oude versies website BHIC archief?

vertelde op 17 juni 2010 om 09:31 uur

Ik vraag me af of oude versies van de websites van archiefdiensten, in het bijzonder BHIC, tot het archief van die archiefdienst behoren en dus bewaard dienen te blijven. Waar kan ik deze oude versies (het liefst digitaal) inzien?

Reacties (7)

Christian, BHIC zei op 17 juni 2010 om 11:27 uur

Hallo Theo,

Het archiveren van websites... Da's een lastig thema. Wij hebben daar zelf nog niets van online staan.

De website www.archive.org houdt al wel veel oudere versies van websites vast. Probeer de url's www.bhic.nl en www.brabantarchieven.nl (onze website van vóór 2005) maar eens terug te vinden via de zoekmachine van www.archive.org. De opmaak gaat vaak verloren, maar de inhoud blijft redelijk intact.

Verder is de Koninklijke Bibliotheek met een groot webarchiveringsproject bezig, waarin ook de website van het BHIC wordt meegenomen. Daar staat echter nog niks van online, maar dat is in de toekomst wel de bedoeling.

Yvette Hoitink zei op 17 juni 2010 om 14:19 uur

Eind jaren '90 gaf ik vaak lezingen over internet bij stamboomonderzoek. Omdat de meeste zalen toen geen internet hadden, had ik diverse websites lokaal opgeslagen op mijn laptop om zo te kunnen demonstreren. In mijn backups vond ik de website van het toenmalige Rijksarchief Noord-Brabant van 1997. Deze heb ik gezipt neergezet op http://www.dutchgenealogy.nl/download/ranb.zip. De site opent als je de zip uitpakt en vervolgens dubbelklikt op index.htm.

Christian, BHIC zei op 18 juni 2010 om 10:20 uur

@Yvette: Da's het betere webarcheologische werk! Leuk om zo'n oude site eens te zien - echt het prille begin. Bedankt! :-)

Isabelle zei op 22 juni 2010 om 15:07 uur

Misschien is het een optie om eens te kijken bij de waybackmachine

Christian, BHIC zei op 22 juni 2010 om 15:17 uur

@Isabelle: Da's een goede optie, die ik hierboven ook al noemde (de site www.archive.org). Sowieso een heerlijke site om eens lekker oude sites in op te roepen! :-)

Isabelle zei op 22 juni 2010 om 15:22 uur

@christian, sorry je hebt gelijk. Ik had beter moeten lezen!

Christian, BHIC zei op 22 juni 2010 om 17:10 uur

@Isabelle: Goede ideeën kunnen anders niet vaak genoeg worden herhaald hoor! ;-)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: