momboir

vertelde op 5 november 2019 om 11:29 uur

Ik vond in een akte uit 1623 de omschrijving: man ende momboir van wijlen …
Ik dacht dat 'man ende momboir' slaat op de echtgenoot en dat wanneer de vrouw overleden was de echtgenoot omschreven werd als weduwnaar. Weet iemand of deze combinatie vaker voorkomt? Met name of ik er inderdaad van uit kan gaan dat de echtgenote overleden was?

Reacties (8)

Norah zei op 5 november 2019 om 12:00 uur

Wat is de hele zin?

Ariane Crane-Elders zei op 5 november 2019 om 12:19 uur

Willem zoene Willem Cranen als man ende momboir van wijlen Metken dochtere Gerit Wouters verweckt bij Willemken zijn huijsvrouwe

Maurice zei op 5 november 2019 om 12:36 uur

Momboir = voogd

Ariane Crane-elders zei op 5 november 2019 om 12:47 uur

Ja, maar waarom zou hij voogd genoemd worden van een overleden persoon?

Maurice zei op 5 november 2019 om 14:51 uur

Omdat het ook een voogd qua nalatenschap kan zijn

https://www.ensie.nl/wiktionary/momboir

Egbert zei op 5 november 2019 om 21:54 uur

Ik kom "man ende momboir van wijlen" ook tegen in een akte van 1608 in mijn familie. Ik denk dat het werd gebruikt om te benadrukken dat die man, hoewel weduwnaar, die handeling mocht doen in de plaats van zijn overleden echtgenote, die ook bij leven geen recht van handelen had.
Tot 1957 (!) werden gehuwde vrouwen als handelingsonbekwaam gezien; de man had alles te vertellen. Hij was dus als het ware ook de voogd over zijn vrouw.

Door het gebruik van het woord "wijlen" mag je ervan uitgaan dat zijn vrouw inderdaad al overleden was.

Ariane Crane-elders zei op 5 november 2019 om 22:19 uur

Dank je wel allemaal voor je meedenken. Ik ga er maar van uit dat de weduwnaar zo omschreven werd omdat hij handelde met land dat hij van zijn vrouw geërfd had.

Maurice zei op 6 november 2019 om 07:48 uur

"Tot 1957 (!) werden gehuwde vrouwen als handelingsonbekwaam gezien; de man had alles te vertellen. Hij was dus als het ware ook de voogd over zijn vrouw."

Dat kan goed kloppen. Ik heb een akte van schuldbekentenis met hypotheekstelling uit 1958, waarin een broer van mijn grootvader de schuld wil overnemen waarna de anderen de schuld bij hem kunnen aflossen. De oudste en jongste dochter in dat gezin worden hierbij vertegenwoordigd door hun echtgenoten. Hoogstens mijn overgrootmoeder en de middelste dochter treden zelf op, omdat de eerste weduwe is en de tweede ongehuwd.

Het mooie van het document is, dat ik hiermee meteen de handtekeningen van de meeste van mijn rechtstreekse familieleden bij elkaar heb staan in één document

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: