Oostenrijkse kinderen via Nederland naar België

vertelde op 31 juli 2019 om 21:29 uur

Als lid van de heemkundige kring van Linter, België, ben ik geïnteresseerd in de Oostenrijkse kinderhulpacties.

In 1919 kwamen ook een aantal Oostenrijkse kinderen naar België, meer bepaald naar onze gemeente LINTER. Deze kinderen waren afkomstig van Wenen, Oostenrijk. Zij waren rond de 9 à 10 jaar oud.

Zou het kunnen dat deze kinderen via een kindertrein vanuit Wenen in Nederland toegekomen zijn en dan naar België doorgestuurd werden.

Ik kan hierover geen enkele informatie vinden, vandaar mijn vraag : bestaan er lijsten van Oostenrijkse kinderen die via Nederland in België toegekomen zouden zijn in de periode 1917 - 1927 ???

Ik zie uw antwoord met heel veel belangstelling tegemoet.
Met vriendelijke groet
Wouters Lisette
Heemkundige Kring Linter

Reacties (6)

Jan Lange zei op 1 augustus 2019 om 11:56 uur

Ik heb geen concrete info, maar in Gens Nostra, tijdschrift van NGV stond vorig jaar/enkele jaren geleden een artikel met verwijzingen naar lijsten over item Oostenrijkse kids na WO I in NL. Even daar informeren dus.

Frans zei op 1 augustus 2019 om 12:02 uur

Beste Lisette,
Op de Nederlandse website https://vijfeeuwenmigratie.nl kunt u informatie van vele landen vinden, ook van België en Oostenrijk. Mogelijk kunt u daar vinden wat u zoekt.

Norah zei op 1 augustus 2019 om 17:16 uur

Er bestaat ook de mogelijkheid als ik zie waar Linter ligt, dat de kinderen via Luik, vervolgens Maastricht, en dan België in, zijn gebracht.
Mvg.

Egbert zei op 1 augustus 2019 om 22:34 uur

In de jaren na Wereldoorlog I kwamen er Oostenrijkse kinderen naar Eindhoven en omgeving. Het Eindhovensch Dagblad bericht daarover. Je kunt op de site van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven zoeken in een kranetnindex. Kopieer daarvoor onderstaande link:

https://www.rhc-eindhoven.nl/collectie?mistart=0&mivast=48&mizig=32&miadt=48&milang=nl&misort=last_mod%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=oostenrijk*%20kind*&mibj=1910&miej=1930

Helaas zijn de artiken daar niet in te zien, dat kan alleen in de studiezaal in Eindhoven op micofiches. Het kan echter wel via de krantenscans van de Koninklijke Bibliotheek www.delpher.nl
Met de data van de krantenindex kunt u daar de betreffende krant inzien. Het zoeken op trefwoorden kan ook, maar je krijgt dan wel erg veel treffers.
Als je naar uitgebreid zoeken gaat, kun je daar een datum invullen. Bij krantentitel kies je voor Eindhovensch Dagblad. Dan moet de scan van de krant tevoorschijn komen.

Bijvoorbeeld: Eindhovensch Dagblad 21-05-1924.
Het laatste Oostenrijksche kindertransport.
De laatste trein met Oostenrijksche kinderen van het Ned. R.K. Huisvestings-Comité, Donderdag der vorige week alhier vertrokken, is te Weenen aangekomen. Ditmaal waren niet alleen de ouders der kinderen doch ook autoriteiten op het station bij de aankomst aanwezig. Er werden redevoeringen gehouden waarin aan Nederland dank werd gebracht voor de groote hulp, die het aan Oostenrijk, vooral aan de kinderen, verleend heeft. Deze terugkeer der kinderen werd aanleiding tot een geestdriftige betooging voor Holland.
In de Stefansdom is Zondag een plechtige dankdienst gehouden voor de weldoeners van Oostenrijk in Nederland.

Wouters Lisette zei op 3 augustus 2019 om 20:12 uur

Hartelijk dank aan iedereen voor jullie reacties. Ik zal alle voorgestelde links uitpluizen om hopelijk tot een positief resultaat komen.

Paul Van De Velde zei op 7 november 2019 om 17:20 uur

zou het niet kunnen dat het hier gaat over kinderen uit Hongarije ? In de periode na WO 1 zijn meerdere kindertreinen naar Belgie gekomen , periode 1920 - 1925 . Mijn Vader is hier aangekomen in 1923 .

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: