skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Nogmaals ketteren.

Reacties (2)

RogierW zei op 3 augustus 2020 om 16:33
Ook ons gezin speelde dit spel vaak. Zoals Sophie beschrijft wordt het met een langer (30 cm) en korter stokje (15 cm) gespeeld, een langwerpig kuiltje (waar het korte stokje in past) en een speelveld (10 m lang en 7m breed is prettig). Je speelt met 1 tegen 1 of 1 tegen meer spelers in het veld. De speler die mag beginnen staat met de stokjes bij het kuiltje, de ander(en) in het veld. Het spel kent drie slagrondes:

Ronde 1:
Het kortste stokje wordt in de breedte over het kuiltje gelegd. De ketteraar moet nu met het lange stokje het korte stokjes weglepelen door door het kuiltje te schuiven.

Da veldspelers proberen het korte stokje te vangen. Als ze het stokje met 2 handen vangen krijgen ze 5 punten, met 1 hand 10 punten.

Vervolgens probeert de vanger het stokje zo dicht mogelijk bij het kuiltje te gooien of in het kuiltje. In het kuiltje is 5 pnt voor de veldspeler. De ketteraar probeert het teruggeworpen stukje weg te slaan zonder met het lange stokje de grond te raken. De werper doet er verstandig aan het korte stokje laag te houden.

Als het korte stokje (al dan niet weg geketterd) meer dan de lengte van het lange stokje van de voorzinde van het kuiltje verwijderd is, telt de ketteraar de afstand tot de voorkant van het kuiltje door het aantal lengtes van het lange stokje te meten. Dat doet hij door omslagen met het lange stokje te maken. Het aantal omslagen is het aantal pnt dat de kettetaar wint.

Als het korte stokje in het kuiltje ligt of als er lengte van een lang stokje tot de voorkant van het kuiltje overblijft is de ketteraar af en wordt de veldspeler die het stokje teruggegooid heeft de ketteraar.

Ronde 2:
De ketteraar legt het korte stokje breed over het lange stokje en houdt het korte stokje met zijn duim op zijn plaats.
Dan wipt hij het korte stokje omhoog en kettert het met het lange stokje weg.

Hij kan ook proberen om na het opwippen het korte stokje nog een keer met het lange stokje op te wippen en pas daarna weg te ketteren. Bij het tellen van de omslagen kan hij dan ipv 1 pnt per slag 5 pnt per slag maken.

Hij kan ook proberen om het korte stokje tot tweemaal toe op te wippen voordat hij stokje wegkettert. Elke omslag is dan 10 pnt waard.

Voor de veldspelers en de ketteraar gelden verder dezelfde regels als bij ronde 1.

Ronde 3
Ditmaal legt de ketteraar het korte stokje aan de voorkant half in en half uit het kuiltje, dat aan de voorkant schuin afoopt. Als de ketteraar nu met het lange stokje op de voorkant van het uitstekende korte stokje slaat, wipt het korte stokje omhoog en kan het daarna weggeketterd worden.

Net als bij ronde 2 kan de ketteraar proberen het korte stokje één- of tweemaal extra op te wippen zodat hij bij tellen van de omslagen meer punten kan behalen.

Voor veldspelers en ketteraar gelden verder dezelde regels als bij ronde 1 en 2.

Als de ketteraar zonder te zijn uitgemaakt drie rondes voltooid heeft, is er beurtwissel.

Dit leuke ketterspel lijkt wel iets op softbal. Het is een behendigheidsspel dat nooit verveelt. Ik heb het ontelbare keren gespeeld met broers en zus en met vriendjes op onze zanderige achterplaats op de Gemullehoekenweg.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.