skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Nuenen - 'die Tempel' ?

Reacties (11)

Egbert zei op 3 augustus 2021 om 18:06
De Monografie van Noordbrabantse plaatsnamen betreffende Nuenen, Gerwen en Nederwetten geeft in het verklarend glossarium:

1206 Tempel.
Land die Tempel (Nuenen), 1427 (BP-187v); aen den Tempel, 1498 (HH 131-104).
Tempel kan een vervorming zijn van "timp", dat de betekenis heeft van "een perceel zandig wei- en bouwland"(SCHONFELD-113)

1211. Templer.
't Huis die oude templer (Nuenen), 1423 (BP-72).
Persoonsnaam Templer komt regelmatig voor in de 15e eeuw (BP).

HH = huisarchief Heren van Helmond.

Helaas staat er niet bij vermeld waar deze toponiemen te lokaliseren zijn.
Belem zei op 3 augustus 2021 om 18:58
Beste Egbert,

Wederom dank voor de informatie !

Vriendelijke groeten,

Belem
jan toirkens zei op 7 augustus 2021 om 04:48
Voor ene Thomas alias * den Tempel* die begin 20e eeuw in Eindhoven woonde heb ik wat nazoekingen gedaan. De man heette feitelijk Tempelaars maar zoals zovele Einhovenaren had ie een bijnaam. Voluit Toirkens werd dus den Turk en deze Thomas Tempelaars werd dus den Tempel.. Omtdat Thomas was gerelateerd aan de familie Toirkens had ik wat interesse in diens achtergrond en dat leidde regelrecht naar Nuenen c.q. Wetten waar hij vandaan kwam. Iemand dacht dat er daarom een relatie was met de Tempeliers-orde die ooit bezit onder Aerle hadden.
Maar het ene moment in de tijdslijn, zeg 1920 en het andere moment zeg anno 1400 lag me net even iets ver uit elkaar om die link te willen achterhalen. Overigens had Thomas nog een wat andere, minder liefelijke bijnaam , oftewel *het zuiperke*. Ach ja... wie van ons de eerste steen wil werpen, die mag zijn gang gaan.
Maurice Roefs zei op 7 augustus 2021 om 11:38
Misschien was de aanwijzing over het overmatige drankgebruik toch wel correct ?!
Drinken als een tempelier...
Belem zei op 7 augustus 2021 om 16:21
Beste Jan,

Dank voor dit verhaal ! Misschien is de naam gewoon afkomstig van "een perceel zandig wei- en bouwland" zoals Egbert schreef en/of het hof "den Tempel" zoals ik op een kaart tegenkwam. Net zoals andere mensen uit die buurt "van Boert" en "van Wetten" werden genoemd of zich noemden.

Vriendelijke groeten,

Belem
Peter van de Laar zei op 8 augustus 2021 om 06:52
In de wijk Woensel te Eindhoven heeft een buurt de naam "de Tempel". Op de kaart van de gemeente Woensel uit de gemeenteatlas van J .Kuyper (1866) staat "Tempel" aangeduid nabij de gemeentegrens met Nuenen. Deze grens wordt daar gevormd door de Dommel. Het is echter niet uitgesloten dat het gebied "Eckart -Vaartbroek" nu behorend bij de wijk Woensel, vroeger onder Nuenen viel.
Egbert zei op 8 augustus 2021 om 12:05
Eindhoven. De Tempel

De Tempel was een gehucht van enkele huizen op een kruispunt aan de oude "zwarte pad' naar Son, in de buurt van de huidige Sonseweg.
Er stond daar een café dat de Oude Tempel werd genoemd. Die nam wordt voor het eerst in het begin van de vorige eeuw aangetroffen.

Jan Spoorenberg
in: ’t Gruun Buukske 1982, 53, 65, 80


Tempellaan (toponiem, goedgekeurd door B & W van Eindhoven op 27 juni 1967 en vastgesteld door de gemeenteraad van Son op 30 november 1967.
De Belgische buurt behoorde tot het bestemmingsplan De Tempel, dat zijn naam dankte aan de daar gelegen Tempelstraat. Mede omdat (de laatste rest van) die straat binnen afzienbare tijd werd opgebroken, besloot de commissie tot de naam Tempellaan. De Tempel was een
gehucht van twee boerderijen (de Oude en de Nieuwe Tempel) aan de andere zijde van de Vlokhovenseweg, op de kruising van de Tempelstraat en de oude Sonseweg. De Tempelstraat liep daar aanvankelijk heen. De nieuwe laan lag helemaal in Son. Het Eindhovense college had de naam aan het Sons gemeentebestuur ter goedkeuring voorgelegd.


Aan de andere kant van de Dommel bevinden zich de Aabroeken op Nederwettens gebied tussen Hooidonk en kasteel Soeterbeek.
Belem zei op 8 augustus 2021 om 14:19
Beste Peter, beste Egbert,

Dank voor deze informatie !

Er is een Jan Templer (met enkele variaties op de schrijfwijze van Templer) - geboren ca. 1299 - die in het Fichier Smulders o.a. voorkomt in de sectie Nuenen. Met een enkele keer de toevoeging 'van Boert' en/of 'van Wetten'.
Van dat laatste lijkt me inmiddels duidelijk naar welke locaties ze verwijzen.

De vraag rest dan of Templer ook is afgeleid van een locatie (bepaald soort grond, hof, boerderijen e.d., zie reacties hierboven) of iets te maken heeft met de Tempeliers zoals ook wel wordt gesuggereerd.
Tot nu toe kom ik in het Fichier Smulders geen gegevens tegen bijv. die iets vertellen over een vorige generatie (vader, grootvader, oom o.i.d.) die daar meer over zouden kunnen vertellen.

Vriendelijke groeten,

Belem
Hans Vogels zei op 9 augustus 2021 om 10:54
Een oudere generatie zal ook niet (snel) meer opduiken. Voor de periode vóór 1312 heb je het Oorkondenboek Noord-Brabant deel 1 en 2. Die delen zijn gemakkelijk te raadplegen. Staat iets er niet in dan kun je het wel vergeten.

Incidenteel duikt nog wel eens iets op en wordt dan toegevoegd aan het aanvullende Digitaal Oorkondenboek van Noord-Brabant.

http://resources.huygens.knaw.nl/retroboeken/obnb/#page=0&accessor=toc&view=homePane

http://www.donb.nl/

Ik zou me overigens ook niet blindstaren op geboorte ca.1299. Dat is gewoon een natte vingerschatting.
Belem zei op 9 augustus 2021 om 13:53
Beste Hans,

Dank voor je reactie ! Ik ga deze links z.s.m. bekijken.

Wat betreft het geboortejaar heb je natuurlijk gelijk.

Overigens ben ik de afgelopen dagen - het Fichier Smulders verder doorspittend - meerdere kaarten van diverse jaren tegengekomen waarop de tot nu als oudst/eerst vermelde Jan Templer, ook wel hier en daar op sites en in genalogieen genoemd Jan Templer I (waarna er nog minstens Jan II en Jan III volgen) wordt beschreven als 'junior' of 'de jonge'. Dat suggereert dan een vader die ook weer Jan heet. Tegelijkertijd zijn er ook kaarten waarop hij 'senior' wordt genoemd.

Vriendelijke groeten,

Belem

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.