Misgrijp aan Gielis Jan Mickarts

vertelde op 5 februari 2019 om 10:03 uur

In een akte uit het Helmondse Schepenprotocol van 13 maart 1528 geeft Willem Goessen Willems al zijn goederen hem aenverstorven uit de nalatenschap van vader, moeder, broers en zusters, ooms en tantes, neven en nichten over aan zijn broers Jan en Henrik, Dat heeft te maken met een misgrijp dat hij gedaan had aan Gielis Jan Mickarts soen zaliger,

Kan iemand mij vertellen waar ik kan vinden om welk misgrijp het gaat en waartoe Willem Goessen Willems veroordeeld is? Ook een akte van verzoening met de nabestaanden van Gielis Jan Mickarts zou ik graag willen vinden.

Reacties (13)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 februari 2019 om 08:51 uur

Hallo Kees, heb je hier al gekeken - naar deze link van onderzoeker Henk Beijers:

http://www.henkbeijersarchiefcollectie.nl/historisch_onderzoek/hist_inf_helmond.htm

Mogelijk zet je dat weer verder op het goede spoor.

Kees van der Beek zei op 11 februari 2019 om 11:13 uur

Beste Marilou,

Ik ken deze transcripties. Ik heb ze gebruikt voor het onderzoek naar mijn voorouders. Ik heb er voor eigen gebruik zelfs één groot document van gemaakt om makkelijker te kunnen zoeken. Gielis Jan Mickarts komt in deze transcripties niet voor en dat zou ik ook niet verwachten want ze omvatten de periode 1396-1500 en de schepenakte waarin melding gemaakt wordt van het "misgrijp" dateert van 13 maart 1528 (RHCe 15240-3803 akte nr 379)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 februari 2019 om 13:20 uur

Ah, duidelijk Kees, dan heb ik niet goed naar de periode gekeken. Excuses!
Dan heb je vermoedelijk ook al geinformeerd bij het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven?

Kees van der Beek zei op 11 februari 2019 om 16:43 uur

Nog niet want ik wilde eerst jullie forum proberen. Ik heb al wel on line gezocht bij het RHCe maar niets gevonden. Maar wellicht hebben ze nog dingen die niet on-line staan.

Kees van der Beek zei op 20 september 2019 om 16:35 uur

Misschien weet Christian van der Ven een antwoord op mijn vraag? Hij weet volgens mij veel van in het verleden gepleegde misdrijven.

Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 24 september 2019 om 10:57 uur

Mijn eerste ingeving is dat een eventuele strafzaak voor de Helmondse schepenen is gekomen. Dat archief is te vinden bij het RHCe, maar staat niet online voor wat betreft de strafzaken. Ook zou je eens kunnen zien of er iets voor de Raad van Brabant is voorgekomen, zie de index op onze website. Maar in Eindhoven heb je de grootste kans.

Kees van der Beek zei op 24 september 2019 om 15:20 uur

Beste Christian,

Volgens mij begint het criminele deel van het Schepenarchief van Helmond pas aan het eind van de 16e eeuw en dat van de Raad van Brabant nog later. (Of kijk ik niet goed in de RHCE-archieftoegang 15240 en de BHIC-archiefingang 19?) De akte waarin het "misgrijp wordt vermeld, dateert van 13 maart 1528.

Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 24 september 2019 om 15:49 uur

Kees, ik had er de inventarissen niet op nageslagen, maar puur een algemeen advies gegeven. Maar zoals jij de periodes laat weten, moet je dan inderdaad in andere archiefblokken zijn. Het is natuurlijk ook maar de vraag of het om de schepenbank in Helmond gaat, wie weet is het een vergrijp geweest dat heel ergens anders is voorgekomen. Archief van de Raad van Brabant van vóór die tijd, dat berust in Brussel. Het BHIC heeft daar microfiches van, deels, zie daarvoor toegangsnr. 1107. Alleen raadpleegbaar op onze studiezaal, die fiches zijn helaas niet gescand.

Egbert zei op 24 september 2019 om 17:42 uur

Het Helmonds archief gaat niet zo ver terug wat deze zaken betreft. Zoals Christian al aangeeft is het archief van de Raad van Brabant dan de aangewezen bron om nog iets te vinden.

De remissieboeken kunnen intaressante details geven. Remissie is het vorstelijk genaderecht, het recht dat de vorst kon toepassen bij inbreuken. Wij zouden dat nu gratieverlening noemen. Henk Beijers heeft die boeken vanaf nummer 645 berwerkt. Hij verwijst naar Ton Kappelhof, voormalig archivaris van de Godshuizen in den Bosch, die de nummers 632-644 heeft bewerkt.

632-663. Banden, bevattende registers met afschriften van de grossen van akten van onderscheidene aard (echter voornamelijk octrooien en akten van remissie, van legitimatie en van abolitie), dienende ter verificatie van de rekeningen van de audiencier van Brabant wegens de ontvangst van het zegelrecht van Brabant, 1478-1649. Met indexen.

638. 1526-1531. Met 16e eeuwse index.

Ik heb deze nadere toegang van Ton Kappelhof doorgezien, maar hierin helaas geen Gielis Jan Mickarts.

Kees van der Beek zei op 24 september 2019 om 17:55 uur

Dan zal het waarschijnlijk wel eeuwig een raadsel blijven wat deze broer van mijn voorvader Gielis Jan Mickarts heeft aangedaan. Hetmoet wel ernstig zijn geweest want hij droeg al zijn bezittingen over aan zijn broers.

Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 24 september 2019 om 19:27 uur

@Kees: Het archief van de Raad van Brabant is dus nog een optie, zoals gezegd. Tenzij studiezaalbezoek er niet in zit.

Kees van der Beek zei op 24 september 2019 om 20:36 uur

OK, ik dacht dacht dat de reactie van Egbert betrekking had op het archief van de Raad van Brabant. Ik kom binnenkort zeker nog een keer naar het BHIC, ook om de cijnsregisters van de Hertog van Brabant te bekijken. Zie daarvoor https://www.stamboomforum.nl/subfora/236/2/73784/2

Egbert zei op 24 september 2019 om 22:34 uur

Ik heb mij gebaseerd op de "Inventaris van Brabantse bronnen in Brussel". Dat is een overzicht van de verfilmde archivalia betreffende Noord-Brabant, berustende in het Algemeen Rijksarchief te Brussel uit 1997. Microfiches hiervan zijn in ieder geval aanwezig bij het BHIC maar ook bij het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en het Regionaal Archief Tilburg. In die inventaris onder rubriek 1.20 Nadere toegangen op de akten van 'remissie'. Zie ook bij het BHIC onder toegangsnummer 1107.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: