Peter, Petri, Petrus, Peters?

vertelde op 12 april 2012 om 21:39 uur

Geachte Forumsters/ers,
Begraven Gemert [Reg.21.00 pag 247] meldt Wilhelmus Petri van Deursen op 19-04-1711. Wie was hij? Willem trouwde als Willem Peters met Allegundis Petri van Dinther op 05-02-1675 te Gemert [Band 3 pag 419 (B7)]

Altijd werd aangenomen dat deze Willem een zoon zou moeten zijn geweest van Petrus van Dinther maar onderzoek in GA Gemert verwijst terecht deze hypothese naar het land der fabelen. (met dank aan de zaalmedewerkers W en S aldaar).

Vraag is nu primair: Wie waren de ouders van Willem Petri, die blijkt gehuwd te zijn met Alegundis van Dinther en hun kinderen “van Deursen” lieten noemen?

Zijn vader zal wellicht Petrus geheten hebben maar waar werd hij dan gedoopt?

Niet in Gemert, dat staat vast !

Willem kan een zuster Catharina hebben gehad hoewel Catharina ook zijn moeder kan zijn geweest. (doopgetuigen-kinderen)

Wie vindt (omdat het ons niet is gelukt) Wilhelmus (Guilielmus) Peters (Petrus/Petri) en zijn ouders, Willem werd geboren tussen 1635 en 1650 ergens in (oost) Brabant? en kán van Deursen of spellingsvariatie daarop geheten hebben maar misschien bleef het bij Willem Petri(us)/Pe{e}ters ?

Alle randinfo staat op www.van-deursen-8000.nl pagina “Dinther” die dus, nu blijkt, omjuist is.

Bv dank,

Het team,

Reacties (4)

Helena zei op 15 april 2012 om 12:12 uur

Heb er wel mee zitten puzzelen, maar het is een moeilijke. De vraag komt niet voor niks :) - als jullie samen er al niet uit kunnen komen? [En in 1675 kun je veel 'vreemd' volk in Gemert verwachten, tijdens de naweeen van het Rampjaar..).

Weet alleen dat hij aan de Pantelaer woonde ten tijde van overlijden (in 1711) en bij overlijden van zijn echtgenote enkele jaren daarvoor ook.

Wanneer je dan in de Hoofdgeldlijsten kijkt van 1709, gesorteerd op rotten: dan zie je aan de Pantelaer alleen de volgende 'Willemen':
1. Willem Jan van Gerwen
2. Willem Hermens ---heb je deze al eens nagetrokken? [lettend op de naam van meter bij de doop van hun zoon Anselmus in 1678...’Henrica, de vrouw van Henricus Hermans’..gerelateerd?].
Betekent dit dan dat er in 1709 geen andere Willem op dat moment aan de Pantelaer woonde? Of waren ze te armlastig en hoefden ze geen hoofdgeld te betalen? In 1709 alleen een Jan van Deursen.
In de hoofdgeldlijst van 1691 alleen een Wilhem van Liessent woonachtig aan de Pantelaer [Liessent is meestal Lieshout bedoeld] en dat zal ook wel want in 1693 overlijden van een Wilhelmus van Lieshout aan de Pantelaer.

Zijn alleen hun kinderen die toevoeging ‘van Deursen’ gaan gebruiken, of hebben julie het ook bij Wilhelmus al gezien? (ik zie het bij hem niet in de online DTB bronnen). Nog een mogelijkheid: Dat de moeder van Willem een 'Van Deursen' was..?

Guus zei op 15 april 2012 om 20:52 uur

Helena,

Er is een Catharina Petrus Geven[achternicht van moeder] op dat moment in leven..
Als zij deze doopgetuige is, dan blijven er geen doopgetuigen meer over van de kant van Willem van Deursen, en zijn ALLE doopgetuigen van de van Dinterse kant.

Maar alle namen zijn patroniemen, en die kunnen dus aan beide kanten voorkomen.

Derhalve word het nog moeilijker.

Zal ik toch een reisje naar Gemert moeten maken lijkt mij!

Theo A zei op 16 april 2012 om 02:54 uur

Dan ga ik mee Guus, 'n paar mensen dank u wel zeggen.
Maar ik denk dat we ze niet in Gemert moeten zoeken.
Eerder nog in de Citadel want de kans is groot dat we zijn ouders vinden in Erp, Veghel of in elk geval in de gebieden die BHIC onder zich heeft.
Uit onze onderlinge correspondenties is de sugestie dat "Dinther en Deursen door elkaar werden gebruikt, erg groot.
Het lijkt (?) of dit knelpunt te zwaar is voor dit of een ander forum (?)
Maar we ploegen, zaaien en zullen oogsten.
There is no way to return.... en...
we are too old tot di young.
Daar houden we het dan maar op.
Die Willem toch,,,,

jan toirkens zei op 2 juni 2012 om 17:55 uur

Heb een paar van Deursens in Den Dungen rondzwalken, 1650-1700 etc. Notarieel. Ene Cornelis Adriaens van Deursen in 1695 oud ca. 84 jaar. Maar er zijn er een paar meer. Dus je moet effe wachten tot ik de regesten verder klara heb.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: