skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

schaapherder verkast van Overloon naar Utrecht

Henny van Leeuwen-van Rijn vertelde op 26 juli 2020 om 18:35 uur
Wilhelmus Willem Willems-van de Pomp 1804-1868, net als zijn vader en opa schaapherder in Overloon verhuisd rond 1850 met zijn kudde van Overloon naar Utrecht waar hij en ook zijn zoon en kleinzoon verder gaan met het hoeden van schapen ten westen van de stad Utrecht.
Ik zou graag weten wat zijn beweegreden is geweest om deze voor die tijd toch wel grote stap te zetten. Hij is een verre voorvader van mijn moeder Gerarda Everdina Willemse, dochter van Gerrit Willemse.

Reacties (7)

Jeanne1 zei op 26 juli 2020
Helaas kan ik deze vraag niet beantwoorden, maar verhuizingen van schaapherders kwamen in die tijd wel vaker voor. Zo verhuisden aan het eind van de achttiende en het begin van de negentiende eeuw veel schaapherders en schapenhandelaren van Noord-Brabant en Limburg naar Zeeuws-Vlaanderen, het Land van Waas (de streek tussen Antwerpen en Gent) en iets later naar de Vlaamse kust. Waarom is niet duidelijk. Onder hen bevond zich Cornelis Tintemans uit Nederweert. Hij trouwde in het Land van Waas met een meisje uit die streek en zij werden de betovergrootouders van de Belgische oud-premier Leo Tindemans. ( Alfons Bruekers "Teuten, schepers en blekers.")
Egbert zei op 27 juli 2020
In 1982 verschenen er 2 delen over Venrayse schaapscompagnieën:
"Die al wil koopen wat hij ziet …. De geschiedenis van de Venraysche Schaapscompagnieën", geschreven door Jan Derix & Sjef Verlinden. Overloon ligt dan wel in Noord-Brabant, maar wel dicht tegen het Limburgse Venray. Misschien vind je in die boeken een antwoord op je vraag.
Gerda zei op 27 juli 2020
Overloon was een arm dorp met zandgronden. Misschien dat dat de reden was, weinig voedsel voor de schapen.
Egbert zei op 28 juli 2020
De Venrayse schaapscompagnieën hielden zich bezig met de schapenhandel. Schapen werden in de Peel gehouden om de wol en de mest, niet als voedeselbron. Voor consumptie werden de schapen al vanaf 1809 naar Parijs en Londen gebracht. Toen de afzetmogelijkheden zich uitbreidden zijn ze schapen gaan opkopen in streken waar de vleeskwaliteit van de gefokte dieren voorop stond. Schapen werden onder andere gekocht in Leiden en omgeving, maar de meeste kwamen uit de Betuwe, met Elden als belangrijkste centrum. Er waren al veel van Venray afkomstige schaapsherders aanwezig op boerderijen in de Betuwe. Zo nam Gerard Vergeldt (geboren in Overloon in 1779), wonend in Hollanderbroek, in 1839 een schaapsherder uit Venray in dienst.
Er waren dus connecties met andere delen van het land. Wilhelmus Willem Willems kan in het Utrechtse terecht zijn gekomen om dat daar betere gronden waren voor het telen van vleesschapen of kan door de connecties die de handelaren hadden met schaapsherders het juiste meisje in Utrecht zijn tegengekomen.

Jeanne noemde al de trek van schaapsherders en schapenhandelaren naar naar het Vlaamse land van Waas; dat waren er zo'n 150. (Anton Verheyen: Immigratie van schaapsherders uit Nederlands-Limburg en Noord-Brabant in het Waasland).
Een duidelijke reden waarom ze vetrokken komt niet boven water, maar alle publicaties vermoeden dat de minimale verdienstmogelijkheden in de plaats vanwaar zij kwamen de belangrijkste drijfveer was.
Henny van Leeuwen-van Rijn zei op 28 juli 2020
Wat een ongelofelijk mooi en duidelijk verhaal. Hartelijk dank. Het geeft mij een beter inzicht in mijn voorvaders.
Ik word zo gewoon trots op ze.
Peter van de Laar zei op 30 juli 2020
In een arrest uit 1868 wordt vastgelegd dat bij zijn doop in 1804 abusievelijk de naam ‘Pomp’ is toegevoegd en deze wordt nu vastgesteld op ‘Willems’.
Vogens mijn gegevens is Willem overleden te Utrecht op 9 april 1884 {Utrechts Archief; reg.nr. 461-01, aktenr. 673}.
Hij heeft in Utrecht - tussen 1838 en 1857 - 7 kinderen bij Sophia Peters. Hij huwt haar echter pas in Utrecht op 12 maart 1873, twee jaar voor haar dood
Zijn verhuizing zal dus ook te maken kunnen hebben met het zich uitbreidende gezin in Utrecht. Mogelijk is hij echter al rond de geboorte van het eerste kind verhuisd…?
Henny van Leeuwen-van Rijn zei op 31 juli 2020
Dankjewel. Weer een mooie aanvulling op wat ik al had.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: