Roepnaam frater Valerianus

vertelde op 8 juni 2019 om 20:06 uur

Goedenavond,

Weet iemand toevallig wat de roepnaam was van frater Valerianus van Lieshout? Hij was een neefje van mijn overgrootvader. Geboren op 14 juni 1896 als Arnoldus Adrianus van Lieshout in Tilburg, overleden op 1 september 1970 te Nijmegen en overleden op het kerkhof van Huize Steenwijk in Vught.

Frater Valerianus was bij leven werkzaam in het blindeninstituut Sint-Henricus waar hij werkte als verzorger en was tevens lid van de Congregatie van Onze Lieve Vrouw Moeder van Barmhartigheid, waar hij op 1 mei 1919 is ingetreden.

Iemand die mij aan zijn roepnaam kan helpen? Overigens, alle extra informatie over hem, zijn familie en zijn werk, zijn ook van harte welkom!

Alvast hartelijk dank,

Indie

Reacties (4)

de prins van Oranje zei op 9 juni 2019 om 09:36 uur
Norah zei op 9 juni 2019 om 11:56 uur

Ik dacht dat de broeders elkaar niet met de voornaam aanspraken, maar met hun geestelijke naam.

Dorethé zei op 14 juni 2019 om 16:26 uur

Dat denk ik ook Norah, dat de kloosternamen gebruikt worden.

Indie, bedoel je misschien zijn roepnaam die gebruikt werd vóór zijn intrede? Of daarna nog in familiekring? Dan zou je iemand moeten vinden die hem persoonlijk gekend heeft. Gezien zijn eerste doopnaam Arnoldus zou zijn roepnaam bijvoorbeeld Nol geweest kunnen zijn.

Indie van Lieshout zei op 14 juni 2019 om 16:46 uur

Norah en Dorothé,

Wat betreft het aanspreken met de geestelijke naam denk ik dat jullie wel gelijk zullen hebben. Ik was enigszins verbaasd toen ik een reactie ontving van het Katholiek Documentatiecentrum van de Radboud Universiteit. Het KDC bewaart inderdaad ook informatie over het instituut Sint Henricus, maar in de reactie werd mij verteld dat er geen informatie over frater Valerianus in de archieven van het KDC is gevonden.

Het gaat mij inderdaad om zijn roepnaam voor intrede en zoals hij dus werd aangesproken door familieleden. Echter, het blijft nu slechts gissen, daar zijn nichtje Arnolda van Lieshout werd aangesproken als Nölleke, maar zijn neef Arnoldus Wilhelmus Cornelius van Sluijsveld als Arnoud. Toch zijn ze alle drie naar hun opa Arnoldus (Nol) van Lieshout vernoemd.

Lastig, maar ik blijf doorvragen en zoeken.

Dank voor jullie hulp,

met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: