notariƫle akten van na 1935 inzien.

vertelde op 8 juni 2019 om 13:43 uur

waar kan men deze inzien?

Reacties (3)

Egbert zei op 8 juni 2019 om 17:47 uur

Notariële akten worden openbaar na 75 jaar, met uitzondering van testamenten waarvoor een termijn van 100 jaar geldt. Ze worden in blokken van 10 jaar overgebracht naar een openbare archiefbewaarplaats. In eerste instantie is dat in Noord-Brabant het Brabants Historisch Informatiecentrum. Daarna komen ze terecht bij archiefbewaarplaatsen waaronder het betreffende notariskantoor ressorteert.
Dus pas in 2021 zullen de blokken 1936-1945 worden overgebracht. De laatste akte uit het blok van 10 jaar heeft dan de leeftijd van 75 jaar bewaard. Voor testament komt daar dus nog 25 jaar extra bij.

De akten die nog niet openbaar zijn worden in een algemene bewaarplaats opgeslagen. Inzage kan alleen geschieden door de aangewezen bewaarder. Per arronsdissement is er een bewaarder en plaatsvervangend bewaarder aangesteld door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

Wil je een akte inzien dan dien je je te wenden tot de notaris waarvoor die akte is verleden of bij zijn rechtsopvolger. Als je niet weet wanneer een bepaalde akte is opgemaakt gaat dat lastig worden. Een notaris zal de zoekkosten in rekening brengen en die zullen aanzienlijk zijn. Er zal ook getoetst moeten worden of je wegens de privacywetgeving wel gerechtigd bent om de betreffende akte in te zien. Je kunt het beste contact opnemen met een notaris om te zien welke mogelijkheden er zijn.

Indie van Lieshout zei op 8 juni 2019 om 20:17 uur

Beste meneer, mevrouw,

Het is precies zoals Egbert zegt. Wie de opvolger is van de notaris die de door u gezochte akte destijds heeft verleden kan men vinden in het opvolgersarchief, te vinden middels deze link: https://www.notaris.nl/algemeen/het-opvolgersarchief.

Zodra u weet wie de opvolger is kan u contact opnemen met het betreffende notariskantoor en zij zullen het dan verder afhandelen. Wel moet u zich, zoals door Egbert benoemd, realiseren dat u een bepaalde relatie moet hebben met de personen, dan wel goederen, in gezochte akte, alvorens recht te hebben op een kopie van de gezochte akte. Zeer waarschijnlijk zal u dan een afschrift van de akte ontvangen en niet de originele minuut. De kosten voor een dergelijk afschrift zijn inderdaad soms best aanzienlijk, per afschrift kan u rekenen op een bedrag van rond de 50 euro of meer.

Met vriendelijke groet,

Indie

Aloys zei op 9 juni 2019 om 11:04 uur

Dank jullie zeer Egbert en Indie. Het is voor mij nu geheel duidelijk.
Met vriendelijke groet , Aloys.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: