imposttrouwboeken Holland

vertelde op 4 oktober 2010 om 11:57 uur

In Hooge en Lage Zwaluwe bestaan imposttrouwboeken. De echtparen daarin genoemd zijn ook terug te vinden in het schepentrouwboek of trouwboek van de Nederduits-gereformeerde gemeente.
Omgekeerd zijn niet alle echtparen die getrouwd zijn voor schepenen of predikant terug te vinden in het imposttrouwboek. Hoe komt dit? Ik vermoed dat de echtparen die te arm waren om impost te betalen niet in het imposttrouwboek worden vermeld, maar wel in schepen- of predikanten-trouwboek. Immers: in het imposttrouwboek van Hooge en Lage Zwaluwe wordt geen enkel echtpaar vermeld dat geen impost hoefde te betalen. Is mijn vermoeden juist of is er een andere reden?

Reacties (2)

Theo Aldenzee zei op 4 oktober 2010 om 13:20 uur

Bste Theo,
Over welke periode heeft u het? Het kan zijn (omdat R.K. Trouwen verboden was) In zo'n periode is NDG trouwen gelijk aan Schepentrouwen.
Bovendien werd niet van Iedereen "Impost" geheven.
Dat had te maken met vrije beroepen: Tappers, Herbergiers, e.a. Impost was geen algemene belasting maar een soort accijns,,,
Of dit u helpt?

Succes,

theo zei op 5 oktober 2010 om 16:38 uur

Het betreft de periode 1695-1810. Impost voor het uitoefenen van een beroep is iets anders. Ik bedoel het betalen van belasting bij het sluiten van een huwelijk of bij het begraven van een overledene. NDG trouwen is zeker niet gelijk aan schepentrouwen. Het is óf het een óf het ander. Er werd in genoemde periode overigens ook r.k. gehuwd, maar dat gebeurde in schuurkerken.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: