer Jan, als erfgenamen van Cathelijn Joost Hermans. 1-3-1682.
_________________________________________________________

Ik heb verder geen vermeldingen van Adriaan, omdat hij geen voorouder van mij is.
______________________________________________________________________

Hier de bevestiging over het huwelijk tussen Adriaen Wouters Schalcken en Lysken Gherit Theuniss van den Nieuwenhuijsen

Op 29 maart 1611 (RA Loon op Zand, inv.nr. R62, fol. 16v) Ariaen Wouter Schalcken, gehuwd met Lijsken Gerit Thuenis, naast goederen die door Thonis Thonis Geritssen verkocht zijn aan Aerdt Arijenssen Oerlman.

MvG
Alex
Jermaine Van der Meer zei op 7 november 2020 om 15:03
Okee Alex dank voor je antwoord, als ik jouw goed begrijp is het volgens jouw dan ook klip en klaar dat het echtpaar Schalken-Van den Nieuwenhuyzen de ouders waren van Adriaen Wouters Schalken (getrouwd met Mariken Willems Van Berlicum) waren?

en die Robbrecht Wouters Schalcken is dan een en dezelfde persoon als Robert Wouters Schalcken die hier in jouw topic word genoemd?

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer
Alex zei op 7 november 2020 om 16:07
Jermaine,

Je lees het verkeer, het echtpaar Schalken-Van den Nieuwenhuyzen zijn de grootouders.

Hun zoon
Valerius Adrianus (Wouter) Schalcken en Cathelijn Robben zijn de ouders van Robbrecht, Robbrecht/Robert is vernoemd naar zijn grootvader. Adriaen heeft zeer dezelfde vader, of Cathelijn Robben ook zijn moeder is weet ik niet, zover ik weet is Valerius maar 1x gehuwd.

Deze Valerius = Wouter..

Robbrecht is idd Robert in mijn verhaal.

MvG

Alex
Jermaine Van der Meer zei op 9 november 2020 om 14:57
Oh super bedank dus dan krijg ik de volgende stamboom:

I. Schalken-Van den Nieuwenhuyzen

Zij krijgen de volgende kinderen:

II. Valerius Adrianus (Wouter) Schalcken, hij trouwt met Cathelijn Robben

zij krijgen de volgende kinderen:

II.1 Robbrecht Wouters Schalken

II.2 Adiraen Wouters Schalken, hij trouwt met Mariken Willems van Berlicum

En gij hed toevallig de doop van Adriaen nie ergens paraat Alex? In ieder geval super bedankt voor dn hulp tot nu toe.

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer
Alex zei op 9 november 2020 om 15:17
Geen dopen bekend.

MvG

Alex
nadine zei op 15 november 2020 om 20:45
Dag,
Ik ben op zoek naar inlichtingen over Anna van den Nieuwenhuisen, dochter van A(n)driaen x te Hilvarenbeek op 23 10 1610 Cornelia Joris van Baerle.
Ze huwde eerste met Jan van Trier waarvan ten minste twee gedoopte kinderen te Hilvarenbeek (rk kerk) : Petrus, op 18 01 1638 en Adrianna, op 26 06 1640. Wie waren de ouders van Jan van Trier ?
Weet iemand (onder andere) wat is klein zoon Joannes Franciscus van Trier (gedoopt te Hilrarenbeek op 22 10 1667) geworden ?
Ze huwde daarna met Lambert Verrijt waarvan 4 kinderen.

Alle informatie aangaande voormelde personen, hunnen voorouders en nakomelingen is welkom.

Ze zijn misschien in volgende bronnen vermeld  :

L.F.W. Adriaenssen, 'Non omnia possumus omnes'
genealogie van het geslacht Van den Nieuwenhuysen, 1400-1800
Nederlands, ix, 596 p, Sectie voor Geslacht, Naam- en Wapenkunde van Het Noordbrabants Genootschap, 's-Hertogenbosch, 1988

Geschiedenis van de Meierijse familie Van den Nieuwenhuysen door drs. L.F.W. Adriaenssen (studie gedateerd van 1984 -1985)

Alvast danken voor reacties.
willem m zei op 16 november 2020 om 13:12
kijk bij www.coolen-online.be
of raadpleeg BL 1969 het artikel van Leo Adriaenssen over van Gijsel 45 molenaars
of schepenbank Hilvarenbeek inventarisnummer 462 fol 163 v dd 30 juni 1644 of scan 176 rechts

m.v.g.
nadine zei op 17 november 2020 om 23:21
Dag Alex,
Hartelijk bedankt voor de snelle reactie.
Hoe heeft u gezocht om dit in de schepenbank van Hilvarenbeek te vinden? Bestaat er een index op namen?
Ik heb intussen scan 176 en 177 gelezen (doch niet alles kunnen ontcijferen): Jan van Trier, echtgenoot van Anna van den Nieuwenhuisen, is dus zoon van een Petrus. Jan heeft een testament gemaakt. Hij is voor Anna overleden. Kan dat testament gevonden worden?
Er is ook over een <i>Hendricken Janssen van Trier</i> geschreven; kan die Hendrick van Trier geplaatst worden?
Wordt met 'naergebeuren' 'nageboren' (uit een tweede huwelijk) bedoeld?

De site coolen kende ik; maar zal ik terug kijken.
m.v.g.
willem m zei op 18 november 2020 om 08:58
van het bestaan van een indez op na men is mij niets bekend.Eventueel vragen bij RAT?
Er is een vertaaltabel van oude inventarisnummers naar nieuwe nummers zie vraag op dit forum dd 13 maart 2017.
Vooraan staat een opsomming van naasten en buren.
Henrick wordt als momboir van onmondige kinderen vermeld dus waarschijnlijk een oom.

Ik heb in mijn bestanden geen connectie met van Trier hooguit enkele vermeldingen als doopheffer. bijv
Margaretha Henrici van Trier op 20 mei 1631,Hilvarenbeek bij Catharina dv Hubertus Joannes Joannes Martinus Schellekens bij Maria Cornelius Jan Adriaens

Margaretha uxor Henrici van Trier op 16 april 1613,Hilvarenbeek bij Petrus zv Jacobus Cornelis Guilielmus van de Langrijt bij Catharina (Jacobi Veraa?)

Margaretha vidua Henrici van Trier op 29 april 1655,Hilvarenbeek bij Joannes zv Joannes Joannes Jacobus Petrus Maes bij Adriana Henrici van Trier 4 aug 1617,Hilvarenbeek

m.v.g.

Theodorus Joannis van Trier getuige op 9 juni 1596,Hilvarenbeek bij het huwelijk van Petrus Cornelius de With met Maria Cornelius Schilders

Petrus Jansen van Trier op 1 mei 1611,Diessen bij Johannes zv Hubertus Rijcken Huijberts bij Anna Luenis Wilborts
nadine zei op 18 november 2020 om 22:55
Beste Willem,
Bedankt voor uw boodschap.
mvg
Michaël zei op 20 november 2020 om 23:07
Beste Nadine,

Zoon Peter van Trier trouwt te Den Bosch op 31-5-1664 met Helena van Bocxmeer. Kinderen gedoopt te Den Bosch 1) 27-3-1665 Joanna Maria met getuige Anna van de Nieuwenhuijsen. 2) 22-10-1667 Joannes Franciscus 3) 5-9-1669 Helena 4) 2-11-1671 Cornelia 5) 14-1-1671 Andreas 6) 21-1-1678 Eusebia. Peter is dan al advocaat.
Anna Adrianus Andreas Michielsen van den Nieuwenhuijsen woont in 1679 in het huis "Den Hasenwind" op de gemene plaat te Hilvarenbeek, op de huidige plek Vrijthof 8. (zie site Jan van Helvoirt)
Na de dood van Anneke wordt op 20-8-1690 een accoord bereikt tussen Peter en de 4 kinderen van Anneke bij mr. Lambert Verrijt. Peter gaat in "Den Hasenwind" wonen en na zijn dood in september 1690 de weduwe Helena. Helena woont in 1698 met haar 4 kinderen Joanna, Helena, Cornelia en Eusebia nog in Hilvarenbeek.

met vriendelijke groeten,

Michaël
Cornelis
Cornelis zei op 21 november 2020 om 12:33
@Alex en Jermaine;

Inv.nr. 02 - Loon op Zand - doopboek 1624-1648, trouwboek 1624-1651 en aantekeningen van overlijden 1624-1650 (rooms-katholieke parochie)
Bron: doop-, trouw- en begraafregister
Soort registratie: begraafakte(Akte)datum: 29-08-1634
Plaats: Loon op Zand
Overledene
Adrianus Valerius Godtschalcus overleden op 29-08-1634
Cornelis
Cornelis zei op 21 november 2020 om 14:03
onderstaande staat op http://www.coolen-online.be/index.htm?genealogie/DatHtm/DAT580.HTM&5 ;

M : Valerius Adrianuszn (Wouter) Schalcken =>Codes==CDNr==
Zoon van / Son of : Adriaen Wouter Schalcken & Lijsken Gherit Thueniss Van den Nieuwenhuijse

Huwt/Marr 2 FEB 1631 in Loon op Zand {NB,NL} [OT : 5 JAN 1631]

F : Cathelijn Robben
Kinderen/Children ;
1: Robbertus Valerius Schalcken (* ~1635 )
2: Maria Valeriusdr Schalcken, Gedoopt/Christ. 31 AUG 1642 in Loon op Zand {NB,NL}
M : Andere partners van de man / Other partners of the male ;
Aleijdis Petrus (Eeltken) De Swart (* ~1600 ,+ <1631 )

Huwelijk is op 9-2-1631 LOZ!

Aleijdis Petrus is op 8-2-1622 te LOZ met Walterus Adrianus getrouwd, op 6-4-1642 krijgt dit echtpaar nog een dochter Margaretha!

Dus is m.i. erg twijfelachtig !!! dit staat trouwens op meerdere sites zo vermeld !!!
suske zei op 26 november 2020 om 18:39
in lijn met jullie onderzoeken ben ik op zoek naar Elisabeth Jan Wouters van den Nieuwenhuijsen welke gehuwd is met Nicolaas Jan Creijn van Riel.

Gemeente Tilburg
Brontype boek
Archiefnummer 15
Archiefnaam Doop-, trouw- en begraafboeken van Tilburg 1600-1810
Deelnummer 48
Bronnaam trouwboek
Registernaam 48 trouwboek 1679-1712 (schepenbank)
Periode register 1679-1712
Religie schepenbank
Pagina 110
Plaats huwelijk wet Tilburg
Datum ondertrouw wet 16-01-1683
Datum huwelijk wet 06-02-1683
Bruidegom Claes Jan Creijn van Riel
Bruid Elisabeth Jan Wouter van den Nieuwenhuijsen

kan iemand aangeven of zij in het boek van Leo Adriaenssen vernoemd wordt.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: