Jacobus van (der) Laar

vertelde op 17 november 2010 om 13:14 uur

Jacobus van (der) Laar en Joanna Kuijpers laten op 21 april 1797 in Reek een dochter dopen, Antonetta, met als getuigen Marcellus van Laar en Joanna Kuijpers.
Jacobus van (der) Laar overlijdt op 29 juli 1798 in Reek en wordt op 30 juli daaropvolgend in Reek begraven.
Op 10 januari 1799, dus een half jaar na het overlijden van Jacobus, wordt hun zoon Jacobus gedoopt in Reek, met als getuige Maria Kuijpers (tante moederszijde).
Joanna Kuijpers hertrouwt in 1801 in Reek met Adrianus Aarts en krijgt met hem nog vier kinderen (doopgetuigen steeds afkomstig uit de families Aarts en Kuijpers).

Wie weet waar en wanneer Jacobus van (der) Laar en Joanna Kuijpers getrouwd zijn?
Wie weet waar en wanneer Jacobus gedoopt is en wie zijn ouders zijn?
De gegevens van Joanna Kuijpers zijn mij bekend; zij is geboren in Keent.

Reacties (7)

Pie C.J. de Groot zei op 18 november 2010 om 22:57 uur

Toevallig lees ik vanavond in ORA Land van Ravenstein RA 179 011 05-10-1796 over een weduwe van Antoon van de Laar, waarbij sprake is van drie kinderen, twee jongens en een meisje; een jongen Peeter is onmondig, de twee andere kinderen worden niet met name genoemd. Jacobus Pulsers wordt als bloedmomboir aangesteld. Dus misschien dat het doopregsiter van Uden uitkomst biedt?

Pie C.J. de Groot zei op 19 november 2010 om 21:51 uur

misschien was ik gisteren toch wat voorbarig, want verder lezend in ORA Land van Ravenstein 30-07-1800 kwam ik ene Jacobus van de Laar tegen als momber van de kinderen van wijlen Peeter Francisse van de Laar. Dus deze Jacobus is in 1800 nog springlevend.

Dorethé zei op 19 november 2010 om 23:08 uur

Pie, toch bedankt voor het meedenken. Ik zoek verder. Hopelijk heeft iemand anders nog een tip.

Dorethé zei op 4 december 2010 om 14:26 uur

Inmiddels heb ik zelf bij toeval op het huwelijk van Jacobus van de Laar en Joanna Kuijpers gevonden. Zij zijn in april 1796 gehuwd in Ravenstein.
Jacobus woonde toen in Bergen. Ik vermoed echter dat hij elders geboren is: in de transcripties DTB Bergen op beta.familysearch.org komt de naam (Van) (de)(r) La(a)(e)r niet voor. Ook op de GenDaLim 7 cd-rom komt geen Jacobus van de Laar voor die in aanmerking zou kunnen komen. Op laatstgenoemde cd-rom komt zelfs helemaal geen Marcellus van Laar voor.
Iemand een tip?

Marilou Nillesen bhic zei op 8 december 2010 om 09:58 uur

Hoi Dorethé,

Bij het BHIC hebben we hier geen gegevens over liggen.

Hopelijk meldt iemand uit Limburg of Duitsland zich met meer informatie. In de archieven in Venlo, Maastricht of Kleve zou hier toch wel meer over te vinden moeten zijn.

Dorethé zei op 8 december 2010 om 11:24 uur

Marilou, bedankt voor je reactie.
Een Jacobus van der Laar die in aanmerking zou kunnen komen, is degene die 08-10-1762 in Berlicum gedoopt wordt als zoon van Antonii Marcelli van de Laer en Petronilla Matthaei van Bergeijck.
Jacobus's dochter Antonetta zou dan naar haar grootvader vaderszijde vernoemd kunnen zijn. Het paar Van de Laer-van Bergeijck heeft in elk geval een zoon Marcellus -> doopgetuige bij Antonetta.
Hopelijk vind ik nog een keer een vermelding in het ORA of ONA die e.e.a. verder kunnen bewijzen.

Marilou Nillesen bhic zei op 8 december 2010 om 19:32 uur

Aha, ik snap het, Dorethé. Ik duim met je mee voor die vermelding, want dat zou wel mooi zijn.

Succes ermee!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: