skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Roepnaam frater Valerianus

Indie van Lieshout vertelde op 8 juni 2019 om 20:06 uur
Goedenavond,

Weet iemand toevallig wat de roepnaam was van frater Valerianus van Lieshout? Hij was een neefje van mijn overgrootvader. Geboren op 14 juni 1896 als Arnoldus Adrianus van Lieshout in Tilburg, overleden op 1 september 1970 te Nijmegen en overleden op het kerkhof van Huize Steenwijk in Vught.

Frater Valerianus was bij leven werkzaam in het blindeninstituut Sint-Henricus waar hij werkte als verzorger en was tevens lid van de Congregatie van Onze Lieve Vrouw Moeder van Barmhartigheid, waar hij op 1 mei 1919 is ingetreden.

Iemand die mij aan zijn roepnaam kan helpen? Overigens, alle extra informatie over hem, zijn familie en zijn werk, zijn ook van harte welkom!

Alvast hartelijk dank,

Indie

Reacties (14)

Norah zei op 9 juni 2019 om 11:56
Ik dacht dat de broeders elkaar niet met de voornaam aanspraken, maar met hun geestelijke naam.
Dorethé zei op 14 juni 2019 om 16:26
Dat denk ik ook Norah, dat de kloosternamen gebruikt worden.

Indie, bedoel je misschien zijn roepnaam die gebruikt werd vóór zijn intrede? Of daarna nog in familiekring? Dan zou je iemand moeten vinden die hem persoonlijk gekend heeft. Gezien zijn eerste doopnaam Arnoldus zou zijn roepnaam bijvoorbeeld Nol geweest kunnen zijn.
Indie van Lieshout zei op 14 juni 2019 om 16:46
Norah en Dorothé,

Wat betreft het aanspreken met de geestelijke naam denk ik dat jullie wel gelijk zullen hebben. Ik was enigszins verbaasd toen ik een reactie ontving van het Katholiek Documentatiecentrum van de Radboud Universiteit. Het KDC bewaart inderdaad ook informatie over het instituut Sint Henricus, maar in de reactie werd mij verteld dat er geen informatie over frater Valerianus in de archieven van het KDC is gevonden.

Het gaat mij inderdaad om zijn roepnaam voor intrede en zoals hij dus werd aangesproken door familieleden. Echter, het blijft nu slechts gissen, daar zijn nichtje Arnolda van Lieshout werd aangesproken als Nölleke, maar zijn neef Arnoldus Wilhelmus Cornelius van Sluijsveld als Arnoud. Toch zijn ze alle drie naar hun opa Arnoldus (Nol) van Lieshout vernoemd.

Lastig, maar ik blijf doorvragen en zoeken.

Dank voor jullie hulp,

met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout
Jovandeursen zei op 16 juni 2019 om 18:47
Beste Indie, De fraters[broeders van Lourdes] van Tilburg spraken elkaar aan met de naam die zij bij hun professie aangenomen hadden. Ze werkten in het onderwijs en in de zorg. Hun aangenomen naam had een link naar een min of meer vergeten Heilige. bij voorbeeld Evaristus en Martinianus De laatste was niet zo'n bolleboos maar meubelmaker die heel wat koorbanken gemaakt heeft.
Indie van Lieshout zei op 16 juni 2019 om 19:00
Jo,

Dank je voor de aanvulling, dat bevestigt wat wij allen al dachten. De vraag is echter hoe ik wél achter die roepnaam kom. Helaas lukt het mij en ook een bloedverwant via frater Valerianus' moeder's zijde niet om in contact te komen met familieleden, ondanks verwoede pogingen, onder andere via een Facebook-groep en per post, telefoon en e-mail. Iemand nog ideeën?

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout
Norah zei op 16 juni 2019 om 19:44
Hallo Indie,

Misschien een hele domme vraag van mij, maar waarom wil je de roepnaam van een familielid weten, verre verwant of niet?
Ik begrijp dit niet.
Mvg.
Indie van Lieshout zei op 16 juni 2019 om 20:03
Norah,

Dat is een onderdeel van mijn onderzoek. Sommige onderzoekers nemen genoegen met een opsomming van data verkregen uit de archieven, maar ik probeer ook gegevens uit het burgerlijke leven toe te voegen. Te meer, omdat ik daar in sommige gevallen eventueel bepaalde onderzoekshypotheses mee kan onderbouwen.

Ik probeer mijn onderzoek niet alleen verder terug in de tijd uit te breiden, maar vooral ook in de diepte, wat betreft extra gegevens zoals roepnamen, verhalen, informatie over loopbaan, carrière, etcetera. De grootvader van frater Valerianus vormt het beginpunt van een apart takje (deze grootvader was een buitenechtelijk kind) en ik probeer zo veel mogelijk gegevens over dit takje te verzamelen, zodat ik er eventueel later nog een verhaal/analyse over kan schrijven.

Maar goed, veel mensen begrijpen mij meestal niet als ik op zoek ga naar roepnamen, want "dat is toch niet interessant?". Een roepnaam is juist dé naam waarmee iemand werd aangesproken, dat maakt het schrijven van bijvoorbeeld een verhaal over die persoon echter, minder droog van stof...

Om een voorbeeld te geven: soms lees ik een biografie van iemand en dan staat er bijvoorbeeld: "Adrianus ging in het weekend altijd drinken in de kroeg aan het Piusplein." Ik krijg zelf al rillingen bij die zin. Adrianus klinkt zó formeel en waarschijnlijk was zijn roepnaam gewoon Janus, Adrie, Jos of Ad. Dat maakt niet echt dat ik me kan inleven in dat verhaal.

Maar goed, ieder zijn voorkeur daarin natuurlijk.

Indie
Norah zei op 16 juni 2019 om 22:56
Ik weet nu voldoende, bedankt en succes ermee!
Mvg.
Helena zei op 17 juni 2019 om 00:16
Een roepnaam die ouders gebruik(t)en kan soms een andere roepnaam zijn dan die welke anderen bezig(d)en. Kan ook een koosnaam zijn geweest. Kan ook veranderen met het ouder worden.
Ouders hadden het bijv. over onze 'Nol' terwijl hij buiten het gezin mogelijk Arnold, Noldus of Arnoud werd genoemd. En wie weet welke andere varianten nog of soms een geheel andere naam die ze hem meegaven en die zijn verdere leven aan hem bleef 'plakken'.

Hoe weet je de roepnamen van generaties geleden? Wat voorbeelden:
- Waar ik in mijn jeugdjaren woonde werd iemand door de een aangesproken met Geurd en door een andere met Fried en ik hoorde ook wel eens Frits noemen. Hoe zijn ouders hem noemden weet ik niet. De man was al oud en zijn ouders leefden al lang niet meer.
- Een ver familielid van mij had het eens over onze gezamelijke oudtante Kee. Ik had alleen over haar gehoord als zijnde 'tante Cornelia'..zo werd ze altijd [voluit met haar eerste doopnaam] aan onze kant van de familie genoemd.
Indie van Lieshout zei op 17 juni 2019 om 12:52
Helena,

Wat je zegt is helemaal waar. De roepnaam die de ouders en de broers en zussen hanteerden kan daadwerkelijk anders zijn dan die vrienden, andere familieleden en collega's gebruikten voor dezelfde persoon. Van een aantal voorouders heb ik inderdaad ook meerdere roepnamen ontdekt en genoteerd. Sommige voorouders hadden zelfs een bijnaam, een betovergrootvader werd bijvoorbeeld "de stugge" genoemd.

Het gaat mij persoonlijk ook niet om roepnamen van voorouders van ver ver terug (denk aan begin 19de eeuw en alles daarvoor). Ik ben bezig biografieën te schrijven over mijn voorouders tot en met de generatie van mijn betovergrootouders (oudste is van 1856 en jongste van 1888) en ook wil ik daarbij gebruik maken van informatie zoals de roepnamen. Van mijn betovergrootouders ben ik vrij makkelijk aan de roep- en bijnamen gekomen, hun ouders is moeilijker (geweest). Veel familieleden weten de roepnamen nog wel te herinneren.

Ondanks hetgeen je schrijft is het voor mij geen reden om er geen onderzoek naar te doen. Iedereen heeft een eigen doel voor ogen met betrekking tot zijn of haar onderzoek, ik doe persoonlijk het liefst zo uitgebreid mogelijk onderzoek. Ik ben me er terdege van bewust dat dit geen primaire onderzoeksbron is (zoals de GHO-akten), maar dat kan je van een roepnaam immers ook niet verwachten.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout
Michiel zei op 19 juni 2019 om 06:36
Het archief van blindeninstituut Henricus in Grave is inderdaad aanwezig bij de Fraters van Tilburg in Tilburg. Daar berust ook de uitgebreide fotocollectie van het instituut. Ik weet dit omdat ik vorig jaar zelf de foto's daar heb bekeken, een uitgebreide collectie die een bijzonder aardig beeld geeft van het leven op het instituut, toneel- en muziekuitvoeringen, schaatsende en spelende kinderen, met en zonder leerkrachten (fraters) op de foto, enz. De foto's zijn soms beschreven. Een archiefmedewerker, die regelmatig aanwezig is, kan op afspraak helpen.
Indie van Lieshout zei op 19 juni 2019 om 12:37
Allen,

via een bevriende genealoge die ook deze familie onderzoekt en die tevens via de moeder van frater Valerianus familie van hem is ben ik aan veel informatie gekomen. Hiermee is mijn vraag om meer informatie over deze frater beantwoord.

Hartelijk dank voor al jullie hulp bij mijn zoektocht!

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout
Michiel zei op 19 juni 2019 om 20:56
Ik dacht dat je extra informatie zocht.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.