Ouders gezocht van Hendricus Vegurs & Margeretha Stap (Stip)

vertelde op 23 december 2017 om 16:43 uur

Dag Allen.

Ik ga het straks ook nog ff in een apart bericht zetten maar ik wil in dit forumonderwerp ook al van de gelegenheid gebruik maken om iedereen van het BHIC en die een hart voor het BHIC heeft fijne feestdagen en een mooie jaarwisseling toe te wensen!!!

Bij deze dan de vraag over de familie Viguurs ook wel geschreven als Veeger, Feger en Veger(s). De familie Viguurs is naar wat ik weet heden ten dagen echt een Bossche familie die uit den Bosch of de omgeving eromheen komt. Mijn vraag gaat dan ook over Henricus Vegurs en Margareta Stap (Stip) ik ben namelijk bij beide zijdes namelijk op zoek naar hun ouders.

27250 Maria Cornelisse WEMERS, Arbeidster, gedoopt op 30-06-1774 te Vlijmen, overleden op 11-12-1846 te Vlijmen op 72-jarige leeftijd, dochter van Cornelis Leonardusse WEMERS en Joanna van den UDENHOUT (zie 31462).
Ondertrouwd op 21-06-1800 te Vlijmen, gehuwd op 26-jarige leeftijd op 06-07-1800 te Vlijmen met Jacobus Hendriks VIGUURS (Vegers), Landbouwer, gedoopt ca 1775 te Nijkerk , overleden op 05-05-1812 te Vlijmen, zn. van Henricus Vegurs en Margareta Stap.
Uit dit huwelijk:
1. Henrica VEGERS (Figuurs), gedoopt op 31-05-1801 te Vlijmen, overleden op 20-03-1835 te Vlijmen op 33-jarige leeftijd.
Gehuwd op 31-jarige leeftijd op 14-02-1833 te Vlijmen met Joannes FABRIE, 30 jaar oud (zie 27160).
2. Cornelius VIGUURS (Vegers) (zie 31729).

3. Joanna FIGUUR, gedoopt op 25-12-1804 te Vlijmen.
4. Johannes VIGUURS (zie 31914).

5. Godefridus FIGUUR, gedoopt op 25-01-1809 te Vlijmen, overleden op 04-07-1823 te Vlijmen op 14-jarige leeftijd.
6. Maria Magdalena VIGUURS, geboren op 06-12-1811 te Vlijmen, overleden op 27-05-1826 te Vlijmen op 14-jarige leeftijd.
Bron: http://www.bmeijs.nl/PG-Uitvoer/vlijmen/vlijmen-00067.htm#BM23509

Over Margareta Stap (Stip) heb ik heel weinig informatie kunnen vinden zodat hier hulp zeker nog welkom is, bij Henricus Vegurs beginnen de contouren zich wel steeds beter af te tekenen en daar heb ik dan ook wel een theorie over. Ik denk namelijk dat de oer Bossche familie Viguurs oorspronkelijk afstamt van de Duitse familie Feger, Die conclusie haal ik namelijk uit de volgende link: http://www.uwstamboomonline.nl/passie/sites/stamboom_gezin.php?kid=141&pid=2526168 waarin je kan zien dat ene Henricus Georg Vegers uit Schaunstad of Scheunstad in het Hessenland tevoorschijn komt men bedoeld overigens denk ik Schonstatt bij Colbe in Hessen (zie ook de link: https://de.wikipedia.org/wiki/Sch%C3%B6nstadt).

Hij trouwt eerst met Elisabeth Wilhelmina de Groot op 06-10-1774 te Vlijmen en daarna hertrouwt hij nog een keer te Vlijmen op 22-04-1788 met petronella Hermani Van Lent (Verlendt), nu lijkt het onmiskenbaar dat deze Duitse Hendrik Georg Vegers familie is van mijn Hendrik Vegurs of dat het al dan niet dezelfde persoon is. Het probleem is dat bij mijn latere voorouder Jacobus Vegurs word vermeld dat hij ongeveer in 1775 is geboren te Nijkerk noch heb ik helaas een borgbrief hiervan kunnen vinden nog heb ik een exacte geboortedatum kunnen vinden. Ik weet het de jaartallen liggen erg dicht bij mekaar maar kan het wellicht zijn dat Henricus Vegurs eerst met Margaretha Stap (Stip) is getrouwd waaruit onze Jacobus te Nijkerk is geboren en dat Margaretha heel vroeg is gestorven en dat Henricus Vegus toen naar Vlijmen is vertrokken om aldaar te trouwen met Elisabeth de Groot?

Dat zou een logische oplossing zijn ware het niet dat de doopgetuigen iets anders lijken te zeggen, kijk zelf maar:

Kind Godefridus Figuurs
Geslacht Man
Datum doop 25-01-1809
Plaats doop Vlijmen
Vader Jacobus Figuurs
Moeder Maria Wemers
Getuige Anna Maria Meesters
Getuige Helena Figuurs

Deel Rooms-Katholiek doopboek 1765-1810
Plaats Vlijmen
Toegangsnr. 8123
Inv.nr. 3
Folio/pagina 199
Religie RK
Diversen Get.3 nms. get.4

Men ziet namelijk allereerst ene Helena Figuurs optreden, als mijn theorie zou kloppen dat Henricus Vegurs getrouwd met Margaretha Stap (Stip) dezelfde Hendrik was als met Elisabeth de Groot en Petronella Verlendt dan zouden een van Hendriks kinderen uit een van zijn 3 huwelijken dus Helena moeten heten en als men dus nogmaals kijkt op de site: http://www.uwstamboomonline.nl/passie/sites/stamboom_gezin.php?kid=141&pid=2526168 moeten we dus moeten vaststellen dat dit alvast niet klopt, verder duikt er ook een andere interessante naam op namelijk die van Anna Maria Meesters die als men bij diversen kijkt in het uittreksel eigenlijk voor Helena Figuurs in de plaats als doopgetuige optreedt.

Als ik dan op zoek ga naar deze Anna Maria Meesters dan kom ik er in de volgende link: https://stamboomforum.nl/familienamen/2/54707/0 achter dat zij was getrouwd met Petrus Van Velthoven en deze familie lijkt weer vanuit Vlissingen/ West-Brabant (Zevenbergen/Steenbergen/Bergen op Zoom en omgeving) naar Vlijmen te zijn gekomen, als ik vervolgens weer kijk op site va genealogie online dan lijkt er ook een tak Vegers uit West-Brabant te komen en ook uit de omgeving Zevenbergen/Steenbergen.

Dus dan is de is de familie Viguurs nu West-Brabants van origine of Duits van afkomst en hoe komt men in hemelsnaam aan de plaats Nijkerk, wellicht een toevallig tussenstation waar Jacobus Viguurs snel eventjes is gedoopt wellicht?? De Duitse Hendricus Vegurs getrouwd met o.a. Petronella Verlendt was trouwens wel soldaat wat wellicht ook wel het reislustige gedrag van deze families kan verklaren:
Henricus is Soldaat in de compagnie van lt Colonel Sandoz in het 1e Bat Reg van Lt Generaal Onderwaater, en Petronilla Hermensse VERLENT (van Lint), ( Petronilla Hermensi )Arbeidster.


Wie kan mij dus helpen met het oplossen van deze toch wel zeer ingewikkelde puzzel?

Reacties (2)

Janny Viguurs zei op 9 februari 2020 om 12:04 uur

Wat bijzonder! Onze stichting familie Viguurs onderzoekt ook de afkomst van Jacobus Vegurs.
Ben zeer benieuwd waar onze klik dan ligt! Wellicht kunnen we eens kijken wat we samen al weten!

Jermaine Van der Meer zei op 9 februari 2020 om 17:59 uur

Dag Janny, heel bijzonder inderdaad. Ook heel leuk dat je mij zo spontaan een berichtje stuurt hier. Mijn eerste vraag is of jullie stichting toevallig ook een eigen site hebben, graag zou ik op het BHIC met je van gedachten willen wisselen waar de familie Viguurs zijn oorsprong kan hebben maar mocht je bepaalde bijlagen met me willen delen dan kun je me altijd mailen op jermaine_vd_meer@live.nl

Wat ik ervan weet is dat mijn voorouder Jacobus in Nijkerk geboren moet zijn, doch ik heb de bronnen hieromtrent nooit kunnen vinden dus ik weet bijvoorbeeld niet of als hij gedoopt is welke doopgetuigen bij waren en.

Het probleem in deze is dat Henricus Georg Vegers trouwt te Vlijmen op met Elisabeth Wilhelmina de Groot in 06-10-1774 en daarna op 22-04-1788 trouwt hij nog een keer met Petronella Hermani Van Lent (Verlendt)

Het lijkt erop dat op de site niet geheel duidelijk is wanneer die Elisabeth de Groot gestorven is, dus als we heel veel geluk zouden hebben zou zij vlak na 1774 gestorven moeten zodat Henricus datzelfde jaar dan nog trouwt met Margareta Stap/Stip zijn maar omdat de geboorte datum van Jacobus Vegers niet exact bekend is zouden we deze periode ook breder kunnen trekken en zou Jacobus voor 1774 of ver na 1774 geboren kunnen zijn te Nijkerk in dat geval zou Margereta Stip/Stap of de 1e of de 2e vrouw van Henricus Vegers moeten zijn. Of hebben we hier toevallig te maken met een andere Henricus die toevallig een ouderen neef of oom van Jacobus Vegers was?

Ook ben ik naarstig op zoek naar de ouders van Margereta Stip/Stap, dus ook informatie over haar is zeer welkom! Bij het eventueel uitzoeken van de geboorte/doop gegevens van Jacobus Viguurs zouden patroniemen heel erg helpen zodat men dan dingen bij bijvoorbeeld getuigen zou kunnen bevestigen of kunnen uitsluiten.

Maja nog vragen genoeg dus, ik zie uit naar je antwoord Janny!!

Met warme groet,

Jermaine Van der Meer

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: