skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Meer informatie gevraagd over de familie Monster uit Wijk bij Aalburg

Jermaine Van der Meer vertelde op 23 maart 2017 om 13:26 uur
Dag allen.

Ik heb toch wel ff een vraagje over de familie Monster, ik ben nader geduid specifiek op zoek naar de ouders, geboorteplek en verdere achtergrondinformatie van Hendrik Jansz Monster.

Verschillende websites vermelden hem als jongeman van van Wijck bij Heusden en ik weet het FEIT&BRONNEN check! Daarom heb ik dus hier op het BHIC gezocht doch ik vind hier nog bij de borgbrieven, noch bij de schepenakten, stamboom of op een andere deel van deze site ook maar iets over een Brabantse familie Monster?

Ook al zijn de websites erg warrig doch ze schijnen wel over een goede bronvermelding te beschikken, zo kom ik de volgende teksten tegen:

J.m. van Wijck bij Heusden. Vermeld o.a. 1634 in de polderrekeningen t.n.v. boeren, pachters enz. Op 17 Apr 1642 koper en/of borg van vee en huisraad door Willemtje GIJSEN, weduwe van Pouwel JACOBS (weeskamer 's-Gravendeel) Op 20 Mei 1645 was hij koper en/of borg op een veiling van goederen van wijlen J.en H. JOOSTEN (RA van 's-Gravendeel) Op 15 Jun 1675 ontving Francois de CAESTEKER van Marigje MONSTER (vrouw van Hendrik MONSTER) gelden voor huur van land onder St.Anthoniepolder (RA 's-Gravendeel). Woonde Sint Anthonie Polder 1632.

LifeSketch: Hendrick Monster was bouwman. In het goed geordende polderarchief van sint-Anthoniepolder vinden we polderrekeningent.n.v. boeren pachters enz. kwam ook voor: Hendrick jansz Monster jaar 1634. Hendrick Jans Monster, Polder (S.A.P.) op 17-4-1462 koper en/of borg op een verkoping van vee en huisraad door Willemtje Gijsen, weduwe van Pouwels Jacobs (weeskamer s'Gravendeel). Op 20-5-1645 was hij koper en/of borg op een veiling van goederen van wijlen J. en M. Joosten (R.A. van s'Gravendeel). Op 15-6-1675 ontving Francois de Caesteker van Marigje Monster (de vrouw van Hendrick Monster) gelden voor huur van land onder sint-Anthoniepolder. (R.A. van s'Gravendeel). R.A. = rijksarchief Zijn verre nakomelingen stichten 200 jaar later de stad Munster in Indiana USA. Deze stad ligt bij Chicago en werd gesticht door Jacob Munster. Bron Genealogie Monster blz 33 van beroep bouwman. J.m. van Wijck bij Heusden. Vermeld o.a. 1634 in de polderrekeningen t.n.v. boeren, pachters enz. Op 17 Apr 1642 koper en/of borg van vee en huisraad door Willemtje GIJSEN, weduwe van Pouwel JACOBS (weeskamer 's-Gravendeel) Op 20 Mei 1645 was hij koper en/of borg op een veiling van goederen van wijlen J.en H. JOOSTEN (RA van 's-Gravendeel) Op 15 Jun 1675 ontving Francois de CAESTEKER van Marigje MONSTER (vrouw van Hendrik MONSTER)gelden voor huur van land onder St.Anthoniepolder (RA 's-Gravendeel).

Ik heb alleen wel 1 probleempje met deze sites, dat ze dus zo warrig zijn:

- Zo laat volgens de genealogische datebase van Rijerkerk-Bronner (bron https://www.genealogieonline.nl/genealogische-databank-rijerkerk-bronner/I13065.php)
Hendrik Jansz Monster al zijn kinderen in Sint-Anthoniepolder dopen en komt hij zelf uit Wijck bij Heusden (lees Wijk en Aalburg)

Doch volgens de stamboom Pellenbarg (bron: https://www.genealogieonline.nl/stamboom-pellenbarg/I8742.php) komt hij uit Aelst in Belgie, ik zal jullie er verder maar niet mee vermoeien maar over deze plaats aalst is schijnbaar ook veel verwarring omdat op sommige sites onze Hendrik Jan weer niet uit Aalst komt maar er wel zijn kinderen laat dopen. de ene keer gaat het weer over Aalst bij Waalre en dan is het weer een Aalst zonder nadere aanduiding.

Het klinkt misschien gek maar ik denk dus dat Hendrik Jansz Monster vanuit Wijk en Aalburg naar het naburige Gelderse Aalst moet zijn vertrokken en dat deze laatste Gelderse variant dus juist moet zijn, maar dan nog heb ik geen bewijzen kunnen vinden dat hij ook daadwerkelijk uit Wijk en Aalburg kwam?

Wie helpt mij om in deze warboel orde te scheppen?

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer

Reacties (89)

Max zei op 24 maart 2017 om 18:34
Hallo Jermaine,

Bij Hendriks vader op www.genealogieonline.nl/genealogische-databank-rijerkerk-bronner/I13063.php wordt vermeld, dat de bron van die stamboom het boek 'Genealogie Monster' is. Er is op ook nog een stamboom 'Genealogie Monster', www.genealogieonline.nl/genealogie-monster/I312.php, die als bron hetzelfde boek opgeeft, namelijk: C. Monster, Genealogie van het geslacht Monster (1987).

Je kunt hier vinden in welke bibliotheek dat boek te vinden is:
http://www.worldcat.org/title/genealogie-van-het-geslacht-monster/oclc/866156128

De vooraankondiging van dat boek kun je ook nog vinden op pagina 11 van Bulletin 41 uit sept. 1986 van de Vriendenkring van het Streekmuseum Hoekse Waard:
http://docplayer.nl/37718720-Streekmuset-t-hoeksche-va-rd-hofweg1s-8274-bk-hel-enoord.html

Voor je bronnencheck is er ook nog een transcriptie van het doopboek van Sint Anthoniepolder 1628-1669 (met een hiaat van augustus 1648 tot januari 1664) te vinden op http://home.hccnet.nl/p.molema/sapd1.htm en een bewerking daarvan op http://home.hccnet.nl/p.molema/bewerkingdoopboeksap.pdf, waarbij bij de doop van Gerrit op 25-06-1645 als aanvulling wordt vermeld, dat Hendrick Monster in 1610 is geboren te Wijck bij Heusden. Waarschijnlijk komt die informatie uit de trouwakte van 26 december 1632. Het verdient de aanbeveling om in beide transcripties op zowel Monster als Munster zoeken. Henrick's broer Gijsbert blijkt in 1638 nog "ontrent Heusden" te wonen.

Ik heb geen idee waar Aalst vandaan komt, maar het is in ieder geval op Geneanet al driftig gekopieerd: http://nl.geneanet.org/search/?name=MONSTER&country=NLD&region=NBR&place=Aalst&ressource=arbre.
Jermaine Van der Meer zei op 25 maart 2017 om 15:52
Wauw toppie Max, ik ga gelijk al je links bekijken en dan kom ik nog met een reactie!
Jermaine Van der Meer zei op 26 maart 2017 om 23:34
Dag Max.

Ik heb e.e.a. nog eens onder de loop genomen en inderdaad in de aanvullende doop van 1645 kom ik de volgende tekst tegen:

25-06-1645 Gerrit, 6e
Hendrick-Monster, geb. 1610 Wijck bij Heusden
Marichje Jacobdr Uytdelinde,geb. 1612 Gr. of Kl. Lindt
get. Pleuntie Jans .zus van Jacob Jansz, broer van Pieter Jansz ??

Nu vraag ik me wel af Max hoe ze aan die extra aanvulling komen, hebben ze dat van een originele fotokopie of hebben ze uit eigen conclusie die aannames gedaan? Ik heb verder nog je advies ter harte genomen om zowel op Monster als op Munster te zoeken in de periode 1500-1650 de gegevens zijn nog steeds erg schaars maar ik heb de volgende resultaten.

Hypothese 1.
- Ik heb in de BHIC op de zoekterm Monster periode 1650 een weliswaar een schaarste aan stukken aangetroffen maar wat ik gevonden heb is wel gelijk een heel interessant stuk, het is misschien een hele wilde gok maar gezien de achternaam en de locatie zou Wolfgank Van Monster heel misschien de stamvader kunnen zijn van dit geslacht.

Zie de tekst:

Inventaris
Exploitatie en beheer goederen, inventarisnrs 321 - 346


337 Akte van belofte, door Willem Hamel Dirkszn, aan Wolfgank van Monster en diens vrouw Heilwig Klaasdr, hen te allen tijde schadeloos te zullen houden inzake betaling erfcijns van 12 schilden aan Onze Lieve Vrouwegilde van Heusden, uit 10 morgen in Oudheusden in Hooibroek, waarvan Willem er 5 van Wolfgank heeft gekocht, 1548
Datering: 1548
Omvang: 1 charter
Reden geen uitleen: Scans aanwezig
Vindplaats origineel: Den Bosch

Hypothese 2.

Ik heb nu toch wel een HELE vreemde akte gevonden Max in onderstaande verkoop uit 19-4-1646 ziet men ene Govert Jans Smit optreden in de akte namens Hendrick Jans Van Munster en Marike Jacops het lijkt mij hierbij toch een hele duidelijk zaak dat we het hier over de door ons gezochte personen hebben, toch? Op zich is het niet vreemd dat iemand optreed voor de ander en zeker nu niet omdat het echtpaar Monster-Uytdelinde in deze periode al in Sint Anthoniepolder woonde en het dus wel wat ver reizen was naar Cuijk maar nu is mijn vraag wat zij god hemelsnaam met de plaatsen Klein-Linden en Katwijk aan de Maas gemeen hadden?

Ik ben zelf alweer een tijdje lid van de Zuid-Hollandse vereniging Ons Voorgeslacht en heb zodoende via www.hogenda.nl ook toegang tot de meeste Zuid Hollandse bronnen, maar hier begint zich toch wel een grote ramp af te tekenen daar in alle genealogische publicaties over de familie Uytdelinde word gesteld dat deze familie van oorsprong uit Groote & Kleine Lindt ten zuiden van Dordrecht en dat zij zodoende een huwelijk zijn aangegaan met de Wijkse familie Monster, maar nu met deze verkoop zou het best kunnen zijn dat er in de 17e eeuw al verwarring is ontstaan toen Mariken Jacops bij de schepenen in haar eigen dialect aangaf dat zij uit de Linden afkomstig was en dat zij hiermee Grote Lind en Kleine Lind bij Cuijk bedoelde en dat de schepenen van Sint Anthoniepolder vanuit hun oogpunt natuurlijk hebben gedacht dat het hier om een dame uit Groote & Kleine Lind onder Dordrecht ging. Als dit klopt dan worde vele genealogische publicaties in een klap waardeloos, maar hier is natuurlijk wel meer bewijs nodig.

Ik heb de akte van 10 augustus 1649 er ook bij gedaan omdat ik denk dat ook Guert Van Munster weduwe van Jan Van Hinsberch ook best eens familie zou kunnen zijn van de door mij onderzochte tak, ik denk verder dat in de hieronder genoemde akte van 19-4-1646 Dirck Jacop, Jan Jacops, Dirxken Jacops en Leusch Jacops broers en zus waren van Mariken Jacops Uytdelinde

7040.402 Index schepenprotocol Cuijk (7040.402)
33 Anneken Jans, wed. Dirck Jacops, geass. door Domini Hendrikus Berentrup, bedienaar van het Goddelijk Woord, Dirck Jacops te Klein Linden, Jan Jacops, Dircxken Jacops, Leusch Jacops, Govert Jans Smit namens Hendrick Jans van Munster en Mariken Jacops, verkopen aan Melchior Maes de Loeckre en Anna Bodinckhuysen, 2 percelen bouwland gelegen te Catwijck, belendend Elfter Camp, Catwijckse Weert, Jacop Lambert, Erkens Weert en de straat

Datering: 19-4-1646
Pagina: 75
Soort akte: Verkoop
Plaats: Cuijk
Toegangsnummer: 7040
Inventarisnummer: 402 (Aanvragen (verzoek tot inzage op de studiezaal) )
Scan: Register inzien
Bron: Schepenbanken
Geografische namen: • Cuijk


7041.260 Index schepenprotocol Grave (7041.260)
485 Guert van Munster weduwe van Jan van Hinsberch met haar momboir machtigt notaris Herman Geysweyt in het beheer van al haar goederen en alle penningen te ontvangen die haar man Jan van Hensberch aan haar bij contract heeft gemaakt, zonodig in rechte, om het huis in de St. Jorisstraat te verkopen. Schepenen Wolters en Frenceli

Datering: 10 augustus 1649
Pagina: 323-324
Plaats: Grave
Toegangsnummer: 7041
Inventarisnummer: 260 (Aanvragen (verzoek tot inzage op de studiezaal) )
Scan: Akte inzien
Bron: Schepenbanken
Geografische namen: • Grave

Verder heb ik ook nog naar het huwelijk gezocht waarbij ik op de volgende site http://archiver.rootsweb.ancestry.com/th/read/NLD-HOEKSCHE-WAARD/2004-11/1099568540 de volgende vermelding tegenkom:

105.Marichje Jacobsdr UYTDELINDE, geboren ca 1614 in Groote of Kleine Lindt, overleden in Sint Anthoniepolder. J.d. uyt de Linde (1632). Zij trouwde met (1) Hendrick Jansz MONSTER, ook bekend als MUNSTER, ondertrouw 4 Dec 1632 in Sint Anthoniepolder, kerkelijk huwelijk 26 Dec 1632 in Sint Anthoniepolder, geboren ca 1610 in Wijck bij Heusden, overleden 1657 in Sint Anthoniepolder, religie Geref., van beroep bouwman. Zij trouwde met (2) Joost CORNELISZ, getrouwd 2 Nov 1658 in Sint Anthoniepolder.

Vervolgens ging ik vol goeden moed op zoek naar dit ondertrouw en kerkelijk huwelijk van respectievelijk 4 en 26 december 1632 en men moet mij toch geloven als ik beweer dat ik een uiterste krachtinspanning heb verricht om het trouwboek van Sint Anthoniepolder uit deze periode van begin 17e eeuw boven water te halen, doch helaas zonder geluk waarbij ik mij met grote verbazing afvraag hoe men zo stelling dergelijke huwelijksdatums kan noteren als ik zelf nog geen eens kan bevestigen of dit trouwboek überhaupt nog wel bestaat?
Als laatste vond ik op de site http://madmonarchs.guusbeltman.nl/Bos/monster_jan_1043493155.htm nog de volgende interessante vermelding:

Rechterlijk Archief Sint-Anthoniepolder, 22-8-1671:
"Uitkoop rakende erfgenamen van za. Gijsbert Jans Monster. Jan Heijndriks en Jacob Heijndriks Monster, haar sterk makende voor haar meuije Grietje Jans en haar andere broers en zuster, en het nagelaten weeskind van Jan Claes Monster. Zij hebben kwijt gescholden aan Maddeleentje Joris, getr. geweest met hun oom Gijsbert Jans Monster aa, mits daar voor genietende een half vat bier met accijns en vracht."

Heeft een broer Claes. Deze beide broers zijn de oudst bekende voorvaderen van de familie MONSTER. De tak van Claes is later uitgestorven. Jan vestigde zich, waarschijnlijk niet lang na de geboorte van zijn zoon Hendrik, in St. Anthoniepolder, vermoedelijk als boer.

Ik heb ter afsluiting hieronder nog de huwelijksakte uittreksel van het echtpaar Hinsberch- Munster bijgevoegd, en ook een best wel merkwaardig uittreksel geplaatst waarin bij de laatste begin 17e eeuw de families Van Lijnden (Linden?) en Munster gezamenlijk optreden bij dezelfde dopen.

Bruidegom Jan van Hensbergh
Bruid Geurtjen Munster
Eerdere man Lambert Bloem
Datum huwelijk 23-04-1642
Datum ondertrouw 31-03-1642
Religie Nederduits Gereformeerd

Bron Trouwen
Plaats Grave
Toegangsnr. 1437
Inv.nr. 12
Folio/pagina 56

Kind N.N. van Munster
Geslacht Vrouw
Datum doop 22-02-1606
Plaats doop Grave
Vader Henrijk van Munster
Moeder N.N.
Getuige Jans van Lijnden
Getuige Geertijen Schuts
Getuige Stijen Wesselen

Deel Dopen
Plaats Grave
Toegangsnr. 1437
Inv.nr. 4
Folio/pagina 10v
Religie NG

Ik heb nog 1 ZEER belangrijke aanwijzing dat we op het goede spoor zitten, dit komt omdat bij de verkoop uit 19-4-1646 ene Govert Jans Smit voor het echtpaar Monster-Uytdelinde optreed en ik denk dus dat hij goed een zoon zou kunnen zijn van de onderstaande Jan Smidt die als getuige optreedt, ik denk verder dat Hendrick Jansz getrouwd met Mariken Jacops Uytdelinde goed eens qua voornaam naar zijn opa van vaderskant vernoemd zou kunnen zijn en dat zodoende Henrijck Meijers Van Munster en Nelisken Roeloffs een oom en tante van hem zouden kunnen zijn

Bruidegom Henrijck Meijers van Munster
Opmerkingen soldaet onder capiteijn van Hamborgh
Bruid Nelisken Roeloffs
Geboorteplaats Linden
Getuige Jan Smidt
Datum huwelijk 06-1605
Plaats huwelijk Grave
Plaats proclamatie Linden
Religie Nederduits Gereformeerd

Bron Nederduits Gereformeerd trouwboek 1602-1628
Plaats Grave
Toegangsnr. 1437
Inv.nr. 11
Folio/pagina 32v02

Meer heb ik helaas na aanleiding van jouw advies niet kunnen vinden op de spellingsvarianten Monster en Munster in de periode 1500-1650 op de BHIC gedeelten van de archieven en het stamboom gedeelte

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer
Max zei op 28 maart 2017 om 18:58
Dag Jermaine, met die hypothese van je (2) zit je denk ik helemaal goed, aangezien ook in Cuijk nog een akte voorkomt waarin Marichje Jacops blijkt te zijn hertrouwd met Joost Cornelissen:

7040.403 Index schepenprotocol Cuijk (7040.403)
159 Jan Jacops en Griettijen Looijen echtelieden; Joost Cornelissen en Marichia Jacops echtelieden voor hun zelve alsmede hun sterk makend voor de vier voorkinderen van Marichia Jacops die zij heeft bij Hendrick Jans zaliger; Egbert Peeters en Hilleken Jans echtelieden als erfgenamen van Jacop Lensen zaliger hebben gevest aan Jenneke Garrits weduwe van Matthijs Peeters een stuk land genaamd het Eerster Camp met beide zijden en een eind op en neffens erfgenamen Erken Jacops erf, met het laatste eind op erve erfgenamen Dirck Jacops.
Datering: 30-06-1660
Pagina: 206
Soort akte: Transport
Plaats: Cuijk

Het trouwboek (1628-1704) van Sint Anthonieparochie is door medewerkers van het Streekmuseum Hoeksche Waard in 1970 op fiche gezet, getuige een artikel daarover in bulletin nr. 7: https://www.museumhw.nl/images/PDF/Bulletins/Bulletin%207.pdf

Voor de rechterlijke archieven kun je ook nog terecht bij de familie Molema uit Zoetermeer: http://www.familiemolema.nl/toc.htm. Wellicht weten zij ook waar de dtb-boeken van Sint Anthonieparochie zich tegenwoordig bevinden. Uit http://www.familiemolema.nl/sapra1.htm nog de volgende akten:

9-4-1670
Test. Cors Jans Monster JM ziek. Zijn moeder, Sijchie Willems wed. van Jan Claas Monster erfgename.
(Is deze Cornelis het in 1671 genoemde weeskind van Jan Claas Monster?)

2-11-1673
Transport aan Marichie Dircks (?) wed. Joost Cornelis Neeff . Erfgenaam van Joost Cornelis is Cornelis Bastiaan Bestebreur x Sijchie Joosten. Gerechte helfte van een woonhuis Gem.l.dijk. O. Symon Leenderts Vermaese, W. Andries Arijens Polderdijk Z en N. gem.I.dijk.
(Cornelis Bastiaan Bestebreur (de Jonge) was eerder gehuwd met Grietje Jans Monster)

De trouwdatum van Henrick Meijer van Munster lijkt mij iets te laat om Hendrick's opa te kunnen zijn.
Max zei op 28 maart 2017 om 22:14
Er zijn nog meer akten gepasseerd op 3 juni 1660:

164 Jan Jacobs en Griettije zijn vrouw; Joost Cornelissen en Mariechje Jacops echtelieden voor hunzelve alsmede zich sterkmakend voor de 4 onmundige kinderen van voorschreven Mariechje Jacops bij Hendrick Jans zaliger; Egbert Peeters en Hilleke Jacops echtelieden als erfgenamen van Jacop Lienssen hebben gevest aan Jacop Jans op Katwijk een stuk land genaamd de Corte Voren op Katwijk met een zijde op de dijk aan de Maas, andere zijde neffens de voorschreven Jacop Jans erf, een eind op Merrij Hermens erf, laatste eind op de Loocamp.
Datering: 03-06-1660
Pagina: 208-209
Soort akte: Transport
Plaats: Cuijk

165 Jan Jacobs en Griettije zijn vrouw; Joost Cornelissen en Mariechje Jacops echtelieden voor hunzelve alsmede zich sterkmakend voor de 4 onmundige kinderen van voorschreven Mariechje Jacops bij Hendrick Jans zaliger; Egbert Peeters en Hilleke Jacops echtelieden als erfgenamen van Jacop Lienssen hebben gevest aan Hermen Thonissen en de voorkinderen en erfgenamen van Erken Jacops zaliger zodanige aanpart van het veer op Katwijk, met de last daarinstaande, als voorschreven comparanten daartoe gerechtigd waren.
Datering: 03-06-1660
Pagina: 209
Soort akte: Transport
Plaats: Cuijk

Ik heb ook nog een interessante akte gevonden met een verband tussen Hilleken Jacops en de familie Smit. Egbert Peters wordt hier Elbert Peeters genoemd:

7040.403 Index schepenprotocol Cuijk (7040.403)
17 Gijs Elgessen, Peeter Gijben en Jacop Jans de Smit als respectievelijk grootvader, oom en bloedmomboir van de vier nagelaten kinderen van Hoogert Jans de Smit bij Enneken Gijben zaliger, gewesen vrouw van voorschreven Hoogert de Smit en Jacop Hendricx en Jenneken zijn vrouw mede een van de vier nagelaten kinden ter eenre en Hilleken Jacops gewesen vrouw van de voorschreven Hoogert Jans en nu getrouwt en geassisteerd zijnde met Elbert Peeters, haar echteman ter andere zijde; verklaren de voorschreven comparanten reciprokelijk over en weer over op approbatie en ratificatie van de ambtman van Grave en Land van Cuijk als overmomboir van s’Heren wege over alle weduwen en wezen. Dat om alle verschillen kwesties en processen te voorkomen, met andere in de minne overeengekomen zijn nopende het versterf van de vier nagelaten kinderen, zo van vader als moederlijk goed, in voege en maniere hierna volgende. Eerstelijk beloven de voorschreven Elbert en Hilleken zijn vrouw aan de voorschreven Jacop Hendricx en Jenneken zijn vrouw voor haar voorschreven vaderlijk en moederlijk goed eens te betalen 200 Carolusguldens en een roijer oobe aanstonds te betalen, mitsgaders aan de resterende drie andere kinderen insgelijks ieder kind een gelijke som van 200 gulden en een roijer oobe of acht gulden, daarvoor waarvan de betaling zal geschieden als wanneer de voorschreven kinderen tot hare huwelijken staat of te mondige dagen gekomen zullen zijn, onder eerstelijke conditie dat voorschreven Elbert Peeters en Hilleken zijn vrouw schuldig zijn de voorschreven kinderen tot hare voorschreven geattesteerde staat, zullen hebben te onderhouden in kost, kleren en een bekwaam ambacht te laten leren waarmee de voorschreven kinderen dan van haar vaderlijk en moederlijk goed gecontenteert ende tevreden zullen halden,
Vervolg:
voorbehoudens dat de voorschreven kinderen daarenboven zullen profiteren het goed van hare voorschreven grootmoeder die alnoch onverstorven zijn en voor zover aangelanght de grootmoeders goederen zullen na dood van Gijs Claesen haar grootvader egalijck bij de voorschreven vier kinderen en de nakinderen van Hoogert Jans bij Hilleken Jacops, gepart, geschift, gescheijden en gedeelt worden.
Datering: 19-05-1655
Pagina: 14-15
Soort akte: Magescheid
Plaats: Cuijk
Jermaine Van der Meer zei op 29 maart 2017 om 13:56
Dag Max wederom heel erg bedankt voor je reactie, en 1000 maal dank voor de fantastische informatie, ik heb de afgelopen dagen alleen zoveel ontdekt ook over Hoeksche waardse families familietakken van mij zoals Vermaat en Van der Schee dat nu mn hoofdje toch wel een beetje vol zit.

Daarom beloof ik je bericht te bestuderen en te ontleden en ik zal op zeer korte termijn met een reactie komen!
Jermaine Van der Meer zei op 30 maart 2017 om 02:59
Dag Max.

Het word al weer veels te laat voor mij dus ik ga mn bedje eens opzoeken, ik heb me de hele dag rot gezocht maar zoals ik al verwachte in deze casus zonder veel resultaat. Wel heb ik hieronder nog 1 van de 3 aktes uit 1660 die je vergeten was erbij te voegen, ik dacht toch altijd handig niet?


7040.403 Index schepenprotocol Cuijk (7040.403)
159 Jan Jacops en Griettijen Looijen echtelieden; Joost Cornelissen en Marichia Jacops echtelieden voor hun zelve alsmede hun sterk makend voor de vier voorkinderen van Marichia Jacops die zij heeft bij Hendrick Jans zaliger; Egbert Peeters en Hilleken Jans echtelieden als erfgenamen van Jacop Lensen zaliger hebben gevest aan Jenneke Garrits weduwe van Matthijs Peeters een stuk land genaamd het Eerster Camp met beide zijden en een eind op en neffens erfgenamen Erken Jacops erf, met het laatste eind op erve erfgenamen Dirck Jacops.

Datering: 30-06-1660

Pagina: 206

Soort akte: Transport

Plaats: Cuijk

Toegangsnummer: 7040

Inventarisnummer: 403 (Aanvragen (verzoek tot inzage op de studiezaal) )


Scan: Akte inzien


Bron: Schepenbanken

Geografische namen: • Cuijk





De trouwdatum van Henrick Meijer van Munster had ik aangehaald om aan te tonen dat hij “wellicht” Hendrick Jansz zijn neef kon zijn (en hij zijn oom dus), en aangezien het misschien zijn oom is en Hendrick Jansz Monster ook Hendrick heet met zijn voornaam kan het zijn dat Hendrick Jansz wellicht naar zijn opa is voornoemd en Henrick Meijer van Munster dus naar zijn vader (de opa dan weer van Hendrick Jansz) of ben ik nu te ingewikkeld aant doen? Ik heb zoals ik eerder schreef me eigen vandaag weer helemaal suf gezocht via SALHA op de Heusdense en Langstraatse archieven gezocht, de borgbrieven van het BHIC, ik heb denk ik toch wel alle mogelijk naamcombinaties + jaartallen door de BHIC archieven gehaald en ik heb alle broers en zussen van Mariken Jacops in een periode van ongeveer 1632-1680 ook door de BHIC archieven gehaald en helemaal uitgeplozen tot dusver zonder resultaat.

Maaaaarrr……….

Ik heb nog wel 1 leuk resultaatje geboekt, of eigenlijk Jan Lange want hem komt alle eer toe. Hij heeft er ook al op gezinspeeld in het volgende draadje: http://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/bersabea-van-butten-familie-hogers-smits-in-cuijk maar handiger is om zijn artikel over de familie Van der Poel te lezen: http://www.genealogie-lange.nl/bestanden/GENEALOGIE%20VAN%20DER%20POEL%20II.pdf

En daaruit wil ik bij Antonius Jaspers en zijn vrouw en Handerske Hoogerts het volgende kleine stukje eruit lichten:

Mogelijke vader van Hogert, die ook Govert/Go(e)ijert genoemd wordt is Jan Jacobs de Smit (overl. vóór 1611) x vóór 1582 Metje (xx Jan van Wasten (?); ze heeft o.m. een zoon Jacob; zie boven). Ook mogelijk is als vader Jan Goerts (Arts) Smit x Geritgen (ORA 401 dd. 12.12.1612), bel.Joost Hogarts erf.


Die Govert Jan Smit die in de verkoop van 1646 optreed van vertegenwoordiger/belangenbehartiger van het echtpaar Monster-Uytdelinde is denk ik onmiskenbaar bovengenoemde meneer, en nu bekruipt mij een beetje het gevoel dat de families Van der Poel, Smit/Smits/Smith en Uytdelinde wel eens dezelfde gemeenschappelijke stamvader kunnen hebben. Of trek ik nu te overhaaste conclusies?

Maar mn ogen vallen dicht dus ik ga mn bedje opzoeken.

Welterusten aan allen,

Jermaine Van der Meer
Max zei op 30 maart 2017 om 14:38
Ja, droom maar weer fijn verder over al je 'gemeenschappelijke stamvaders' ;)

Misschien gaat het je allemaal niet snel genoeg, maar je hebt toch alweer flinke vooruitgang geboekt met de hulp van Jan Lange's genealogie. Van Jacob Liensen/Lensen alias Uijtdelinden (toponiem van ná 1632?) zijn dus drie kinderen bekend, namelijk Jan, Hilleken/Heijlken en Marichje. Van Jan heb ik in Grave nog een kind gevonden:

Kind Hendrick Jacopsen
Geslacht Man
Datum doop 06-10-1647
Plaats doop Grave
Vader Jan Jacopsen
Moeder Grietien Loein

In Grave kwam ik ook nog de mogelijke trouwakte van de ouders tegen:

Bruidegom Jacob Lijnsen
Geboorteplaats Schotland
Opmerkingen Schotsman, adelborst onder de compaignie van capt. Lijng
Bruid Margriet Parck
Weduwe Ja
Eerdere man Robbert Hamelton
Getuige N.N. N.N.
Opmerkingen sergant ende soldaten
Datum ondertrouw 06-08-1614
Plaats ondertrouw Grave
Plaats proclamatie Gorinchem
Religie Nederduits Gereformeerd
Jermaine Van der Meer zei op 1 april 2017 om 00:56
Hahahahaha ja dromen is belangrijk Max, Einstein zie het niet voor niets: fantasie is beter als kennis hoe denkte anders dat hij aan zn geniale formules kwam? Juist, door met zn ogen dicht te visualiseren!

Trouwens ik citeer Jan Lange zn artikel: Mogelijke vader van Hogert, die ook Govert/Go(e)ijert genoemd wordt is Jan Jacobs de Smit (overl. Vóór 1611), okee dus Govert Jans Smit was dus voor 1611 maar we komen hem nog wel tegen in de verkoopakte van 1646 tegen? Hebben we dan met 2 verschillende personen te maken, die alle 2 Govert Jans Smit heette?

Als ik e.e.a. dan zou moeten proberen te reconstrueren dan zou er bij een bepaalde tak van de familie Smit(h) dus een Jacob (Smit) moeten zijn geweest die 1 kind heeft laten dopen te weten ene Jan die dus weer op diens beurt een Govert (Goeijert) (Smit) liet dopen die ene die dus voor 1611 is overleden, vervolgens moet onze Jan nog een kind laten dopen die hij ook weer Jan noemde (Jan Jansz dus) en waarbij die Jan Jansz (Smit) ook weer een kind liet dopen dus ook weer Govert heette maar nu dus de andere Govert die in de verkoop akte van 19-04-1646 voor Hendrick Jansz Monster en zijn vrouw Marichje Jacobsdr Uytdelinde optreedt?

Met die familie Monster word het me nu toch wel erg gortig Max, het begint gewoon een monsterlijke casus te worden. In bijvoorbeeld de stamboom Van Elderen Van der Speld (zie de link: https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-elderen-en-van-der-speld/R503207.php) zijn de ouders van Hendrick Jansz in ene keer wel weer bekend Jan Gijsbertsz Monster en ene Anneke maar hoe ze hier dan bij komen das mij verder ook een raadsel? Oké ik ga even een reconstructie maken van de tijdlijn zodat we e.e.a. overzichtelijk houden.

Als we de gegevens van de verschillende sites vergelijken met de door ons gevonden informatie dan kom ik tot de volgende globale reconstructie:
- De familie Monster moet volgens de genealogie Van Elderen Van der Speld rond 1580 in Wijk bij Heusden (Wijk & Aalburg) hebben gebivakkeerd, wellicht hebben we met onze Wolfgank Monster en zijn Hooibroek tussen Oudheusden en Elshout toch een geschikte kandidaat gevonden maar dan moeten we wel kunnen bewijzen dat hij een Gijsbert als zoon of broer had?

- Vervolgens moet Jan Gijsbertsz Monster die dus in of rond 1580 in Wijk & Aalburg geboren is (naar het schijnt) op 65 jarige leeftijd in 1650 te Aalst overleden zijn, volgens de genealogieën van Wessels, Peijsel & Van de Waal betreft het hier de plaats Aalst bij Waalre deze genealogieën kun je vinden bij de volgende links:
https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-wessels/I4685.php
https://www.genealogieonline.nl/stamboom-peijsel/I47097.php
https://www.genealogieonline.nl/van-der-waal-stamboom/I1046794454.php

- Vervolgens komen we via de vermeende Jan Gijsbertsz Monster bij zijn veronderstelde zoon waar al een stuk meer bekend van is te weten Hendrick Jansz Monster hij moet zo rond 1610 (dus zo ongeveer 40 jaar voordat zijn mogelijke vader stierf) geboren zijn en is zo ongeveer 20 jaar later naar Sint Anthoniepolder gegaan om daar in 1632 met Mariken Jacopsdr Uytdelinde (Uijtdelinde) te trouwen (toen moet zijn vader dus nog geleefd hebben).

Zo dat waren alle genoteerde gegevens die voor zover nieuwe informatie nog niet onderuit zijn gehaald en alle feiten waarvan ze door de aangeleverde informatie inmiddels tot daadwerkelijk feiten zijn geworden, en dan heb ik nog wat vragen.

Vragen
- Als ik de reconstructie maak dan kan ik bepaalde dingen nog steeds niet plaatsen, hoe kan het bijvoorbeeld dat een familie zoals Monster die uit Wijk & Aalburg met een familie uit Groot en Klein Linden trouwt en dan niet ergens in het midden maar ook weer helemaal de andere kant op in de Hoeksche waard in met mekaar trouwt en dan niet in een grote stad als Rotterdam nee gelijk dan ook weer in het aller ALLER kleinste gehucht van de hele omgeving (zie streetview) te weten Sint-Anthoniepolder?
- Kan het zijn dat er vanwege bepaalde banden en/of belangen van te voren al een huwelijk was gearrangeerd tussen Hendrick Jansz Monster en Marrichje Jacopsdr Uijtdelinde?
- Ik kan er wel veel verschillende vragen weer van maken maar kort samengevat wat hadden deze 2 families uiteindelijk met extreem ver uit mekaar liggende plaatsen als Sint- Anthoniepolder, Groot/Klein Linden, Katwijk aan de Maas, Cuijk, Aalst bij Waalre (Woldere) en Wijk & Aalburg (bij Heusden) gemeen?
- Ik ga er zo gemakshalve vanuit omdat er geen volledige overlijdensdatum bij Jan Gijsbertsz Monster staat dat hij zo ongeveer rond 1650 moet zijn gestorven, wellicht dat de verkoop van 1646 te Cuijk een voortvloeisel is uit de erfenis van Jan Gijsbertsz Monster en dat hij bijvoorbeeld eventueel voor of in dat jaar overleden moet zijn maar dan is weer de vraag hoe kwam de familie Monster als het voorgaande juist is vanuit Cuijk dan in Wijk bij Heusden en/of visa versa terecht?
- Dan kom er ook gelijk de interessante vraag in me op van wie het bezit uit de verkoop akte uit 1646 nu daadwerkelijk was, van de familie Monster of van de familie Uijtdelinde?
- Okee we weten dat de leden van de familie Monster vanuit Wijk & Aalburg richting Sint-Anthoniepolder zijn vertrokken maar na de dood van Hendrick Jansz Monster lijkt Marichje Jacobsdr Uytdelinde weer vanuit Sint-Anthoniepolder naar Cuijk te zijn verhuisd (ik heb geen trouwuittreksel kunnen vinden) om daar te hertrouwen met Joost Cornelissen en nu is mijn vraag hoe kan dat en zou dit bewezen kunnen worden?
- Mijn verdere vraag is of we al het voorgaande nog überhaupt wel kunnen bewijzen?
- Met welke Anneke was Jan Gijsbertsz Monster getrouwd?
- Wat was nou daadwerkelijk de familieband tussen de familie Smit(h) met de families Monster & Uytdelinde?

Ter afsluiting heb ik in ieder geval al wel Mijnheer Verouden voorzitter van de genealogische vereniging Ons Voorgeslacht gemaild om hem op de hoogte te stellen van de eventuele publicatiefouten omtrent de familie Uytdelinde/Uijtdelinde.

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer
Max zei op 1 april 2017 om 13:39
Hallo Jermaine,

Hier zie je dus precies wat er gebeurt met online stambomen. Iedereen neemt klakkeloos allerlei ongecontroleerde of oncontroleerbare informatie van anderen over en voor je het weet wordt het als feit gepresenteerd, omdat iemand anders "dezelfde informatie heeft bevestigd". Als je even doorklikt naar 'opa' Gijsbert Munster en vervolgens alle "aanknopingspunten in andere publicaties" controleert op bronvermeldingen, kun je vaststellen dat zij allemaal zijn gebaseerd op het eerder vermelde boek van C. Monster: Genealogie van het geslacht Monster. Dat we hier met een fictieve persoon te maken hebben blijkt uit de volgende 'bronvermelding': "Volgens mondelinge overlevering kwam de familie MONSTER uit Münster in Westfalen (Dld). Ze zouden mandenmakers zijn geweest. Volgens het boek "Genealogie MONSTER" is dit echter niet bewezen."

Gezien de mobiliteit van de twee families lijkt het mij best aannemelijk dat zij beide soldatenfamilies zouden kunnen zijn. Dat geldt in ieder geval voor de familie "Uijtdelinden" die zich kennelijk vooral ophoudt in de ganizoenssteden Cuijk, Grave, Gorinchem en misschien ook Heusden. Het is tenslotte midden in de Tachtigjarige Oorlog, waarin een groot aantal buitenlandse troepen werd ingehuurd door prins Maurits. Zie voor meer informatie daarover (o.a.) de voormalige site Milwiki/Dutch Regiments: (sorry, de link blijft steeds steken in het spamfilter) (Haal nu je kilt en doedelzak maar weer uit de kast, Jermaine:))

Wat betreft de familie Lijnsen/Liensen/Lensen (alias Uijt de Linden) en De Smit begrijp ik niet wat jouw probleem is. Hogart alias Govert de Smit was in 1646 de zwager van Marichje Jacops, omdat hij was getrouwd met haar zus Hilleken Jacops. In de "Genealogie Van der Poel II" van Jan Lange staat het volgende: "Hogert huwt vóór 1628 met Anneke Gieben Claessen (overl. te Cuijk op 25.10.1639); G/Hogert hertrouwt te Cuijk op 19.8.1642 met Hilleke Jacobs Leijnssen (ORA Cuijk 402 dd. 19.4.1646), die na de dood van Hogert (overl. te Cuijk op 11.9.1648) is hertrouwd met Elbert/Egbert Peters. Te Cuijk overlijdt een Helena Elbers alias Hogaerts op 19.7.1702." Samen met de informatie uit de andere schepenakten uit Cuijck (1655/1660) en informatie uit de dtb-registers van Cuijk en Grave kom ik tot het volgende (controleerbare) overzicht:

Ene Jacob Lijnsen/Leijnsen/Liensen/Lensen is de vader van drie kinderen, te weten:
- Marichje/Mariken Jacops, geb. ca. 1614 (schatting) tr. 26-12-1632 (NG St-AP) Hendrick Jan Monster/Munster
- Hilleken /Heijlken Jacops, geb. ca. 1617, tr.(1) 19-08-1642 (rk Cuijk) Hogart Janss de Smit (+ 11-09-1648) met wie zij 4 kinderen had, tr.(2) ca.1650/1652 Elbert/Egbert Peeters met wie zij te Cuijk (minimaal) 3 kinderen had: Mechtildis 11-08-1653, Jacoba 10-02-1655 en Hogardus 17-12-1657 (zie index BHIC).
- Jan Jacops, geb ca. 1620 (schatting) tr. ca. 1640? (vóór Grietjen Ooijen/Oeien

Het lijkt mij daarom goed mogelijk dat Jacob Lijnsen de Schotse adelborst was die op 6 augustus 1614 te Grave is getrouwd met Margriet Parck.
Max zei op 1 april 2017 om 14:03
Correctie: De genoemde vier kinderen waren uit het eerste huwelijk van Hogart Jans de Smit en niet uit het huwelijk met Hilleken. In het doopboek van Cuijk zijn twee kinderen te vinden van Hilleken en Hogart, nl. Henrica 13-06-1646 en Anna 18-07-1648.
Max zei op 1 april 2017 om 15:34
In de schepenakte uit Cuijk van 1646 worden als erfgenamen van Jacob Leijnsen zaliger genoemd:

- Anneken Jans, wed. Dirck Jacops, geass. met den Eersame Domini Hendrikus Berentrup, bedienaar van het Goddelijk Woord,
- Dirck Jacops tot Cleijn Linden,
- Jan Jacops voor zichzelf alsmede voor Dircxken Jacops,
- Leusch Jacops, ruijter onder den compagnie van den Ritmr. Wint
- Govert Jans Smit vanwege zijn huijsvrouw Hilleke, alsmede namens Hendrick Jans van Munster en Mariken Jacops volgens procuratie dd. 14-4-1646 van Baltazar Beaumondt notaris publicus in den dorpe van Westmaes onder den Balliuschappe van Strien (Strijen).
Jermaine Van der Meer zei op 1 april 2017 om 15:52
Ja wa kan ik er van zeggen Max? In een woord geweldig! Hier kan mijn 'kilt en doedelzak' absoluut niet tegenop, zeker met Baltazar Beaumondt notaris publicus in den dorpe van Westmaes onder den Balliuschappe van Strien (Strijen) hedde nu toch echt het definitieve bewijs geleverd. Ik twijfel altijd nog licht vanwege de afstand der plaatse (wellicht is mijn twijfel vaak overbodig maar da neemt het gevoel der twijfel vaak natuurlijk niet weg) maar gij laat er geen enkele twijfel over bestaan Max dus bij deze nogmaals klasse en 1000 maal dank!

ps waar hedde trouwens die laatste akte vandaan? Ik heb namelijk heel de BHIC databases binnenstebuiten gekeerd op de namen Monster en Munster en ik heb m niet aangetroffen en gij wel?????
Max zei op 1 april 2017 om 18:13
Dat was deze:

7040.402 Index schepenprotocol Cuijk (7040.402)
33 Anneken Jans, wed. Dirck Jacops, geass. door Domini Hendrikus Berentrup, bedienaar van het Goddelijk Woord, Dirck Jacops te Klein Linden, Jan Jacops, Dircxken Jacops, Leusch Jacops, Govert Jans Smit namens Hendrick Jans van Munster en Mariken Jacops, verkopen aan Melchior Maes de Loeckre en Anna Bodinckhuysen, 2 percelen bouwland gelegen te Catwijck, belendend Elfter Camp, Catwijckse Weert, Jacop Lambert, Erkens Weert en de straat

Datering: 19-4-1646
Pagina: 75
Soort akte: Verkoop
Plaats: Cuijk
Toegangsnummer: 7040
Inventarisnummer: 402 (Aanvragen (verzoek tot inzage op de studiezaal) )
Scan: Register inzien <----------- erg handig!
Bron: Schepenbanken
Geografische namen: • Cuijk
Max zei op 1 april 2017 om 21:13
Ik kwam bij OpenArch nog het huwelijk tegen van Gijsbert Jans Monster:

Bruidegom
Gijsbrecht Monster, wonende te St.anthonispolder
Bruid
Magdaleentgen Joris, wonende te Delfgauw
Extra informatie
Datum ondertrouw 3-11-1646
Attestatie 1 St. anthonispolder
Attestatie 2 St.anthonispolder
Jermaine Van der Meer zei op 3 april 2017 om 01:49
Ships mn reactie blijft weer eens volledig in dn spamfilter hangen...
Jermaine Van der Meer zei op 3 april 2017 om 12:33
Dag Max.

Nog ff reageren op al het andere, ge hed wel gelijk maar ik had al eerder een bepaalde theorie gelanceerd die e.e.a. toch wel wat in een ander daglicht zal zetten.

Ik schreef namelijk eerder al dat men tussen het jaar 1500-1600 ongeveer tussen de 4000 à 6000 personen in de stamboom moet hebben, en als men met 1 familie zeer lang bezig (zoals gij en ik bezig waren met de Van Kuijks) is dan kan men uitrekenen dat men uiteindelijk tijd tekort komt, men kan het ook omdraaien. Waar de uittreksels en fotoscans snel te vinden zijn kan men die alvast in de bronvermeldingen invoeren maar waar er archiefstukken ontbreken kan men die eventueel opvullen met stamboomgegevens van genealogie online waarbij men natuurlijk wel als alles is uitgezocht aan voorouders (laten we uitgaan van 4000 voorouders bij deze) daarna uiteraard wel de ondersteunende aktes erbij moet zoeken want daar ben ik het natuurlijk wel mee eens.

Bovenstaande in combinatie met eventuele kwartierstaatverknopingen zou er dus eventueel tot kunnen leiden dat men uiteindelijk minder werk hoeft te doen maar dan wel met hetzelfde kwantitatieve EN kwalitatieve resultaat!

Een site genealogie online word hier meestal als vloeken in de kerk gezien. Ik kijk daar alleen iets anders tegenaan daar men zoals ik hierboven al aangaf gemiddeld tussen het jaar 1500 en 1600 gemiddeld op tussen de 4000 à 6000 voorouders uitkomt p. p. en als men dan bedenkt dat bijvoorbeeld een familie zoals die van de Van Kuijks in de omgeving Esch, Haaren en Boxtel zeer veel tijd vergt in onderzoek e.d. waardoor men op zijn/haar klompen aan kan voelen dat men over 100 jaar nog niet met al het werk klaar komt!

Sommige stellen ook heel krampachtig dat als je een familielijn van bijvoorbeeld genealogie online je de hele voornoemde site binnen te buiten moet keren op zoek naar feitenchecks, dit lijkt mij totaal onnodig. Het is inderdaad dat men de wenkbrauwen moet gaan fronzen als men enkel namen als Claas Jans en Grietje Dirks (fictieve namen) tegenkomt zonder geboortedatum en geboorteplaats maar ik denk toch wel dat in 80% van de gevallen 1 of 2 van de voornoemde facetten genoemd worden. Dan nog heeft men zelfs gevallen zonder geboortedatum EN zonder geboorteplaats waarbij men er toch van een bepaalde zorgvuldigheid van de samensteller uit kan gaan, bijvoorbeeld als men zonder geboortedatum en plaatsnamen + 3 (en soms wel 4) dubbel patroniem aantreft zoals Jan Janssoen Klaase Witlox & Luijtgaert Pieters Harmensz Teurlings (let op wederom allebei weer fictieve namen) want dan kan men dus stellen dat de samensteller deze sowieso ergens tegengekomen moet zijn zoekende in de context van diens stamboom.

Al moet ik je inderdaad wel bekennen Max dat ze er bij Genealogie online in deze casus toch wel een beetje ’n potje van hebben gemaakt, op zich jammer omdat er toch veel bronnen worden vermeld bij de verschillende genealogieën op Genealogie Online alleen hadden ze hier bij de casus van de familie Monster bij deze zowel de klok als de klepel maar zelfs dan zijn er nog mensen die niet weten hoe de klok geluid moet worden.

In de kwartierstaat van Lucas Heeren staat trouwens het volgende:

zijn twee oudst bekende kinderen werden geboren ca. 1607 en 1608 te Aelst in de Bommelerwaard. <br
Litt.: C. monster, Genealogie van het geslacht Monster, Dordrecht, dec. 1986.</br
Bron: https://www.genealogieonline.nl/voorouders-lucas-van-heeren/I59271.php
Zodoende denk ik wel te weten waar het mis is gegaan, zoals het mis is gegaan in de 17e eeuw toen de schepenen van Sint Anthoniepolder per abuis dachten dat Mariken Jacopsdr uit de Groote en Kleine Lindt onder Dordrecht vandaan kwam omdat daar ongeveer hun geografische kennis stopte, en nu begint de mist rond het mysterieuze Aalst dan eindelijk op te trekken omdat hier het ook al het eerder door mij gesuggereerde Aalst in de Bommelerwaard word bedoeld. Dit is ook zeer logisch omdat de plaatsen Wijk & Aalburg en het Gelderse Aalst slechts door de Kreek en de afgedamde Maas worden gescheiden! Ten Laatste komt in bovengenoemd citaat ook weer de originele bron over de plaats Aalst boven drijven te weten C. Monster!

Ik heb ook nog een vraag over de volgende akte:
Op 20 mei 1645 was hij koper en/of borg op een veiling van goederen van wijlen J. en M. Joosten (R.A. van 's-Gravendeel). Op 15 juni 1675 ontving Francois de Caesteker van Marigje Monster ( vrouw van Hendrick Monster) gelden voor huur van land onder Sint Anthoniepolder.
''(R.A.'s-Gravendeel)''

Zou deze veiling en de eventueel de daaraan gerelateerde akte wellicht ook nog over bezittingen gaan die te Cuijk zijn gelegen? Ik denk verder dat gezien de vele bronvermeldingen Dat opa Gijsbert op zich geen fictief figuur is maar dat het verhaal over mandenmakers uit de stad München wel fictief is maar dat we deze 2 punten dus als los van mekaar staande facetten moeten zien, over soldatenfamilies gesproken ik heb ook nog ooit eens een stamboom op Genealogie Online gezien waar een der oudste leden van het geslacht Monster zich als soldaat in de stad Heusden had opgehouden maar dit artikel heb ik helaas niet weder kunnen terug vinden.

Ik wil je voorts Max bedanken voor je informatie over de soldaten en garnizoen sites zodoende kwam ik door jouw toedoen op de volgende link terecht: http://soldaten.16mb.com/ doch toen ik wou zoeken stuitte ik bij de zoekknop op de volgende tekst:

Door de verhuizing is deze Google Zoekfunctie tijdelijk niet operationeel.

Zodoende heb ik nog wel in de 17e -eeuwse lijsten gezocht doch helaas ik heb hier nog Hendrick Jansz en nog opa Gijsbert in kunnen ontdekken, wel frustrerend want ik had hem ook al niet op de borgbrieven van het BHIC gevonden maar alle voornoemde informatie zal wel ergens liggen maar is naar mijn inschatting nog niet dusdanig in de verschillende databases geïncorporeerd. Verder was mij probleem dat ik met een Govert Jans Smit te maken had die voor 1611 is overleden en dat ik voorts te maken had met een Govert Jans Smit die al levend en wel als zaakwaarnemer voor het echtpaar Monster-Uytdelinde optreedt in de verkoopakte van 1646, maar dan zal de verwarring wel bij mij liggen dan.

Ik zie inderdaad waar ik mee die gemeenschappelijke voorvaders de mist ben in gegaan de familie Smit was natuurlijk aangetrouwd bij de familie Uytdelinde, en ook al weten we dan voor de familie dan ook niet exact de verdere stamboomverloop (ook Jan Lange zelf had nog veel twijfels zag ik in zijn artikel) doch het is zeer bijzonder te noemen dat een familie waarvan dat in eerste instantie dacht dat ze afkomstig was uit Groote & Kleine Lindt. Dat later bewezen kan worden dat zij eigenlijk in Groot & Klein Linden hun standplaats hadden en waardoor uiteindelijk door jouw sublieme zoekwerk blijkt dat de familie Uytdelinde/Uijtdelinde geen Cuijkenaren maar Schotten uit Schotland waren!

Een schot in de roos dus van je Max, ik heb de verkoopakte uit 1646 nog wel ekkes in het register bekeken op pagina 75 en ik loop tegen de volgende dingen aan omdat het mij eigenlijk pas vanaf ongeveer 1710 lukt om bepaalde aktes te lezen en te begrijpen:

- Tussen ‘geassisteerd door’ & ‘Domini’ staat ‘matte’ of ‘mette’, ik denk omdat ik inmiddels weet dat in die tijd de letter e de andere kant en ook op de kop werd gegooid dat er ‘mette’ staat vervolgens staat er een vreemd teken wat bijna op een apenstaartje lijkt maar dat zal wel niet het geval zijn daar ze toen nog geen email hadden (is dit een ‘en’ teken)?
- Er staat op de 2e regel trouwens Hendrikus maar volgens mij moet dit toch echt Hendricus zijn en door het puntje bovenop zijn achternaam lijkt er ‘Berentrip’ te staan in plaats van ‘Berentrup’, nu wil ik niet weer al te popi jopi gaan doen dus zal ik er maar geen grap als ‘trippende beren’ over schrijven want dat is niet mijn stijl he.
- Vervolgens krijg na ‘Goddelijck Woorts’ om het maar eens letterlijk te vertalen een zin die ik niet kan definiëren, er staat: In dese tot ‘heer’ of ‘haar’ gecorre momber bij deze mijn vraag of er met ‘gecorre’ wellicht geaccordeerd bedoeld word dus geaccordeerd tot momber (momboire/voogd) of zoiets?
- Bij Jan Jacops staat er de volgende vreemde zin die ik niet kan plaatsen: soo voor voor hem sere of seker (dit woord kan ik echt niet vertalen) alsmede in qualiteijt als momboir van.. het volgende is echt heel slecht te lezen maar ik gok erop dat hier Dircxken Jacops word bedoeld?
- Bij Leusch Jacops kom ik de volgende vreemde zin tegen: suijter of fuijter dan moet het ‘uit er’ of ‘uit het’ betekenen omdae de compagnie van de Sitmr Mint????
- Ik kan trouwens nergens in de akte de naam van Goverts vrouw Hilleke eruit halen maar dat zal wel aan mij liggen
- Ik zie vervolgens de volgende persoonsnamen die ik niet kan plaatsen: Martinus Van Meininas (zal wel verkeerd zijn maar kan er niets anders van maken) & Willem Willems Cardiux of misschien Cardieux (zal ik ook wel verkeerd hebben maar goed).
- Vervolgens staat er bij deze heren ‘als gelooft’ en daarna kan ik het echt niet meer lezen…. beide Baltazar Beaumondt… op dezelfde regel staat aan het eind ook nog iets over Govert Smit
- Vlak boven de naam Jacob Leijnsen zaliger zie ik ook nog iets van een naam staan van ene Giels Huijg Van de… (wellicht staat er Van de Voost) en meer kan ik niet van deze persoon ontcijferen al weet ik wel dat deze persoon waarschijnlijk als overleden staat vermeld?
- Was die Melchior Maes de Loeckre toevallig landschrijver des lands van Cuijk van beroep?
- Melchior Maes de Loeckre en Anna Bodinckhuysen worden trouwens als echtpaar vermeld
Hehe dom van me nu zie ik het ook staan ‘14-4-1646 van Baltazar Beaumondt notaris publicus in den dorpe van Westmaes onder den Balliuschappe van Strien (Strijen)’ het staat gewoon in de volledige versie van akte zelf, volgens mij zie ik nu ook als ik goed kijk denk ik bij het 2e woord van regel 9 inderdaad ‘veertig’ staan verwijzend natuurlijk naar de aktedatum 14-4-1646.

Verder kan ik de akte echt niet meer lezen Max sorry maar of gij me hier meej wilt helpen, misschien dat mn boog te lang gespannen heeft gestaan en dat dan de concentratie erbij inschiet. Ik zie nog wel iets over Lichtmis staan onderaan de akte en dat zal dan ook wel de datum moeten zijn waarop de pacht en/of belasting voldaan moet worden.

Wat ik ook nog wel kan zien is dat onderaan de akte 19 april 196 staat maar wat hiermee bedoeld word weet ik ook niet, was de akte toen afgetekend en de transactie zodoende als afgesloten beschouwd?

Ik ben nu toch niet te snel he? Omdat ik er nu zelf ook vanuit ga aan de hand van de volledige akte dat Jacob Lijnsen de zelfde persoon is als de schot die met Margriet Parck trouwt? Trouwens Adelborst is een marineofficier dus dat betekent dat we hier niet met de minste militairen te maken hebben toch? Nog bedankt trouwens voor het huwelijk van Gijsbert Jans Monster.

Groet,
Jermaine Van der Meer zei op 8 april 2017 om 02:07
Dag Max.

Zou dit wellicht ook nog een dochter kunnen zijn van Jacob Leijnsen?

Bruidegom Joannes Jacobi Lenssen
Bruid Joanna Joannis
Getuige Handricus Matthaei
Getuige Petrus Joannis
Datum huwelijk 03-07-1640
Plaats huwelijk Sint-Oedenrode
Religie Rooms-Katholiek
Bron Rooms-Katholiek trouwboek 1637-1664
Plaats Sint-Oedenrode
Toegangsnr. 1449
Inv.nr. 2
Folio/pagina 3-12
J zei op 8 april 2017 om 02:07
Of sorry ik bedoel een zoon natuurlijk
Gérard Derks zei op 8 april 2017 om 21:40
Beste Jermaine (en Max),

Het Schotse "sprookje" is vermoedelijk ook niet meer dan een sprookje .... "Onze" Jacob Lensen (ook mijn voorvader) was zo goed als zeker gehuwd met Henrisken Jan Goossensdr. en niet met Margriet Parck, zie de volgende akte.

RA Land van Cuijk, invnr. 401, fol. 254, 9.5.1618
Jacop Hermens ende Rutken sijne huijsfrouw; Jacob Lenssen ende Hanrisken sijne huijsfrouw; Jan Jans voerman ende Heesken sijne huijsfrouw des vs. Rutkens voerkynderen verweckt bij Jan Goossens zal.r haren irsten man, elck vrouwe persoon met haren gecoren momber, ende hebben gevest Lijsken weduw Derick op Catwijck des vs. Rutkens schoonmoeder ende haren erven het geheel huijs met het veirendeel van de hoffstadt daer de vs Lijsken jegenwoordich in ende op woont: in voegen als de vs. Jacob Hermens ende Rutken t vs. geheel huijs met het vierendeel van de vs hoffstadt tegen de voirs. Lijsken bij lote te deel gevallen is geweest. Ende hebben deselve alsoo voer opgedragen ende daerop vertegen ende geloeft te vrijen. Actum voer Hanrick Melis ende Jan Hanricx schepenen opten 9e maij 1618.
Jermaine Van der Meer zei op 10 april 2017 om 00:33
Dag Gérard.

Wat leuk om te zien dat we een gezamenlijke voorvader hebben, is het bij jouw ook via de familielijn van Uytdelinde of stam jij er via n andere tak vanaf? Ik vraag me verder af wat voor bewijzen jij nog meer hebt gevonden waaruit blijkt dat we deze Jacob Lensen getrouwd met Hendriksken Jan Goossendr?

Ik bedoel we hebben nu dus te maken met 2 Jacobs, 1 heette Jacob Lensen en woonde te Cuijk en die was dus getrouwd met Hendriksken Goossendr en de 2 was Jacob Leijnsen die klaarblijkelijk ook te Cuijk woonde (hij trouwde daar immers) en die dus met Margriet Parck trouwde.

Het probleem dat ik met jouw akte van 09-05-1618 heb Gérard is dat de mochten we willen bewijzen dat Jacob & Hendriksken Goossendr de juiste zijn hun kinderen er niet in worden vernoemd, terwijl in de akte van 19-4-1646 maar liefst 6 kinderen worden genoemd en waarbij we uit de tekst ‘Anneken Jans, wed. Dirck Jacops’ dat zelfs Dirck al overleden was zodat we er toch vanuit mogen gaan dat enkele van de 6 kinderen in 1618 toch al geboren had moeten zijn en we zodoende toch wel een vermelding van al dan niet van een momber of voogd over bijvoorbeeld 1 van de toen nog minderjarige kinderen hadden mogen verwachten?

Dus kort samen gevat Gérard kunde mij alsnog het bewijs leveren dat het de Cuijkse Jacob Lensen een beter kandidaat is als de Schotse Jacob Leijnsen?

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer
Max zei op 10 april 2017 om 13:15
@ Jermaine,

Even iets corrigeren: de Schotse Jacob Lijnsen trouwde in Grave in 1614 (en hij was gelegerd in Gorcum) en kan dus, als dat zijn eerste huwelijk was, onmogelijk de vader zijn van alle zeven in de akte van 19-4-1646 genoemde kinderen. Waar heb je dan nog meer bewijs voor nodig? Het lijkt mij zou klaar als een klontje. Wees blij dat er iemand is die kennelijk beter op de hoogte is van de inhoud van RA Cuijk inv.nr. 402, dat slechts gedeeltelijk is geïndexeerd (zie 'wat zit erin'), dan jij. Ik denk dat Gérard hier een hele waardevolle bijdrage heeft geleverd aan het oplossen van jouw vraag.
Jermaine Van der Meer zei op 10 april 2017 om 13:34
Ik heb inderdaad nog eens het uittreksel terug gekeken en het is inderdaad te Grave en niet te Cuijk, excuus daarvoor. Daarmee word de Jacob Lensen van Gérard inderdaad een stuk waarschijnlijker. Het zou kunnen dat zijn kinderen allemaal na 1618 geboren zijn en dat er zodoende geen momber of voogd of deze kinderen in de akte is benoemd, maar dan moet Dirck Jacops wel op een vrij jonge leeftijd overleden zijn maar goed daar is nog allemaal meer bewijs voor nodig.

Ik vraag me af of jij Gérard verder bent gekomen met deze familielijn of dat hij is gestopt bij Jacob? Verder ga ik er trouwens vanuit dat toen Hendrick Jans Munster overleed zijn weduwe Mariken Jacops terug ging naar Cuijk om met Joost Cornelissen te trouwen of maak ik ook hier weer een foutje?

Verder kan ik dat verhaal met de familie Van Munster/Monster nog steeds niet goed plaatsen ik bedoel men had toch beter naar een grote stad kunnen verhuizen want daar was toch meer werk zoude zeggen? Wat zou dan de reden geweest kunnen zijn dat Hendrick Jans Munster vanuit een gehucht als Wijk bij Heusden naar een nog kleinder gehucht als Sint Anthoniepolder verhuisde? Het waren toch ook niet bepaald legerplaatsen (zie hypothese soldatenfamilies), was hij wellicht als economische avonturier daar naartoe vertrokken met zn vrouw om mee te helpen met het inpolderen van het gebied?
Max zei op 10 april 2017 om 13:41
Ik zie geen reden waarom de kinderen van Jacob Lensen in deze akte genoemd zouden moeten zijn. Het gaat om bezit van Rutken en haar kinderen Hanrisken en Heesken Jan Goossens.
Max zei op 10 april 2017 om 13:57
N.B. Op 26 maart 2017 om 23:34 uur schreef je zelf nog het volgende (ctrl-c/ctrl-v):

105.Marichje Jacobsdr UYTDELINDE, geboren ca 1614 in Groote of Kleine Lindt, overleden in Sint Anthoniepolder. J.d. uyt de Linde (1632). Zij trouwde met (1) Hendrick Jansz MONSTER, ook bekend als MUNSTER, ondertrouw 4 Dec 1632 in Sint Anthoniepolder, kerkelijk huwelijk 26 Dec 1632 in Sint Anthoniepolder, geboren ca 1610 in Wijck bij Heusden, overleden 1657 in Sint Anthoniepolder, religie Geref., van beroep bouwman. Zij trouwde met (2) Joost CORNELISZ, getrouwd 2 Nov 1658 in Sint Anthoniepolder.

Het lijkt mij aannemelijk dat Marichje eerder is geboren dan in het bovenstaande stukje wordt verondersteld (nl. vóór 1610).
Jermaine Van der Meer zei op 10 april 2017 om 23:09
Dag Max (en de rest).

Fijn weekend gehad?
Ik heb dat inderdaad geschreven wel natuurlijk met de verbeteringen zoals het verleggen van de focus naar de regio Cuijk. Dus het geloof in de feiten is geen probleem want 80% van de informatie kunnen we terug voeren op de publicatie van C. Monster maar ik wil verder terug met deze familie, ik wil deze tak echt terug zoeken tot ongeveer het jaar 1500 omdat ik de achternaam en de geografische geschiedenis van deze familie(s) zo interessant vind.

Zoals ik dus eerder aangaf gaat het mij niet erom dat ik niet overtuigd ben van de voornoemde plaatsen want daarin ben ik zeker net zo van overtuigd als jouw Max, wat ik denk ik voor mijn gevoel moet weten tenminste wil ik verder komen met deze familie is het hoe en vooral het WAAROM dat bijvoorbeeld de familie Monster van kleine gehuchten naar NOG kleindere gehuchten verhuisden? Want men (de familie Monster) is als ik het goed uit mn hoofd doe tenminste van Wijk bij Heusden via Aalst (Gelderland) naar het piepkleine Sint Anthoniepolder verhuisd bovendien had men ook nog een binding met Cuijk en omgeving en ik vraag me af waarom men bijvoorbeeld niet naar steden als Heusden, Rotterdam of den Bosch verhuisde en dat is wel een vraag die mij ontzettend blijft bezighouden.

Ik heb trouwens nog bij de schepenprotocollen op de volgende namen gezocht:

Leijnsen, Leijnssen, Leijnsse, Leijnse Lijnsen, Lijnssen, Lijnsse, Lijnse (bij Lijnse heb ik 1600-1660 als zoekperiode gehanteerd), Leynsse, Leynssen, Leynsen, Leynse, Lenssen (bij Lenssen heb ik 1600-1680 als zoekperiode gehanteerd), Lensse, Lense (Lensen (periode 1600-1700), Linsen (periode 1600-1700), Linse, Linsse, Linssen (periode 1600-1700), Linsen (periode 1600-1700), Liensen, Lienssen

Met het volgende magere resultaat tot gevolg waarvan we het 1e regest dacht ik zelfs al hadden.


7040.402 Index schepenprotocol Cuijk (7040.402)
295 Melchior Maes de Loeckre en Anna Bodinckhuijsen verkopen aan Hendrick Teunissen, richterbode te Beers en Willemken een kamp land genaamd de Eester Camp, groot 1 morgen te Katwijk, belendend Erven Jacop Lijnssen, Jacop Lamberts en de Erven van Eercken op de Katwijkse Weerd en de straat.

Datering: 30-1-1654

Pagina: 398

Soort akte: Verkoop

Plaats: Cuijk

Toegangsnummer: 7040

Inventarisnummer: 402 (Aanvragen (verzoek tot inzage op de studiezaal) )


Scan: Register inzien


Bron: Schepenbanken

Geografische namen: • Cuijk




7040.403 Index schepenprotocol Cuijk (7040.403)
164 Jan Jacobs en Griettije zijn vrouw; Joost Cornelissen en Mariechje Jacops echtelieden voor hunzelve alsmede zich sterkmakend voor de 4 onmundige kinderen van voorschreven Mariechje Jacops bij Hendrick Jans zaliger; Egbert Peeters en Hilleke Jacops echtelieden als erfgenamen van Jacop Lienssen hebben gevest aan Jacop Jans op Katwijk een stuk land genaamd de Corte Voren op Katwijk met een zijde op de dijk aan de Maas, andere zijde neffens de voorschreven Jacop Jans erf, een eind op Merrij Hermens erf, laatste eind op de Loocamp.

Datering: 03-06-1660

Pagina: 208-209

Soort akte: Transport

Plaats: Cuijk

Toegangsnummer: 7040

Inventarisnummer: 403 (Aanvragen (verzoek tot inzage op de studiezaal) )


Scan: Akte inzien


Bron: Schepenbanken

Geografische namen: • Cuijk






7040.403 Index schepenprotocol Cuijk (7040.403)
165 Jan Jacobs en Griettije zijn vrouw; Joost Cornelissen en Mariechje Jacops echtelieden voor hunzelve alsmede zich sterkmakend voor de 4 onmundige kinderen van voorschreven Mariechje Jacops bij Hendrick Jans zaliger; Egbert Peeters en Hilleke Jacops echtelieden als erfgenamen van Jacop Lienssen hebben gevest aan Hermen Thonissen en de voorkinderen en erfgenamen van Erken Jacops zaliger zodanige aanpart van het veer op Katwijk, met de last daarinstaande, als voorschreven comparanten daartoe gerechtigd waren.

Datering: 03-06-1660

Pagina: 209

Soort akte: Transport

Plaats: Cuijk

Toegangsnummer: 7040

Inventarisnummer: 403 (Aanvragen (verzoek tot inzage op de studiezaal) )


Scan: Akte inzien


Bron: Schepenbanken

Geografische namen: • Cuijk




Als we er trouwens van uitgaan dat Jan Gijsberts Monster de vader was van Hendrick Jans wie was den Hendricks moeder? Ik heb wel ergens bij Jan Gijsbert ene (h)Anneke zien staan of zoiets maar wat was dan haar achternaam en/of patroniem?

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer
Gérard Derks zei op 11 april 2017 om 11:52
Hallo Jermaine, zelf stam ik af van Helena (Hilleke) Jacobs (ca 1620-1702) en haar tweede man Elbertus Peters, smid te Cuijk, en wel via hun zoon Hogert Elberts, eveneens smid te Cuijk. Zie ook mijn item over Bersabea van Butten en de familie Hogers / Smits op dit forum waaruit je hierboven zelf op 30 maart citeert.

Jacob Lensen en zijn vrouw Henrisken zijn al voor 4.3.1613 gehuwd en hadden reeds in 1614 een eigen huis in Klein Linden. (Zie de transcripties onderaan deze reactie).

Intrigerend is het huwelijk van mijn (katholieke) Cuijkse voorvader Hogert Elberts met (de protestante) Bersabea van Butten uit Brielle. (Zie ook mijn item / vragen op stamboomforum van 9 april j.l.): hoe hebben zij elkaar leren kennen? Maar nu blijkt zijn tante Marrichje Jacobs dus in de Sint Anthoniepolder te wonen, net als Brielle in Zuid-Holland gelegen. Wellicht was er in die jaren al meer migratie dan wij wel eens denken! Dat "Uijtdelinde" lijkt mij overigens niet echt een familienaam maar alleen een verwijzing naar haar geboorteplaats zoals kennelijk vermeld in de ondertrouwakte, waar ik graag nog eens een afbeelding van zou willen zien. Maar dit terzijde.

Hierbij mijn transcripties van de akten m.b.t. Jacob Lensen:

Wij Jan Hanricx ende Jan Peters Jansz schepenen doen condt ende tuijgen dat voer den richter ende ons schepenen vs. als in den gerichte gecomen sijn Willem Jacops ende Hanrisken sijn huijsfr. ende Jacop Lynsz ende Hanrisken sijn huijsfr. ende elck vrouwe persoon met haer momb., ende hebben gevest Gerart Derix ende Jenneken sijn huijsfr. ende haeren erven een stuck tuellans groot omtrent een mergen gelegen metter eenre zijde des vs. Jan Peters erff, dander zijde …. op de Nielts erff, deen eijnt Gaertken Thomas ende meer ….. erff, tleste eijnt nevens den gemeijnen wech tegen over de heijlige Sael, ende hebbende t vs. stuck lants alsoo opgedragen ende daerop vertegen ende also dat t ……wijsden ende gelooft te vrijen ende te weren uijtgenomen de helft van iij voet dijcx ende een malder rogh …Armen tot Cuijck, sonder argelist. Actum den iiijen maert 1613. RA Land van Cuijk, invnr. 401, fol. 178, 04.03.1613

Jacop Lyenssen ende Henrisken sijn huijsfr. met haren gecoren momb. hebben gevest Jan Rovers, borger tot Grave, ende Merrijken de Meijer sijns huijsfr. ende haeren erven een jaarrente van acht gl. brab: tot xx sts. elcken gulden in tijt der betalinge gancbaer wesen gereeckent alle jaer vrij ende ….loos van alle scattingh heeren .. off andere over het …. te betaelen op ten H. Paesavont uijtter huijs ende hoff onder desen gerichte tot Cleijn Lijnden gelegen metter eenre sijde benevens Jan van Grootvelts erff, metter andere sijde benevens Willem Jacops erff, schietende metten eenen eijnde op Jan Peters erffgenamen erff, ende metten lesten eijnde aen de gemeijne straet. Ende hebbende de vs. rente alsoo opgedragen ende daerop vertegen.. ende geloeft te rvijen, vuijtgenomen anderhalff hoen tijns s jaers, item uijtte panden ende te lossen met hondert ende tweeendartich gelijcke gulden segge sonder argelist. Actum voor Jan Hanricx ende Jan van Rij…. schepenen den 4en April 1614.
Max zei op 11 april 2017 om 13:52
Aanvulling: op de plaats van de …puntjes staat in de eerste akte: [Elsken],[erven],[t vonnisse] en [Aen den Armen]. De zin met de puntjes in de tweede akte luidt: (..) vrij ende commerloos van alle scattingen heeren bede oft andere onraetpenning.
Jermaine Van der Meer zei op 11 april 2017 om 21:47
Dag Gérard bedankt voor je informatie en Max gij bedankt voor je aanvullingen dat van die herenbede zag ik inderdaad ook al ja, hedde toevallig Gérard die aktes van hierboven zelf getranscribeerd? De reden dat ik zo laat trouwens pas iets schrijf is omdat ik mn nek ernstig verrekt heb en dacht dat het op het eind van de dag wel wat beter zou zijn (niet dus).

Zoude gij Gérard als jij net als Max ook goed bent in transcripties schrijven ons willen helpen met de vertaling van onderstaande akte op pagina 75, het lukt mij namelijk pas ongeveer vanaf 1720 een akte te ontcijferen al moet ik zeggen dat ik door de hulp van o.a. Max en de andere hier de afgelopen tijd wel door oefenen ietsjes bekwamer ben geworden in het lezen en begrijpen van dergelijke aktes:

7040.402 Index schepenprotocol Cuijk (7040.402)
33 Anneken Jans, wed. Dirck Jacops, geass. door Domini Hendrikus Berentrup, bedienaar van het Goddelijk Woord, Dirck Jacops te Klein Linden, Jan Jacops, Dircxken Jacops, Leusch Jacops, Govert Jans Smit namens Hendrick Jans van Munster en Mariken Jacops, verkopen aan Melchior Maes de Loeckre en Anna Bodinckhuysen, 2 percelen bouwland gelegen te Catwijck, belendend Elfter Camp, Catwijckse Weert, Jacop Lambert, Erkens Weert en de straat
Datering: 19-4-1646
Pagina: 75
Soort akte: Verkoop
Plaats: Cuijk
Toegangsnummer: 7040
Inventarisnummer: 402 (Aanvragen (verzoek tot inzage op de studiezaal) )
Scan: Register inzien
Bron: Schepenbanken
Geografische namen: • Cuijk

Max had me al met onderstaand gedeelte op weg geholpen, nu weten we bijvoorbeeld zeker dat we de juiste Hendrick Jans Monster hebben:

transcriptie Max
- Anneken Jans, wed. Dirck Jacops, geass. met den Eersame Domini Hendrikus Berentrup, bedienaar van het Goddelijk Woord,
- Dirck Jacops tot Cleijn Linden,
- Jan Jacops voor zichzelf alsmede voor Dircxken Jacops,
- Leusch Jacops, ruijter onder den compagnie van den Ritmr. Wint
- Govert Jans Smit vanwege zijn huijsvrouw Hilleke, alsmede namens Hendrick Jans van Munster en Mariken Jacops volgens procuratie dd. 14-4-1646 van Baltazar Beaumondt notaris publicus in den dorpe van Westmaes onder den Balliuschappe van Strien (Strijen).

Ik had zelf ook nog getracht een volledige transcriptie van de akte te schrijven al moet ik toch wel bekennen dat ik iets teveel hooi op mn vork had genomen zoals je hieronder kunt zien:

- Tussen ‘geassisteerd door’ & ‘Domini’ staat ‘matte’ of ‘mette’, ik denk omdat ik inmiddels weet dat in die tijd de letter e de andere kant en ook op de kop werd gegooid dat er ‘mette’ staat vervolgens staat er een vreemd teken wat bijna op een apenstaartje lijkt maar dat zal wel niet het geval zijn daar ze toen nog geen email hadden (is dit een ‘en’ teken)?
- Er staat op de 2e regel trouwens Hendrikus maar volgens mij moet dit toch echt Hendricus zijn en door het puntje bovenop zijn achternaam lijkt er ‘Berentrip’ te staan in plaats van ‘Berentrup’, nu wil ik niet weer al te popi jopi gaan doen dus zal ik er maar geen grap als ‘trippende beren’ over schrijven want dat is niet mijn stijl he.
- Vervolgens krijg na ‘Goddelijck Woorts’ om het maar eens letterlijk te vertalen een zin die ik niet kan definiëren, er staat: In dese tot ‘heer’ of ‘haar’ gecorre momber bij deze mijn vraag of er met ‘gecorre’ wellicht geaccordeerd bedoeld word dus geaccordeerd tot momber (momboire/voogd) of zoiets?
- Bij Jan Jacops staat er de volgende vreemde zin die ik niet kan plaatsen: soo voor voor hem sere of seker (dit woord kan ik echt niet vertalen) alsmede in qualiteijt als momboir van.. het volgende is echt heel slecht te lezen maar ik gok erop dat hier Dircxken Jacops word bedoeld?
- Bij Leusch Jacops kom ik de volgende vreemde zin tegen: suijter of fuijter dan moet het ‘uit er’ of ‘uit het’ betekenen omdae de compagnie van de Sitmr Mint????
- Ik kan trouwens nergens in de akte de naam van Goverts vrouw Hilleke eruit halen maar dat zal wel aan mij liggen
- Ik zie vervolgens de volgende persoonsnamen die ik niet kan plaatsen: Martinus Van Meininas (zal wel verkeerd zijn maar kan er niets anders van maken) & Willem Willems Cardiux of misschien Cardieux (zal ik ook wel verkeerd hebben maar goed).
- Vervolgens staat er bij deze heren ‘als gelooft’ en daarna kan ik het echt niet meer lezen…. beide Baltazar Beaumondt… op dezelfde regel staat aan het eind ook nog iets over Govert Smit
- Vlak boven de naam Jacob Leijnsen zaliger zie ik ook nog iets van een naam staan van ene Giels Huijg Van de… (wellicht staat er Van de Voost) en meer kan ik niet van deze persoon ontcijferen al weet ik wel dat deze persoon waarschijnlijk als overleden staat vermeld?
- Was die Melchior Maes de Loeckre toevallig landschrijver des lands van Cuijk van beroep?
- Melchior Maes de Loeckre en Anna Bodinckhuysen worden trouwens als echtpaar vermeld
Hehe dom van me nu zie ik het ook staan ‘14-4-1646 van Baltazar Beaumondt notaris publicus in den dorpe van Westmaes onder den Balliuschappe van Strien (Strijen)’ het staat gewoon in de volledige versie van akte zelf, volgens mij zie ik nu ook als ik goed kijk denk ik bij het 2e woord van regel 9 inderdaad ‘veertig’ staan verwijzend natuurlijk naar de aktedatum 14-4-1646.

Zijn er toevallig nog meer fervente puzzelaars die dit leuk vinden?
Max zei op 12 april 2017 om 12:04
Op www.watstaatdaer.nl (of watstaetdaer.nl) kun je oud schrift oefenen.

- metten = met den (Eers: = Eersame)
- ja, Jermaine, er staat Hendricus Berentrip.
- haeren gecoren momber = haar gekozen(verkozen/uitverkoren) momboir
- Jan Jacops soo voor hem selve alsmede in qualiteijt als momboir van Dircxken Jacops.
- Leusch Jacops, Ruijter onder de Compagnie van den Ritmr. Wint (= ritmeester Wint)
- Item Govert Jans Smit soo voor hem selven alsmede in qualiteijt als last ende procuratie hebbende van Hendrick Janss. van Munster ende Mariken Jacops, E.luijden (= egteluijden), gepasseert etc., ende Sr.(= Sinjeur/Señor) Martines van Weijningen ende Willem Willems Cardux als gelooffweerdige Getuigen hiertoe gerequireert ende bijden voors. Beaumondt onderteijkent ons Schepenen gebleken, mitsgaders Hilleken huijsvr. vanden voors Govert Jans.
Gérard Derks zei op 12 april 2017 om 14:04
aanvulling/correctie: er staat niet Leusch Jacops (de ruijter in het stuk) maar Lensch Jacops. Hij zal wel naar zijn grootvader van vaderszijde (de vader van Jacob Lensen) zijn vernoemd.
Max zei op 12 april 2017 om 15:28
Mogelijk is dat dan dezelfde als deze Leijns:

7040.402 Index schepenprotocol Cuijk (7040.402)
135 Leyns Jacops en Trijneken, Fredrick van Varsevelt en Anneken, verkopen aan Peeter Aerts en Heesken Garrits, hun roerende en onroerende goederen, welke ze in het Land van Cuyk of elders bezitten.
Datering: 6-3-1649
Pagina: 171
Soort akte: Verkoop
Plaats: Cuijk
Jermaine Van der Meer zei op 13 april 2017 om 11:48
Dag allemaal heel erg bedankt voor alle reacties en alle hulp, ik heb alleen wel nog steeds ontzettend pijn in mn nek waardoor ik door de pijn ook amper kan schrijven. Zodoende hou ik het kort en zal ik ook nog zelf naar bepaalde bronnen opzoek gaan.

Nu is mijn grote vraag omtrent de familie Munster/Monster wel nog steeds waarom ze van gehucht naar gehucht gingen en waarom zo ver iedere keer? Ik bedoel los van deze familie of kan iemand mij verklaren waarom men in die tijd sowieso weleens van gehucht naar gehucht gingen in plaats van naar de grote stad?
Jermaine Van der Meer zei op 16 april 2017 om 16:58
Dag Max en Gérard.

Ik heb nog eens gezocht en zou inplaats van Leyns Jacops de opa wellicht Leijns Coenen heeft geheten en dat ie in de jaren 40 van de 17e eeuw nog heeft geleefd en reeds in de 60er jaren van de 17e eeuw is overleden?

Hieronder de bronnen waar ik mn hypothese op baseer:

7040.541 Index schepenprotocol Mill (7040.541)
34 Voor Claes Gerits en Jan Jans Ermers, schepenen, akte van opdracht door Michel Hendricx, rentmeester van den Berckenbosch, Lensch Coenen als momb. van Eijtgen? Peeters, Leendert Jans en Aert Reijnen als momb. van Reijn Jans, Peter Thonissen en Aert Reijnen als momb. Theunis Jans, Dirck Jans Truijen als momb. van Claesken Geurts, Roelof Claessen, Jan Thonissen en Neesken e.l., Roeloff Claessen en Willemken e.l., Geurt Jans en meriken e.l., Geurt Martens en Aelken Jans e.l., Meeuws Segers en Merij e.l., Dirck Jans en Merij el., Teeuws Jans en Geertruij e.l., Reijn Jans en Kartin? e.l., Jacob Martens en Neeske e.l., Lins Coenen en Willemken e.l., Lins Coenen en Jan Willems als momb. van Willemken, Jan Willems voorn. en Mettije e.l., Aert Reijnen en Grietgen e.l., Peeter Jans en Neesken e.l.. Aan Jan Peeters en Hendrick Lamberts en Mettije e.l., .van alzulk vererf en versterf als de voornoemde opdragers is aangekomen van wijlen Hendrixke Jans.
Datering: 5-5-1647

Pagina: 20
Soort akte: Opdracht
Plaats: Mill
Toegangsnummer: 7040
Inventarisnummer: 541 (Aanvragen (verzoek tot inzage op de studiezaal)
Scan: Akte inzien
Bron: Schepenbanken
Geografische namen: • Mill


7040.355 Index schepenprotocol Beugen (7040.355)
favoriet Plaats een aantekening Delen Reageren Print knop
Schepenakte 71 Geert Lamberts en Thijs Coenen als momboirs van nagelaten onmundige kinderen van Leijns Coenen en Willemke e.l. zaliger, Coen Leijnsen en Jan Leijnsen hebben gevest Aert Jacops en Maria Nelissen e.l. de gerechte helft van huis, torfschop met 16 kleine mergen land daar het voors. getimmerte op staat op de Taesten onder deze gerichte, met een zijde Steven Huigers erf, met de andere zijde en een eind de gemene weg, het laatste eind op de gemene forenbeeck. Verkocht boven de lasten voor 785 gulden. Aldus geschiedt ten overstaan van Thijs Crifts en Huijbert Jans schepenen van Beugen.
Datering:
01-11-1667
Pagina:
119
Soort akte:
Transport
Plaats:
Beugen
Toegangsnummer:
7040
Inventarisnummer:
355 (Aanvragen (verzoek tot inzage op de studiezaal) )
Scan:
Akte inzien
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
Beugen

7040.355 Index schepenprotocol Beugen (7040.355)
favoriet Plaats een aantekening Delen Reageren Print knop
Schepenakte 69 Geerit Lamberts en Thijs Coenen in qualiteit als momboirs van de onmundige kinders van Leijns Coenen en Willemke zijn vrouw zaliger; Item Coen Leijnsen en Jan Leijnsen hebben de voorschreven comparanten aen de rigtershandt gestedicht, gevest en opgedraegen aen en ten .. (Akte is doorgehaald en niet verder afgeschreven.)
Datering:
00-08-1667
Pagina:
114
Soort akte:
Transport
Plaats:
Beugen
Toegangsnummer:
7040
Inventarisnummer:
355 (Aanvragen (verzoek tot inzage op de studiezaal) )
Scan:
Akte inzien
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
Beugen

Jullie moeten het maar zeggen als ik het mis heb hoor...
Max zei op 16 april 2017 om 19:44
Dag Jermaine,

Ik denk dat je toch vanuit Cuijk een duidelijke vermelding zou moeten hebben, anders blijft het allemaal vrij speculatief. De naam Coen komt in de Cuijkse familie niet voor, wat je dan wel zou verwachten. Volgens mij was Jacop in 1646 al overleden, dus het lijkt mij niet erg waarschijnlijk dat zijn vader in 1667 nog onmondige kinderen zou hebben, maar dat is niet uitgesloten. Leijns of Lensch Jacops was ook niet de opa, maar de zoon van Jacop Leijnsen.
Gérard Derks zei op 16 april 2017 om 22:41
Ik sluit me bij Max aan. Leijns N.N., de vader van Jacob Leijnsen, zal naar schatting ca 1560 geboren zijn, wellicht zelfs nog wat eerder. Dus alleen al in de tijd is het uiterst onwaarschijnlijk, zo niet onmogelijk.
Jermaine Van der Meer zei op 19 april 2017 om 02:36
Dag Max en Gérard.

Ik begin inmiddels aardig gefrustreerd te raken daar zowel de bronnen omtrent het echtpaar Monster-Uijtdelinde als die van de familie Jacops te Cuijk uitgeput dreigen te raken, erg jammer want ik ben erg op gebrand deze takken zo ver mogelijk terug uit te zoeken. Ik vroeg me nog wel af of de Jacob Heindriks van Munster die als dienaar van de beroemde Cornelis de Witt wellicht de zoon was van Hendrik Jans en Mariken Jacops. Deze hypothese zou men zeker serieus moeten nemen gezien de volgende zin: Zo werd hij (cornelis de Witt dus) in 1654 via zijn broer door de Staten van Holland en West-Friesland aangesteld tot ruwaard van de heerlijkheid Putten, wat hem verplichtte in Geervliet (Link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Cornelis_de_Witt), Geervliet lag namelijk niet super ver van Sint antoniepolder af.

Verdere bronnen zijn:

den Heer Meester Cornelis de Witt ruwaert en
sijn gemalinne Maria Berkels ruwaerdinne
Jacob Heindriks van Munster sijn dienaer (reactie van Pauwel 11 okt 2016 om 22:51 zie ook de link: https://www.stamboomforum.nl/subfora/236/2/58492/0)
Gérard Derks zei op 19 april 2017 om 22:40
Hallo Jermaine,

terug tot rond 1600 is in het land van Cuijk en omgeving al heel mooi !! Ik denk dat veel onderzoekers zouden wensen dat ze zo ver terug zouden kunnen komen. Met mijn eigen familie (Derks, vroeger Lamers, Loeffen, Theunissen en Frensen) loop ik rond 1650 (in Wijchen) al vast. Met je vragen rond van Munster en Cornelis de Witt kan ik je niet verder helpen.
Jermaine Van der Meer zei op 22 april 2017 om 12:33
Daar hedde opzich ook wel gelijk in Gérard, ja weet je wat het is ik ben zo nieuwsgierig dagget 'n soort van dwangmatigheid begint te worden. Ik vraag me altijd af als ik een generatie verder na een korte tijd van het succes te hebben genoten hoe de generatie er daarvoor er weer uit heeft gezien kortom een honger naar informatie die niet te stillen is.

Die hele genealogie hobby is trouwens ook totaal uit de hand gelopen, ik ben er zwaar verslaafd aan geraakt. Achjah ik denk dat op je 26ste verslaafd zijn aan genealogie op zich niet zo erg is, ik kan me ergere verslavingen bij mn leeftijdsgenoten voorstellen.

Ik ga zeker nog op zoek naar informatie en als ik nog wat nieuws heb kom ik hier zeker terug!

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer
Jermaine Van der Meer zei op 25 april 2017 om 01:53
Dag.

ik heb iets HEEL interessants gevonden, heeft Meriken Jacops toevallig nog tijdens haar huwelijk met Jan Hendrick Monster wellicht overspel gepleegd tijdens een van hun reizen tussen Sint-Anthoniepolder en Klein & Groot Linden te Cuijk met ene Henrico Herardi en is hieruit een buitenechtelijk kind Geerit geboren?
DOOPBOEK DRIEL
1650 - 1683
Bron:
Streekarchief Bommelerwaard Inv. nr. DTB 701

Meeriken Jacops
soontjen
Geerit gedoopt, erut hic filius illegtimi
in adulterio natus pater admodu juvene
Henrico Gerardi
factoris
Bron: http://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=2209&type=source

Hendrik Jan heeft waarschijnlijk toen nog geleefd want het echtpaar Monster-Uijtdelinde hebben nog in 1648 een kind Joost laten dopen (zie de link: http://gw.geneanet.org/visser?lang=en&pz=luuk+cornelis&nz=van+der+waal&ocz=0&p=joost+hendrcks&n=monster) en met doopboek driel van het streekarchief Bommelerwaard worden naar mijn inziens toch wel de plaatsen Veldriel & Kerkdriel gebruikt, mijn Latijns is erg slecht (ik volg momenteel een online youtube cursus via Classica Nova / Otto Gradstein - Latijn leren zonder moeite!) maar google translate gaf bij mij toch aan dat het hier om overspel ging maar mocht ik het mis hebben dan hoor of zie ik dat graag!

Dus:
- Voornaam & patroniem klopt
- Tijdsspanne klopt

En last but nog least liggen Veldriel & Kerkdriel heel toevallig exact mar dan ook exact in een rechte lijn op de route tussen Sint-Anthoniepolder en Groot & Klein Linden te Cuijk, trek voor de grap maar eens op google maps maar eens een draadje tussen de Nederlands hervormde Kerk van Sint-Anthoniepolder en de plaats Linden dan gaat de lijn (van de draad) precies over Veldriel en Kerkdriel!

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer
Max zei op 25 april 2017 om 13:33
Ja, dat is een route die heel bekend is bij mensen die op bezemstelen vliegen.
Norah zei op 25 april 2017 om 15:53
Heel grappig:)
Jermaine Van der Meer zei op 29 april 2017 om 12:32
Dag Max (en Norah)

Het kan zijn dat ik mn gevoel voor humor een beetje verloren ben maar ik snap je grap niet echt. Bedoel je dat de reizigers in die tijd enkel via de grootte steden reisden ofzo? De plaatsen Veldriel & Kerkdriel (Driel) waar Meeriken Jacops haar kind liet dopen lagen ook nog eens zeer vlakbij de plaatsen Wijk & Aalburg en het Gelderse Aalst, dit in combinatie met het gegeven dat zowel de voornaam als het patroniem van deze mevrouw klopt vind in het al met al toch wel een serieus verhaal.

Het enigste waar ge misschien nog iets op af kunt dingen is dn Latijnse vertaling misschien al denk ik toch dat het hier toch echt om een buitenechtelijk kind gaat, maar als ik het mis heb hoor ik het wel.

Geniet verder van de zon en van de mooie dag.

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer
Max zei op 29 april 2017 om 13:35
Beste Jermaine,

In de wetenschap geldt als regel: wie stelt bewijst. Je kunt wel allerlei willekeurige gegevens van het internet plukken, die aan elkaar knopen en je hypothetische veronderstellingen (cq. nachtelijke fantasieën) vervolgens aan dit forum voorleggen, maar dat is niet hetzelfde als serieus onderzoek doen. Waarom zou Marichje Jacops een kind laten dopen in Veld- of Kerkdriel als zij woonachtig was in Sint-Anthonieparochie? Mij ontgaat de logica daarvan. Ik kreeg daardoor de indruk, dat je iets te lang naar je schermpje had zitten turen, maar kennelijk zie je dat zelf niet zo.

Succes verder.
Norah zei op 29 april 2017 om 16:26
Sorry Jermaine, ik vond het persoonlijk heel erg geestig, de zin op zich dus. En daar ik opgemerkt heb dat jij gevoel voor humor hebt....
Mvg.
Jermaine Van der Meer zei op 1 mei 2017 om 23:18
Dag Max & Norah.

Ik vind het nu zeker als ik kijk naar mijn vermeende 'nachtelijke fantasieën' ook best wel grappig worden, mijn conclusie Max is dat bij de familie Monster aan zich ook verschillende plaatsen worden genoemd zoals niet alleen de plaats Sint-Anthoniepolder maar ook de plaatsen Aalst (Gelderland) Wijk bij Heusden (Wijk en aalburg), Groot & Klein Linden en Katwijk aan de Maas. Ik heb er nog steeds niet exact de vinger achter kunnen leggen waarom al die plaatsen verbonden waren met de voornoemde families. En omdat er nog geen militaire achtergrond is gevonden probeer ik in ieder geval rondom de plaatsen zoals het Gelderse Aalst en het nabij gelegen Wijk bij Heusden een verklaring voor de verbondenheid van voornoemde families te vinden.

Daarmee dacht ik met de plaats Driel (Veldriel & Kerkdriel) een mooi puzzelstukje gevonden te hebben, maar als gij Max denkt een betere hypothese te hebben bijvoorbeeld omtrent eventuele militaire activiteiten van voornoemde families bij deze plaatsen dan houd ik me zeker aanbevolen, verder is mij vraag of iemand mij kan vertellen of ik ook de Latijnse vertaling goed interpreteer?

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer
Max zei op 2 mei 2017 om 14:55
Hé, zo kennen we je weer;)

Ik denk dat je er beter aan zou doen om de families Monster/Munster en Leijnsen/Uijtdelinde even apart van elkaar te behandelen, aangezien er volgens mij geen (bewezen) relatie tussen die families bestaat, behalve dat er twee individuen daaruit zijn getrouwd in St. Anthonispolder in 1632. Wat de familie Lijnsen betreft lijken de bronnen een beetje uitgeput, dus misschien is het handig om die lijn even te laten rusten en je verder te richten op de familie Monster. Al de informatie die je tot nu toe over hen hebt kunnen vinden blijkt steeds weer terug te voeren op die ene secundaire bron, nl. het boek 'Genealogie van het geslacht Monster' van C. Monster. Ik weet niet of er in dat boek ook bronvermeldingen zijn opgenomen, maar het lijkt mij raadzaam om de primaire bronnen eens na te gaan. Zo lijkt de vader van Hendrick te zijn begraven in Aalst, maar wat is daarvan de bron? Ook de vermeende Duitse afkomst wordt blijkbaar in dat boek besproken. En ook de trouwakte van Hendrick en Marichje is nog niet boven water, hoewel er kennelijk wel veel informatie in staat, zoals de leeftijd en geboorteplaats van Hendrick. Misschien is er nog meer informatie over de Monsters te vinden in de oud-rechterlijke archieven van Wijk of Aalburg of Heusden. Ik weet niet of je bekend bent met de site geneaknowhow.net, want daar kun je vaak nog wel wat meer obscure bronnen vinden. En tenslotte kun je op http://www.geneaknowhow.net/faq/benelux.htm ook nog een Latijnse woordenlijst vinden, waarin 'adulterio' staat vermeld als 'adulterium'. Ik waag mij verder niet aan de vertaling van Latijnse teksten..

Groet, Max
Jermaine Van der Meer zei op 4 mei 2017 om 02:29
Dag Max.

Er is wel degelijk een bewezen relatie tussen de families Monster en de Uijtdelinde, namelijk in hoedanigheid van Hendrik Jans die getrouwd was met Marrichjen Jacops, verder schreef ik zelf ook al eerder dat de de bodem qua bronnen zeker bij de familie Uijtdelinde al flink in zich aan het komen was. Niettemin sluit ik me wel Bij Gérard aan dat we een mooi resultaat hebben bereikt die teruggaat tot 1600 en waarbij we hebben kunnen aantonen dat de familie Uijtdelinde van Groot & Klein Linden te Cuijk kwam in plaats van de Groote & Kleine Lindt onder Dordrecht.

Ik ben het volledig met je eens Max eens Max dat nu de bronnen aan beide zaken uitgeput dreigen te raken ikzelf nog eens goed bij me eigen ten rade moet gaan hoe ik deze casus van beide families opgelost wil hebben, met andere woorden hoe kan ik ze waar mogelijk zo ver mogelijk terug voeren in de tijd. Dat is de vraag ook niet die ik hier wil stellen want daar ga ik me eigen nog eens mee bezig houden.

De vraag die ik hier wel nog met jullie op het forum wil delen is van waarom zijn Hendrick Jans Monster en Marrichjen Jacops überhaupt ooit een echtpaar geworden, anders gezegd is mijn vraag als volgt:

Wat was de reden dat iemand uit een piepklein gehucht als Linden (bij Cuijk) in het huwelijk trad met iemand die helemaal de andere kant uit een ander piepklein gehucht te weten Wijk (bij Heusden) kwam om vervolgens samen naar weer een totaal andere ver afgelegen plek als Sint Anthoniepolder te gaan dat uitgerekend het kleinste gehucht van de hele Hoeksche waard is (toen en nu)?

- Wat was de reden om die grote afstanden af te leggen?
- Waarom ging ons echtpaar niet gewoon in een grote welvarende stad in de buurt wonen?
- waarom zochten beiden echtelieden niet gewoon een partner in de buurt?

Dat zijn nou vragen Max die mij fascineren
Max zei op 4 mei 2017 om 12:58
't Is te hopen dat je daar dan ook een antwoord op kunt vinden. Ik vrees dat ze geen berichtje voor je hebben achtergelaten om dat even uit te leggen.

Met groeten.
Jermaine Van der Meer zei op 5 mei 2017 om 16:37
Hahahahaha okee ik geef toe die is goed, ik had inderdaad al gedacht dat da niet het geval zou zijn nee haha. Vandaar dat ik ook druk doende was met aanknopingspunten verzamelen in de voornoemde plaatsen, maar als dat te weinig resultaat biedt dan ga ik altijd in de omliggende plaatsen van het eigenlijke gebied naar aanwzijzingen zoeken (het zogenaamde sprokkelen).

Zodoende dacht ik ook dat het buitenechtelijke kind te Driel een heel klein stapje in de goede richting was, een heel klein puzzelstukje om weer verder op te rechercheren. Maar als ik jouw goed begrijp Max ziedde gij geen heil in mn puzzelstukje, zodoende zal ik dan maar weer verder gaan meej mn informatie verzamelen
HenkD zei op 5 mei 2017 om 18:13
Hallo Jermaine,
Ik zie je zoekworstelingen altijd gaarne voorbijkomen. En vraag me dan af wat je vraag precies is.
Zo heb ik al meerdere vragen gezien over: waarom? Waarom verhuisden mensen, waarom leefden ze dan hier en dan weer daar?

Dat zijn wel de mooie kwesties over het verleden van voorouders, namelijk wat bewoog hen? Wat dreef hen van plaats naar plaats.
Je zult dat zelf moeten proberen te reconstrueren -> het is wat mij betreft juist het mooie aan de puzzels uit het verleden en geeft inzicht in het echte leven van gewone mensen in de oude tijden.

Even concreet. Je vraagt je af (4 mei 2017 om 02:29 uur):
"Wat was de reden dat iemand uit een piepklein gehucht als Linden (bij Cuijk) in het huwelijk trad met iemand die helemaal de andere kant uit een ander piepklein gehucht te weten Wijk (bij Heusden) kwam om vervolgens samen naar weer een totaal andere ver afgelegen plek als Sint Anthoniepolder te gaan dat uitgerekend het kleinste gehucht van de hele Hoeksche waard is (toen en nu)?"

Als je Linden, Heusden en Sint Anthoniepolder opzoekt vind je dat deze drie plaatsen allen aan de Maas liggen.
Weliswaar ver uit elkaar -> maar met een gemeenschappelijke factor.
Aan jou om daar de juiste conclusies uit te trekken.
Jermaine Van der Meer@live.nl zei op 7 mei 2017 om 15:30
Dag HenkD.

Das op zich een hele mooie zoekrichting! Wat Max eerder ook al schreef is dat het ook soldatenfamilies konden zijn die zich in de buurt van garnizoenssteden ophielden (weer die gemeenschappelijk factor), alleen ondanks het sterke vermoeden (ook vanuit mij) dat al deze theorie van rivieren en garnizoenen toch wel zouden moeten kloppen ontbreekt tot nu toe het ultieme bewijs voor een der stellingen.

Vandaar dat ik met het buitenechtelijke van Marrichje Jacops te Driel weer een puzzelstukje probeerde toe te voegen, maar verder heb ik een aantal commentaren terug een nog veel belangrijker puzzelstukje al weleens gepost:

den Heer Meester Cornelis de Witt ruwaert en
sijn gemalinne Maria Berkels ruwaerdinne
Jacob Heindriks van Munster sijn dienaer (reactie van Pauwel 11 okt 2016 om 22:51 zie ook de link: den Heer Meester Cornelis de Witt ruwaert en
sijn gemalinne Maria Berkels ruwaerdinne
Jacob Heindriks van Munster sijn dienaer (reactie van Pauwel 11 okt 2016 om 22:51 zie ook de link: https://www.stamboomforum.nl/subfora/236/2/58492/0

Ik neem aan dat men hier gezien de tijdspanne en de omgeving (Voorne-Putten) toch wel te maken heeft met Jacob de zoon van Hendrick Jans Munster en Marrichje Jacops Uijtdelinde, zodat we er toch wel van mogen uitgaan dat de familie Van Monster/Munster contacten had met de toenmalige machtigste man van het land!

Nu is de vraag welk gewicht wij aan de titel "Dienaer" mogen geven, was Jacob slechts een hulpje aan het hof of was hij een der belangrijkste adviseurs van Cornelis de Witt? Ik vraag me voorts ook af of er toevallig een familiearchief van de Witt is daar er misschien in een dergelijk archief nog wel eens interessante aanknopingspunten te vinden zouden moeten zijn!

Als er een de Witt familiearchief is, kan iemand mij dan vertellen waar dit archief gelegen is?

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer
Max zei op 9 mei 2017 om 12:52
Ik heb toch (weer) zo mijn twijfels bij deze vondst.

1. Jacob Heijndricks Monster werd gedoopt op 27 juni 1638 en was in 1654, op het moment dat Cornelis de Witt ruwaard van Putten werd, nog geen zestien jaar. Een dienaar is hetzelfde als een lakei.

2. Jacob Hendrick Monster trouwde rond 1663 (te Sint-Anthoniepolder) met Maaike Andries Polderdijk en liet daar tot 1677 vier kinderen dopen. Ik denk dat deze Jacob zijn hele leven niet buiten het dorp Sint-Anthoniepolder is geweest. Zij lieten op 11 februari 1692 hun testament opmaken voor de schepenen van Sint-Anthoniepolder. Volgens de genealogische-databank-rijerkerk-bronner was Jacob bouwman.

3. In het schepenbankarchief van Sint Anthoniepolder wordt de familie consequent 'Monster' genoemd. 'Munster', zonder voorvoegsel, komt alleen voor bij de eerste dopen van het echtpaar Monster/Leijnsen tot 1640.

Mocht je je desondanks toch verder willen verdiepen in de wederwaardigheden van de familie de Witt, dan kun je via onderstaande links nog meer informatie vinden:

http://historiek.net/de-minuten-van-johan-de-witt/66447/

https://geschiedenisvanzuidholland.nl/collecties/notitieboekje-johan-de-witt-1672-

http://www.vriendenvandewitt.nl/
Jermaine Van der Meer zei op 13 mei 2017 om 00:34
Dag Max.

Ik begreep dat kinderen in vorige eeuwen al op dr 12e gingen werken, wellicht was Jacob dus een lakei aan het hof van de toen machtigste man van Nederland en dan reist dus alsnog de vraag wat was de connectie tussen de familie Van Munster en het hof van Cornelis de Witt, en ook je laatste argument klopt niet Max daar in de verkoopakte van 19-4-1646 die ik je hieronder ook nogmaals toon de familienaam ook gewoon als Van Munster word geschreven en als klap op word zowel bij het hulpje van Cornelis de Witt als de verkoop 19-4-1646 gebruik gemaakt van een tussenvoegsel bij de familie Van Munster!

7040.402 Index schepenprotocol Cuijk (7040.402)
33 Anneken Jans, wed. Dirck Jacops, geass. door Domini Hendrikus Berentrup, bedienaar van het Goddelijk Woord, Dirck Jacops te Klein Linden, Jan Jacops, Dircxken Jacops, Leusch Jacops, Govert Jans Smit namens Hendrick Jans van Munster en Mariken Jacops, verkopen aan Melchior Maes de Loeckre en Anna Bodinckhuysen, 2 percelen bouwland gelegen te Catwijck, belendend Elfter Camp, Catwijckse Weert, Jacop Lambert, Erkens Weert en de straat
Datering: 19-4-1646
Pagina: 75
Soort akte: Verkoop
Plaats: Cuijk
Toegangsnummer: 7040
Inventarisnummer: 402 (Aanvragen (verzoek tot inzage op de studiezaal) )
Scan: Register inzien
Bron: Schepenbanken
Geografische namen: • Cuijk
Jan zei op 13 mei 2017 om 10:19
Als nu alle indexregesten die hierboven zijn aangehaald, eerst eens in het originele protocol werden nagelezen en gecontroleerd, dan zouden de reacties elkaar minder snel opvolgen en de denkruimte ertussen groter zijn..
Jermaine Van der Meer zei op 16 mei 2017 om 16:50
Dag Jan!

Met alle respect voor je positieve feedback (waarvoor dank) maar als je nou eerst alle reacties van dit forumonderwerp had nagelezen dan had je kunnen zien dat we dat al gedaan hadden en dan was je reactie minder snel op de onze gevolgd en ook jouw denkruimte ertussen groter geweest!

Kijk hier maar naar de volgende reacties Jan:

Max zei op 1 april 2017 om 15:34 uur
In de schepenakte uit Cuijk van 1646 worden als erfgenamen van Jacob Leijnsen zaliger genoemd:

- Anneken Jans, wed. Dirck Jacops, geass. met den Eersame Domini Hendrikus Berentrup, bedienaar van het Goddelijk Woord,
- Dirck Jacops tot Cleijn Linden,
- Jan Jacops voor zichzelf alsmede voor Dircxken Jacops,
- Leusch Jacops, ruijter onder den compagnie van den Ritmr. Wint
- Govert Jans Smit vanwege zijn huijsvrouw Hilleke, alsmede namens Hendrick Jans van Munster en Mariken Jacops volgens procuratie dd. 14-4-1646 van Baltazar Beaumondt notaris publicus in den dorpe van Westmaes onder den Balliuschappe van Strien (Strijen).
Jermaine Van der Meer zei op 1 april 2017 om 15:52 uur
Ja wa kan ik er van zeggen Max? In een woord geweldig! Hier kan mijn 'kilt en doedelzak' absoluut niet tegenop, zeker met Baltazar Beaumondt notaris publicus in den dorpe van Westmaes onder den Balliuschappe van Strien (Strijen) hedde nu toch echt het definitieve bewijs geleverd. Ik twijfel altijd nog licht vanwege de afstand der plaatse (wellicht is mijn twijfel vaak overbodig maar da neemt het gevoel der twijfel vaak natuurlijk niet weg) maar gij laat er geen enkele twijfel over bestaan Max dus bij deze nogmaals klasse en 1000 maal dank!

ps waar hedde trouwens die laatste akte vandaan? Ik heb namelijk heel de BHIC databases binnenstebuiten gekeerd op de namen Monster en Munster en ik heb m niet aangetroffen en gij wel?????

Max zei op 1 april 2017 om 18:13 uur
Dat was deze:

7040.402 Index schepenprotocol Cuijk (7040.402)
33 Anneken Jans, wed. Dirck Jacops, geass. door Domini Hendrikus Berentrup, bedienaar van het Goddelijk Woord, Dirck Jacops te Klein Linden, Jan Jacops, Dircxken Jacops, Leusch Jacops, Govert Jans Smit namens Hendrick Jans van Munster en Mariken Jacops, verkopen aan Melchior Maes de Loeckre en Anna Bodinckhuysen, 2 percelen bouwland gelegen te Catwijck, belendend Elfter Camp, Catwijckse Weert, Jacop Lambert, Erkens Weert en de straat

Datering: 19-4-1646
Pagina: 75
Soort akte: Verkoop
Plaats: Cuijk
Toegangsnummer: 7040
Inventarisnummer: 402 (Aanvragen (verzoek tot inzage op de studiezaal) )
Scan: Register inzien <----------- erg handig!
Bron: Schepenbanken
Geografische namen: • Cuijk

In mijn reactie van 3 april 2017 om 12:33 uur schrijf ik voorts nog het volgende:

Een schot in de roos dus van je Max, ik heb de verkoopakte uit 1646 nog wel ekkes in het register bekeken op pagina 75 en ik loop tegen de volgende dingen aan omdat het mij eigenlijk pas vanaf ongeveer 1710 lukt om bepaalde aktes te lezen en te begrijpen:

- Tussen ‘geassisteerd door’ & ‘Domini’ staat ‘matte’ of ‘mette’, ik denk omdat ik inmiddels weet dat in die tijd de letter e de andere kant en ook op de kop werd gegooid dat er ‘mette’ staat vervolgens staat er een vreemd teken wat bijna op een apenstaartje lijkt maar dat zal wel niet het geval zijn daar ze toen nog geen email hadden (is dit een ‘en’ teken)?
- Er staat op de 2e regel trouwens Hendrikus maar volgens mij moet dit toch echt Hendricus zijn en door het puntje bovenop zijn achternaam lijkt er ‘Berentrip’ te staan in plaats van ‘Berentrup’, nu wil ik niet weer al te popi jopi gaan doen dus zal ik er maar geen grap als ‘trippende beren’ over schrijven want dat is niet mijn stijl he.
- Vervolgens krijg na ‘Goddelijck Woorts’ om het maar eens letterlijk te vertalen een zin die ik niet kan definiëren, er staat: In dese tot ‘heer’ of ‘haar’ gecorre momber bij deze mijn vraag of er met ‘gecorre’ wellicht geaccordeerd bedoeld word dus geaccordeerd tot momber (momboire/voogd) of zoiets?
- Bij Jan Jacops staat er de volgende vreemde zin die ik niet kan plaatsen: soo voor voor hem sere of seker (dit woord kan ik echt niet vertalen) alsmede in qualiteijt als momboir van.. het volgende is echt heel slecht te lezen maar ik gok erop dat hier Dircxken Jacops word bedoeld?
- Bij Leusch Jacops kom ik de volgende vreemde zin tegen: suijter of fuijter dan moet het ‘uit er’ of ‘uit het’ betekenen omdae de compagnie van de Sitmr Mint????
- Ik kan trouwens nergens in de akte de naam van Goverts vrouw Hilleke eruit halen maar dat zal wel aan mij liggen
- Ik zie vervolgens de volgende persoonsnamen die ik niet kan plaatsen: Martinus Van Meininas (zal wel verkeerd zijn maar kan er niets anders van maken) & Willem Willems Cardiux of misschien Cardieux (zal ik ook wel verkeerd hebben maar goed).
- Vervolgens staat er bij deze heren ‘als gelooft’ en daarna kan ik het echt niet meer lezen…. beide Baltazar Beaumondt… op dezelfde regel staat aan het eind ook nog iets over Govert Smit
- Vlak boven de naam Jacob Leijnsen zaliger zie ik ook nog iets van een naam staan van ene Giels Huijg Van de… (wellicht staat er Van de Voost) en meer kan ik niet van deze persoon ontcijferen al weet ik wel dat deze persoon waarschijnlijk als overleden staat vermeld?
- Was die Melchior Maes de Loeckre toevallig landschrijver des lands van Cuijk van beroep?
- Melchior Maes de Loeckre en Anna Bodinckhuysen worden trouwens als echtpaar vermeld
Hehe dom van me nu zie ik het ook staan ‘14-4-1646 van Baltazar Beaumondt notaris publicus in den dorpe van Westmaes onder den Balliuschappe van Strien (Strijen)’ het staat gewoon in de volledige versie van akte zelf, volgens mij zie ik nu ook als ik goed kijk denk ik bij het 2e woord van regel 9 inderdaad ‘veertig’ staan verwijzend natuurlijk naar de aktedatum 14-4-1646.

Verder kan ik de akte echt niet meer lezen Max sorry maar of gij me hier meej wilt helpen, misschien dat mn boog te lang gespannen heeft gestaan en dat dan de concentratie erbij inschiet. Ik zie nog wel iets over Lichtmis staan onderaan de akte en dat zal dan ook wel de datum moeten zijn waarop de pacht en/of belasting voldaan moet worden.

Wat ik ook nog wel kan zien is dat onderaan de akte 19 april 196 staat maar wat hiermee bedoeld word weet ik ook niet, was de akte toen afgetekend en de transactie zodoende als afgesloten beschouwd?

Vervolgens doet Gérard Derks op 11 april 2017 om 11:52 uur ook nog een duit in het zakje:

Wij Jan Hanricx ende Jan Peters Jansz schepenen doen condt ende tuijgen dat voer den richter ende ons schepenen vs. als in den gerichte gecomen sijn Willem Jacops ende Hanrisken sijn huijsfr. ende Jacop Lynsz ende Hanrisken sijn huijsfr. ende elck vrouwe persoon met haer momb., ende hebben gevest Gerart Derix ende Jenneken sijn huijsfr. ende haeren erven een stuck tuellans groot omtrent een mergen gelegen metter eenre zijde des vs. Jan Peters erff, dander zijde …. op de Nielts erff, deen eijnt Gaertken Thomas ende meer ….. erff, tleste eijnt nevens den gemeijnen wech tegen over de heijlige Sael, ende hebbende t vs. stuck lants alsoo opgedragen ende daerop vertegen ende also dat t ……wijsden ende gelooft te vrijen ende te weren uijtgenomen de helft van iij voet dijcx ende een malder rogh …Armen tot Cuijck, sonder argelist. Actum den iiijen maert 1613. RA Land van Cuijk, invnr. 401, fol. 178, 04.03.1613

Jacop Lyenssen ende Henrisken sijn huijsfr. met haren gecoren momb. hebben gevest Jan Rovers, borger tot Grave, ende Merrijken de Meijer sijns huijsfr. ende haeren erven een jaarrente van acht gl. brab: tot xx sts. elcken gulden in tijt der betalinge gancbaer wesen gereeckent alle jaer vrij ende ….loos van alle scattingh heeren .. off andere over het …. te betaelen op ten H. Paesavont uijtter huijs ende hoff onder desen gerichte tot Cleijn Lijnden gelegen metter eenre sijde benevens Jan van Grootvelts erff, metter andere sijde benevens Willem Jacops erff, schietende metten eenen eijnde op Jan Peters erffgenamen erff, ende metten lesten eijnde aen de gemeijne straet. Ende hebbende de vs. rente alsoo opgedragen ende daerop vertegen.. ende geloeft te rvijen, vuijtgenomen anderhalff hoen tijns s jaers, item uijtte panden ende te lossen met hondert ende tweeendartich gelijcke gulden segge sonder argelist. Actum voor Jan Hanricx ende Jan van Rij…. schepenen den 4en April 1614.

Max zei op 11 april 2017 om 13:52 uur
Aanvulling: op de plaats van de …puntjes staat in de eerste akte: [Elsken],[erven],[t vonnisse] en [Aen den Armen]. De zin met de puntjes in de tweede akte luidt: (..) vrij ende commerloos van alle scattingen heeren bede oft andere onraetpenning.
Geïnspireerd door transcriptiekwaliteiten van Gérard Derks & Max doe ik op 11 april 2017 om 21:47 uur zelf ook nog ’n keer een ultieme poging om de een der regesten vertaald te krijgen naar blokletters en ik vraag Gérard om bij op dit moment verder te helpen met het origineel:

Zoude gij Gérard als jij net als Max ook goed bent in transcripties schrijven ons willen helpen met de vertaling van onderstaande akte op pagina 75, het lukt mij namelijk pas ongeveer vanaf 1720 een akte te ontcijferen al moet ik zeggen dat ik door de hulp van o.a. Max en de andere hier de afgelopen tijd wel door oefenen ietsjes bekwamer ben geworden in het lezen en begrijpen van dergelijke aktes:

7040.402 Index schepenprotocol Cuijk (7040.402)
33 Anneken Jans, wed. Dirck Jacops, geass. door Domini Hendrikus Berentrup, bedienaar van het Goddelijk Woord, Dirck Jacops te Klein Linden, Jan Jacops, Dircxken Jacops, Leusch Jacops, Govert Jans Smit namens Hendrick Jans van Munster en Mariken Jacops, verkopen aan Melchior Maes de Loeckre en Anna Bodinckhuysen, 2 percelen bouwland gelegen te Catwijck, belendend Elfter Camp, Catwijckse Weert, Jacop Lambert, Erkens Weert en de straat
Datering: 19-4-1646
Pagina: 75
Soort akte: Verkoop
Plaats: Cuijk
Toegangsnummer: 7040
Inventarisnummer: 402 (Aanvragen (verzoek tot inzage op de studiezaal) )
Scan: Register inzien
Bron: Schepenbanken
Geografische namen: • Cuijk

Max had me al met onderstaand gedeelte op weg geholpen, nu weten we bijvoorbeeld zeker dat we de juiste Hendrick Jans Monster hebben:

transcriptie Max
- Anneken Jans, wed. Dirck Jacops, geass. met den Eersame Domini Hendrikus Berentrup, bedienaar van het Goddelijk Woord,
- Dirck Jacops tot Cleijn Linden,
- Jan Jacops voor zichzelf alsmede voor Dircxken Jacops,
- Leusch Jacops, ruijter onder den compagnie van den Ritmr. Wint
- Govert Jans Smit vanwege zijn huijsvrouw Hilleke, alsmede namens Hendrick Jans van Munster en Mariken Jacops volgens procuratie dd. 14-4-1646 van Baltazar Beaumondt notaris publicus in den dorpe van Westmaes onder den Balliuschappe van Strien (Strijen).

Ik had zelf ook nog getracht een volledige transcriptie van de akte te schrijven al moet ik toch wel bekennen dat ik iets teveel hooi op mn vork had genomen zoals je hieronder kunt zien:

- Tussen ‘geassisteerd door’ & ‘Domini’ staat ‘matte’ of ‘mette’, ik denk omdat ik inmiddels weet dat in die tijd de letter e de andere kant en ook op de kop werd gegooid dat er ‘mette’ staat vervolgens staat er een vreemd teken wat bijna op een apenstaartje lijkt maar dat zal wel niet het geval zijn daar ze toen nog geen email hadden (is dit een ‘en’ teken)?
- Er staat op de 2e regel trouwens Hendrikus maar volgens mij moet dit toch echt Hendricus zijn en door het puntje bovenop zijn achternaam lijkt er ‘Berentrip’ te staan in plaats van ‘Berentrup’, nu wil ik niet weer al te popi jopi gaan doen dus zal ik er maar geen grap als ‘trippende beren’ over schrijven want dat is niet mijn stijl he.
- Vervolgens krijg na ‘Goddelijck Woorts’ om het maar eens letterlijk te vertalen een zin die ik niet kan definiëren, er staat: In dese tot ‘heer’ of ‘haar’ gecorre momber bij deze mijn vraag of er met ‘gecorre’ wellicht geaccordeerd bedoeld word dus geaccordeerd tot momber (momboire/voogd) of zoiets?
- Bij Jan Jacops staat er de volgende vreemde zin die ik niet kan plaatsen: soo voor voor hem sere of seker (dit woord kan ik echt niet vertalen) alsmede in qualiteijt als momboir van.. het volgende is echt heel slecht te lezen maar ik gok erop dat hier Dircxken Jacops word bedoeld?
- Bij Leusch Jacops kom ik de volgende vreemde zin tegen: suijter of fuijter dan moet het ‘uit er’ of ‘uit het’ betekenen omdae de compagnie van de Sitmr Mint????
- Ik kan trouwens nergens in de akte de naam van Goverts vrouw Hilleke eruit halen maar dat zal wel aan mij liggen
- Ik zie vervolgens de volgende persoonsnamen die ik niet kan plaatsen: Martinus Van Meininas (zal wel verkeerd zijn maar kan er niets anders van maken) & Willem Willems Cardiux of misschien Cardieux (zal ik ook wel verkeerd hebben maar goed).
- Vervolgens staat er bij deze heren ‘als gelooft’ en daarna kan ik het echt niet meer lezen…. beide Baltazar Beaumondt… op dezelfde regel staat aan het eind ook nog iets over Govert Smit
- Vlak boven de naam Jacob Leijnsen zaliger zie ik ook nog iets van een naam staan van ene Giels Huijg Van de… (wellicht staat er Van de Voost) en meer kan ik niet van deze persoon ontcijferen al weet ik wel dat deze persoon waarschijnlijk als overleden staat vermeld?
- Was die Melchior Maes de Loeckre toevallig landschrijver des lands van Cuijk van beroep?
- Melchior Maes de Loeckre en Anna Bodinckhuysen worden trouwens als echtpaar vermeld
Hehe dom van me nu zie ik het ook staan ‘14-4-1646 van Baltazar Beaumondt notaris publicus in den dorpe van Westmaes onder den Balliuschappe van Strien (Strijen)’ het staat gewoon in de volledige versie van akte zelf, volgens mij zie ik nu ook als ik goed kijk denk ik bij het 2e woord van regel 9 inderdaad ‘veertig’ staan verwijzend natuurlijk naar de aktedatum 14-4-1646.

Zijn er toevallig nog meer fervente puzzelaars die dit leuk vinden?

Max zei op 12 april 2017 om 12:04 uur

- metten = met den (Eers: = Eersame)
- ja, Jermaine, er staat Hendricus Berentrip.
- haeren gecoren momber = haar gekozen(verkozen/uitverkoren) momboir
- Jan Jacops soo voor hem selve alsmede in qualiteijt als momboir van Dircxken Jacops.
- Leusch Jacops, Ruijter onder de Compagnie van den Ritmr. Wint (= ritmeester Wint)
- Item Govert Jans Smit soo voor hem selven alsmede in qualiteijt als last ende procuratie hebbende van Hendrick Janss. van Munster ende Mariken Jacops, E.luijden (= egteluijden), gepasseert etc., ende Sr.(= Sinjeur/Señor) Martines van Weijningen ende Willem Willems Cardux als gelooffweerdige Getuigen hiertoe gerequireert ende bijden voors. Beaumondt onderteijkent ons Schepenen gebleken, mitsgaders Hilleken huijsvr. vanden voors Govert Jans.

Gérard Derks zei op 12 april 2017 om 14:04 uur
aanvulling/correctie: er staat niet Leusch Jacops (de ruijter in het stuk) maar Lensch Jacops. Hij zal wel naar zijn grootvader van vaderszijde (de vader van Jacob Lensen) zijn vernoemd.


Zodoende hedde toch wel het e.e.a. gemist Jan, maar dat is niet erg want dan help ik je gewoon weer op weg zo de goede zoekrichting ………..et voila!
Jermaine Van der Meer zei op 20 mei 2017 om 02:24
Dag allen.

Ik kwam nog op een heel oud discussieforum van de Hoeksche waard de volgende tekst tegen:

Teunis Leendertzn en Hadewij Gijssen hadden mogelijk een andere zoon
Gijsbert Teunisz, die in Strijen woonde en met Maijke Hendrikse Monster bron: http://archiver.rootsweb.ancestry.com/th/read/NLD-HOEKSCHE-WAARD/2007-08/1187290510

Daar dit toch al wel een vrij oude discussie uit eind 2007 betreft vraag ik me af of bovenstaande familiebanden inmiddels al wel bewezen zijn (ik heb er geen aanwijzingen voor kunnen vinden) of dat het hier uiteindelijk toch om een vergissing gaat?

Zodoende mocht dit kloppen kan ik namelijk ook eventueel de Strijense archieven wat verder raadplegen m.b.t de familie (Van) Munster/Monster
Max zei op 20 mei 2017 om 13:09
Volgens het eerder geciteerde boek 'Het geslacht Monster' van C. Monster (1987) was deze Maeijken Monster gedoopt te St.A. 17-07-1701 (tweeling met Lena), dochter van Hendrick Monster (zn. van de eerder genoemde Jacob Heijndrick Monster) en Maria Dorst, dochter van Pieter Dorst en Leentjen Bergheijck. Maria Dorst was geboren in Strijen (ged. 28-02-1671).
Jermaine Van der Meer zei op 22 mei 2017 om 02:32
Dag allen.

(Dank Max voor de reactie) ik heb fantastisch nieuws (dom van me eigen dat ik nog niet er op het bestand ben gekomen) maar ik heb toen ik het artikeltje hier ergens anders op het forum over Geurt Kerstens uit Mill aan het lezen was (waar ik ook nog op ga reageren) nog eens op de site van Jan Lange naar het artikel over de cijnslijsten gekeken (link: http://www.genealogie-lange.nl/bestanden/Cijnslijsten%201613%20en%201650.pdf), en ik vond bij de lijst van cijnzen van de Naussause domeinraad uit 1613 onder Haps waarschijnlijk de broer van Jacob Lensen te weten Jan Lenssen en misschien zelfs hun vader Luenis Dyelis! Jacop Lenssen zelf vind ik onder Linden, ik denk dat ik met de vermelding dat Jan en Jacob broers waren wel op het goede spoor zit maar kan ik hun ook als Luenssenzonen neerzetten of is het wellicht nog een beetje voorbarig om Luenis Dyelis als vader te opperen?

Al met al zou het betekenen dat als Luenis Dyelis de vader blijkt te zijn van deze twee we hier wellicht met een Hapse familie te maken hebben, een goede reden om me Schotse kilt en doedelzak voorgoed in de kast te laten! Interessant is trouwens ook op blz. 11 onder de cijnslijst van Escharen uit 1613 met de volgende vermelding: Op Wemmers Hijssens goet wont enen soldaet wijt de stadt dije daer hereberch helt. (pag. 3), nu is alleen wel het vreemde dat als ik op pagina 3 terug kijk ik niks vind over ene Wemmers Hijssens?

Ik haal dit citaat namelijk aan omdat het wellicht zo kan zijn dat de vader van Hendrick Jans Monster te weten Jan Gijsberts Monster wellicht soldaat en brouwer was en na de geboorte van zijn zoon Hendrick Jans in Wijk bij Heusden naar ’s-Heerenberg (dat niet ver van Munster ligt) is gegaan en daar bier is gaan tappen om zo op de een of andere manier in de plaatsen Escharen en Haps met de familie Lenssen in contact te zijn gekomen waardoor hij later zijn zoon met de dochter van Jacob Lenssen te weten Marrichje Jacops laat trouwen, ik weet dat het een hele wilde gok is maar ik vond de vermelding zo bijzonder dat ik toch maar ff hier de theorie deponeer in de hoop dat iemand hem kan ontkrachten of bevestigen met eventueel ondersteunend bewijs?

Groet,
Jermaine
Max zei op 22 mei 2017 om 13:24
Dag Jermaine, je hebt in de laatste twee alinea's je fantasie weer behoorlijk de vrije loop gelaten. Daar kom je niet verder mee.

Citaat:
>> Interessant is trouwens ook op blz. 11 onder de cijnslijst van Escharen uit 1613 met de volgende vermelding: Op Wemmers Hijssens goet wont enen soldaet wijt de stadt dije daer hereberch helt. <<

Hereberch = herberg

De feiten:

Jan (Gijsberts) Monster woonde blijkbaar voor de geboorte van Hendrick in Aalst, aan de andere kant van de in 1904 afgedamde Maas. Daar heeft hij twee kinderen laten dopen, nl. Grietje (ca.1606) en Gijsbert (ca.1608).

- Grietje trouwde rond 1630 (St.Ap?) met Cornelis Bastiaen Bestebreur. Zij lieten tot 1645 zes kinderen dopen te St.Ap. Mogelijk was Cornelis schipper.
- Gijsbert trouwde in 1631 of 1632 te Maasdam met Hilleken Ariens (zie zoekakten Maasdam NG trouwen img 134). Bruidegom afkomstig van Aelst, bruid van Koukercke. Zij lieten twee kinderen dopen te Maasdam. Gijsbert hertrouwt 3-11-1646 te Delft met Magdaleentgen Joris, met wie hij in 1638 al een kind had gekregen te St.Ap.
Jermaine Van der Meer zei op 22 mei 2017 om 17:29
Mijn excuses Max ge hed volkoome gelijk, weet je wat het is met al die verschillende plaatsen waar die familie Monster en aanverwanten zijn geweest ligt het gevaar van verwarring al gauw om dn hoek, de twijfel slaat nu ook wee gelijk bij me toe of de plaats Aalst wel echt zo Gelders moet zijn als tot nu toe gedacht als ik naar het huwelijk van Gijsbert en Hilleken Ariens kijk. bedoelen ze met Koukercke het op Walcheren gelegen Koudekerke en is de familie Monster zodoende vanuit Aalst bij Brussel gekomen en dus van zuid naar Noord gegaan om op hun reis ook Hilleken Ariens aan te treffen of zijn zij vanuit het Geldersche Aalst naar de Hoeksche Waard vertrokken en kwam Hilleken Ariens eigenlijk uit Koudekerk aan de ijssel?

Bende het trouwens wel met me eens dat Jan Lenssen en Luenis Dyelis wel de broer en vader van Jacop Lenssen zijn?
Max zei op 22 mei 2017 om 19:42
Nee, je hebt geen enkel bewijs gepresenteert waaruit zou kunnen blijken dat Leunis Dielis de vader van Jacop zou zijn. Dat Jan Lenssen een broer van Jacop Lenssen zou kunnen zijn lijkt mij aannemelijker. Met de nadruk op 'zou kunnen'.
Max zei op 22 mei 2017 om 19:56
Volgens C. Monster (Het geslacht Monster, 1987) zou met Koukercke Koudekerke in Zeeland bedoeld kunnen zijn, maar ik denk dat Koudekerk a/d Rijn evengoed een optie zou kunnen zijn. Hilleken woonde ten tijde van het huwelijk al in Maasdam, net als Gijsbert.
Jermaine Van der Meer zei op 27 mei 2017 om 03:03
Dag Max ik heb de oorspronkelijke doopboeken van Aalt boven water trachten te halen, zowel in het streekarchief van de Bommelerwaard (zie de link: http://regionaalarchiefrivierenland.nl/) als op Genver (zie de link: www.genver.nl) en op wiewaswie.n en nog n keur van andere sites maar ik krijg geen Geldersch Aalsts doopboek uit de periode van ongeveer 1550-1650 boven water.

Wel is een citaat de aandacht waard: Tot in het begin van de twaalfde eeuw gingen de bewoners van Aalst in Wijk, aan de andere kant van de Maas, over de riet­stoppels naar de kerk. Aalst behoorde onder de parochiekerk aldaar. Bisschop Andreas van Utrecht besloot in 1133 dat de inwoners van Aalst een eigen kapel mochten stichten. (bron: http://www.vierheerlijkheden.nl/cms/index.php/de-4-dorpen/aalst/36-algemeen)

Nu is de vraag wanneer en of de kerk van Aalst überhaupt ooit een zelfstandige parochie is geworden, dit lijkt mij cruciaal voor het vinden van de Geldersch Aalsterse doopboeken, dit laatste kan als het afhankelijk bleef van de moederkerk in Wijk net als het uitzoeken van de familie Monster ook weer een casus op zich worden kijk maar naar het volgende citaat:

In het gebied rond Wijk en Aalburg was indertijd veel grond in het bezit van kloosters en er hebben meerdere uithoven bestaan. De abdijen St.Truyden bij Luik, Berne bij Heusden, St.Michiel bij Antwerpen en de abdij van Middelburg treden hierbij als moederhuizen voor het voetlicht. Over hun bezittingen en over de exacte plaats van hun uithoven werd veel gediscussieerd, maar bestaat nog grote onduidelijkheid. (Bron: http://www.tempelieren.nl/CBWijk_en_Aalburg.html)


Mijn slotvraag luid dus als volgt: wie kan mij zeggen wanneer de parochie van het Bommelse Aalst definitief is ontstaan, of is dit nooit gebeurt? En wie kan mij helpen aan de doopboeken van het Bommelse Aalst uit de periode 1570-1630?

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer
J. F. zei op 27 mei 2017 om 03:03
Aalt=Aalst
Max zei op 27 mei 2017 om 15:48
Dag Jermaine, het gaat in dit geval om een gereformeerde 'parochie' (gemeente), maar van Aalst zijn daar geen gegevens van. Misschien viel Aalst in het begin onder de gereformeerde gemeente van Zaltbommel. Daar beginnen de NG doop- en trouwboeken in 1609 (http://zoekakten.nl/ndx4film.php?id=M99D-CD5). Mogelijk kun je nog wel meer informatie vinden in oud-rechterlijke archieven van Aalst (als die nog bestaan).
Jermaine Van der Meer zei op 29 mei 2017 om 01:21
Da hedde helemaal goed Max dom van me daar had ik natuurlijk niej aan gedacht, waar op zoek naar een afsplitsing van een Aalsterse parochie van die van de Wijkse als we op zoek moeten naar de gereformeerden doopboeken. Alhoewel ik door onderstaand verhaal ik me sterk ga afvragen of er in de periode 1590-1609 überhaupt wel enige archief is genoteerd/opgebouwd als men de chaos uit het artikel proeft?

Ontstaan van classis Bommel

In 1578 is Bommel een deel van de nieuwe Classis Gorcum.Toen in 1602 Bommel en de Bommelerwaard weer bij Gelderland kwamen (de z»g. Reductie) werd Zaltbommel een deel van de Gelderse Classis Nijmegen., In 1606 splitste zich van Nijmegen de nieuwe Classis: Tiel-Bommel af. Toen beide delen van deze Classis groot genoeg waren, 20 september 1614, gingen Tiel en Bommel ieder afzonderlijk een Classis vormen. Wel hielden zij onderling en met de moederclassis Nijmegen, correspondentie, door over en weer afgevaardigden te sturen en te ontvangen.

In de Bommelerwaard wilde het met de stichting van de hervormde kerk niet goed vlotten. De oorlogstoestand zal daarvan wel de oorzaak zijn geweest. Al was de Waard dan in naam Staats, de Spanjaarden vielen er herhaaldelijk binnen. Van een bestemming van de geestelijke goederen voor predikantstractementen is pas sprake na de terugkeer van de Bommelerwaard aan Gelderland, na 1602.

Vaste predikanten

Pas tijdens het Twaalfjarig Bestand, in 1609, zien we overal vaste predikanten. Vóór die tijd worden alleen incidenteel predikanten aangesteld in enkele gemeenten:

1580-1581: Nicolaas Joermans te Rossum, Aart Jansz te Heerewaarden. In Brakel van 1587-1589: H. Spudaeus. In Zuilichem: G. van Kouwenberg 1605-1615. In Driel en Ammerzoden waren in 1606 ongeordende predikers werkzaam. De eerste vaste, officieel-aangestelde predikanten (buiten Zaltbommel) komen in 1609 Johannes Lorius of Leurius op het Fort St. Andries, Petrus Zegersen in Driel. In Zuilichem staat sedert 1605 Gillis van Kouwenberg, die wel onordentelijk in de kerkdienst is getreden, maar later na examen toch aangenomen is. Bron: http://www.kerkheerewaarden.nl/begin-reformatie.html
Jermaine Van der Meer zei op 6 juni 2017 om 11:57
Dag Max.

Ik heb inmiddels telefonisch contact gehad met het RAR (regionaal archief rivierenland), en voorts hebben ze ook al mijn mail in behandeling waar ze binnen 15 werkdagen op proberen te reageren en waarbij mijn volgende vragen aan bod komen:

- Waar de boeken van het bommelse Aalst zich uit de periode 1550-1650 bevinden.
- Of de kerk van Aalst überhaupt ooit een zelfstandige parochie is geworden.
- Welke kerkelijke organisatie er precies de zielzorg had.
- Wat de kerkelijke toestand was voordat Vogelius in 1617 er als predikant aantrad.
- Of de kinderen van Gijsbert Jansz te weten Grietje/Grietge Jans 1607, Gijsbert Jansz 1608 en Hendrik Jansz ook daadwerkelijk in Aalst waren gedoopt.
- wie Jan Gijsbrechtsz Munster eigenlijk precies was en wat er bekend is over zijn familie.

Zodra ik meer informatie van het RAR krijg laat ik je dat hier weten Max, het RAR heeft in ieder geval telefonisch aan mij laten weten dat ze serieus onderzoek naar mijn vragen gaan doen dus dat klinkt hoopvol.
Jermaine Van der Meer zei op 27 juni 2017 om 13:23
Goeienmiddag, ik heb eindelijk de mail van het RAR (regionaal archief rivierenland) binnen. zij delen mij het volgende teleurstellende nieuws mede,dus da word nog ekkes zoeken (ze denken ook da ik n vrouwke ben inplaats van n jongeman):

gegevens Aalst
NH
Nico Hoevenaars <NHoevenaars@rarivierenland.nl>

Beantwoorden|
Vandaag, 08:49
U
Geachte mevrouw van der Meer,

Naar aanleiding van uw mail van 6 juni j.l. kan ik u het volgende laten weten:

Er zijn helaas geen doop-, trouw- en begraafboeken van Aalst van voor 1772 bekend. Er zijn ook geen parochie-archieven bekend.
In archief “3068, Archief geërfden (dorpsbestuur) Aalst” bevinden zich onder Rubriek 2.2.3. enkele kerkelijke stukken.
De katholieken van Aalst, voor zover ze er waren, vielen onder de parochie Ammerzoden. In archief 3198 vindt u bij Ammerzoden enkele doopboeken; het vroegste is van 1644.
Zie eventueel ook: Drunen (bij het Brabants Historisch Informatie centrum (BHIC)).

Misschien dat enige secundaire bronnen (bv. rechterlijke registers) en de Stichting De vier Heerlijkheden te Brakel u verder kunnen helpen.

Met vriendelijke groet,

N. (Nico) Hoevenaars
Medewerker metadatabeheer
Jacqueline van Gemerden zei op 5 april 2022 om 15:01
Persoonlijke gegevens Gijsbert MONSTER
Hij is geboren in het jaar 1560.
Hij is overleden in het jaar 1620, hij was toen 60 jaar oud.

Aanknopingspunten in andere publicaties
Deze persoon komt ook voor in de publicatie:
Stamboom De Kleijn Van Dongen
Stamboom Van der Waal
Stamboom Ouwerkerk-Staub

Gezin van Gijsbert MONSTER

Kind(eren):

Jan Gijsbertsz MONSTER 1585-1650


Notities over Gijsbert MONSTER
Volgens mondelinge overlevering kwam de familie MONSTER uit Münster in Westfalen (Dld). Ze zouden
mandenmakers zijn geweest. Volgens het boek "Genealogie MONSTER" is dit echter niet bewezen.
Cock en Marij Ryerkerk
azuiderent zei op 3 juli 2023 om 14:54
Ik heb met interesse pas nu kennisgenomen van deze discussie over de familie Monster. Hierbij een paar opmerkingen.
• De afkomst van de Monsters als mandenmakers uit de stad Munster heb ik destijds in de internet-wereld gezet (zie mijn homepage www.zuiderent.ch kwartierstaat generatie 13b, nr. 5120 en onder stamreeksen). Het is een mondeling overgeleverd verhaal van mijn grootvader Arnoldus Monster. Het lijkt niet onwaarschijnlijk, daar in de eerste generaties vaak van ‘van Munster’ gesproken wordt. Meestal zijn afstammingsverhalen fantasie en geven een te hoge komaf aan. De eenvoudige komaf als mandenmaker maakt het verhaal aannemelijker. Maar uiteraard zonder bewijs.
• Bij de afstamming werd er soms bij verteld dat ze vanwege de doperse regering in Münster van Jan van Leiden, rond 1534/35, voor het geloof zouden hebben moeten vluchten. Dit zou dan al een of twee generaties eerder hebben moeten geweest zijn. Voorlopig houd ik dit op fantasie, maar het kan zijn. Religie was belangrijk voor veel Monsters, gezien de uitspraak ‘zij zijn vermaard vrome lieden, doch zeer eigenwijs’. De bron hiervan ken ik niet, maar het zou ergens geschreven staan.
• Ik zie overal de naam Gijsbert voor de oudste generatie opduiken. Ik ben dit niet in de archieven tegengekomen. Weet iemand de bron van deze veronderstelling? Ik heb hem NN genoemd.
• Jullie input, dat de protestantse kerk in Aalst pas laat opgericht werd en er historische band me de kerk van Wijk bestond, is interessant. Mogelijk woonde de familie in Aalst en lieten hun kinderen gedeeltelijk in Wijk dopen. Als het dan heet ‘j.m. van Wijk’ kan dat op de plaats van de doop slaan. Een burgerlijke stand van de woonplaats bestond er immers nog niet.
• Ik begreep dat de trek naar een dorpje in de Hoeksche Waard als onwaarschijnlijk werd gezien. Niets is minder waar, een groot gedeelte van dit eiland is (na de St. Elisabeths vloed) in de 15e en 16e eeuw ingepolderd, wat tot een trek van nieuwe boeren en andere bewoners naar dit gebied geleid heeft. Het was een welvarend landbouwgebied, ook kwamen er jaarlijks seizoenarbeiders uit Duitsland naar toe. Nu was Sint-Anthoniepolder de enige plaats die de St. Elisabeths vloed overleefd heeft, maar wellicht trokken boeren vandaar naar de omringende nieuwe polders en maakten ruimte voor kleinere boeren zoals de Monsters. Ze werden zeker door de grotere boeren als kleine boer beschouwd. Misschien komt dit ook tot uitdrukking in de geciteerde uitspraak ‘wilt hij soo eenen…’ van de oom van Gerrit Reijnen Cranendonck, die tegen het huwelijk van zijn neefje met Anneke Hendriks Monster was.
• Dat de Monsters eerst in Aalst en omgeving neerstreken en later verder trokken, kan met de 80-jarige oorlog te maken hebben. De Bommelerwaard zou hier sterk onder geleden te hebben. Ook waren er vaak overstromingen van de rivieren.
• Ik zag dat aan de Grote of Kleine Lindt getwijfeld werd als geboorteplaats van Marichje Jacobsdr, j.d. uit de Linde. Hier is geen twijfel mogelijk, het was een plaatsje in de buurt. En in 1683 verdrinkt de 23-jarige Leendert Ariens van de Linde, thuishorend in de Lind, die door het ijs zakt op weg naar zijn oom Jacob Monster in Sint Anthoniepolder. Hier is de familiebetrekking duidelijk.
• Het idee dat de dienaar van Cornelis de Witt, Jacob van Munster, dezelfde als Jacob Hendriks Monster zou zijn kunnen we vergeten. Ik vind in Geervliet, de plaats waar Cornelis ging wonen, inderdaad een Jacob van Munster, hij begraaft een kind in 1668 en zijn vrouw overlijdt in 1670. Deze zou goed de genoemde dienaar kunnen zijn. Wel was Cornelis vaak in de Hoeksche Waard aanwezig, ik vond hem als doopgetuige bij een van mijn voorouders daar.
• Ik heb de beide boeken Genealogie van de Familie Monster
Jermaine Van der Meer zei op 6 juli 2023 om 09:52
Dag Arnoldus Zuiderent, dat de naam Uytdelinde niet van het Cuijkse Linden maar van het Dordtse Linden is maar zeer de vraag daar Max op 1 april 2017 om 13:39 schreef:

"Ene Jacob Lijnsen/Leijnsen/Liensen/Lensen is de vader van drie kinderen, te weten:
- Marichje/Mariken Jacops, geb. ca. 1614 (schatting) tr. 26-12-1632 (NG St-AP) Hendrick Jan Monster/Munster
- Hilleken /Heijlken Jacops, geb. ca. 1617, tr.(1) 19-08-1642 (rk Cuijk) Hogart Janss de Smit (+ 11-09-1648) met wie zij 4 kinderen had, tr.(2) ca.1650/1652 Elbert/Egbert Peeters met wie zij te Cuijk (minimaal) 3 kinderen had: Mechtildis 11-08-1653, Jacoba 10-02-1655 en Hogardus 17-12-1657 (zie index BHIC).
- Jan Jacops, geb ca. 1620 (schatting) tr. ca. 1640? (vóór Grietjen Ooijen/Oeie

en later schreef dn Max: op 1 april 2017 om 14:03:

"Correctie: De genoemde vier kinderen waren uit het eerste huwelijk van Hogart Jans de Smit en niet uit het huwelijk met Hilleken. In het doopboek van Cuijk zijn twee kinderen te vinden van Hilleken en Hogart, nl. Henrica 13-06-1646 en Anna 18-07-1648."

Als men vervolgens naar het Brabantse dorp Katwijk kijkt dan ziet men dat de straat de Lange Linden doorliep tot aan Katwijk!! (Ik moet bijna denken aan Liesje leerde Lotje lopen door de Lange Lindenlaan!!)

En mijn stelling dat de familie Uytdelinde definitief van het Brabantse (Klein-)Linden afstamt en niej van het Dortdse akte laat de volgende akte zien die Max op 1 april 2017 om 15:34 deelt:

- Anneken Jans, wed. Dirck Jacops, geass. met den Eersame Domini Hendrikus Berentrup, bedienaar van het Goddelijk Woord,
- Dirck Jacops tot Cleijn Linden,
- Jan Jacops voor zichzelf alsmede voor Dircxken Jacops,
- Leusch Jacops, ruijter onder den compagnie van den Ritmr. Wint
- Govert Jans Smit vanwege zijn huijsvrouw Hilleke, alsmede namens Hendrick Jans van Munster en Mariken Jacops volgens procuratie dd. 14-4-1646 van Baltazar Beaumondt notaris publicus in den dorpe van Westmaes onder den Balliuschappe van Strien (Strijen).

Hier lig ook het bewijs beste Arnoldus dat we met die Jacob Heindriks Van Munster wel op het goede spoor zitten, hij zou dan een zoon moeten zijn van bovengenoemde Hendrick Jans van Munster en Mariken Jacops (Uyt het Brabantse Linden!!), ge gaat mij toch niet vertellen dat er m.b.t. de familie Munster de achternamen kloppen, de patroniemen dat ze heel toevallig zeer nauw betrokken waren bij de Ruwaard maar dan toch niks met mekaar te maken hadden? Dat lijkt me toch wel zeer onwaarschijnlijk, niet Arnoldus??:

den Heer Meester Cornelis de Witt ruwaert en
sijn gemalinne Maria Berkels ruwaerdinne
Jacob Heindriks van Munster sijn dienaer (reactie van Pauwel 11 okt 2016 om 22:51 zie ook de link: den Heer Meester Cornelis de Witt ruwaert en
sijn gemalinne Maria Berkels ruwaerdinne
Jacob Heindriks van Munster sijn dienaer (reactie van Pauwel 11 okt 2016 om 22:51 zie ook de link: https://www.stamboomforum.nl/subfora/236/2/58492/0

Zodoende schreef ik op 3 april 2017 om 12:33 op bovenstaande constateringen dat er in Dordrecht mogelijk een verwarring is ontstaan m.b.t. het Dordtse en Brabantse Linden:

"In de kwartierstaat van Lucas Heeren staat trouwens het volgende:

zijn twee oudst bekende kinderen werden geboren ca. 1607 en 1608 te Aelst in de Bommelerwaard. <br
Litt.: C. monster, Genealogie van het geslacht Monster, Dordrecht, dec. 1986.</br
Bron: https://www.genealogieonline.nl/voorouders-lucas-van-heeren/I59271.php
Zodoende denk ik wel te weten waar het mis is gegaan, zoals het mis is gegaan in de 17e eeuw toen de schepenen van Sint Anthoniepolder per abuis dachten dat Mariken Jacopsdr uit de Groote en Kleine Lindt onder Dordrecht vandaan kwam omdat daar ongeveer hun geografische kennis stopte, en nu begint de mist rond het mysterieuze Aalst dan eindelijk op te trekken omdat hier het ook al het eerder door mij gesuggereerde Aalst in de Bommelerwaard word bedoeld. Dit is ook zeer logisch omdat de plaatsen Wijk & Aalburg en het Gelderse Aalst slechts door de Kreek en de afgedamde Maas worden gescheiden! Ten Laatste komt in bovengenoemd citaat ook weer de originele bron over de plaats Aalst boven drijven te weten C. Monster!"

En ook al kon jij het niet vinden Arnoldus, ook Gijsbert Monster heeft Max kunnen vinden en dit heeft ie op 1 april 2017 om 21:13 gedeeld:

Bruidegom
Gijsbrecht Monster, wonende te St.anthonispolder
Bruid
Magdaleentgen Joris, wonende te Delfgauw
Extra informatie
Datum ondertrouw 3-11-1646
Attestatie 1 St. anthonispolder
Attestatie 2 St.anthonispolder

De link van bovengenoemde Gijsbert Monster en mijn tak kun je vinden in de link: https://www.madmonarchs.nl/bos.htm waarin het volgende staat beschreven:

Rechterlijk Archief Sint-Anthoniepolder, 22-8-1671:
"Uitkoop rakende erfgenamen van za. Gijsbert Jans Monster. Jan Heijndriks en Jacob Heijndriks Monster, haar sterk makende voor haar meuije Grietje Jans en haar andere broers en zuster, en het nagelaten weeskind van Jan Claes Monster. Zij hebben kwijt gescholden aan Maddeleentje Joris, getr. geweest met hun oom Gijsbert Jans Monster aa, mits daar voor genietende een half vat bier met accijns en vracht."

Hier ziet men dus de Jacob Heindriks Van Munster die dus als dienaar van Cornelis de Witt en Maria Berkels optreed, hij blijkt dus een neef te zijn van Gijsbert Jans Monster

Verder staat er op de site:

Jan had een broer Claes. Deze beide broers zijn de oudst bekende voorvaderen van de familie MONSTER. De tak van Claes is later uitgestorven. Jan vestigde zich, waarschijnlijk niet lang na de geboorte van zijn zoon Hendrik, in St. Anthoniepolder, vermoedelijk als boer.


Als dit klopt dan zouden we zelfs een generatie toe kunnen voegen! De Rond 1585 geboren Jan zou dan Jan Claes, Monster moeten heten en zijn vader Claes zou dan ten minste rond 1560 geboren moeten zijn!!! Wellicht in Munster? Dan zou er nog maar zo'n 20 tot 30 jaar verschil zitten met de doperse beweging van Munster uit 1535

Verder super bedankt voor je reactie!! Wilhelmina Monster (getrouwd met Jan Van der Meer) was de oma van mijn overgrootvader Cornelis Van der Meer (geboren te Poortugaal en o.a. sluiswachter te Dussen), dus dat is mijn link met de familie Monster en als jij nog ergens mensen met oude foto's weet van mijn Monster -tak da houd ik me graag aanbevolen!!

Dat verhaal van jouw grootvader Arnoldus Monster zou zeer goed kunnen, de familie (Van Munster) bezat namelijk de Katwijkse tol aan de Maas, als men vanuit Munster richting Dordrecht wou in die tijd dan was de kan zeer groot dan men het toenmalige land Van Cuijk ook aandeed!!

Eerder was religie ook een splijtzwam, zoals dat nog steeds is. Ook dit ben ik dus hellemaal met je eens Arnoldus!! Alleen de toen vrij jonge polders kunnen dan wel aanlokkelijk zijn geweest voor boeren van buitenaf, doch Linden en Katwijk lagen aan de Maas, daar lag dan toch al afdoende vruchtbare grond zou men zeggen en men bezat ook nog eens de Katwijkse tol aldaar??

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer
Arnold Zuiderent zei op 8 juli 2023 om 16:05
Dag Jermaine,
Bedankt voor je interessante reactie. Ik heb nog niet alles verwerkt, maar wil toch even zeggen dat je me met Linden bij Kuyc als oorsprongsplaats van Marichje Jacobsdr. overtuigd hebt. Daar is geen speld tussen te krijgen, prachtig bronnenonderzoek. Er staat ook 'uit de Linde' in de akte, waar vermoedelijk de schrijver van de Genealogie Monster' (= Grote of Kleine Lindt)' bijgeschreven heeft. Die foute interpretatie zal pas later zijn ontstaan.
Die Leendert Ariens v.d. Linde, 'thuishorend in de Lind', die in 1683 verdrinkt als hij over de Maas rijdt om zijn oom Jacob Monster te bezoeken, kan op verschillende manieren worden verklaard. Hij zal inderdaad in de Lind bij Zwijndrecht gewoond hebben en op een ons onbekende wijze familie zijn. Tenslotte hebben we niet alle familieverhoudingen gerconstrueerd. Minder waarschijnlijk is dat hij uit Linden bij Kuyc kwam, dan ga je niet even over het eis op bezoek in St. Anthoniepolder. Bij hem staat dan ook Lind en niet Linde.

De door jou genoemde Gijsbert Monster kende ik wel. Het ging me over de stamvader, de vader van Jan en Claes. Die wordt in allerlei genealogien Jan Gijsbertsz. genoemd, waarvan ik geen bron gevonden heb.

De invloed van dit alles op de afkomst van de Monsters valt nog te bezien. Ik heb daar meer tijd voor nodig om erop te reagieren. Ik zal me melden als ik verder ben.

Vriendelijke groeten en nogmaals bedankt, Arnold Zuiderent
Jan Lange zei op 9 juli 2023 om 13:36
Ik lees nu pas de gehele geschiedenis van de Lindense Marichjen Jacobs Lensen. Inderdaad kloppend met zus Hilleke xx G/Hogert Jans de Smit. Ik heb er verder niets aan toe te voegen. Zie de genoemde doc. Van der Poel op mijn site. Dank voor het speurwerk, dat mij ook nieuwe inzchten heeft opgeleverd m.b.t. het (huw.)verkeer langs rivieren. En als antwoord op een ? van Germaine: Fam. Govert Jans Smits, fam. Jaspers (van der Poel) en Fam. van Munster/Monster zijn 3 verschillende families.
Jermaine Van der Meer zei op 16 augustus 2023 om 03:34
Dag Ad Zuiderent en Jan Lange bedankt voor jullie reacties en excuus voor mijn uiterst late reactie, dat van die Jan Gijsbertsz is verder voor mij ook moeilijk te verifiëren daar de meeste door mij hierboven genoemde en vooral bekritiseerde links uit de lucht zijn gehaald, hoogstwaarschijnlijk door de vele fouten!!

In de link: ziedde verder de tak Van der Linden uit Cuijk heel mooi uitgewerkt, als we naar de ouders van Marichje Jacops Uijtdelinde te weten Jacob Leijnssen en Hendriksken Jan Goossendr kijken en we zoomen in op de "Goossen kant" dan kunnen we concluderen dat als Jan Goossens en Rutken op 09-05-1618 al de volwassen leeftijd hadden bereikt dan moeten zij dus op zn minst uit het jaar 1600 komen!!

Jan zijn ouders Goossen en Lijsken moeten in dat geval dan op zn minst 1582 zijn getrouwd, doch het zou heel goed kunnen dat al deze datums veel eerder in de geschiedenis liggen en dan zou de oudste geschiedenis van de familie Linssen/Lijnssen/Uijtdelinde best weleens in de periode 1560-11580 kunnen liggen dus diep in de 16e eeuw!! Zie ook de akte:

Wij Jan Hanricx ende Jan Peters Jansz schepenen doen condt ende tuijgen dat voer den richter ende ons schepenen vs. als in den gerichte gecomen sijn Willem Jacops ende Hanrisken sijn huijsfr. ende Jacop Lynsz ende Hanrisken sijn huijsfr. ende elck vrouwe persoon met haer momb., ende hebben gevest Gerart Derix ende Jenneken sijn huijsfr. ende haeren erven een stuck tuellans groot omtrent een mergen gelegen metter eenre zijde des vs. Jan Peters erff, dander zijde [Elsken], op de Nielts erff, deen eijnt Gaertken Thomas ende meer [erven] erff, tleste eijnt nevens den gemeijnen wech tegen over de heijlige Sael, ende hebbende t vs. stuck lants alsoo opgedragen ende daerop vertegen ende also dat t [t vonnisse] en [Aen den Armen] wijsden ende gelooft te vrijen ende te weren uijtgenomen de helft van iij voet dijcx ende een malder rogh …Armen tot Cuijck, sonder argelist. Actum den iiijen maert 1613. RA Land van Cuijk, invnr. 401, fol. 178, 04.03.1613

we kunnen a.d.h.v. de beschikbare gegevens nu toch wel een redelijk tijdpad kunnen maken van waar de familie (Van) Monster/Munster zich wanneer bevond!!

Arij Jacobs Monster is dus op 1669 in Sint Anthoniepolder te sint-Anthoniepolder geboren en op 21 september 1650 word Jacob Heindriks van Munster als dienaar vermeld van Heer Meester Cornelis de Witt wat dus suggereert dat de familie Van Munster al op dat moment in deze streek moet hebben verbleven.

Voor deze tijd lijkt de familie dus in Cuijk en omgeving te hebben gezeten, of in ieder geval betrokken te zijn bij familiekwesties en transportgoederen aldaar:


- Anneken Jans, wed. Dirck Jacops, geass. met den Eersame Domini Hendrikus Berentrup, bedienaar van het Goddelijk Woord,
- Dirck Jacops tot Cleijn Linden,
- Jan Jacops voor zichzelf alsmede voor Dircxken Jacops,
- Leusch Jacops, ruijter onder den compagnie van den Ritmr. Wint
- Govert Jans Smit vanwege zijn huijsvrouw Hilleke, alsmede namens Hendrick Jans van Munster en Mariken Jacops volgens procuratie dd. 14-4-1646 van Baltazar Beaumondt notaris publicus in den dorpe van Westmaes onder den Balliuschappe van Strien (Strijen).


7040.402 Index schepenprotocol Cuijk (7040.402)
33 Anneken Jans, wed. Dirck Jacops, geass. door Domini Hendrikus Berentrup, bedienaar van het Goddelijk Woord, Dirck Jacops te Klein Linden, Jan Jacops, Dircxken Jacops, Leusch Jacops, Govert Jans Smit namens Hendrick Jans van Munster en Mariken Jacops, verkopen aan Melchior Maes de Loeckre en Anna Bodinckhuysen, 2 percelen bouwland gelegen te Catwijck, belendend Elfter Camp, Catwijckse Weert, Jacop Lambert, Erkens Weert en de straat

Datering: 19-4-1646
Pagina: 75
Soort akte: Verkoop
Plaats: Cuijk
Toegangsnummer: 7040
Inventarisnummer: 402 (Aanvragen (verzoek tot inzage op de studiezaal) )
Scan: Register inzien
Bron: Schepenbanken
Geografische namen: • Cuijk

Want het lijkt erop als men de link: https://www.genealogieonline.nl/voorouders-lucas-van-heeren/I165.php mag geloven dat de familie Munster in 1645 en daarvoor gewoon in sint-Anthoniepolder, 's-Gravendeel en omgeving moet hebben gezeten:

In het goed geordende polderarchief van Sint Anthoniepolder , waarin te vinden polderrekeningen t.n.v. boeren, pachters, etc., kwam ook voor: Hendrick Jansz Monster, jaar o.a. 1634. Heijndrick Jans Monster, Polder (S.A.P.) op 17 april 1642 koper en/of borg op een verkoping van vee en huisraad door Willemtje Gijsen, wed. van Pouwels Jacobs

Op 20 mei 1645 was hij koper en/of borg op een veiling van goederen van wijlen J. en M. Joosten (R.A. van 's-Gravendeel). Op 15 juni 1675 ontving Francois de Caesteker van Marigje Monster ( vrouw van Hendrick Monster) gelden voor huur van land onder Sint Anthoniepolder.
''(R.A.'s-Gravendeel)''


Alleen nu is het grote probleem, ik wil de huwelijken te Sint-Anthoniepolder van voro 1640 bekijken. Zodat ik kan zien op welke bron het gebaseerd is dat de familie Van Munster uit Wijk bij Heusden en Aalst zou komen

Maar ondanks dat overal heel stellig staat: "× Sint Anthoniepolder 26-12-1632 (otr Sint Anthoniepolder 4-12-1632) kan ik een trouwboek van Sint-Anthoiniepolder van voor 1640 maar niet gehlopen krijgen, wie kan mij hiermee helpen zodat ik kan controleren of de bewering omtrent wijk bij Heusden echt waar is?

Op de site van madmonarchs eord ook vermeld: "Gijsbert Jans van Munster, woonende ontrent Heusden"

Met als enigste bron onderaan de site: SAP-TB_tr, AZuiderent/Prom-II, GTMWB.

Dus kun jij Arnold mij vertellen hoe ik aan de trouwboeken van Sint-Anthoniepolder van voor 1640 kom??

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer
Egbert zei op 16 augustus 2023 om 16:16
Het repertorium DTB zegt:

Sint-Anthoniepolder ZH
Maasdam
Ref:
D 1628-48, 1658-1705 ob, 1792- ra;
T 1627-45, 1658, 1664-1703 cb (zie JbOV 1954, 61; 1961 , 59), 1792-95 ra,
Bijl. 1759-, 0 1790-96, L 1635-46 (zie OV 1955, 80), 1664- cb (1675-83 zie OV 1954, 43).
Civ: T 1795- cb.

cb - Centraal Bureau voor Genealogie, 's-Gravenhage.
ra - Rijksarchief (in de vermelde provincie)
Jbov - Jaarboek van de Zuidhollandse Vereniging voor Genealogie
"Ons Voorgeslacht", s.1. /Rotterdam/, 1954-61
OV - Ons Voorgeslacht. Rotterdam, 1946-.

Originelen die in kerkelijke archieven ter plaatse berusten worden niet vermeld, indien daarvan in een
overheidsarchiefbewaarplaats of in de collecties van het Centraal Bureau voor Genealogie een kopie berust.

Ik neem aan dat dit laatste het geval is en dat de originele boeken nog bij de kerk berusten. Ik zie deze boeken niet vermeld bij het Regionaal Archief Dordrecht.

Je zou die vraag het beste kunnen stellen aan het CBG en in tweede instantie ook aan het archief Dordrecht.
Egbert zei op 16 augustus 2023 om 16:25
GENEALOGISCH TIJDSCHRIFT VOOR MIDDEN- EN WEST NOORD-BRABANT, 1986, nummer 1

BRABANDERS IN DE HOEKSCHE WAARD
door: W. Reedijk

GIJSBERT JANSSE MUNSTER, j .,m . van Aalst , won. Maasdam, tr: Maasdam 1631 HILLEKENA RIENS,
j.d. van Koukerke, kinderen ged. Maasdam (worden later genoemd met de naam MONSTER):
ANNEKEN,14.3.1633 en ARIEN,11.5.1636, ged. St.Ant.Polder 25.7.1638 AELTIE.

HENDRICK JANSSE MUNSTER, j.m. van Wijck, vermeld in polderrekening 1634 St.Ant.Polder,
tr. Sint Anthoniepolder 26.12.1632 MARICHJE JACOBS, j.d. uit de Linde.
kinderen ged. St.Anthoniepolder (later MONSTERge noemd)
JACOB,27.6.1638, ANNEKE,19.8.1640, DIRK,18.1.l643 en GOVERT 25.6.1645.

JAN CLAESSE MUNSTER, j.m. van Wijck, o.t. Puttershoek 23.5.1637, tr. St.Anth.polder 14.6.1637 FIJKEN(SIJKEN) WILLEMS, j.d. van Puttershoek, zij belijdenis 1645 te St.Anth. polder.
Hun nageslacht werd MONSTERge noemd.
Kindergen ged. St.Anthoniepolder: PIETERTIE,15.8.1638, WILLEM 30.9.1640, ARYAENTIE, 29.10.1645, ARIAENTIE,27.1.1647 en PIETER 22.2.1660.
Arnold Zuiderent zei op 16 augustus 2023 om 16:33
Dag Jermaine
Wat de doopboeken betreft neem je het beste contact op met Willeke Molema, die zich uitvoerig met deze matierie heeft beziggehouden. Zie http://www.familiemolema.nl/sapdt1792_1795.htm
Met vriendelijke groet, Arnold Zuiderent
Jermaine Van der Meer zei op 24 augustus 2023 om 04:29
Dank jullie wel Egbert en Arnold voor de antwoorden

Nou moeten we eerst terug naar de hoofdvraag die door jullie Egbert en Arnold terecht van bronnen materiaal worden voorzien (waarvoor eveneens dank) of de plaatsen Wijk en het ertegenover gelegen (met de afgedamde maas ertussen) Aalst, doch ook in Heusden inderdaad de plaatsen waren waar we de Van Munsters moeten zoeken.

Hier kan ik inderdaad bevestigend op antwoorden, want ondanks dat de site van de familie Molema uit de lucht is kan het wel in cache bekeken worden met het volgende resultaat:

26-12-1638 Anneken 4eCornelis Bastiaens De Jonge Bestebreur, geb. 1600 SAP Grietje Jans Monster, geb. 1607 Aalst (Grl) get. Joossie Bastianen Schipper

25-07-1638Aeltie Gijsbert Jans van Munster, woonende ontrent Heusden, geb. 1608 Madeleentje Joris, geb. 1620, tr 1638.........get. Fijken (Sichie) Willems van Luyck? x Jan Claes Monster

25-06-1645Gerrit, 6eHendrick-Monster, geb. 1610 Wijck bij Heusden Marichje Jacobdr Uytdelinde,geb. 1612 Gr. of Kl. Lindtget. Pleuntie Jans .zus van Jacob Jansz, broer van Pieter Jansz ??


Hieruit kunnen we dus sowiezo concluderen dat men vanuit Aalst naar Wijk moet zijn vertrokken, doch waar Smitshoek-Molema deze jaarcijfers op baseert is mij nog steeds een raadsel, staat dit wellicht op het blad en/of in de eventuele fotoscan zelf beschreven?

Wat ik verder nog vond aan ondersteund materiaal in het doopboek van sint Anthoniepolder:

Page 1
Doopboek Sint Anthonie PolderBewerkt door M.L. Uyterlinde (haha de naam Uyterlinde, wellicht toeval?)

20-04-1631Bastiaen 1eCornelis Bastiaensen De Jonge Bestebreur ( Schipper ) x 1630 ?Grietje Jans Monster, geb. 1607get. Maerichje Bastiaenen Bestebreur, sijn suster

27-06-1638 Jacob, 3e Hendrick Janszn Munster (Monster) Marichje Jacobsdr Uytdelinde get. Segertie Segers x Dirc Cornelisse Wijngaert

15-08-1638 Pietertie 1e Jan Claes Munster Sijken Willems van Luyck of Vlasblom. get. Neeltie Willems van Luyck x Arijen Willems Vlasblom

19-08-1640 Anneke 4e Hendrick Janszn Munster (Monster)Marietje Jacobsdr Uytdelindeget. Lijsbet van Cruijskercken en Leentie Jans

30-09-1640 Willem 2e Jan Claesz Munster Sijken Willems van Luyck ?get. Marichie Dircken Cranendonk ?


03-02-1641LeentieCornelis Bastiaenen Bestebreur geboren in 1643 ipv 1641Grietje Jans Monster ?..........get. Marichie Bastiaenen Bestebreur ?

20-10-1641Bastiaen 5e Cornelis Bastiaens De Jonge Bestebreur Grietje Jans Monster get. Inge Huijchen Blaeck, geb. 1619 SAP x Bastiaan CornelisBestebreur, geb. 1610 SAP

18-01-1643Dirck 5eHendrick Jansz MonsterMarichje Jacobsdr Uytdelindeget. Marichie Jans Kieboom Roos

07-06-1643Johannes 3e Jan Claes MonsterSijchie Willems van Luyckget. Marichie Monsters Uytdelinde ?

29-10-1645Arijaentie 4e Jan Claes Monster Sijchie Willems van Luyck..........get. Lijntie Bastiaenen Roelenz

27-01-1647Ariaentie 5eJan Claes Monster Sijchie Willems van Luyckget. Neeltie Willems van Luyck, geb. 1618

26-04-1648Joost 8eHendrick Jansz Monster...Marichie Monsters Uytdelinde

16-02-1659Pieter 3eArjjen Andries PolderdijkJoosie Gerritsget. Maijken Andries Polderdijk x Jacob Hendrikzn Monster

22-02-1660Pieter 7eJan Claes Munster. Fijchie Willems Van Luyck get. Barbar Jacobs Verhouck

02-06-1664Hendrick 1e Jan Hendricks Monster tr 1663 Maijken Cornelis Bosmanget. Mayken Andries Polderdijk x Jacob Hendrik Monster

28-09-1664Hendrick 1e Jacob Hendricks Monster, trb 1663Maijken Andries Polderdijkget. Willem Arijens,Bastiaen Cornelis Gelderblom x Arjaantje Conelisse Polderdijk, Annichie Aeltje Gijsberts Monster en Ingettie Andries Polderdijk, geb.1645 x 1667 Trb Leendert Jansz v/d Linden

03-03-1666Pleuntie 2eJan Hendricks Monster geb 1633 SAP x 1e Pleuntje Corn.PolderdijkMaeijken Cornelis Bosman geb 1641


0-01-1669Adriaen 2e Jacob Hendricks Monster Maijken Andries Polderdijk get. Joossie Gerrits, wed. van Arijen Andries Polderdijk, tr. Breur

12-05-1669Arijen 7eJan Dircks WijngaertAechie Claes Monster ??get. Marichie Leenderts

19-01-1670Hendrick 4eJ an Hendricks Monster Maijken Maergie Cornelis Bosmanget. Arijaentie Cornelis

18-01-1671Tonis 1e Jan Meeuwis (Roos), Uyterlinde trb 1668Arijaentie Tonis Smits, 1649 Thonis Aerts Smit x Trijntje Jandr get. Jacob Hendricks Monster, zoon van Marietje Jacobs Uytdelinde,Pieter Jacobs Polderman 1633 SAP??,Jacob Tonis Floriszn x 1629 Neeltje Bastiaensdr Wijngaertsen Marij Tonis Coppe?

14-02-1672 Pieter 5e Jan Hendriks Monster Maijken Cornelis Bosman

26-12-1672Andries 3e Jacob Hendricks Monster Maijken Andries Polderdijk get. Willem Andries Polderdijk 1650-1627

25-11-1674Gerrit 6eJan Hendricks Monster Maijken Cornelis Bosman

24-11-1675Marijken 7eJan Hendricks MonsterMaeijken Cornelis Bosman get. Jacob Hendriks Monster, Pieter Cornelis Bosman 1649 enLijnghtie Willems

19-09-1677Geerrit 4e Jacob Hendricks Monster Maeijken Andries Polderdijk

21-05-1679Geertie 8e Jan Hendricks Monster Maeijken Cornelis Boschman

18-05-1682Geerit 9e Jan Hendricksen Monster Maeijken Cornelis Boschman

03-12-1684Neeltjen 10e Jan Hendriks Monster Maeijken Cornelis Boschmanget. Maeijke Jans, vrouw van Pieter Andries Polderdijck

20- 5-1691 Marichie, 1ePieter Eeuwitte van Luijck Pleuntie Jans Monster

18-01-1693Willemtie, 2ePieter Eeuwitte van Luijck Pleuntie Jans Monster

31-10-1694Soetie 1eArij (Mon) Arijens Velthoen trb 1693Lijntie Cornelis jd van Sleewijckget. Maeijken Pleunen Groenevelt x Cornelis Jansz Monster

16-01-1695Maeijken 1e Arij Jacobs Monster Teuntie Cornelis Barendrecht

20-03-1695 Jan 1ePleun 2eCornelis Jansen Monster trb 1694,Maeijken Pleunen Groenevelt. wed Mangelis Maertens Groenevelt get. Pieter Jansen Monster en Arij Monster

26-06-1695Jacob Hendrijck Jacobs Monster Marija Pieters Dorst

21-08-1695Jannighie, 3ePieter Eeuwitte van Luijck Pleuntie Jans Monster get. Marija Jans Kieboom 1623-1682 ?gedoopt in Mijnsheerenlandt

14-10-1696Maeijken Andries Jacobs Monster Baeltie Teunis van der Lindenget. Marija Pieters Dorst of Ruyter ?

23-02-1698Eeuwit, 4ePieter Eeuwitte van Luijck Pleuntie Jans Monster

07-09-1698JacobAndries Jacobs Monster Baeltie Teunis van der Linden, geb.van Bld

16-11-1698Jacob Arie Jacobs Monster? Teuntie Cornelis Barendrecht get. Marija Pieters Dorst x Hendrik Pieters Monster

08-02-1699Neessie 3eCornelis Jansen Monster Maeijken Pleunen Groenevelt get. Maria PIeunen Groeneveld

01-11-1699Jacob Hendrijck Jacobs Monster Marija Pieters Dorstget. Teuntie Cornelis Barendrecht x Arie Jacobs Monster

05-09-1700Jannighje 3eMatteus Cornelis BarendrechtMaertie Teunis van der Lindenget. Baeltie Teunis van der Linden x A.J. Monstergedoopt op Sillershouck

17-07-1701MaeijkenLenaHendrijck Jacobs MonsterMarija Pieters Dorstget. Baeltie Teunis van der Linden(schoonzus )x A.J. Monsteren Neeltie Klase

18-09-1701Cornelis 2eArij Jacobs MonsterTeuntie Cornelis Barendrechtget. Maertie Teunis van der Linden zie boven 1700

12-03-1702Marija 1e Pieter Jansen Monster trb 1698Aerjaentie Jacobs Kleinendorstget. Marija Jans Monster

28-01-1703Cornelis, 5ePieter Eeuwitte van Luijck Pleuntie Jans Monster get.Leentie Eeuwitte v Luyck x trb 1666 Cornelis Sijmon

23-12-1703Andries 3eArij Jacobs MonsterTeuntie Cornelis Barendrecht

Arnold had op een ander forum namelijk al een mooi balletje opgeworpen dat men kan vinden in de link: https://forum.hkbommelerwaard.nl/viewtopic.php?t=367

Waarbij de volgende bron uit het volgende archief word aangehaald:

3079 Archief van de Geërfden (dorpsbestuur), vanaf 1810 Dorpspolder Nederhemert, 1616 - 1836
Kenmerken
Inleiding
Inventaris

Inventaris

1. Inventaris
1.7. Stukken afkomstig van secretarissen
Toon details van deze beschrijving

1025 Attest wegens de taxatie van de kosten van de geïnteresseerden in de dijk van de ergenamen van Jan Hendricxs Munster te Aalst, 1625; met kostenomslagcedul

3079 Archief van de Geërfden (dorpsbestuur), vanaf 1810 Dorpspolder Nederhemert, 1616 - 1836
Inventaris
1. Inventaris
1.7. Stukken afkomstig van secretarissen


Okee we weten dus dat de familie Van Munster voor 1610 dus voornamelijk te Aalst moet hebben gebivakkeerd, en dan met name tussen Aalst en Nederhemert. Hierdoor weten we dus definitief dat hier niet Aalst bij Waalre of Aalst ten westen van Brussel word bedoeld!!

Ik weet waar ook het misverstand van de link: https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-elderen-en-van-der-speld/I6185.php van komt dat Jan Gijsbert de vader zou zijn van mijn voorvader Hendrijk Jansz Van Munster, ook al staat het er nogal moeilijk omgeschreven. Er staat toch echt in de akte van 1671:

"Rechterlijk Archief Sint-Anthoniepolder, 22-8-1671:
"Huwelijksvoorwaarden Maddeleentje Joris, wed. Gijsbert Jans Monster en Cornelis Cornelis Sander, inw. Willemstadt."
"Uitkoop rakende erfgenamen van Za. Gijsbert Jans Monster. Jan Heijndriks en Jacob Heijndriks Monster haar sterk makende voor haar meuije Grietje Jans en haar andere broers en zuster en het nagelaten weeskind van Jan Claes Monster. Zij hebben kwijt gescholden aan Maddeleentje Joris getr. geweest met hun oom Gijsbert Jans Monster Za, mits daar voor genietende een half vat bier met accijns en vracht.""

Gijsbert was dus niet zijn vader maar zijn oom, maar wie was dan wel de vader van Hendrijk Jansz Van Munster? Nou dat moet dan de voornoemde Jan Hendricxs Munster zijn geweest die al in 1625 overleden moet zijn!!

Alleen nu is het vreemde dat er buiten bovenstaande vermelding geen enkele verdere keer word gerept over die Jan Hendricxs Munster, net te Aalst en niet te Nederhemert, en ik heb dus ook verder niks kunnen vinden over deze dijk die naar mij inzien tussen Aalst en Nederhemert gezocht moet worden??

Niet op het BHIC en niet op Salha is er iets over deze mysterieuze Jan Hendricxs Munster te vinden, net als dat er op die ene vermelding uit 1625 na geen niks in het regionaal rivierenland en ook in het Gewlders archief is er niks over hem te vinden.

Alhoewel....

Op wieiswie.nl word er vanaf 1615 in het vlakbij gelegen Alem wel een Joannis Henrici vermeld als hij samen met zijn vrouw Corneliae een kind laat dopen??? Ook word er op 27-02-1633 nog een Joannis Van Munster als doopgetuige vermeld of dat dit dezelfde is uit 1615 zou natuurlijk betwijfeld kunnen worden??:

Kind
Antonia Munster
Geslacht
Vrouw
Vader
Joannes Henrici Munster
Moeder
Cornelia
diversen
uit Alem
Getuige
Joannes Masius
diversen
schoolmeester in Alem
Getuige
Elizabetha Adriani Mommaerts
Gebeurtenis
Doop
Datum
17-01-1615
Religie
Rooms-Katholiek
Gebeurtenisplaats
Alem

Kind
Henricus Joannis
Geslacht
Man
Vader
Joannes Henrici van Munster
Moeder
Cornelia
Getuige
Arnoldus van Sambeeck
Getuige
Henrica Guilielmi Goortsz
Gebeurtenis
Doop
Datum
22-02-1611
Religie
Rooms-Katholiek
Gebeurtenisplaats
Alem

Kind
Maria
Geboorteplaats
Driel
Geslacht
Vrouw
Vader
Wilhelmi Laurentij
Moeder
Margaretae
Getuige
Joannes Munster
Getuige
Catharina Arnoldi Joannis
Gebeurtenis
Doop
Datum
19-01-1612
Gebeurtenisplaats
Alem

Kind
Maria Laurentii
Geslacht
Vrouw
diversen
uit Driel
Vader
Wilhelmus Laurentii
Moeder
Margareta
Getuige
Joannes Munster
Getuige
Catharina
diversen
vrouw van Arnoldus Joannis
Gebeurtenis
Doop
Datum
29-01-1612
Religie
Rooms-Katholiek
Gebeurtenisplaats
Alem

Ook komen we te Alem de doop van Anna 14-02-1623 door Henrici Gerardi en ophiae Gerardi tegen met als getuigen Joannis Joannis
Getuige:
Joannes Munster
Getuige
Elisabeth Gerardi

Tja zeg het maar, is dit onze goeie Joannes Hendriks Munster zijnde de stamvader van dit geslacht? Of zijn er toevallig 2 Van Munsters met dezelfde voortaan te Alem actief, een voor zijn overlijden voor 1625 en een na 1625 die nog wel leefde??

Graag jullie reactie.

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer
azuiderent zei op 24 augustus 2023 om 21:45
Dag Jermaine,
Zoals je al schrijft, ben ik de genoemde Jan Hendriks Munster te Aalst tegengekomen, die in 1625 kennelijk overleden is en wiens erfgenamen zijn dijkrechten of -eigendom willen verkopen. Dit moet wel de stamvader zijn, zijn erfgenamen zullen elders (SAP) wonen en de dijk niet meer gebruiken. Daarmee is de veel genoemde, maar nergens bewezen Gijsbert zeer waarschijnlijk als stamvader te vervangen door deze Jan. Mooi zou nog zijn als de erfgenamen met name genoemd zouden worden in het document. Ik heb het document wel (http://www.zuiderent.ch/Specials/Dijkrechten.pdf), maar geen transcriptie, dat is niet mijn specialiteit. Heb jij ernaar gekeken en namen van kinderen gezien? Wat de dijk in Nederhemert betreft, Aalst en Nederhemert liggen tegen elkaar aan, boeren woonden vaak in grensgebieden en bewerkten land in verschillende gemeenten.
Je gegevens uit Alem zijn interessant, maar ik twijfel eraan of dit dezelfde familie is. De familie zou dan nog RK moeten geweest zijn, later zijn ze uitgesproken protestant. Ook ligt Alem wel een stukje verderop. De Joannes van Munster van 27-02-1633 kan uiteraard niet dezelfde zijn als de voor 1625 overleden Jan. Maar wie weet, is er een link.
Nog twee opmerkingen:
1. Dat Marichje, de vrouw van Hendrik Jansz. Monster uit de Linde bij Cuijk afkomstig is en daarom soms als Uit de Linde of Uyterlinde te boek staat is duidelijk. Als vrouw zet haar naam zich echter niet voort. De vele Uyterlindes in de Hoeksche Waard zullen daarom eerder niet uit Cuyk komen. De Grote en Kleine Lindt bij Zwijndrecht ligt dan meer voor de hand.

2. Of de Monsters echt van Aalst naar Wijk zijn vertrokken lijkt me niet zeker. De plaatsen lagen dicht bij elkaar. Daar de protestantse kerk in Aalst pas laat opgericht werd en er historische band met de kerk van Wijk bestond, is het best mogelijk dat de familie in Aalst woonde en hun kinderen gedeeltelijk in Wijk lieten dopen. Als het dan heet ‘j.m. van Wijk’ kan dat op de plaats van de doop slaan. Een burgerlijke stand van de woonplaats bestond er immers nog niet.
Met vriendelijke groet, Arnold Zuiderent
azuiderent zei op 25 augustus 2023 om 14:31
Dag Germaine,
Toch nog even een verbetering. Genoemde Jan Hendriks Munster zal de vader van Grietje, Gijsbert en Hendrik zijn, die rond 1607/1616 omtrent Aalst en Wijk worden geboren. Hij heeft dan een broer Claes met een zoon Jan, die we allen terugvinden in Sint Anthiniepolder. De stamvader heette dan Hendrik.

Gezien het feit dat zijn kinderen in dezelfde tijd worden geboren als die van Johannes Hendrici Munster in Alem, die daar R.K. gedoopt worden, kan het niet dezelfde persoon zijn. Neefs kunnen het ook niet zijn, gezien hetzelfde patroniem, maar mogelijk achterneefs. In ieder geval lijkt de familie (van) Munster vrij breed vertegenwoordigd te zijn in die omgeving.
Het verhaal van vlucht voor het geweld van de wederdopers in Munster kunnen we denk ik vergeten. Indien toch, dan zijn ze vermoedelijk als Katholieken gevlucht en werd later een gedeelte van de familie protestant. Drs. L. M. Verseput. schrijft in 'tussen de Voorn en Loevestein' 1965: 'Als eerste aanhangers van de hervorming in de Bommelerwaard worden genoemd de schoolmeester of rector Dirk van Munster en zijn vrouw Engel te Zaltbommel. Omstreeks 1535 hebben zij vandaar de wijk genomen. Ze schijnen met "de lutheraanse zaken besmet" te zijn geweest.'
Met vriendelijke groeten, Arnold Zuiderent
Jermaine Van der Meer zei op 7 september 2023 om 02:19
Dag Arnold ik heb nog eens gekeken naar diegene die als laatste gedoopt moet zijn te Aalst en te Wijk, dan zie ik de vermelding Hendrick-Monster, geb. 1610 Wijck bij Heusden. Als wei dan bij wieiswie.nl kijken dan beginnen de eerste dopen van waarbij er een Joannes word vermeld met het patroniem Hendriks vanaf 1611

Dus in dat geval zou het best kunnen zijn dat johannes vanaf Aalst naar Alem kunne zijn gegaan!! De andere doop waarbij een patroniem Hendriks word vermeld is de doop uit 1615. Dus dit is ruim voor de periode dat hij in 1625 als overleden word vermeld en zijn nabestaanden worden vermeld m.b.t. de Dijk van Aalst!!

Vergeet niet dat het toen we ondanks het twaalfjarig bestand nog wel in de tachtigjarige oorlog zaten, en de gereformeerde dienst toen nog niet overal gangbaar was, zeker niet in het katholieke zuiden en het deel dat daar net aan grensde!!

Ik vond verder in de link: https://gw.geneanet.org/christ43?lang=en&pz=johannes+hendrikus+van&nz=aalst&p=dierkske+jansdr&n=kleijn nog wel de volgende interessante vermelding:

310. d.d. 26-8-1653 Diericksken Jansdr., weduwe van Aerien Dibbouts Spronck, tr. aan Juffr. Pelgrima van Zyl, een hofken ofte boomgaert, belend oostwaerts Jan Jacobs van Arckel en westwaerts de weduwe van Aerien Ghysberts van Suydweert, en noordwaarts de weduwe van Ghysbert van Munster en Aerien Wouters.


Naar mijn mening moet ook deze deze Ghysbert Van Munster gezien zijn voornaam en achternaam verwant zijn aan onze familietak!! Waarbij het mij van het hart moet dat ik sowieso wel n flink aantal vermeldingen zie van de familie Van Munster in het rivierenland (bijvoorbeeld Culemborg, Neerijnen en Asperen) hetgeen wat mij heeft besluiten om net als bij de familie Van Gemert het RAZU (Regionaal archief Zuid-Utrecht) te raadplegen met het volgende resultaat als gevolg:

067 Stadsgerecht Wijk bij Duurstede
Inventaris
3. Vrijwillige zaken
Onroerend goed zaken

42-62 Protokollen van transporten, plechten en testamenten
43 1552-1554

10-11-1553: Claes van Munster x Geertruijt Hermansdr, won. Zwolle, doen afstand van alle goederen haar aangekomen na dode van Willem Philipsz, haar zoon, en van de brieven daarvan sprekende t.b.v. Hendrick en Cornelia zaliger Aert Jacobsz nagelaten zoon en dochter, uitgezonderd alleen een weinig huisraad en kleren.
Datering:
10-11-1553

1-8-1684: Gerecht estimeert ten verzoeke van de erfgenamen van Dirck Ellisz Geijling overleden te Bunnik, 1 morgen 2 hont bouwland bij de molen te Bunnik, gebruikt door Peter van Zijl op 100 gulden. En een huisje op de kerkegrond in de Langstraat bewoond door Elias Claez van Munster met een erfje daar voorheen een huisje op heeft gestaan op 15 gulden. En een boomgaardje groot 0,5 morgen genaamd den Tuereluer gelegen achter Vechten op 100 gulden.

064 Dorpsgerechten
Inventaris
4. Gerecht Bunnik en Vechten
4.1. Vrijwillige rechtspraak

51-57 Protocollen van akten, voornamelijk van overdracht, hypotheek en taxatie
53 1656-1704 apr

1-8-1684: Gerecht estimeert ten verzoeke van de erfgenamen van Dirck Ellisz Geijling overleden te Bunnik, 1 morgen 2 hont bouwland bij de molen te Bunnik, gebruikt door Peter van Zijl op 100 gulden. En een huisje op de kerkegrond in de Langstraat bewoond door Elias Claez van Munster met een erfje daar voorheen een huisje op heeft gestaan op 15 gulden. En een boomgaardje groot 0,5 morgen genaamd den Tuereluer gelegen achter Vechten op 100 gulden.
Datering:
1-8-1684
laatste wijziging 21-04-2020
1-8-1684: Anthonis Claesz van Munster constitueert Willem van Bunnik, raad in de vroedschap en oud-schepen van Utrecht, om zijn portie of erfenis te aanvaarden door overlijden van Dirck Elgisz Geijling zijn oom te Bunnik zijn aanbestorven en de andere erfgenamen te scheiden en goederen te transporteren.
8-9-1684: Ellis Claesz van Munster, Speijert Teunisz Peeck en Willem van Bunnick, raad in de vroedschap en oud-schepen van Utrecht, als gemachtigden van Teunis Claesz van Munster, tezamen erfgenamen van Dirck Eliasz Geijlingh transporteren aan Claes Woutersz van Roijen, won. Bunnik, 1 morgen 101 roeden bouwland
15-11-1684: Speijert Teunisz Peeck, Ellis Claesz van Munster en Willem van Bunnik als gemachtigden van Anthonis Claesz van Munster. Willem van Bunnik verklaart dat Anthonis Claesz van Munster van zijn portie van de erfenis van Dirck Ellisz Geijlingh is voldaan. Speijert Peeck krijgt de Tuereluer of Rosekrans, en Ellis Claesz van Munster krijgt een huis in de Langstraat op kerkegrond
27-11-1684: Ellis Claesz van Munster en Willem van Bunnik als gemachtigden van Speijert Teunisz Peeck en Anthonis Claesz van Munster transporteren aan Laurens Jansz van Schaeijck, won. Vechten, seker stuckge goets off bogaertje genaemt de Tuereluer off Rosekrans


066 Stadsgerecht Rhenen
Inventaris
3. Vrijwillige rechtspraak

385-440 Protocollen van transporten, plechten en overige door de schepenen opgemaakte akten
414 1653 mrt.-1654 okt

27-7-1653: Melchert Petersz van Alen x Aaltje Jans van Munster, vroedvrouw, lijftochten elkaar in al hun goederen.
Datering:
27-7-1653

063 Notariële archieven
Inventaris
12. Werkhoven
12.1. Jan van Reumst
1666 Minuten, 1671-1714

9-6-1684: Condities voor verkoop van koorngewas door Frederick de Wael van Vronesteijn, onder Werkhoven en Bunnik gelegen. Het achterste stuk wei gelegen op 8 morgen onder Bunnik voorheen door Herman Cornelisz gebruikt, groot 2 morgen, ingezet bij Jacob Aertsz van Munster op 28 gl en verhoogd door Dirck Gijsbertsz Roest met 4 gl. En 1,5 morgen bonen daarvoor gelegen op deze 8 morgen, tiendvrij, ingezet bij uts om 12 gl en is koper gebleven. En onder Werkhoven nog 4 akkers bonen gelegen naast het land dat Anthonis Cornelisz de Roij gebruikt, groot 3 morgen, ingezet bij Jacob Aertsz Munster voor 12 gl en door hem gekocht. En 3 morgen bonen liggende naast op het land van de verkoper en ingezet bij Dirck Gijsbertsz Roest/Vorst voor 64 gl. En 4 morgen garst tussen het heck of hofstede en 't Santpadt van Cornelis Anthonisz Uijtman boven en Anthonij Cornelisz de Roij beneden, ingezet bij Dirck Gijsbert Roest voor 126 gl en verhoogd bij Jacob Aertsz van Munster met 14 gl. En 2,5 morgen garst tussen de dijk en de Rijneweide op het land van de heer verkoper, ingezet bij Munster voor 130 gl en verhoogd door hem met 13 gl. En 2 morgen witteweit mede als voren elegen op 2 akkers, ingezet door Cornelis van Rhijn voor 40 gl en verhoogd bij Dirck Gijsbertsz Vorst met 9 gl. En nog 3 akkers witte haver ingezet bij Dirck Gijsbertsz Vorst om 37 gl en verhoogd met 7 gl.
Datering:
9-6-1684
laatste wijziging 25-06-2020
16-5-1695: Jan van Munster x Maria Krijnen, burgers en inwoners inde Bemuurde Weerd buiten Utrecht, verklaren op verzoek van Fredrick van Bemmel dat zij op 6-5-1695 een missive hebben ontvangen uit Ijsselstein en met de hand van Claes van Bemmel, des requirants zoon, en Jannigje Brants Slunt resp. ondertekend, waarin zij verzocht werden naar Werkhoven te gaan en aan hun ouders consent te bevorderen voor hun huwelijk. De volgende dag zijn zij naar Werkhoven gegaan ten huize van Brant Hendricksz Slunt. Ds. Gisbertus van Uije, van Werkhoven, is hier ook bij betrokken. Heel verhaal. Met een acte van Maria Claver, huisvrouw van ds. Van Uije over de huwelijksproclamatien.

65 Belening, na overdracht door Willem van Velpen voor de crediteuren van Daniël van Weede, van Gijsbert van Goor met idem
Datering:
24 november 1671
Omvang:
1 charter
Opmerkingen:
Zegel verloren. Met aan de andere zijde aantekening dd. 4 oktober 1681 dat Gijsbert van Goor de eed heeft afgelegd en dd. 27 juli 1687 idem. Transcriptie door H.J. Postema, januari 2021.
Reden geen uitleen:
Dit stuk is gedigitaliseerd
Ga naar dit stuk:
Belening, na overdracht door Willem van Velpen voor de crediteuren van Daniël van Weede, van Gijsbert van Goor met idem
Volgnummer:
3 van 3
Den 27 julij 1687 heeft d'heer Gijsbert van Goor het leen in de witte gementioneert mette ledige handt versocht ende heeft dienvolgende monsieur Johan Adriaen van Munster als gemachtichde aen haer excellentie vrouwe Amelia regerende gravin en edele vrouwe van der Lippe, mitsgaders sijn excellentie Simon Hendrick van der Lippe, wegens sijn gemalinne als vrijvrouwe van Vijanen etc., huldt, eedt ende manschap gedaen. Daer dit geschiede waeren bij, aen ende over Herman ter Stege, mr. Otto van der Laken ende Joost Jonas, leenmannen.
In kennisse van mij griffier
A. van Hoeve, 1687

Solvit 5-0-0



Op basis van boevengenoemde personen en zeker gezien al hun voornamen, ga ik er dus vanuit dat ver zeker een connectie moet zijn met de familie Van Munster die zoals bovengenoemde stukken laten zien optreed ten zuidoosten en ten zuiden van Utrecht tot en met Alem

Waarbij ik de kans zeker niet onwaarschijnlijk acht dat Claes van Munster en Geertruijt Hermansdr de grootouders waren van Johannes Hendriksz Van Munster en dat de de in de akte genoemde Hendrik dan zijn vader was en Cornelia zijn tante!!

Sterker nog ik acht die kans zeer kansrijk, omdat dit het enigste spoor is waarbij de namen en patroniemen lijken te kloppen, en ook de parenteel van Claes Warnaers in de link http://www.karsthartsuiker.nl/pgclaes/pgclaes-frm3.htm m.b.t. de familie Munster laat een Hasseltse tak (ik bedoel hier Hasselt in Overijssel wat net boven Zwolle liht!) zien waarbij de voornamen toch wel verdacht veel op die van onze tak overeenkomen!!

Kortom ik acht de kans zeer waarschijnlijk dat deze tak vanuit Zwolle of het Overijsselse Hasselt in het rivierengebied terecht is gekomen en zo via de grens met Brabant richting Sint-Anthoniepolder is vertrokken!!

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer
azuiderent zei op 10 september 2023 om 15:22
Dag Jermaine,
Je noemt de mogelijkheid dat onze Johannes Hendriksz., overleden voor 1625, identiek zou kunnen zijn met zijn naamgenoot in Alem, daar de dopen van de kinderen in Alem net na die in Aalst en Wijk plaatsvinden. Chronologisch gezien is dit inderdaad mogelijk, maar eerst gereformeerd dopen in Aalst en Wijk, dan katholiek in Alem, terwijl de familie toch later gereformeerd blijkt te zijn, lijkt me vrij onwaarschijnlijk. Ik zou daarom eerder denken aan achterneven, wat een duidelijke aanwijzing zou zijn, dat de familie al vrij vroeg in die omgeving woonde. Voor een gemeenschappelijke overgrootvader kom je dan op een geboortejaar van rond 1490/1500, waarmee de familie toch wel voor de reformatie in Nederland terecht zal zijn gekomen. Overigens is de buurt van Alem, het zuiden van de Bommelerwaard, nog lang katholiek gebleven, las ik. De familietak in Alem zal de algemene trend daar gevolgd zijn, terwijl men in Aalst grotendeels met de reformatie meeging.

Je noemt Claes van Munster als mogelijke grootvader van Johannes Hendriksz, en Hendrik en Cornelia als zijn kinderen. In de tekst die je citeert zie ik dat laatste niet: “10-11-1553: Claes van Munster x Geertruijt Hermansdr, won. Zwolle, doen afstand van alle goederen haar aangekomen na dode van Willem Philipsz, haar zoon, en van de brieven daarvan sprekende t.b.v. Hendrick en Cornelia zaliger Aert Jacobsz nagelaten zoon en dochter, uitgezonderd alleen een weinig huisraad en kleren.” Dit lijken kinderen van ene Aert Jacobsz te zijn. Het lijkt sowieso om de erfenis van Willem Philipsz te gaan, een zoon uit een eerder huwelijk van Geertruijt Hermansdr.

Bedankt voor je uitgebreide gegevens over verdere van Munsters. In ieder geval lijken mensen met de naam van Munster vrij veel voor te komen in midden Nederland in die tijd. Of het oorspronkelijk één of meerdere families geweest zijn, valt nog te bezien. We zullen het vermoedelijk niet uitvinden.

Met vriendelijke groet, Arnold Zuiderent
Jermaine Van der Meer zei op 12 september 2023 om 01:55
Nou niets is minder waar Arnold, in een heemkundig artikel van Hoogvliet of Poortugaal waar ik niet meer de hand op heb kunnen leggen en dus ook nooit meer heb kunnen vinden word gesteld dat door godsdienstige perikelen in moesten de katholieke Reinier Van der Meer en (Willemina) Monster hun zonen (waaronder mijn betovergrootvader Jan Van der Meer die later met Willemina Van der Schee trouwde) protestants laten dopen terwijl ze hun dochters katholiek mochten laten dopen.

Waarbij mijn opa Cornelis Van der Meer later eveneens weer katholiek moest worden (en trouwen) omdat hij met mijn oma trouwde!!

Verder denk ik dat er bedoeld word met: "Cornelia zaliger Aert Jacobsz" dat Cornelia de weduwe van Aert Jacobsz was, dit betekent dus dat Aert Jacobsz de schoonbroer van Hendrik Claes Munster was en niet zijn vader!!

Overigens heb ik al zitten kijken waar we deze uit Zwolle of het Overijsselse Hasselt ontsproten tak van de familie Van Munster eventueel mee kunnen koppelen

In de link: https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=34&miaet=1&micode=0334&minr=808067&miview=inv2 ziet men dat er te Ruinen een Hendrick Von Munster optrad en die volgens de link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Oldenhave_(havezate) verzwagerd moest zijn met het geslacht de Vos Van Steenwijk.

De Van/Von Munsters die heer waren van Ruinen moeten volgens de link: https://de.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCnster_(westf%C3%A4lisches_Adelsgeschlecht) Münster-Meinhövel waarbij de burcht Meinhövel (zie ook de link: https://de.wikipedia.org/wiki/Burg_Meinh%C3%B6vel) inderdaad vlak bij Münster lag!!

En nou weet ik wat jullie allemaal al zitten denken, het is inderdaad nogal snel en overhaast dat ik deze verwantschap opper en ja er is inderdaad nog meer onderzoek nodig maar ik heb 2 redenen om het hier wel aan te stippen.

Een de naam Hendrik komt ook bij de Ruinense adellijke tak voor, waar de naam Claes vandaan komt, wellicht via een vrouwelijke/moederlijke zijde dat deze naam is ingeslopen? Twee de plaats Ruinen ligt niet ver van het Overijsselse Hasselt!!

En al eerder heb ik laten zien dat de genealogie in del link http://www.karsthartsuiker.nl/pgclaes/pgclaes-frm3.htm die handelt over de Hasseltse/Overijsselse tak zeer veel namen tegenkom (zoals Claes/Klaas en Aaltje) die wij uitgerekend in onze tak in de Bommelerwaarde en land van Heusden en Altena ook tegenkomen!! Toeval? dat de namen en patroniemen in de Zwolse akte van 1553 precies overeen lijken te komen en dat de namen in het Overijselse Hasselt ook exact overeen lijken te komen met die van de dopen in de Bommelerwaard en ten zuiden daarvan of is het geen toeval???

Dat men de kinderen in die tijd in de ene plaats gereformeerd liet dopen en in de andere plaats katholiek was in dei tijd niet vreemd, ten eerste zat men precies op de grens van het Protestantse Noorden en het katholieke Zuiden. Ten Tweede was Spanje nog niet officieel gecapituleerd waarbij veel katholieken toch nog hoop hielden om naar de Spaanse moederschoot terug te keren. En ten derde had in de periode 1600-1610 de Dordtse Synode van 1619 nog niet -plaatsgevonden.

de Dordtse belijdenis ontstond pas na die tijd, dus het is de vraag of men in de boerendorpen van de Bommelerwaard in het begin der 17e eeuw wel überhaupt kon spreken over een scherpe afbakening tussen de katholieke en gereformeerde belijdenis, om nog maar te zwijgen over de Remonstrantse belijdenis die pas echt gestalte kreeg met de Remonstrantie van 1610.

Ik heb uit deze tijd vaak zat dominees beticht zien worden in lokale kleine boerenparochies dat men zich nog steeds "te paeps' zou gedragen!! En men had ook nog geen enkele overeenstemming in die tijd over de predestinatie, te meer een argument om te stellen dat er in die tijd dus nog geen vast voet aan de Nederlandse bodem was als het gaat om ene universele belijdenis zoals die er vanaf 1619 was!!

Dus vermoedelijk vinden we het wel uit Arnold!! Mocht ik gelijk krijgen en dezer tak blijkt inderdaad uit de adellijke Ruinense tak ontsproten dan kun jij je eigen ontworpen wapen weer rustig in de kast leggen Arnold omdat je dan alsnog een familiewapen hebt en een adellijke ook nog!!

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer
azuiderent zei op 12 september 2023 om 14:23
Dag Jermaine. Inderdaad verging de overgang naar het protestantisme niet geruisloos, en is een heen en weer met de dopen tussen RK en Gereformeerd niet uit te sluiten. In dit geval echter heet de zoon van Johannes Henrici van Munster die in 1611 in Alem geboren wordt Henricus Johannes, dezelfde naam als Hendrik die in 1610 in Wijck wordt gedoopt als zoon van Jan en die we in Sint-Anthoniepolder terugvinden. Twee keer dezelfde voornaam komt voor, maar ligt niet zo voor de hand. Ik houd het er maar op dat het bij Johannes en Jan om achterneven gaat. Dit geeft ook extra steun aan het idee dat de familie al langer in die buurt woonde, terwijl de these dat het in beide gevallen om dezelfde Jan Hendriks gaat, eigenlijk niets wezenlijks aan het onderzoek toevoegt.

Voor een verbinding met het verleden, ja zelfs met een nobele familie van Munster, wens ik je veel succes. Ik hoor wel als je een resultaat boekt. Eigenlijk is de huidige mandenmakers versie wel erg romantisch, maar past niet zo bij de latere boeren. Overigens heb ik het wapen Monster niet uitgevonden, dat is uit opdracht van de schrijvers van de Monster genealogie ontstaan. Daar wapens in mannelijke lijn vererven, is het ook niet mijn familiewapen, daar ik Zuiderent heet, maar dat terzijde. Ik heb bij Zuiderent wel onverwacht de rechte lijn naar de oudheid gevonden, inclusief oud wapen, maar dat heeft wel een jaar of tien gekost, met veel geluk, toeval en hulp van derden. Maar succes ermee, ik hoop het resultaat nog mee te maken.
Vriendelijke groeten, Arnold
Jermaine Van der Meer zei op 18 september 2023 om 22:14
Nou dat kan prima hoor twee namen, er zijn gevallen bekend dat er wel meerdere keren kinderen werden gedoopt met dezelfde voornaam. Dit kom uiteraard vanwege hoge kindersterfte van die tijd. Bij namen als Jan zijn termen als Jan de oude Jan de Middelste ne Jan de jongste heel gangbaar, net als dat deze aanduidingen bij andere voornamen zeer gangbaar waren!!

Nou ik kan je al gelijk wat vooruitgang melden beste Arnold:

0224.1 Huis Rechteren bij Dalfsen
Kenmerken
Inleiding
Inventaris
Gevonden archiefstukken

1086 Eigendomsbewijs voor HENRICK VAN MUNSTER, heer van Ruinen, en zijn vrouw MARGARETA VAN ASEWIJN van een huis met bijbehooren te Hasselt bij de Vischpoort, afkomstig van JAN VERDELFT en diens vrouw AELHEYDA SCHULTEN, 1627. Link: https://collectieoverijssel.nl/collectie/?mivast=20&mizig=210&miadt=141&micode=0224.1&milang=nl&mizk_alle=%22Van%20Munster%22&mibj=1550&miej=1640&miview=inv2

En zoals ik al eerder geschetste ligt het zeer voor de hand gezien de namen Johannes, Claes en Hendrick, en Aaltje en de Zwolse akte van 1553 dat onze tak ook uit de omgeving Zwolle Overijssel komt!!

Er zijn dan 3 hypotheses:

1. onze tak blijkt toch niet uit Zwolle te stammen, daarmee word de tak Van Munster te Ruinen ook gelijk een stuk minder interessant
2. Onze tak stamt inderdaad van die van de Zwolse akte van 1535, doch er hielden zich 2 aparte (niet aan mekaar verwante) takken op te Hasselt, een waar wij vanaf stammen en een adellijke tak uit ruinen die te Hasselt eveneens bezittingen had!!
3. We stammen niet alleen af van de Zwolse tak maar er blijkt een grote Van Munster familie bezittingen te hebben te Zwolle, Hasselt en Ruinen en onze beide takken komen op een gegeven ogenblik samen en zijn dus beide adellijk!

Wellicht is dit trouwens ook nog een inte4rsant artikel voor jouw, Arnold, ik weet zelf niet of het wel op te vragen is:

0263 Vereeniging tot Beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis (VORG), handschriftenverzameling
Inventaris
6. Aantekeningen van F.P.A. Heerkens
6.3. Genealogie en wapenkunde

557
Genealogische aantekeningen.
NB:
Alfabetisch gerangschikt. De aantekeningen betreffen de families Van Achelen, Van Asbeck, Van Bronckhorst, Van Buurlo, Entens, Coeninck, De Mepsche, Van Munster, Van Pipency, Ruisch, Schimmelpenninck, Solckema, Sternzee en Tjarda.
Omvang:
1 katern
Organisatie: Collectie Overijssel locatie Zwolle

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer
azuiderent zei op 20 september 2023 om 15:09
Dag Jermaine,
Je noemt Hendrik van Munster met zijn huis in Hasselt. Dit is Hendrik (III) van Munster tot Tyll, 1564-1635, die slechts uit zijn eerste huwelijk kinderen heeft, en wel alleen maar dochters. De familie in Ruinen sterft daardoor in mannelijke lijn uit. Als je daarvan wilt afstammen, dan wellicht via een ons onbekende bastaard, geboren na ca. 1580 (Hendrik is dan 16 jaar). Dat zou dan onze Jan moeten zijn, die ca, 1585 is geboren. Theoretisch best mogelijk, maar vermoedelijk niet te bewijzen. Bastaardkinderen werden meestal goed bedeeld, met een ambt als schout, een baan als rentmeester etc. Jan lijkt een eenvoudige boer met wat dijkrechten te zijn.

Ik houd het bij twee verschillende Jan Hendriks, uit Aalst en Alem, met zonen Hendrik geboren in 1610 in 1611. Daar hun beider vaders Hendrik heten zal de gemeenzame grootvader een Hendrik van Munster zijn, geboren omtrent 1490/1500. Dit zou de toch vrij veel voorkomende naam Munster in de Bommelerwaard en omgeving kunnen verklaren. Deze Hendrik zou goed een immigrant uit Munster kunnen zijn, een handwerksman, wiens nakomelingen het gedeeltelijk tot landbouwer gebracht hebben. Er zijn veel familienamen die op een afkomst uit die buurt wijzen, zoals van Osnabrugge, van Coesveld, van Warendorp, van Ham, van Essen, van Tecklenburg, etc. De trek was vaak naar het welvarende Nederland.

Vrij onwaarschijnlijk lijkt me in dat geval een afstamming van de heren van Ruinen. Slechts de naam Hendrik van Munster is identiek. Dan zou je kunnen denken aan Hendrik (I) van Munster, heer van Ruinen, beleend 1478, fl. overleden 1510. Hij trouwde (2) in 1471 met Agnes de Vos van Steenwijk, 4 kinderen bekend. Zijn eerste huwelijk ken ik niet. Maar ook hier zou ik het eerst aan een onwettige zoon of kleinzoon denken. Onze Hendrik van 1490/1500 zou dan als bastaard best een goede functie in de Bommelerwaard gehad kunnen hebben. Tijdens het bewind van Karel van Gelre (hertog van Gelre 1492/1538) was Drenthe deel van Gelderland (ca. 1492/1530). Dus waren Ruinen en de Bommelerwaard deel van dezelfde politieke eenheid. Je gesuggereerde tussenstap in Overijssel is dus nergens voor nodig. Wel zou je onze Hendrik ergens in de Gelderse archieven tegen moeten komen. Wie weet vind je wat, veel succes. Ik houd het bij de immigrant uit Munster.

Met vriendelijke groet, Arnold Zuiderent

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.