huwelijken

vertelde op 2 januari 2020 om 14:58 uur

wie weet wanneer Elisabeth Gijsbers * 1779 Wanroij † 1836 Rijkevoort dochter van Willem Gijsbers en Johannes Peters van Turenhout
met Paulus Marcelissen * 1779 Wanroij † 1845 Rijkevoort
zoon van Marcelis Marcelissen en Maria Cornelissen
zijn gehuwd, hun 1e kind is van 1807 geb te Wanroij
dan nog het huw. van Egbertus Gijsbers * 1767 Overloon † 1845 Grave zoon van Henricus Gijsbers en Christina Willems met Catharina Gerrits * 1772 Escharen † 1818 Grave dochter van Martinus Gerrits en Johanna van den Ebden

Reacties (10)

Helena zei op 3 januari 2020 om 21:51 uur

Zie hier bij BHIC -> Wat zit erin? http://www.bhic.nl/onderzoeken/wat-zit-er-in

Elisabeth Gijsbers gehuwd met Paulus Marcelissen waren van Wanroij. Eerste kind in 1807 te Wanroij. Je verwacht dat het huwelijk dan ergens tussen 1805-1807 plaatsvond in Wanroij. Helaas ontbreken de r.k. trouwregisters vanaf 1803 alsook het register schepentrouw vanaf 1794.

Egbertus Gijsbertus gehuwd met Catharina Gerrits. Mogelijk het eerste (?) kind - Henrica- gedoopt in 1798 te Escharen. Vader werd bij deze doop als Gijsbertus Gijsbers genoteerd. Doopgetuige was de grootmoeder vaderszijde -> Christina Willems. Mogelijk zijn zij in of voor 1798 te Escharen gehuwd? Ook van deze plaats ontbreken de relevante registers van de jaren tussen 1788-1800.

Vermoed dat de huwelijken juist in die ontbrekende jaren plaatsvonden.

Theo Gijsberts zei op 4 januari 2020 om 20:26 uur

Hallo Helena, dank voor de info.

jammer dar de gegevens ontbreken

Gerard W. Ch. Lemmens
Gerard W. Ch. Lemmens zei op 14 januari 2020 om 20:26 uur

Theo,
Helena probeerdt jou te helpen, maar ze hoeft niet alles op een zilver server blad aan jou voor schotelen want ik krijg de indruk dat jij dat verwacht ! la ik je uit die droom helpen. Dze rubriek is om elkaar te helpen , niet om alles voor iemenad anders optezoeken, dat moet je zelf doen!!

En dan doe je heel bitchy tegen Helena daarbij ook nog !

Gerard

Helena zei op 14 januari 2020 om 23:21 uur

Beste Theo, - ...neem maar van mij aan: je doet helemáál niet bitchy (boosaardig) tegen mij, integendeel. Ik las jouw reactie als een nen normaal beleefd 'dank je voor de info'. (wat sommigen wel eens vergeten...waar ik overigens ook niet wakker van lig.., maar wel apprecieer wanneer dat wel gebeurt...). Verder lees ik alleen dat je het jammer vindt dat gegevens ontbreken. Zou dat ook jammer vinden wanneer het mijn onderzoek betrof. Heb totaal geen probleem met je correcte reactie.

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 15 januari 2020 om 09:39 uur

Fijn om te lezen dat jij de reactie van Theo niet als boosaardig hebt opgevat, Helena. Bedankt voor je snelle en geruststellende reactie.

Ook ik had de woorden van Theo niet op een verkeerde manier gelezen. Hij bedankt Helena namelijk netjes voor de informatie en vindt het, heel begrijpelijk, jammer dat sommige gegevens ontbreken. Hiervan geeft hij Helena mijns inziens niet de 'schuld'.

Je hebt inderdaad gelijk dat dit forum bedoeld is om elkaar op weg te helpen met het onderzoek, Gerard, maar laten we voorzichtig zijn met het interpreteren van elkaars reactie en laten we de toon van het forum respectvol houden. Veel succes met het verdere onderzoek en we hopen dat iedereen met veel plezier gebruik zal blijven maken van ons forum!

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 15 januari 2020 om 10:56 uur

Inmiddels is er inhoudelijk wat meer bekend geworden over het huwelijk van Paulus Marcelissen. Dit heeft plaatsgevonden op 22-04-1804 in Wanroij. Wij hebben de trouwboeken tot en met 1803, maar de doopboeken van de pastorie lopen langer door. In het verleden zijn daarvan kopieën gemaakt en daaruit blijkt de datum van dit huwelijk.

Wat verder ook interessant is om te weten, is dat Paulus Marcelissen de achternaam Van Asten heeft aangenomen. Dit blijkt uit het register van naamsaanneming van Wanorij (te vinden onder toegangsnummer 7199, inventarisnummer 1). Wellicht bieden deze gegevens weer aanknopingspunten voor verder onderzoek. Veel succes!

Theo Gijsberts zei op 15 januari 2020 om 17:56 uur

Beste Lisette, en ook Helena dank voor reacties, vooral voor de huwelijksdatum, nu kan ik de puzzel verder leggen, de betreffende Paulus komt ook voor als: Poulus van Ars en van Aarsen.

Helena zei op 15 januari 2020 om 21:44 uur

@Theo, - graag gedaan.
@Lisette, - je maakt me nieuwsgierig met wat je schreef over trouwdatum in 1804 en dan refereeert naar de 'doopboeken' van de pastorie van Wanroij. Het was mij niet duidelijk via de link ' Wat zit erin'...dat de huwelijken van Wanroij van na 1803 toch nog ergens online in te zien zouden zijn. Ik zie voor de r.k. doop- en trouwboeken Wanroij alleen Boek 3 (scans online bij BHIC ) of Boek 8 (scans niet online bij BHIC maar wel bij FS) en bij ene boek 3 wordt aangegeven Trouwen, 1760-1803. En in boek 8 alleen dopen -> Dopen, 1784-1835, Oorspronkelijk Wanroij deel II van het Bisschoppelijk Archief. Moeten we daarin dan ergens dat trouwen van 1804 zien te vinden...? Of hebben jullie in het archief soms nog meer ...?

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 16 januari 2020 om 14:11 uur

Het klopt inderdaad dat deze trouwboeken nu online niet te vinden zijn, Helena. We kregen de tip betreffende dit huwelijk van één van onze vaste vrijwilligers. Hij gaf aan dat hij destijds aantekeningen heeft gemaakt uit de boeken van de parochie. Of de boeken nog steeds op de pastorie aanwezig zijn, is ons helaas niet bekend maar dat is wel mogelijk.

Het is ook mogelijk dat deze DTB boeken (ik bedoelde in dit geval natuurlijk het trouwboek en niet het doopboek ;) ) zijn opgenomen in de bisschoppelijke overdracht die nog opgenomen moet worden in onze database. Mijn collega's gaan hiernaar kijken. Mochten zij de boeken aantreffen, dan zullen onze vrijwilligers binnenkort aan een index gaan werken.

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 21 januari 2020 om 11:17 uur

Hierbij nog even een update over het doopboek van Wanroij: helaas hebben wij dit boek niet in ons bezit (het is dus ook geen onderdeel van het Bisschoppelijk archief). Het zou goed kunnen dat het boek nog bij de parochie van Wanroij ligt, dat zou daar eventueel nagevraagd kunnen worden. Nogmaals succes met het verdere onderzoek!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: