skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

nieuwe privacywetgeving

theo vertelde op 27 april 2018 om 22:27 uur
Ik hoor maar weinig over wat de AVG (nieuwe privacywetgeving) voor de archiefdiensten betekent. Ik heb al wel in de wandelgangen vernomen dat de gezinskaarten vanaf ca. 1920 offline gaan en ben dus al druk bezig om ze te downloaden. Ja, het wordt de genealoog steeds moeilijker gemaakt. Wie denkt dat we dan maar foto's moeten gaan bekijken (je moet tenslotte wat) komt althans in Leiden van een zeer koude kermis thuis, zie:

Het Regionaal Archief Leiden haalt vele foto's off-line:

https://www.erfgoedleiden.nl/nieuws/943-historische-foto-s-offline

Reacties (23)

Maurice zei op 27 april 2018 om 23:24
Tja, Theo ... sommige organisaties kiezen een 'veilige' koers (in mijn ogen 'laffe'). Ik hoop dat we ergens die stroom kunnen doorbreken.

Ik geloof best dat het probleem bij archieven is dat we sommige dingen niet zo gemakkelijk kunnen verwijderen volgens de Archiefwet. Maar dat maakt deste duidelijker dat vooruitgang in deze niet altijd ook in het heden zijn nut heeft. Digitalisering heeft problemen in zijn basis, maar in dit geval gaat het kind weer met het badwater de deur uit .....
Michiel zei op 28 april 2018 om 09:01
Vernietiging is dan sinds de Archiefwet aan regels gebonden, maar of er na vernietiging volgens richtlijnen, van delen van een overheidsarchief nog iets essentieels overblijft, is de vraag. Van dossiers met alleen nog procedurestukken wordt een genealoog over 100 jaar ook niet vrolijk en of een historicus er iets aan heeft, is sterk de vraag. Vooruitgang kan ook schijnvooruitgang zijn.
HenkD zei op 29 april 2018 om 10:42
Hier een interview met de rijksarchivaris waarin ook de gezinskaarten ter sprake komen.
Er komt een beperking op inzage van gezinskaarten van vóór 1940. Maar dat kan per instelling verschillend uitpakken.

Eigenlijk blijkt uit dit stuk ook dat men het allemaal nog niet weet:
"In hoeverre deze nieuwe wet ons gaat beïnvloeden, moeten we gaan zien."
(sic)

https://www.trouw.nl/samenleving/de-rijksarchivaris-is-niet-bang-voor-gerommel-in-de-archieven-door-de-nieuwe-privacywet~a9e613b4/


PS de foto's van het Regionaal Archief Leiden is een ander verhaal, dat ging om de auteursrechten - niet om de privacy. Maar evenzogoed zorgwekkend natuurlijk als je naar de openbaarheid van dat soort historische beelden en bronnen kijkt.
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 30 april 2018 om 10:01
Dag allemaal,

Het BHIC (en dat geldt voor álle archiefinstellingen) brengt op dit moment in kaart welke gevolgen (problemen, risico's etc.) de AVG met zich meebrengt voor onze huidige manier van doen en laten. Dat gaat overigens over veel meer dan alleen welke bronnen (zoals gezinskaarten) wij online mogen zetten of houden. Inderdaad staat dit los van wetgeving rond het auteursrecht (of regelgeving omtrent selectie/vernietiging etc.) alhoewel er raakvlakken zijn.

Of een eventueel nieuwe koers 'veilig' of 'laf' of anderszins genoemd kan worden, laat ik in het midden. Wel wil ik benadrukken dat we hier te maken hebben met overheidsinstellingen, die dan ook niet zonder meer 'dapper' met (nieuwe) wetgeving mogen omspringen. Zeker niet als bij gevolg aan die 'dapperheid' grote schadeclaims of boetes het gevolg kunnen zijn; we werken immers met belastinggeld.

Wat het BHIC betreft valt er op dit moment nog niets definitiefs van te zeggen of uit te sluiten.
clericus.eu
clericus.eu zei op 30 april 2018 om 20:03
@ Cristian, We horen graag tot welke acties de diverse archieven over zullen gaan zodat we weten dat op die manier niet meer gezocht kan worden.
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 30 april 2018 om 20:40
@Frank: Wat het BHIC aangaat zullen we jullie natuurlijk zo snel mogelijk informeren, zodra er informatie bekend wordt die voor onze gebruikers van belang is. Wat de andere archieven betreft, zul je zelf de websites in de gaten moeten houden van de instellingen die je interesse hebben.
Paul zei op 30 april 2018 om 20:50
Vermoed dat het niet gaat om het vernietigen van documenten maar van het niet openbaar maken.
In België bestaat dit al meerdere decennia dat documenten jonger dan 100 jaar niet openbaar zijn. Zag ook op zoekakten.nl dat bepaalde recente bronnen ook reeds niet meer toegankelijk zijn. ( ingetrokken)
Persoonlijk vind ik het vreemd dat gegevens bijvoorbeeld van mijn vader in België niet openbaar zijn terwijl ik ze wel gepubliceerd vind op genealogische sites in Nederland.
Vind het toch wat storend gezien het om gegevens uit België gaat.
MVG-Paul
Marianne C. Deden-Kazenbroot zei op 3 mei 2018 om 00:33
@ Christian van der Ven, Langs deze weg alvast bedankt voor alles en informatie over de privacy wetgeving in mei 2018.
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 3 mei 2018 om 07:35
@Marianne: Geen dank.

Inmiddels heeft iedereen vast al een rondje langs de websites van Noord-Brabantse archiefdiensten gemaakt. Wat de gezinskaarten/bevolkingsregisters betreft (probleem privacy/AVG) is het Westbrabants Archief de eerste die daadwerkelijk materiaal offline haalt, zie: https://westbrabantsarchief.nl/actueel/nieuws/9-agenda/164-gezinskaarten-en-bevolkingsregisters-offline (periode 1921-1940)

Dezelfde actie is eerder ook al aangekondigd door Regionaal Archief Tilburg (https://www.regionaalarchieftilburg.nl/home/blog-detail/algemeen/2018/02/20/gezinskaarten-binnenkort-offline/) en Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (http://www.rhc-eindhoven.nl/artikel/2558/Gezinskaarten-binnenkort-offline).

Wat de foto's betreft (probleem auteursrecht) hebben Erfgoed 's-Hertogenbosch (https://www.erfgoedshertogenbosch.nl/actueel/beeldmateriaal-offline) en RHCe (http://www.rhc-eindhoven.nl/artikel/2568/RHCe-haalt-historisch-beeldmateriaal-van-internet) naar directe aanleiding van de uitspraak in de rechtszaak tegen Erfgoed Leiden inmiddels tienduizenden foto's offline gehaald.

Eerder haalden ook andere archiefdiensten (waaronder het BHIC) al foto's offline, eveneens met het oog op mogelijke claims door auteursrechthebbenden. Omroep Brabant noemt in een nieuwsbericht ook het Regionaal Archief Tilburg: http://www.omroepbrabant.nl/?news/2776821133/115.000+fotos+van+internet,+online+zoeken+naar+historische+plaatjes+wordt+lastig.aspx

Bepaald niet uitgesloten is dat meer archieven zullen volgen, zowel voor wat betreft gezinskaarten/bevolkingsregisters als foto's.
clericus.eu
clericus.eu zei op 6 mei 2018 om 11:35
Hartelijk dank, voor de melding.

Het is dus nu zaak dat je de personen waar dit betrekking op heeft NU nog even te checken of er heden gegevens on line staan die mogelijk volgende maand verdwenen zijn.
HenkD zei op 6 mei 2018 om 12:24
Eigenlijk verbaasde het mij al dat gezinskaarten met nog levende personen openbaar waren.
Tuurlijk vond ik het interessant om de omzwervingen van mijn opa en oma te zien van Den Bosch naar Den Haag en naar Amsterdan - zo rond de 2e WO. Op papier/fiches enzo, hoewel ik de werkelijk aandoenlijke verhalen nooit zal vergeten.
Persoonlijk stop ik met gegevens verzamelen bij WOI. En laat de jongere generaties dus met rust.
Privacy is een groot goed en in een tijd dat van bijna iedereen wel een hoop te vinden is, is een beperking daarin best wel welkom.
Norah zei op 6 mei 2018 om 13:04
Per 25 mei a.s. moeten instellingen enz. zich aan -de wet op de privacy- houden, zoals b.v. ook ziekenhuizen. Was natuurlijk al wel, maar strengere eisen dan voorheen.
Heb hier pas bericht van ontvangen.
FrankS zei op 7 mei 2018 om 17:45
Voordeel is dat de gegevens al zijn ingevoerd. Veldje met datum openbaarheid toevoegen (jongste + 110). Kaarten, waarvan de jongste persoon geboren is in 1908 kunnen dan weer relatief snel online.
clericus.eu
clericus.eu zei op 7 mei 2018 om 19:48
Niet helemaal waar FrankS dan bel je inmiddels wel enkele jaren ouder als je zover bent zoals heden voor 25 mei getoond mag worden.
theo zei op 7 mei 2018 om 20:04
Ik hoor nog niets over andere archieven die mogelijk op slot gaan, zoals notariële archieven (nu openbaar t/m 1935, m.u.v. testamenten) en registers van de hypotheekbewaarder (zijn nu openbaar t/m 1976). Gaat daar na 25 mei 2018 ook iets mee gebeuren? En wat gebeurt er met http://www.mensenlinq.nl? In rouwadvertenties staan ook gegevens van nog in leven zijnde personen! En je kunt vaak uit overlijdensadvertenties afleiden, wat de religie is van de overledene en dus(?) van de familieleden.
clericus.eu
clericus.eu zei op 7 mei 2018 om 21:06
Volgens gegevens rijk :

https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/sites/default/files/atoms/files/handleidingalgemeneverordeninggegevensbescherming.pdf

Handleiding Algemene verordening gegevensbescherming
Schema 5:
Wanneer moet u de betrokkene informeren over een
verwerking van persoonsgegevens?

geld volgens mij voor de archieven :
punt 4 : Is het voor u onmogelijk om alle betrokkenen
te informeren of vergt dat een onevenredige inspanning? JA:

U heeft géén informatieplicht aan de betrokkene, maar u neemt
wel passende maatregelen, waar onder het openbaar maken van informatie over de verwerking.

Er staat na mijn bescheiden mening niet dat het eraf gehaald moet worden maar het is een beschrijving die je moet hebben hoe ermee om wordt gegaan.

Indien iemand de gegevens wil verwijderen moet hier gehoor aan gegeven worden.
En is heel wat anders dan alles off line te halen.

toegift:
Hoe gaan we dan om met social media : Facebook , linked in, twitter, kranten, overlijdensberichten al dan niet online of gedigitaliseerd.

Moeten deze dan ook allen off line gezet worden.

In de Nederlandse atlas is het geloof per plaats op te zoeken.
CBS geeft landelijke / provincie/ gemeente/ wijk gegevens vrij.
clericus.eu
clericus.eu zei op 7 mei 2018 om 21:56
Hoe vervolgens om te gaan met kadaster informatie en KvK ?

Ook dit zou volgens de nieuwe AVG dan niet meer mogen daar er gegevens prijs worden gegeven. Voor- Achternaam- geboorte-plaats- adres- correspondentie gegevens.

Besef ook dat het gegevens van levende personen gaat, dus de inpakt van je eigen genealogie valt toch reuze mee en waar zeuren we om. Iedereen kan toch via het trouwboekje van je ouders je eigen opa en oma lezen wie je opa en oma is om in toe zoeken naar je voorouders. Voor een nieuweling zal het even anders zoeken zijn dan online. indien geen gegevens kan je die altijd inzien bij het CBG.

Lees vervolgens:
4.1 Voor welke doelen mag ik persoonsgegevens verzamelen?

U mag op grond van de Verordening persoonsgegevens slechts verwerken voor welbepaalde, uitdrukkelijk omschreven en gerechtvaardigde doelen. U mag dus geen persoonsgegevens verwerken zonder dat hiervoor een doel is bepaald. Gegevens verzamelen omdat deze ‘in de toekomst nog weleens van pas kunnen komen’ is dus niet toegestaan. Wel mag u persoonsgegevens voor meerdere doelen tegelijkertijd verwerken. U moet dan uiteraard wel de verschillende doeleinden duidelijk hebben bepaald.
Daarnaast moet het doel of moeten de doeleinden uitdrukkelijk omschreven zijn. Dit betekent dat u, voordat u begint met het verzamelen of anderszins verwerken van persoonsgegevens, moet vastleggen
waarvoor u deze persoonsgegevens nodig hebt.
Tenslotte moet het doel gerechtvaardigd zijn. Het is hierbij van belang om te borgen dat de verwerking kan worden gebaseerd op één van de rechtsgrondslagen als genoemd in de Verordening (zie hiervoor paragraaf 4.3).

Het doel van een genealoog is zo ver als mogelijk is je voorouders opzoeken en vanuit deze stamoudste het hele geslacht terugzoeken.

Indien je geen voor en ook achternaam hebt van mogelijk levende personen na 1908 is er na mijn mening geen relatie met de AVG.

Wel zal het strafrecht minder inzichtelijk gaan worden, en zal je straks niet meer kunnen ontdekken dat je opa 3 dagen gevangenisstraf heeft gehad omdat hij over het gras heeft gelopen, 2 jaar na data van voorval.

Vraag wat is een persoonsgegeven.
Alleen een achternaam is geen persoonsgegeven
voor en achternaam echter wel :)
Mogen we straks ons eigen naam nog noemen ?

Heb vorig jaar in 2,5 maand al mijn klasgenoten hun stambomen gemaakt tot 1811. alle levende personen zijn afgeschermd en ook dit blijft zo in de nieuwe AVG. Alleen de achternaam van de bewuste klasgenoot is aangegeven verder zonder persoonlijke gegevens.
clericus.eu
clericus.eu zei op 7 mei 2018 om 22:56
Hier is tevens een conclusie aan verbonden :
"Er hoeven geen persoonsgegevens gewist of gewijzigd te worden in de bestaande archiefbestanden."
Everardus Rollema zei op 31 maart 2019 om 15:41
Waarom de periode 1920-1939 niet openbaar houden voor wat betreft personen die allen voor 1920 zijn geboren? Kwestie van filteren. Het lijkt nu op kudde gedrag. Groet Everardus
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 1 april 2019 om 09:05
@Everardus: Zo simpel als de oplossing lijkt, zo moeilijk blijkt de uitvoering.

Kudde-gedrag is hier bepaald niet van toepassing. Archiefdiensten proberen immers simpelweg zo goed mogelijk de wet na te leven, binnen de huidige mogelijkheden en beperkingen, hoe onwelkom die wetgeving nu is of niet.

Er wordt druk overleg gevoerd tussen onze beroeps/branchevereniging, privacyspecialisten en de AP, om te zorgen voor een juridisch juiste en praktisch werkbare oplossing.

Overigens is het BHIC een van de archiefdiensten die de gezinskaarten/bevolkingsregisters nog níet offline heeft gehaald.
Rollema zei op 1 april 2019 om 11:18
Beste Christiaan,

Dank voor Uw bericht. Met kuddegedrag bedoel ik niet Uw Archief, maar vele Archieven verwijzen hun maatregel in de berichten naar andere Archieven en de AVG en de mogelijke boetes. Dat U de gezinskaarten er niet af hebt gehaald is alleen maar prettig voor de onderzoeker.
Dan weer wordt er gesproken over de religie als uitgangspunt om iets te blokkeren, terwijl dat makkelijk te herleiden is via het bevolkingsregister van voor 1920 en dan weer over een geboortedatum. Met het verkrijgen van een persoonskaart bij het CBG van personen die zijn geboren voor 1920 en voor 99% zijn overleden, zijn de gegevens op dezelfde wijze ter herleiden (betreffende de periode 1920 - 1939 en vaak daarna en dan is er geen bezwaar. Alleen hier zit een kostenplaatje aan verbonden.
Ten slotte wens ik U veel wijsheid toe met de besluitvorming van Uw Archief om de gezinskaarten openbaar (online) te blijven houden.
Daar de discussie circa 1 jaar geleden is gestart, was ik benieuwd of er daadwerkelijk een standpunt door Uw Archief was ingenomen, (toezegging van meer informatie in Uw bericht van 30 april 2018)
Met vriendelijke groet,
Everardus
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 1 april 2019 om 15:38
Beste Everardus, ons standpunt of besluit is nog altijd ongewijzigd, namelijk dat wij afwachten wat er uit het overleg komt dat onze branche heeft met de bevoegde autoriteiten. Zodra daar een uitkomst van is, kunnen wij ons daarover beraden. Kortom, niets nieuws sinds 30 april vorig jaar.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.