nogmaals Petronella van Schijndel

vertelde op 16 november 2010 om 21:30 uur

Ik heb nog steeds een probleem met de geb.datun van Petronella Jansen van Schijndel. Zij is gehuwd met Gerardus Jansen Gevers, geboren 3 jan. 1718 te Berlicum. De huwelijksdatum is 23-01-1746 te Nuland. Dit is allemaal te traceren. Moeilijker is dit met de geb. datum van Petronella. Bij haar overlijden staat ook geen leeftijd vermeld.Ik heb inmiddels alle geb-aktes in de omgeving doorgeworsteld, maar er zijn zeer weinig Petronella's van Schijndel te vinden.
De geb.datum van Petronella kan zijn 10-okt 1720 in Dinther-dochter van Arnoldi Adrie van Schijndel of Petronella geboren in Veghel 23-01-1724, dochter van Mathias Adrianus. Meer Petronella's van Schijndel die in deze tijd passen-denk aan de huwelijksdatum in 1746!-zijn er niet te vinden.Bovendien kan ik daar geen Jansen van af leiden ook niet van moederszijden.
In Nuland (waar dus ook getrouwd wordt) wordt een Adriana geboren in 1724-vader heet Adrianus Gielis van Schijndel, Moeder heet Jenneke Peters. Een theorie zou kunnen zijn :Petronella is vernoemd naar moeder 'Petronella van Jenneke"; zo komt ze aan haar naam Petronella Jansen (v Schijndel). Want merkwaardig is dat bij de geboorte van de kinderen steeds staat: Petronella Adriana(i). de naam Jansen (Johanna)komt dan niet meer voor. Dan is er kennelijk wel een verwijzing naar vaders naam en haar naam Adriana. Maar dit is slechts een theorie om de vreemde naamgeving te verklaren.
Wie het weet mag het zeggen; graag zelfs!!
Om het nog moeilijker te maken : in 1718 trouwt een Johannes Peters van Schijndel in Nuland, maar daar zijn geen kinderen van te traceren. In die naam zit natuurlijk Petronella en Jansen echt 'ingebakken'. Bovendien is de moeder van zijn echtgenote een Petronella.
Ik weet er geen raad mee!!
Bij voorbaat dank voor de hulp!!
groetjes,

Reacties (45)

Twan van Duijnhoven zei op 17 november 2010 om 06:55 uur

Hoi Bart,
Het zou helpen als je de gegevens van de kinderen van Gerardus en Petronella vermeld met daarbij de doopgetuigen. Misschien dat daaruit meer info gehaald kan worden en het zoeken "makkelijker" wordt.

Bart Gevers zei op 17 november 2010 om 09:50 uur

beste Twan,

Dank voor de snelle reactie!

De geboorten en de getuigen:
1.Johanna-geb.in Dinther-7 juni 1748: Henri Jois Roovers(-Opa was Roovers);en Mattie Ruijs.
2.tweeling Henricus en Wilhelmus-geb. in Dinther 14-07-1749
Mattie Ruijs en Wilhelmus Joannis Gevers.
3. Adriana- geb. in Dinther 25-09-1751
Matthie Ruijs en Arnoldus Joannis Gevers
4.Johanna-geb. in Nuland 20-06-1759
Wijnant Wanders ipv Henricus Joannes Gevers en Matthie van Kreij ipv Locamine Pauli vd Ven

groetjes,

Helena zei op 17 november 2010 om 23:53 uur

Bart, -- Niet helemaal juist wat je hierboven schrijft. Let goed op met de namen van de getuigen.

- 1ste doop: daar was de 2de getuige niet Mattie Ruijs, maar een JOANNA Matthie Roiijs
- 2de dopen Tweeling. Daar waren de getuigen: Paulus van de Ven, Joanna Petri Goyaerts (=weduwe van Petrus Goyaerts), Wilhelmus Joannis Gevers, en een JOANNA Mattie Ruijs
- 3de doop: Daar was de 2de getuige ook weer : JOANNA Matthei Ruijs

Let op: Mattie Ruijs is niet hetzelfde als Joanna Mattie Ruijs! Joanna Mattie Ruijs wil zeggen: Joanna, dochter van een Mattie Ruijs! Ofwel zou ook nog kunnen: Joanna, de echtgenote van een Mattie Ruijs...?

De getuigen werden meestal uit naaste familieleden gekozen. Andere getuigen die je hier ziet zijn ook allemaal familie: Paulus van de Ven was een oom van de dopeling, gehuwd met Jacoba Joannis Gevers. Petrus Goijaerts was oom, gehuwd met Joanna Adriani Schijndel. Dus de weduwe die getuige was, Joanna Petri Goyaerts, was een zus van Petronella (Adriani) van Schijndel. Zij zijn gehuwd op 25-02-1748 te Dinther. Mogelijk kun je daar even op verder zoeken, eventueel in de Schepenbank...in de hoop dat ze daar ook genoteerd staan (met plaats van herkomst?)

Heb zojuist al snel gekeken via scans in Doop-, Trouw- en Begraafregisters (DTB) | Dinther | 1739-1778 | Schepenbank trouwboek 1739-1778.
Op pag. 54/300 staat dat 'wegens de troubeles van den oorlog...etc... de protocollen, cahrters, ondertrouw zaken enz. vanaf 22 juli 1747 in veiligheid zijn gebracht naar Den Bosch. Pas weer hervat na 1 jan 1749. Mogelijk moet je dan in Den Bosch zoeken?

Bij alle dopen staat de moeder als Petronella Adriani van Schijndel. Alleen bij huwelijk niet. Staar je daar niet al te veel blind op. Bij huwelijk in 1746 te Nuland staat bij zowel bruid, bruidegom alsook bij de twee getuigen het patroniem Janssen erbij. Zou de pastoor even niet nagedacht hebben...en haar mogelijk per abuis automatisch ook met dat patroniem Janssen erbij genoteerd hebben? Ipv – wat correct zou zijn gweest- Petronella Adriani van Schijndel.

Ze was naar mijn gevoel toch de dochter van een Adrianus, omdat je dat Jansen nergens anders meer ziet bij haar naam! Haar zus een Joanna Adriani van Schijndel, gehuwd geweest met Petrus Goijaerts... Toch mogelijk weer wat houvast om verder mee te zoeken?

Wat betreft getuige Joanna Mattie Ruijs: Vermoedelijk was de doopgetuige Joanna Mattie Ruijs een half-zus van moeder Petronella Adriani van Schijndel [alias Ruijs?] dus een tante van de dopelingen, ofwel... zij was toch de moeder van Petronella, dus de grootmoeder van de dopelingen?
Gezien de naam Ruijs... dan denk ik weer aan wat ik al eerder vond: Jenke- de weduwe van Ariaen Giellis van Schijndel hertrouwde op 08-07-1725 te Nuland met de weduwnaar Matthias Wellens (ook wel eens als Wellens Ruijs genoteerd. [ zie link naar de akte.
http://beeldbank.bhic.nl/index2.php?Itemid=7&option=com_genealogie&task=register_bron&id=40301&entiteit=register&persoon_id=&cp=117&pp=118 ]
Matthias Wellens [ Wellens en Ruijs ook soms gecombineerd] was 3x gehuwd: Op 27-11-1713, op 25-02-1720 en op 8-7-1725, alle drie keren in Nuland. Je ziet dit niet in de index online, maar in de scans van de aktes zie je dat hij 2x als 'viduus' (weduwnaar) in huwelijk trad. Uit 2de huwelijk is een dochter JOANNA geboren. Zij kan ook bekend zijn gweest als Joanna Matthie Ruijs = Joanna, dochter van Matthias (Wellens) (Ruijs)? Op 8-7-1725 huwde Matthias Wellens voor de 3de keer. De 3de keer was met Jenke,- weduwe van Ariaen Giellis van Schijndel. Ofwel de derde echtgenote kan bekend zijn geworden als Jenke (=Joanna) Mattie Ruijs?

Helena zei op 18 november 2010 om 00:24 uur

Mogelijk wat meer houvast: Haar zus, Joanna Adriani van Schijndel, werd weduwe (van Petrus Goijaerts) en hertrouwde in 1749 te Dinther. Zo te lezen was ze in 1749 dus 36 jaar oud en geboren in Dinther! Mogelijk Petronella ook?

Bruidegom Willem Aert Penninx
Leeftijd 38
Geboorteplaats Berlicum
Woonplaats Berlicum
Bruid Jenneke Adriaens Schijndel
Leeftijd 36
Geboorteplaats Dinther
Woonplaats Dinther
Eerdere man Peter Goijers
Soort registratie trouwakte
Religie SCH
Plaats Dinther
Plaats huwelijk Dinther
Datum ondertrouw 16-08-1749
Datum huwelijk 31-08-1749
Periode 1739-1778
Deel Schepenbank trouwboek 1739-1778

Zie scan op: 1432_010_032_R (65 van 300)

Helena zei op 18 november 2010 om 00:50 uur

Kan de doop van Joanna Adriani van Schijndel (Jenneke Adriaens van Schijndel) niet zo snel vinden in Dinther. Laat dat zoeken even aan jou over. Haar eerste twee zonen worden Petrus gedoopt (vernoemd naar overleden eerste echtgenoot Petrus Goijaerts). Dan volgt een Arnoldus, dan een Joannes. Bij een van de dopen in 1755 in Berlicum staat de naam van de moeder niet als Joanna Adriani van Schijndel, maar als: Joanna Adriani GIELIS.... Misschien moet je ook onder die naam zoeken?

Petronella Adriani van Schijndel kreeg haar eerste kind in 1748 en haar laatste kind in 1759. Mogelijk was ze toen aan einde van haar vruchtbare jaren en zal ze rond 45 jaar oud geweest zijn? Mogelijk is ze rond 1714-1720 geboren? Nu nog zoeken waar... :)

Bart Gevers zei op 18 november 2010 om 01:17 uur

Beste Helena,
Dank voor het uitvoerige commentaar.!! Ik ben even slordig geweest vanmorgen , met het( te haastige) doorgeven van de getuigen-namen.Sorry daarvoor!! Maar...ik deel je conclusie in de laatste opmerkingen: Nu nog even (!) zoeken waar die Petronella geboren is; Daar heb ik al heel wat uren aan besteed. Alle doopregisters van de omliggende streekdorpen heb ik doorgelicht en daar kwamen slechts twee Petronella's van Schijndel uit met een Adrianus in de naam.(zie mijn eerste berichtje)
En vandaar mijn noodkreet in het eerste bericht: wie weet er meer van af? Ik ga nog verder zoeken , want het is de moeite waard!!Ook met je gemaakte opmerkingen ga ik verder.
Als je nog ergens genieuze invallen krijgt op dit punt , hou ik me aanbevolen deze te vernemen.!
Groeten,

Bart Gevers zei op 18 november 2010 om 12:42 uur

hallo Helena,
Zoals ik in mijn eerste berichtje meldde is er in 1718 te Nuland een Johannes Petrus van Schijndel gehuwd , met Harske Thijsse van Creij
Vermoedelijk is Mattias van Creij de vader van Harske; in 1754 is een der getuigen bij de geboorte van Johanna (Petronella v Schijndel-dochter)een Matthias van Kreij.(De -vermeende- moeder van deze Harske heet ook Petronella!!)Maar ik kan ook van deze Johannes v Schijndel geen kinderen vinden, noch in Nuland ,noch in Dinther etc. Van Matthias kan ik wel kinderen vinden, maar geen Harske, wel een Johanna. Maar dat kan zijn omdat zij wellicht vóór 1696 geboren is, en die scans zitten er nog niet in.
groetjes,

Bart Gevers zei op 18 november 2010 om 12:48 uur

Aanvulling op net verzonden bericht: Henrica was de getuige, vrouw-(uxor) van Matthias van Krij, zo is de tekst in de geb.akte. In andere geb.aktes van kinderen vann Mattrhias en Petronella staat Petronella Henrica. Dus dit zou kunnen kloppen!
groeten

Bart Gevers zei op 18 november 2010 om 13:47 uur

I 1729 is er en Petronella van Schijndel in Heeswijk geboren; zij zou bij het huwerlijk 127 jaar zijn geweest?? Maar daar kan ik geen 'Adriana-naam' aan vastknopen.

dus deze is het niet denk ik
groetjes

Bart Gevers zei op 18 november 2010 om 13:51 uur

Nou er staan wel wat foutjes in mijn tekst:
In 1729 is er een Petronella van Schijndel in Heeswijk geboren; zij zou bij huwelijk in 1746 net 16 jaar zijn geweest- kan dat?? mocht niet denk ik? Ook is er geen 'Adriana-naam' aan vast te knopen.
groetjes ,

Bart Gevers zei op 18 november 2010 om 16:57 uur

Beste Helena, jouw tekst:
"Joanna Petri Goyaerts, was een zus van Petronella (Adriani) van Schijndel. Zij zijn gehuwd op 25-02-1748 te Dinther. Mogelijk kun je daar even op verder zoeken, eventueel in de Schepenbank...in de hoop dat ze daar ook genoteerd staan (met plaats van herkomst?)" Gevonden heb ik wel het 2e huwelijk in 1749 met Penninx.
Daar staat: geboren en afkomstig van Dinther

Helaas huwelijk-1 niet in Schepenbank
gevonden

Wel geboorte:in feb johanna dochter Adriaan Gielis- in 1714;dus in 1749 was ze 35 jaar- klopt ongeveer
en in sept 1713
geboren Johanna v Schijndel???dit kan ze ook zijn
kan de akte niet goed lezen
Helaas geen Petronella in Dinther behalve de reeds gevonden dame, maar die zou het niet zijn ?? Zie mijn eerste tekst
Gezocht op Gielis in Berlicum, Nuland en Heeswijk.Niets gevonden.
groeten,

Twan van Duijnhoven zei op 18 november 2010 om 17:44 uur

Misschien moet je in Geffen zijn:
O.A.A. Dinther
06-02-1747 Petronella Adraen Gielens van Geffen naar Dinther gegaan.
Ontlastbrieven Dinther

Ik heb geen folienummer of zo.
Dit heb ik vanuit een excelbestand dat ik ooit heb gekocht.

Twan van Duijnhoven zei op 18 november 2010 om 18:00 uur
Bart Gevers zei op 18 november 2010 om 22:35 uur

Nog verder gezocht St Michielsgestel Den Dungen -helaas resultaat: nihil.

In de Dungen is Ariens Gielis no 2 keer doopgetuige bij familie van Schijndel.

groeten,

bart gevers zei op 19 november 2010 om 12:22 uur

hallo Twan,
Ik heb Geffen nagekeken, maaar ik las daar in de door jou aangegeven akte de naam Peters of iets dergelijks;
Is dat Gielis dan zitten we wellicht goed !
Petronella Gielis komt in ieder geval niet in Dinther, Heeswijk, Berlicum, Nuland, Heesch,Den Dungen, St Michielsgestel voor. Ik was bezig met Schijndel na te pluizen.
Petronella is gehuwd in Nuland en heeft in Dinther haar eerste kinderen gekregen. Maar waarom in 1747 van Geffen naar Dinther? Stond zij steeds in Geffen ingeschreven? Maar waarschijnlijk woonde ze in Nuland toch? Anders was ze toch in Geffen gehuwd?
Groeten en hartelijke dank voor het meezoeken
Prettig week-end!!

Twan van Duijnhoven zei op 19 november 2010 om 13:02 uur

Misschien toch de moeite waard om die ontlastbrief te gaan bekijken. Hetgeen ik heb is een data bestand met gegevens. Het zou kunnen dat in de ontlastbrief meer info en aanknopingspunten staan.
Ook prettig weekend.

Helena zei op 20 november 2010 om 03:44 uur

Bart, -- Zou idd ook eens in Geffen zoeken. Zo'n ontlastbrief geeft hopelijk iets meer info en soms zie je er ook wel een reden van vertrek bij staan. Ik zou dat echter dan ook al in 1746 verwacht hebben (huwelijk). -- Het blijft nog even een raadsel waar Petronella geboren/gedoopt werd. En had ze broers en/of zussen? Waar zijn die dan geboren/gedoopt?

Ook in de Doopboeken van Geffen zoeken.
Helaas staan de scans van dopen in Geffen pas online vanaf 1722. In de aangegeven link [van Twan] gaat het wel om een kind Petronella gedoopt in 1723, maar de naam van de ouders lees ik ook als Ariaen Peters en Pauli? Paulisse. Lijkt toch niet op Gielens of Van Schijndel. Gielens komt van Michiel of Aegidius of i.d.; met een beetje fantasie kan de pastoor er ook nog Eliae of zoiets van maken?

Wel werd er in Geffen (ND) en in Nuland (RK) gehuwd; zelfde echtpaar:
Bruidegom Ariaan Gielis
Bruid Jenneken Peeters
Soort registratie trouwakte
Religie NG
Plaats Geffen
Plaats huwelijk Geffen
Datum huwelijk 04-02-1714
Periode 1660-1808
Deel Nederduits Gereformeerd trouwboek 1660-1808
Pagina 117
Toegangsnr. 1436
Inv.nr. 3

Ook ingeschreven in RK Trouwboek van Nuland.
Bruidegom Adrianus Gielis
Woonplaats Heesch
Bruid Joanna Peter Jan Claessen
Woonplaats Gemert
Soort registratie trouwakte
Religie RK
Plaats Nuland
Plaats huwelijk Nuland
Datum huwelijk 04-02-1714
Periode 1696-1747
Deel Rooms-Katholiek trouwboek 1696-1747
Pagina 108
Toegangsnr. 1448
Inv.nr. 1

Doop-, Trouw- en Begraafregisters (DTB) | Nuland | 1696-1747 | Rooms-Katholiek trouwboek 1696-1747
1448_001_055_R (107 van 172)
Er staat in RK Trouwboek echter niet bij dat zij in Gemert (?)woonachtig was. Wel de getuigen: Harske Jan Langens en Maria Geurts.

Maar of bovengenoemd echtpaar ook de ouders zijn van Petronella? En of de vader ook bekend werd onder de naam Van Schijndel? Zolang je haar doop nog niet gevonden hebt heb je geen bewijs. Wel twee dochters gevonden uit dat huwelijk, gedoopt in Nuland: Joanna ~ 16-09-1722 en Adriana ~ 29-04-1724 [er staat opm. bij overleden in infanti]. Zou dit kind soms 'postuum' geboren zijn? In oktober 1723 werd er nl. in Nuland een Ariaen Gielen begraven: laat vrouw en kinders na...?

In het Begraafboek van Nuland ook nog volgende inschrijving gevonden:
'1 april 1729 Begraven Hendrick, soone Ariaen Gielens; de moeder en de stiefffvader leven nogh'. Dus vader leefde toen ook niet meer. Maar welke Ariaen Gielens was de vader? Was hij soms Adriaen Gielis van Schijndel?
Mogelijk was deze Hendrick ook nog een kind uit dat bovenstaande huwelijk? Een Ariaen Gielens overleden in [ik had ergens genoteerd 30 sept.?)1723: In begraafboek van Nuland staat echter: begraven 2 okt 1723 - Ariaen Gielens -laat vrouw en kinders na.

Denkend aan de namen van de kinderen geboren uit huwelijk Geert Jansen Gevers en Petronella Adriani van Schijndel:
1. Johanna-geb.in Dinther-7 juni 1748: 2. Henricus en tweelingbroer
3. Wilhelmus-geb. in Dinther 14-07-1749
4. Adriana- geb. in Dinther 25-09-1751
5. Johanna-geb. in Nuland 20-06-1759
-Er was nog een kind meer dan die jij hierboven al noemde; er was nog een
6. Joanna Gevers ~ 04-09-1764 Nuland. Hierbij was ook weer Joanna Mathia Ruijs getuige.

Moeder Petronella was dus nog in haar vruchtbare jaren in 1764...Brengt ons toch rond 1720?

Dan probeer je ook na te gaan naar wie zijn de kinderen mogelijk vernoemd.
- Kind nr. 1. Johanna wrsl. naar de moeder van Petronella? Moeder kan dus wel een Jenneke zijn?
- Kind nr. 2 en 3. ??? Niet vernoemd naar de vader van Geert noch naar die van Petronella, want dan zou de tweeling Jan en A(d)riaen zijn gedoopt. Naar wie dan wel? Mogelijk naar jong overleden broers van de ouders? Er was een Hendrick , zoon van Adriaen Gielens overleden in 1729; mogelijk dat hij een broer was van Petronella? Vader leefde niet meer [in 1729] en moeder was hertrouwd, want er werd genoteerd dat er een stiefvader was. Maar waar is Hendrick dan geboren? Mogelijk in Geffen of Nuland?
- Kind nr. 4 vernoemd naar een jong overleden zus van Petronella en ook nog naar haar vader. Adriana, geboren in 1724 was in infanti overleden, dochter van Adriani Gielis van Schijndel en Jenneke Peters
- Kind nr. 5 mogelijk vernoemd naar haar (overleden?)zusje?
- Kind nr 6 idem dito

Om het wat ingewkkelder te maken [ wrsl. weet je dit al wel]: Er was in diezelfde tijd ook nog een andere Adriaen Gielens woonachtig in die buurt, echter gehuwd met Willemijn Adrijn Hendrickx Aerts. Hebben zowel in Dinther alsook in Nuland kinderen laten dopen.

Wat mij blijft intrigeren: Dat er bij 4 van de 6 kinderen geboren uit huwelijk Gevers-Van Schijndel een Joanna Matthie Ruijs als doopgetuige was. Ze is mogelijk toch wel naaste familie. Je ziet die naam andes niet veel. Ook wel eens genoteerd als 'Joanna Mathia Wellens Ruijs'.

Helena zei op 20 november 2010 om 06:04 uur

Bruidegom Matthias Wellens
Woonplaats Rosmalen
Bruid Jenke v Schijndel
Woonplaats Schijndel
Soort registratie trouwakte
Religie RK
Plaats Nuland
Plaats huwelijk Nuland
Datum huwelijk 08-07-1725
Periode 1696-1747
Deel Rooms-Katholiek trouwboek 1696-1747
Pagina 118
Toegangsnr. 1448
Inv.nr. 1

1448_001_060_R (117 van 172)
In de inschrijving zelf lees ik: 18 julij [1725]: Matthias Wellens viduus et Jenke vidua Arian Giellis van Schijndel. Er staat niet bij dat zij in Schijndel woonachtig was en hij in Rosmalen, maar mogelijk komt dit gegeven uit NG Trouwboek of Schepenbank [van Schijndel of van Rosmalen, of van Nuland ?], ofwel is Van Schijndel er nu pas in 1725 bij gekomen?

En hier de moeder van dit kind gedoopt in 1726 als 'Jenneke Peter Jan Claasen' [ dat moet dan toch toch dezelfde zijn als die in 1714 huwde met Adrianus Gielens!? ]:
Kind Willemijn Wellens
Geslacht v
Vader Matthijs Wellens
Moeder Jenneke Peter Jan Claassen
Getuige 1 Gijsbert Wellens
Getuige 2 Geertruij Jan Hesackers
Soort registratie doopakte
Religie RK
Plaats Nuland
Plaats doop Nuland
Datum doop 05-10-1726
Periode 1720-1810
Deel Rooms-Katholiek doopboek 1720-1810
Pagina 14r
Toegangsnr. 1448
Inv.nr. 2

Mogelijk was Matthias Wellens (Ruijs) de 'stiefvader' zoals genoteerd werd bij dat begraven in 1729 ' Hendrick, soone Ariaen Gielens; de moeder en de stieffvader leven nogh'..?

Wanneer je door de DTB boeken van Nuland gaat dan zie je dat de naam Wellens en Ruijs naast elkaar gebruikt werden en soms ook wel gecombineerd, of dan eens dit en dan weer dat; zoals ook Gielens en Van Schijndel.

Helena zei op 20 november 2010 om 06:22 uur

correctie : In de RK huwelijksinschrijving in Nuland lees ik: 8 julij 1725

Twan van Duijnhoven zei op 20 november 2010 om 06:56 uur

Bart en Helena,

Alle puzzelstukjes zouden in elkaar vallen als de doop gevonden was. Ik ben ervan overtuigd dat die Ariaan Gielis van Schijndel en Jenneke Peeters (Jan Claessen) de ouders van Petronella zijn. Nu alleen nog de doop vinden.

Twan van Duijnhoven zei op 20 november 2010 om 07:18 uur

Kijk hier eens naar. Betreft de opmaak van de inventaris van Jenneke weduwe van Adriaan Gillens van Schijndel in 1725, net voordat zij gaat trouwen met Matthias Wellens. Er wordt wel vermeld dat Jenneke 2 onmondige kinderen heeft, maar in de beperkte tijd die ik had, heb ik geen namen gezien.
http://beeldbank.bhic.nl/index2.php?Itemid=11&option=com_genealogie&task=register_bron&id=45649&entiteit=register&persoon_id=&cp=151&pp=152

Akte staat op folie 151 tm 166.

Twan van Duijnhoven zei op 20 november 2010 om 07:35 uur

Joanna Matthia Ruijs is de vrouw van Matthia Ruijs, zie akte doop Joanna Gevers in 1764: "Joanna Uxor Matthie Ruijs"
http://beeldbank.bhic.nl/index2.php?Itemid=7&option=com_genealogie&task=register_bron&id=39078&entiteit=register&persoon_id=&cp=172&pp=171
Weer wat om definitief neer te zetten.

Helena zei op 20 november 2010 om 07:59 uur

Twan, -- een hele goede vondst! Had er niet aan gedacht dat deze ZSchepenprotocollen al online zouden staan. Enfin, heeft Bart weer wat te lezen :) !

Ben er ook van overtuigd dat hier de connectie is. Alleen moet de doop van Petronella toch nog gevonden worden.

Het was overigens voor mij ook interessant om hier en daar door de DTB van Nuland te gaan. De pastoor maakte ergens in de marge ook nog een opmerking over hoe de winter dat jaar was geweest 1740. Of over dat er dat jaar (1740) ook de dood was van paus Clemens de zoveelste, de dood van de Roomse keizer, de dood van de Pruisische koning enz. Ook dat er veel hoog water was. [ zie bijv. 1448_002_038_R (73 en ook 75 van 389)van het RK Doopboek, maar zo zijn er meer aantekingen].

Bart Gevers zei op 20 november 2010 om 15:31 uur

beste Helena en Twan,
Ik waardeer het zeer dat jullie zo mee zoeken.
Ruijs blijft inderdaad intrigeren. Bij het overlijden van dochter Adriana-op 22-11-1823, te Nuland wordt Geert Gevers als vader genoemd en Petronella Ruijs als moeder (!!!))-Maar moeder was Petronella van Schijndel!- Wellicht moeten we zoeken naar de geboorte van Petronella Ruijs??
Ik kijk verder bij de Ruijs-families in Heesch etc.
groeten en prettig week-end.
Nogmaals dank

Twan van Duijnhoven zei op 20 november 2010 om 15:33 uur

Overigens hebben we wel een probleem.
1. Petronella had waarschijnlijk een zus genaamd Joanna die 2x was gehuwd. Eerste keer met Petrus Goijaerts en tweede keer met Willem Aert Penninx.
2. Dan is er nog die Hendrick die in 1729 overlijdt soone Ariaen GIeles, de moeder en stiefvader leven nog.

Dat zijn twee personen die van Adriaen Gielen van Schijndel en Jenneke Peters kunnen zijn.
In de inventaris van 1725 wordt gesproken over 2 onmondige kinderen. Als die twee hiervoor kinderen van Adriaen Gielen van Schijndel en Jenneke zijn, is er geen plaats meer voor Petronella.
?????

Bart Gevers zei op 20 november 2010 om 15:39 uur

Hoe kan ik in de Schepenprotocollen komen?
gr Bart

Twan van Duijnhoven zei op 20 november 2010 om 15:43 uur

Die staan onder groene blokje Onderzoek
Vervolgens Gescande Documenten
Nuland selecteren en maar zoeken.

Bart Gevers zei op 20 november 2010 om 16:06 uur

beste Helena en Twan,
Twan schrijft:

Alle puzzelstukjes zouden in elkaar vallen als de doop gevonden was. Ik ben ervan overtuigd dat die Ariaan Gielis van Schijndel en Jenneke Peeters (Jan Claessen) de ouders van Petronella zijn. Nu alleen nog de doop vinden.

Ik heb in mijn eerste berichtje al deze Arien Gielis en Jenneke Peters genoemd-daar wordt Adriana geboren in 1724.Een theorie zou kunnen zijn :Petronella is vernoemd naar moeder 'Petronella van Jenneke"; zo komt ze aan haar naam Petronella Jansen (v Schijndel). ?????

Bart Gevers zei op 20 november 2010 om 16:09 uur

hebben jullie het over dezelfde overigens?
gr

Bart Gevers zei op 20 november 2010 om 16:38 uur

We hebben het inderdaad over dezelfde:Adriana geboren in 1724- maar die is overleden.
Dus mijn hypothese gaat niet op!
Maar het zijn waaarschijnlijk wel de ouders.
groeten,

Helena zei op 20 november 2010 om 20:49 uur

Dat Petronella bij overlijden van haar dochter Adriana (in 1823) als Petronella Ruijs werd genoteerd ...och, vergissing van de aangever(s). Petronella moet al lang daarvoor overleden zijn (ca. 100 jaar eerder geboren) en mogelijk hebben de aangevers van dat overlijden in 1823 alleen maar geweten dat ze Ruijs heette (omdat ze jarenlang met een Ruijs gehuwd is geweest?). [Mijn buren kennen mijn meisjesnaam ook niet :)]. Ik zou niet naar een Petronella Ruijs gaan zoeken, wel naar een Petronella Giellis of i.d. ,of Van Schijndel, of mogelijk ook nog Adriani.

Er is nog een probleem :) : In de inventaris van 1725 wordt niet alleen gesproken van Jenneke, de weduwe van Adriaen Gielens van Schijndel, maar ook van Adriaen Gielens van Schijndel als OOM aan 's vaders zijde (en aanwezig daar bij opmaak van die inventaris begrijp ik...[folio 163 en 164]). En dan wat Twan al noemde: de twee onmondige kinderen, maar we weten ook nog niet heel zeker of de gevonden Joanna (2x gehwud) en Hendrick ook idd. de kinderen waren van Jenneke?

Bart Gevers zei op 20 november 2010 om 23:46 uur

Helena, dank voor de reactie;
en nu: Ik weet niet of ik thuis ook nog verder kan zoeken, want ik heb alles zowat gehad; De 'van Schijndels' en 'Gielis, zowel de Petronella's als de Adriana's' in de gehele omgeving.
De folio's "Opmaak inventaris" kan ik niet online zien, denk ik?
Groeten,

Bart Gevers zei op 20 november 2010 om 23:48 uur

Twan had er al op geantwoord zie ik nu pas; sorry! Ik ga daar ook een eens kijken
bedankt en prettig week-end

Helena zei op 21 november 2010 om 01:28 uur

Nu lees ik nog eens mijn laatste bijdrage (20.49 uur) en zie dat ik daar een fout in heb. [Kijk zoiets kan vroeger ook gebeurd zijn :)! Dat namen en relaties niet helemaal correct genoteerd werden en dat kon niet gecontroleerd worden door de personen zelf omdat ze niet konden lezen wat er geschreven werd ]. Mijn fout hierboven sloop in door even niet goed nadenken :). Ik schreef over Petronella Ruijs dat ze mogelijk onder die naam zo bekend was omdat ze al 'jarenlang met een Ruijs gehuwd was'; dit is incorrect. Ze was immers gehuwd met Geert J. Gevers. Maar ik bedoelde eigenlijk: ze was mogelijk al jarenlang bekend onder de naam Ruijs omdat haar moeder Jenneke met een Ruijs gehuwd was. (Wellens ook bekend onder Ruijs].


Twan avn Duijnhoven zei op 21 november 2010 om 06:19 uur

Hoi,
Zijn er overlijdensdata bekend van de mogelijk moeder van Petronella, Joanna Peters of ook genoemd Joanna Mattieu Ruijs? en van Mattieu Ruijs ? Als die bekend zijn zou dat helpen zoeken bij mogelijke erfdelingen of zo.

Helena zei op 21 november 2010 om 07:31 uur

Alleen even na 1764 gezocht in de Doop-, Trouw- en Begraafregisters (DTB) | Nuland | 1691-1773 | Begraven
(zie scan op pag 203 van 221)

Nuland - Begraven: 18 aug 1768 - de vrouw van Tijs Ruijs, gen. Jenneken.

Bart Gevers zei op 23 november 2010 om 20:46 uur

helaas , kan ik niet erg wijs worden uit de stukken onder kopje 'onderzoek', BH
IC
groeten,

Marilou Nillesen bhic zei op 8 december 2010 om 10:11 uur

Dag Bart,

Ik weet niet zeker of je dit bedoelt maar ik zal voor de zekerheid kort weergeven hoe Helena bij dit resultaat is gekomen.

Als je op Mijn stamboom achterhalen klikt, kun je verder naar Wat zit erin? Daarbinnen kies je voor DTB en daar ga je naar Nuland.

Vervolgens kies je binnen Nuland voor Koster, Begraven 1691-1773 en daar ga je naar scans online. Door onderin te kiezen voor pag. 203 kom je uit op de bewuste pagina.

Is het zo iets duidelijker of bedoel je eigenlijk iets anders? Gewoon aan de bel trekken hoor!

Bart Gevers zei op 8 december 2010 om 11:54 uur

beste Marilou;
die procedure is mij gelukkig allemaal heel duidelijk; ik snuffel dagelijks in de scans tegenwoordig.
Mijn opmerking ging over het zoeken onder het kopje BHIC-'onderzoek'. dat vind ik erg ingewikkeld.
Ik heb er ingekeken, maar kom niet verder.
(En intussen hebben we onze Petroneela nog niet gevonden , helaas. zie de lange lijst in de forum-discussie)

Marilou Nillesen bhic zei op 8 december 2010 om 19:39 uur

Aha, ik begrijp het, Bart. Mijn uitleg bij de DTB-scans is voor jou op z'n minst overbodig te noemen ;-)

Ik geef onmiddellijk toe dat enige uitleg bij het onderdeel 'historisch onderzoek' veel duidelijk maakt. Heb je een keertje tijd om naar het BHIC in Den Bosch of Grave te komen? Wij lichten het graag toe.

jan zei op 24 november 2017 om 22:43 uur

RA Geffen 59, blz 199, dd 6 februari 1747
Compareert Petronella Adriaan Gielens, geboren te Geffen, krijgt een borgbrief, gaat wonen te Dinther

jan zei op 24 november 2017 om 22:45 uur

Hoofdgeldlijsten Nuland
1723
Adriaan Gielens, Jenneke de vrouw
Hendrik, Peternel, kinderen, onder

1724
De wed. Adriaan Gielens
Hendrik, Peternel, kinderen, onder

jan zei op 24 november 2017 om 23:28 uur

en de andere Adriaan/Arie Gielens

Hoofdgeldlijsten Nuland
Te Vinkel wonend als vermogend
1723
Arie Gielens en Willemijn de vrouw
Digna de dochter, boven
Hendrik, Marike, Adriaen, Jenneke, kinderen, onder

1724
Arie Gielens en Willemijn de vrouw
Digna de dochter, boven
Hendrik, Marike, Adriaen, Jenneke, kinderen, onder

jan zei op 24 november 2017 om 23:37 uur

het zou dan als volgt moeten/kunnen zijn:

Adrianus/Ariaan Gielis van Schijndel, overlijdt Nuland 30 september 1723 "Adriaan Giellis conj" en wordt aldaar begraven op 2 oktober 1723 "Ariaen Gielens, laat vrouw en kinderen na", (1724) trouwt NG Geffen 4 februari 1714 / Nuland RK 4 februari 1714 Joanna Peter Jan Claessen ( get: Harske Jan Langens, Maria Geurts).
Jenneke trouwt als Jenneke Peter Jan Clasen, weduwe Ariaen Gielis van Schijndel te Nuland 8 juli 1725 met weduwnaar Mathijs Wellen Ruijs (Jan Jacob Langens, Zeger Joosten van der Poel), ? begraven Nuland 18 augustus 1768 “Jenneke vrouw van Tijs Ruijs” (Bhic DTB 3, scan 203)
Kinderen:
1. Hendrik, geboren voor 1723, Begraven Nuland '1 april 1729, begraven Hendrick, soone Ariaen Gielens; de moeder en de stiefffvader leven nogh'.
2. Petronella, geboren voor 1723, trouwt Nuland 23 januari 1746 met Gerardus Jansen Gevers, doop Berlicum 3 januari 1718
a. Johanna, doop Dinther 7 juni 1748 (Henrick Jois Roovers, Joanna Mattei Ruijs)
b. Henricus, doop Dinther 14 juli 1749 (Paulus van de Ven, Joanna Petri Goyaerts (= weduwe Petrus Goyaerts) Wilhelmus Joannis Gevers en Joanna Mattei Ruijs)
c. Wilhelmus, doop Dinther 14 juli 1749 (Paulus van de Ven, Joanna Petri Goyaerts (?= weduwe Petrus Goyaerts) Wilhelmus Joannis Gevers en Joanna Mattei Ruijs)
d. Adriana, doop Dinther 25 september 1751 (Joanna Matthie Ruijss en Arnoldus Joannis Gevers)
e. Johanna, geboren Nuland 20 juni 1759 (Wijnant Wanders ipv Henricus Joannes Gevers en Matthei van Kreij ipv Pauli van de Ven)
f. Joanna Gevers, doop Nuland 4 september 1764 ( Joanna Mathia Ruijs)
3. Adriana doop Nuland 29 april 1724 (Harske Hendricks) “ overleden in infanti”. Postuum geboren.
Overleden Nuland 20 april 1724 "infans Ariaen Giellis van Schijndel" en wordt begraven Nuland 20 april 1724 "kind van Ariaen Gielens"

mvg

jan zei op 25 november 2017 om 00:03 uur

de andere Adriaan Gielis zou dan kunnen zijn:

Adrianus Gielis/Gielens, trouwt Guilielma Arian Hendrix
Kinderen: bij de RK dopen heet de moeder steeds Wilhelmina/Wilhelma NN
1. Digna/Dingen Adriaan Gielens van Schijndel/Dymphna, doop Dinther 12 juli 1706 (Antonius wijnen, Maria Jansen) (trouwt Dinther RK 24 februari 1732 Cornelis Ruth Bans (kinderen te Nuland va 1732)
2. Maria doop Dinther 15 november 1708 ( Catharina Joannis Wanders, Joannes Adams)
3. Henricus, doop Dinther 25 augustus 1710 ( Adrianus Gielens, Petronella Adriaens)
4. Joanna doop Dinther 4 februari 1714 ( Daniela Jacop Peters ex Nistelroij, Cornelius Wijnen)
5. Maria, doop Dinther 1 november 1717 ( Antonius Huijbers, Henrica Adriani Wijnen)
6. Adrianus doop Nuland 17 januari 1721 (Petrus Gielis, Janneke Arian Hendrickx)
7. Joanna doop Nuland 16 september 1722 (Antoni Peter Jan Claassen, Maria Geurts) trouwt Dinther 25 februari 1748 Petrus Goijaerts, zij trouwt als 36 jarige weduwe van Peter Goijers 2) Dinther 31 augustus 1749 (ot: 16 augustus 1749) Willem Aert Pennings, geboren Berlicum, bij huwelijk 38 jaar.
Uit 2:
a. Peter
b. Peter
c. Arnoldus
d. Johannes

zoals uit eerder hoofdgeldlijst bleek:
Hoofdgeldlijsten Nuland
Te Vinkel wonend als vermogend
1723
Arie Gielens en Willemijn de vrouw
Digna de dochter, boven
Hendrik, Marike, Adriaen, Jenneke, kinderen, onder

1724
Arie Gielens en Willemijn de vrouw
Digna de dochter, boven
Hendrik, Marike, Adriaen, Jenneke, kinderen, onder

De vraag is dan nog waar de Joanna van 1722 bij hoort, bij deze Adriaan Gielis of bij Adriaan Gielis van Schijndel? Dat Antoni Peter Jan Clasen doopgetuige is zou hem eerder plaatsen bij Adriaan Gielis van Schijndel, behalve als er 2 Adriaan Gielis van Schijndels zijn uit 1 gezin??

NB: Adriaan Gielis van Schijndel , de andere wordt vermeld als Arie Gielens, is dat dan het onderscheid?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: