skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Scans online - maar niet aanklikbaar?

Annemarie57 vertelde op 29 april 2010 om 13:54 uur
Als ik kijk bij 'Wat zit erin' dan zouden de scans BS overlijden Oss online staan, maar ik kan ze niet aanklikken.
Doe ik iets fout of is de site nog niet goed bijgewerkt?

Reacties (28)

Hellen zei op 29 april 2010 om 15:31
Hallo Annemarie,

Weet je zeker dat je goed geklikt hebt? Als ik zoek bij "Wat zit erin" op BS Oss Overlijden dan staat er "Scans verwacht", niet "Scans online"

Groet, Hellen
Annemarie57 zei op 29 april 2010 om 17:32
Sorry ik bedoelde de huwelijken:

1824-1833 index online scans online
1834-1842 index online scans online
1843-1853 index online scans online
1854-1863 index online scans online
1864-1873 index online scans online
1874-1882 index online scans online
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 6 mei 2010 om 09:44
Beste Annemarie,
ik kan me inderdaad voorstellen dat het woordje 'online' een beetje verwarrend is, maar van huis uit zijn de scans te bestellen. Mocht je een keer bij ons in de studiezaal (zowel in 's-Hertogenbosch als in Grave) langskomen, dan zijn de scans wel online in te zien. Ik zal trouwens eens met mijn collega overleggen over een andere beschrijving voor "scans online". Met vriendelijke groeten,
Annemarie57 zei op 11 mei 2010 om 12:55
Vanuit Frankrijk is een bezoek aan het archief helaas wat lastig en mijn portemonnee is niet zo dik dus bestellen is voor mij financieel geen haalbare kaart. Dan houdt het onderzoek voor dit moment in Oss dus even op. Helaas. Misschien zetten de Mormonen de acten nog wel een keer online.
Evenwel bedankt voor je antwoord.
Het blijft me alleen een raadsel waarom de DTB en overige archiefstukken dan wel gratis kunnen worden ingezien en je voor de BS opeens moet betalen?
Christian, namens BHIC bhic zei op 14 mei 2010 om 21:56
@Annemarie57: In principe zou je voor alles moeten betalen, zoals het ook altijd is geweest (alhoewel het vroeger om papieren kopietjes ging). Alleen bij de DTB konden we de scans van de aktes niet aan de specifieke records in de database koppelen. Daarom hebben we ervoor gekozen die scans maar gewoon gratis online te zetten. Eigenlijk heb je dus gewoon een mazzeltje met die DTB! :-)
Annemarie57 zei op 21 mei 2010 om 15:42
Er zijn ergere dingen in de wereld en vroeger was genealogie ook alleen voor de elite tenslotte ;-))

Eric zei op 23 mei 2010 om 02:14
@christian: je schrijft dat je in principe voor alles moet betalen, maar b.v. in digitalestamboom eindhoven kan je de aktes van de BS gratis inzien en downloaden, waarom dan niet op BHIC?
Annemarie57 zei op 23 mei 2010 om 12:16
Schiedam-Rotterdam-Delft-Leiden-Den Haag-AlleFriezen ook gratis BS gegevens en veelal originele acten downloadbaar....
Maar zoals gezegd er zijn ergere dingen in deze wereld dan voorouders wiens exacte BS gegevens voor mij 'geheim' blijven wegens gebrek aan pecunia. Gelukkig komen de meeste van mijn voorouders uit Zuidholland;-))
Christian, namens BHIC bhic zei op 25 mei 2010 om 12:48
@Eric: Ik verwees natuurlijk naar de situatie op het BHIC. Bij veel andere archieven kun je inderdaad alle scans zo gratis downloaden. Dat is afhankelijk van de keuzes die een archiefdienst maakt.

Scannen en online houden kost veel geld en dat moet ergens vandaan komen. Daarom vraagt het BHIC in de meeste gevallen een vergoeding, zoals ook al jaren gebruikelijk is voor het bestellen van kopieën op papier.

Met die opbrengsten kunnen de kosten misschien enigszins worden gedekt of kunnen extra documenten worden gescand.

De laatste tijd zie je trouwens de tendens dat steeds meer archiefdiensten geld gaan vragen voor scans.
Twan zei op 25 mei 2010 om 13:14
Hoi Christian,

Is het niet mogelijk om een soort van abonnement hiervoor in te voeren. Veel onderzoekers hebben een breed onderzoeksveld en zijn best bereid om voor het inzien van scans jaarlijks een vast bedrag te betalen. Waar we niet op zitten te wachten, is wachten. Ik heb overdag een drukke baan en heb nagenoeg geen tijd om dingen overdag te doen. Als ik iets opzoek wil ik graag meteen de gegevens verwerken.
Christian, namens BHIC bhic zei op 25 mei 2010 om 13:29
@Twan: Je wordt op je wenken bediend! :-)

We willen inderdaad graag met abonnementen gaan werken, maar de software is daar nog niet klaar voor.

Op dit moment is het zo dat je direct betaalt, bijvoorbeeld via iDeal, en daarna krijg je meteen een email met de link naar de scan. Nauwelijks wachttijd dus. Of is jouw ervaring anders?
Willemine - Zuid afrika zei op 8 augustus 2010 om 23:01
ik zit met het zelfde probleem. vooral vanuit Zuid afrika is het moeilijk ff over te vliegen...KLM vliegt zonder moeiljkheden, maar vraagt een heleboel 'mula' oftewel geld..
Ik kan bijv. heel gemakkelijk een betaling inzetten in het Archief van Amsterdam... zoveel punten voor scans koop je dan... en op is op.. en dan betaal je weer..en blijven ALTIJD open voor degene die betaald heeft. naar wens zijn ze ook nog uit te printen,,etc..
Zoiets zou ook mogelijk moeten zijn voor BHIC..i.p.v Ideal.. moet ik die firma ook nog weer eens toevoegen aan mijn lijst? zoals PayPal..en diens meer? gewoon cr.card.. is (mits beschermd) safe!
WIl dan ook graag gegevens hebben van dat Oord VERBI VERSTA.. daar is niets op internet van de vinden.. wel van Uden Vluchtoord (trouwens mooi gedokumenteerd!)
Graag horend
Christian, BHIC zei op 9 augustus 2010 om 09:28
@Willemine: Naast iDeal is een normale bankoverschrijving mogelijk en bij bestellingen vanaf 10 euro ook creditcard.

Zoals gezegd willen ook wij graag een systeem met 'punten' die je eens aankoopt en waar je vervolgens mee betaalt, tot ze op zijn en je nieuwe punten kunt inslaan.

Tot die tijd is het nog even behelpen misschien, maar in ieder geval is een vliegreis niet nodig. En als je nog vragen hebt, dan hoor ik het wel. Succes ermee!
Frans Maes; Schijndel zei op 9 augustus 2010 om 12:52
Over het NIET GRATIS zijn :
Bij mijn weten moeten alle aktes/stukken die liggen NA de gesloten periode gratis ter inzage zijn op de studie zaal. Hiervoor zijn nu juist de landelijke-, provinciale- & gemeente (annex regionale-) archiefdiensten opgericht.

Dus om nu te stellen dat je voor ALLES dient te betalen is volledig in tegenspraak met die wetgeving.

Hiervoor krijg je nu juist de subsidie om dit mogelijk te maken. Dat het gebruikmaken van apparaten om copiën te realiseren niet gratis is kan ik nog inkomen.
Kortom je dient alles GRATIS ter beschikking te stellen.

In het verleden heb ik al vaker aangegeven dat jullie personen van de zalen wensen te weren (zie hiervoor het afschaffen & verkorten van de openingstijden).
Dat je nu de zaken digitaal ter beschikking stelt doet niets af van waar jullie voor zijn opgericht en jullie voor staan : HET VERLENEN VAN DIENSTEN TBV. DE INZAGE IN DIE STUKKEN.

Mvg
Christian, BHIC zei op 9 augustus 2010 om 13:06
@Frans: Als je de discussie goed hebt gevolgd, dan weet je dat het hier ging om de scans die via de website ingezien of besteld kunnen worden, en dat het zeker niet ging om de inzage van stukken op een van onze studiezalen. Het woordje 'alles' had dan ook betrekking op de scans.

De studiezalen van het BHIC zijn net als alle andere openbare archiefbewaarplaatsen in Nederland gratis toegankelijk en iedereen kan gratis stukken inzien, behoudens in de bekende bijzondere situaties (wanneer stukken bijvoorbeeld niet-openbaar zijn door afspraken uit het verleden, door de slechte materiële staat of omwille van andere redenen). Met een eigen camera kan iedereen daar zelf ook gratis foto's van maken of (tegen betaling) kopieën van maken met behulp van apparatuur op het BHIC, zoals de readerprinter en het kopieerapparaat. Bij originele stukken gebeurt het maken van deze kopieën door een medewerker.
Frans Maes; Schijndel zei op 9 augustus 2010 om 15:20
@Christiaan, Dat is nu net wat ik bedoel. Jullie sturen iedereen uit de studiezaal en zetten alles online. Maar het tegendoel is BETALEN. En daar zijn jullie niet voor in het leven geroepen!!
Dat jullie niemand in de zaal wensen en dan de stukken anders beschikbaar stellen betekent dat ook dat ANDERS BESCHIKBAAR ook gratis MOET zijn!

Daar is nu geen enkele discussie meer over mogelijk.

Kortom OF iedereen in de studiezaal OF alles op welke wijze danook gratis ter inzage.


MvG
Christian, BHIC zei op 9 augustus 2010 om 16:01
@Frans: Je vreemde opmerking over dat wij iedereen uit de studiezaal sturen laat ik graag voor jouw rekening. Ik heb namelijk geen idee waar je het over hebt. In tegendeel: iedereen is bij ons welkom en wordt zo goed mogelijk geholpen.

Ik heb jou persoonlijk zelfs al meermaals uitgenodigd om over de dingen te praten die je blijkbaar dwarszitten, maar op die uitnodiging ben je helaas nog nooit ingegaan.

Frans, dit forum is niet bedoeld om voortdurend je grieven te uiten, zonder daar tijdens een persoonlijk gesprek verder op in te willen gaan. Dat leidt, zoals je merkt, tot niks en daar schiet niemand mee op, zeker de andere forumgebruikers niet. Op verdere berichten zal ik dan ook niet reageren.

Je hebt ons bezoekadres, ons telefoonnummer en ons emailadres. Zoals gezegd, laten we eens een afspraak maken.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 9 augustus 2010 om 20:23
Ik maak al meer dan 30 jaar gebruik van het archief in Den Bosch, vroeger het Rijksarchief nu BHIC. Altijd zeer tevreden geweest en door de medewerkers altijd op een welkome en aardige wijze geholpen, nu nog altijd. Er is geen goedkopere hobby dan stamboomonderzoek en neuzen in oude boeken.
Als je het archief met vroeger vergelijkt moest je soms uren zoeken om iets te vinden. Nu kan je thuis achter de computer al opzoeken wat je nodig hebt en dat bespaart reiskosten en extra bezoekjes aan het archief. Dus is een bestelling aan het archief hardstikke goedkoop en nog thuis bezorgd ook.
Frans Maes; Schijndel zei op 10 augustus 2010 om 11:39
We hebben het hier niet over de service van het BHIC edoch over de verplichting om inzage der stukken GRATIS te doen!!

Christiaan wil maar al te graag de discussie naar de service brengen omdat ie weet dat ie daar kan scoren.
Dat deed ie al toen ie in Waalwijk werkte!!

Ik heb alleen de reden aangegeven waarom de inzage via internet gratis MOET blijven.

MvG

Yvette Hoitink zei op 10 augustus 2010 om 12:26
Als je de stukken gratis wilt zien, dan ga je toch gewoon naar de studiezaal? Daarmee wordt voldaan aan de verplichting uit de archiefwet voor gratis inzage. Dat het BHIC ervoor kiest om daarnaast de stukken ook via internet ter beschikking te stellen, is een extra dienst waar best voor betaald mag worden. Als ik mag kiezen tussen weinig bronnen gratis online of veel bronnen tegen een vergoeding dan kies ik voor het laatste want anders moet ik toch ook naar de studiezaal!
Marita zei op 29 oktober 2011 om 18:58
Ik kan me voorstellen dat het online zetten van de scans ook niet gratis is, maar dat zou voor in de toekomst wel de standaard moeten zijn, want de originele aktes worden er niet jonger op en zijn soms in zeer slechte staat. Dus een jaarlijks soort abonnement (voor een redelijke prijs) voor iedere gebruiker maakt de kosten minder belastend, maar het moet niet iets zijn voor eenmalig per persoon, want als je de akte weer wilt inkijken moet je er opnieuw voor betalen. En misschien heb je niet eens de juiste akte en dan heb je voor niets je geld gegeven. Het zou voor de mensen/genealogen gewoon `gratis´ 24/7 online moeten staan met een soort abbonnement dat voor alle onderzoekers(hobbyisten)te betalen is. En het verlenen van diensten 'gratis' behouden.

Alles wat in het www.streekarchiefdebommelerwaard.nl
wordt gedaan dat zouden alle archieven moeten doen. De meeste archieven hebben geen aktes online wel de beschijving, wat vervelend is want daar staan niet altijd de ouders en de plaatsen beschreven, dus kan je vaak niet verder zoeken, vooral als je vastloop. Ze hebben daar alles (fouten niet mee gerekend) op alfabeth vindbaar met scans.

En transcipties zijn ook een verwelkome idee, dat kunnen wij als genealogen samen doen, en elkaar online verbeteren. Misschien is dat ook een optie, want wat de een niet ziet kan misschien weer voor een ander heel duidelijk zijn.
Michiel zei op 29 oktober 2011 om 20:17
Yvette, die voorkeur voor veel bronnen tegen vergoeding in plaats van weinig bronnen gratis online omdat je anders naar de studiezaal moet, snijdt natuurlijk niet echt hout. Alleen dan voor de doorsnee internetgenealoog, die tevreden is met DTB en BS. Vooral uit financieel oogpunt zal nooit meer dan 1 % van alle bronnen online ter beschikking kunnen worden gesteld. Wie écht onderzoek wil doen, zal niet anders dan naar de studiezaal kunnen. Volgens mij behoor je tot deze laatste categorie, in ieder geval heb je in het verleden (en misschien ook in de toekomst) frequent de arcbiefstudiezalen bezocht om tenminste de bronnen die je regelmatig wil raadplegen te fotograferen. En ik kan me voorstellen dat je daarmee nog niet tevreden bent en dus ook in de toekomst de studiezaal blijft frequenteren om nog meer secundaire bronnen op foto vast te leggen of gewoon in het archief te bestuderen!
Marita zei op 29 oktober 2011 om 20:24
Ik ben ook momenteel miet in de gelegenheid om al die archieven af te lopen, dat wil niet zeggen dat ik dat niet in de toekomst ooit zal doen, maar tot nu toe wanneer ik ging geen akte gezien alleen scans op de pc van het archief en naar mijn mening kan ik dat dus ook thuis doen (online).
Marita zei op 29 oktober 2011 om 20:33
En vaak mag je geen toestel meenemen om foto's te maken, dus die mogelijk heid is er ook niet.
Marita zei op 30 oktober 2011 om 00:27
Vrienden
Sommige instellingen op het gebied van genealogie zijn begonnen met het vragen van geld voor hun digitale dienstverlening (CBG, Gemeentearchief Amsterdam). Het Streekarchief wil de dienstverlening graag gratis houden, zo lang dat kan. De bezuinigingen bij de overheid zorgen er voor dat de verdergaande digitalisering van genealogische bronnen momenteel nauwelijks meer mogelijk is. Zo zal de digitalisering van de huwelijksbijlagen moeten wachten op betere tijden. In deze moeilijke tijden is de hulp van de Stichting Vrienden van het Streekarchief voor het streekarchief erg belangrijk. Voor 15 euro per jaar kunnen particulieren donateur worden. Voor meer informatie: http://www.streekarchiefbommelerwaard.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=27&Itemid=96

Zie je dit bedoel ik dus, streekarchief is toch nog steeds geweldig, niet te duur maar wel gratis.
Michiel zei op 30 oktober 2011 om 17:13
Wat betreft het fotograferen van archiefstukken met een zelf meegebrachte camera, heb ik een rondje gemaakt langs de websites van de Brabantse archiefinstellingen. Zelf fotograferen mag bij de volgende instellingen:
Historisch centrum Markiezenhof (huisregels), BHIC, Stadsarchief 's-Hertogenbosch (regels), stadsarchief Breda (bezoekersreglement), stadsarchief Oss (studiezaalreglement), gemeentearchief Roosendaal (bezoekersreglement),regionaal archief Tilburg (bezoekersreglement), regionaal archief West-Brabant ((bezoekersinformatie). Alleen RHC Eindhoven, gemeentearchief Waalwijk en gemeente Gemert-Bakel geven geen duidelijkheid op hun website. In ieder geval wordt op geen enkele website van de Brabantse archiefinstellingen vermeld dat zelf fotograferen niet is toegestaan.
Marita zei op 30 oktober 2011 om 20:51
Ik ging bij de bommelerwaardsestreekarchief en bij het cbg in Den Haag en beide weigerden.
Ik mocht niets vastleggen.
Marita zei op 30 oktober 2011 om 21:00
Ook niet met je telefoon. Alleen maar kopieren bij hun.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.