Patiënt op Voorburg in Vught voor de oorlog

vertelde op 28 maart 2016 om 18:34 uur

Al verschillende malen zijn op dit forum vragen gesteld over familieleden die in het verleden op psychiatrisch ziekenhuis Voorburg werden verpleegd. Soms is er het vermoeden dat ze daar waren opgenomen, maar bestaat (nog) geen zekerheid. Een aanwijzing dat familieleden patiënt waren, kan de overlijdensakte geven. Vele malen treedt de portier Theodorus van den Biggelaar (geboren 1883) voor de oorlog voor de ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Vught als aangever in een overlijdensakte op. De Nieuwe Brabantsche Courant van 9 februari 1944 vermeldt dat Th. van den Biggelaar zijn veertig jarig dienstjubileum bij Voorburg vierde. Hij was begonnen als koetsier en bode, en later portier, controleur en schrijver. Als hij aangever is in een overlijdensakte, is dit dus een aanwijzing dat de overledene op Voorburg verpleegd werd.

Reacties (15)

Dorethé zei op 3 april 2016 om 01:49 uur

Zie ook het topic "Maria van der Maade "ging naar Vught"(naar het gesticht?)" voor info over de gestichtsregisters.

WendyAnne
WendyAnne zei op 3 april 2016 om 10:01 uur

Bedankt Michiel, deze info kan nog eens goed van pas komen!

P.B.Piers zei op 4 februari 2017 om 17:14 uur

Deze blijkbaar ook:
Johannes (Jan) van Houtum (1889-1963) » Stamboom Van Houtum ...
https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-houtum/I2101.php
Deze informatie is onderdeel van Stamboom Van Houtum van Gerard van Houtum op ... Beroep: Tuinman/Bode. ruim 40 jaar werkzaam op 'Voorburg' te Vught.

P.B.Piers zei op 4 februari 2017 om 17:28 uur

Geldt overigens ook voor deze persoon is wel een andere dan bovenstaande en deze heb ik al vele malen gezien als aangever in combi met ene Groothuis (meubelmaker en wat hij nog meer maakte met planken). Ik kom trouwens vaker Sr en Jr personeel tegen. Ook als aangever. Vader op zoon of andere familie combi? Mogelijk werkten familiebedrijven (Tuinonderhoud, aannemers etc ) jarenlang op Voorburg.

Hendrikus Cornelis van Houtum * - van Bommel-Bladel Web Site ...
https://www.myheritage.nl/person-1006858.../hendrikus-cornelis-van-houtum-
Hendrikus Cornelis van Houtum * ... Dagloner en Bode Huize Voorburg (Stichting Godshuizen). Bronvermeldingen. Bron: Smart Match™: van Houtum Web Site.

Norah zei op 4 februari 2017 om 20:09 uur

Een oudoom van mij heeft in de twintiger jaren een jaar mogen doorbrengen in -Reinier van Arkel-, psychiatrische instelling. Ontdekte dit pas geleden op internet. Zo vind je nog eens wat.
Thuis werd alleen verteld dat hij plotsklaps een vreemd gedrag vertoonde ten gevolge van gordelroos. Zou hem naar het hoofd zijn gestegen......
Twijfel nu over de oorzaak. Heeft iemand hier verstand van?
Mvg.

Ger zei op 4 februari 2017 om 22:55 uur

Gordelroos heeft niets te maken met een geestelijke aandoening. Waarom hij in Reinier van Arkel hiervoor werd ogenomen?8

P.B.Piers zei op 5 februari 2017 om 09:26 uur

In het nationaal archief liggen de zgn blauwboeken. Dit zijn rapportages van de inspectie volksgezondheid. in 1934 (het jaar van mijn interesse) waren er 14 overlijdens t.g.v. TBC waarvan 8 mannen en 6 vrouwen verder gespecificeerd naar vormen van TBC. 8 mannen en 5 vrouwen met wondroos. 1 acute reuma patiënt, 1 geval van mazelen en 13 griep gevallen. Uit de blauwboeken valt goed het leven binnen de inrichting op te maken, inclusief verstrekt eten (menu's) ontsnappings/zelfmoord pogingen hygiene problemen, gebruik/ verbruik medicijnen (soorten) en toegepaste behandelingen kortom als je een kijkje achter de schermen wil nemen een aardige bron om te raadplegen.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 februari 2017 om 15:50 uur

Goede tip van P.B.Piers! Het Nationaal Archief heeft deze blauwboeken overigens van veel verschillende instanties, ook van Reinier van Arkel en van Voorburg:

http://www.gahetna.nl/collectie/archief/ead/index/eadid/2.15.40/node/c01%3A5.c02%3A0.c03%3A84./open/c01:5.c02:0.c03:84.#c01:5.c02:0.c03:84.

Norah zei op 5 februari 2017 om 20:33 uur

Mijn hartelijke dank!
Mvg.

herman geurts zei op 7 februari 2017 om 11:41 uur

@ Norah
Thuis werd alleen verteld dat hij plotsklaps een vreemd gedrag vertoonde ten gevolge van gordelroos. Zou hem naar het hoofd zijn gestegen......
Mogelijk toch een kern van waarheid: Onder de complicaties van gordelroos: -meningitis, paralyse, encefalitis. ( hersenvliesontsteking, verlamming, hersenonsteking) Dat dit tot een opname kan leiden lijkt me nog niet zo raar, zeker niet in de 20er jaren, toen men in de psychiatrische instellingen van alles kon aantreffen, ,van zwakzinnigen tot dement, van geestesziek tot al dan niet aangeboren hersenziekten.

Norah zei op 7 februari 2017 om 11:58 uur

Nou Herman, wat aardig van je. Wel bedankt voor deze bevestiging.
Hij zou ook een geweer... hebben gehad, vreemd voor iemand die geen militair was en gewoon in Den Bosch woonde.
Naderhand(1 jaar opname) moet hij zich weer normaal gedragen hebben. Zelf heb ik hem niet gekend.
Mvg.

Dorethé zei op 20 februari 2017 om 23:00 uur

Klinkt interessant, die blauwboeken.

peter muller zei op 13 augustus 2019 om 16:07 uur

Wie kan mij helpen over informatie over mijn vader P. J. Muller (Piet) die begin jaren 70 op een psychiatrische afdeling in Voorburg verbleef en daar ook om mij onbekende redenen is overleden Hij was een echte Amsterdammer die goed kon tekenen en fluiten, en was beslist niet gek of zwakzinnig!! pjmuller@kpnmail.nl

theo zei op 13 augustus 2019 om 21:42 uur

Peter,

Op zijn persoonskaart zal ongetwijfeld staan, wanneer hij in Vught is komen wonen (vanuit Amsterdam?).

peter muller zei op 13 augustus 2019 om 21:49 uur

Beste Theo, dank voor je reactie - ik beschik helaas niet over documenten - ik hoop met iemand in contact te komen die mijn vader van nabij gekend heeft. Hij was vrij om zich buiten de poort te bewegen, soms spraken we af buiten het terrein van Voorburg

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: