skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Stamboom van Heumen (Berghem)

Peter van Heumen vertelde op 11 februari 2009 om 17:31 uur
LS.
Bij mijn onderzoek naar de fam. van Heumen uit Berghem heb ik intussen veel informatie gevonden in allerlei digitale bronnen tot het jaar 1649. Vanaf dat jaar is er bij het BIHC, NGV etc. nog enige info te vinden. Wie kan mij de goede richting uit wijzen?

Reacties (27)

Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 19 februari 2009 om 08:50
Hallo Peter,

Mooi dat je bij het zoeken in de digitale bronnen al zo ver bent gekomen. Wil je nog verder spitten, kom dan gewoon eens langs bij het BHIC. Wij helpen je graag verder.
Ton Hermsen zei op 6 maart 2009 om 12:17
Hallo peter,

Ik ben blij iemand gevonden te hebben die zich heeft verdiept in de familie van Heumen, want ik zit met een vraag. Ik ben namelijk bezig met de stamboom van de familie Bergers, en daarbij kom ik in de 6de generatie Franciscus, Johannes van Heumen tegen, die trouwde met Joanna van Schaijk. Over dit huwelijk kan ik, ook in Genlias, echter niets vinden (over de kinderen overigens wel). Ook tref ik dus de wederzijdse ouders niet aan. Kun je mij wat gegevens verschaffen? Alvast hartelijke dank daarvoor!

Ton Hermsen
Berghem
Annemarie van Geloven, namens BHIC bhic zei op 6 maart 2009 om 15:42
Hallo Ton,

Francis van Heumen en Jen van Schaik zijn op 29-4-1798 in Berghem getrouwd (BHIC, DTB Berghem nr. 4).

Francis is volgens de 'ouderwetse index' in Berghem gedoopt op 27-6-1757 als zoon van Jan van Heumen en Helena Boeserons. Er zit maar één Francis in het kaartsysteem.

Over een paar weken hoopt het BHIC haar vernieuwde en aangevulde genealogische databank op haar website aan te bieden. Daar staan ook de overleden BS van Berghem 1811-1942 bij. Dus nog even geduld...
Peter van Heumen zei op 9 maart 2009 om 17:20
Hallo Ton en Annemarie,

Bij de digitale bronnen van de NGV vind ik als ouders van Franciscus: Johannes Ariens van Heumen en Helena Bastiaens. met als doopdatum 27-06-1757.
In Oss deze gegevens niet gevonden.
Ik vond wel in Oss in het DTB 1677-1763 een Franciscus van Heumen met als ouders Johannes Ariens van Heumen en Helena Boeserons met als doopdatum echter 27-07-1757. Deze maand verschil is p zijn minst gezegd verdacht.
Wie kan hier klaarheid in brengen?
Alvast bedankt.

Peter van Heumen
Elburg
Annemarie van Geloven, namens BHIC bhic zei op 10 maart 2009 om 10:29
Beste Peter en Ton,

Hier bij het BHIC zit ik dicht bij het vuur. Ik heb daarom meteen de doopregisters van Berghem en Oss er bij gehaald. Ik vond de doop van Franciscus als zoon van Joannis van Heumen en Helena Boeserons op 27-6-1757 in Berghem. Peter en meter waren Leonardus Boeserons en Henrica Francis van Heumen.

De doop van Franciscus van Heumen op 27-7-1757 in Oss heb ik niet aangetroffen in het R.K. doopregister van Oss. Ook niet in het Nederlands Hervormd doopregister.

Hopelijk zitten jullie nu weer op het goede spoor!
Jackie Preddy zei op 6 april 2009 om 02:45
Ik ben bezig met een stamboom van geheel Berghem en wil contact opnemen met
Peter van Heumen en Ton Hermsen voor de meer recente gegevens van de familie Van Heumen en Bergers. Misschien kan ik jullie ook helpen met wat oudere gegevens.
Groetjes
Jacqueline Hoeks (ex-Berghemmenaar)
jackiepreddy@hotmail.com
Peter van Heumen zei op 15 mei 2009 om 16:54
LS,

Na enig contact met andere speurders naar de fam. van Heumen uit Berghem stootten we op het volgende probleem: Is Joannis van Heumen, geb. 25.10.1719 en gehuwd met Helena Boeserons, een zoon van Adrianus Jans (Arien) van Heumen gehuwd met Joanna Willems, of is deze Joannis Joannis Christoffel van Heumen, geb. in 1715 te Berghem een zoon van een andere van Heumen?

Wie o wie weet raad?
Onno van Heumen zei op 22 juni 2010 om 13:13
Ls,

Ook ik heb inmiddels dezelfde lijn gevolgd tot Jan van Heumen / Helena van Boeserons. Daarna houdt het spoor enigszins op.
Aan recentere informatie t.a.v. Van Heumen's kan ik nog wel wat informatie geven.
Dorethé zei op 22 juni 2010 om 15:13
Kijk op deze site eens onder Onderzoek -> Boeken en archieven -> Gescande bronnen. Kies voor Berghem, dan vind je vele Berghemse schepenprotocollen. In deze oud rechterlijke archieven vind je allerlei akten over o.a. het aanwijzen van voogden, het aangaan van (tweede) huwelijken, de verkoop van onroerend goed en andere zaken waarvoor een gang naar de schout en schepenen nodig was.
Helaas zijn er - voor zover ik weet - nog geen indexen online beschikbaar, dus het wordt bladeren, maar mogelijk vind je hier meer info over jullie familie.
Succes.
Michiel zei op 22 juni 2010 om 15:14
Zie stamreeks Van Heumen op website www.vanheumen.info
Onno van Heumen zei op 23 juni 2010 om 12:31
Michiel,

Had daarna inderdaad vanheumen.info gevonden en met het artikel van JPA Kocken kon ik terug traceren tot Reinder Aerts van Heumen, waarschijnlijk kerkmeester te Oss geweest van 1519 tot 1520.
Joost Kocken zei op 28 mei 2011 om 15:21
Aleida dochter van Aert van Hoemen koopt in 1532 een cijns te Oss. Zie transcriptie. Aart is mogelijk ook de vader van Reinder. Klopt met de tijdsperiode.
Bosch’protocol inv.nr.1315 f 344 april 1532.
---------------------------------------
Gerisius filius quondam Johannis dictus Didden hereditarie vendidit Aleide filie quondam Arnoldi dicti de Hoemen hereditarium censum vigintoquinque (25) d.. stuyvers .. etc. .. de et ex duabus (2) jugeribus terre vel circiter sitis in parochia de Os in palude dicta Egels brouck inter hereditatem Heilwigi relicta quondam Henrici de Os ex uno et inter altaris beate Barbare virginibet martyris? siti in .. .. de Os ex alio tendente ab hereditatem Godefridi van de Graft ad quodam acqueductum dicti shertoge weteringe .. etc. .. datum .. Aprilis tertia post cantate.
Peter van Heumen zei op 17 september 2011 om 15:12
Het duidelijke artikel van dhr JPA Kocken moet tot de conclusie leiden dat het antwoord op mijn vraag wie de vader was van Joannis van Heumen in de lijn van Reindert Aerts van Heumen ligt.
Met dank aan dhr J.P.A Kocken
John zei op 17 september 2011 om 21:54
Het artikel van Kocken leidt helemaal niet tot de conclusie dat de vader van Joannis van Heumen in de lijn van Reinder Aerts van heumen ligt. Francis van Heumen, getrouwd met Johanna van Schaijk, wordt in zijn overlijdensakte Berghem 1835 een zoon van Jan Stoffels van heumen en Helena Boeserons genoemd. Laatstgenoemde Jan wordt bij zijn ondertrouw met helena in Berghem geboortig van Oss genoemd. Uit de namen van zijn kinderen en uit de namen van de doopgetuigen blijkt ondubbelzinnig dat hij een zoon was van Stoffel van heumen en Aaltje Dirk Teeuwen. Er zijn meerdere Jannen vanlaatstgenoemd echtpaar gedoopt in Oss (twee leefden er nog bij de boedelscheiding van dit echtpaar in 1765), zodat de doopdatum van Jan Stoffels niet 100% zeker is. Op de genoemde site vanheumen.info is in de stamreeks (gedocumenteerd met opgave bronnen die gescand op de site van het BHIC staan) weergegeven hoe de afstammingslijn "omhoog"(=verder terug in de tijd) loopt naar Jan Gijsberts van Heumen (leeft circa 1650). Deze Jan Gijsberts van heumen figureert in de genealogie van Kocken, die de afstamming weet op te voeren naar de genoemde Reinder Aerts van heumen. Zo zit het in mekaar.
Peter van Heumen zei op 20 september 2011 om 22:36
Beste John,
Er van uitgaand dat Jan Stoffels de zoon is van Stoffel van Heumen en Aaltje Dirk Teeuwen.
Waar zie dan ik over het hoofd dat Stoffel (gehuwd met Aaltje Dirk) niet de zoon zou kunnen zijn van Jan Janssen van Heumen, gehuwd met Cathalijn Frans Strick?
John zei op 21 september 2011 om 08:51
Beste Peter,

Een stamreeks Van Heumen staat op de site www.vanheumen.info . Wellicht kunt u uw voorvader van Heumen aansluiten op een van de in de stamreeks genoemde personen. (Als ik het goed begrijp stamt u af van Francis van Heumen (x Johanna van Schaijk), diens vader komt voor in de genoemde stamreeks). Die stamreeks eindigt met Jan Gijsberts van Heumen (leeft circa 1650 in Oss). De heer Kocken heeft indertijd in het Genealogisch tijdschrift voor Oost-Brabant een artikel geschreven over de oudste generaties Van Heumen in Oss; hij behandelt hierin een familie Van heumen in Oss tot circa 1650. Jan Gijsberts van Heumen komt nog in deze genealogie voor, echter zonder dat zijn kinderen en verdere nakomelingen worden behandeld. Het artikel is ook gepubliceerd op de site www.vanheumen.info
Zowel de stamreeks als het artikel van Kocken zijn gebaseerd op de originele bronnen, die gescand op de site van het BHIC zijn na te slaan; als u van mening bent dat een en ander niet correct is, staat het u vrij om met behulp en opgave van die bronnen uw zienswijze naar voren te brengen.
Peter van Heumen zei op 21 september 2011 om 09:58
Hallo John

Bedankt voor je info
Piet Lemmers zei op 15 maart 2012 om 13:02
Ben al een tijdje bezig met de familie Van Erp te Berghem. Via de informatie uit de stamboom Van Heumen ben ik weer iets verder gekomen. Daarvoor dank.
BHIC beloofde al in 2009 "spoedig" nieuwe bronnen van Berghem digitaal bereikbaar te maken. Helaas nog steeds niet. Archiefbezoek is voor mij niet meer te doen. Rest mij dus te wachten.
Piet Lemmers zei op 16 maart 2012 om 19:57
L.S.
Door de tip van Dorethé in haar reactie
dd. 22-6-2010 op de stamboom Van Heumen, ben ik gedoken in de schepen-protocollen van Berghem.
Zodoende vond ik b.v. "de requeste van Hendrik Miggels en Stoffel van Heumen als aangestelde en beeedigde voogden over het minderjarig kint van wylen Willem van Heumen verwekt aan Maria Hendrik van der Spuls ...."
De akte is van 13-4-1780.
Er waren nogal reacties betreff. Stoffel van Heumen. Misschien kan deze informatie van nut zijn.
D
Michiel zei op 16 maart 2012 om 20:14
Ondergetekende kan ook nog een tip geven: J.H. Luijerink heeft uittreksels gemaakt uit het rechterlijk archief van Berghem en in boekvorm "uitgegeven": Berchem in akten 1656-1810 (1993). Aanwezig in de bibliotheek van het BHIC, informatie eruit ook op te vragen bij de heemkundekring in Berghem. Makkelijk is de inhoud van vele akten in regestvorm in dit boek door te bladeren, werkt veel sneller dan de scans van de schepenprotocollen op de site van het BHIC doorlezen.
Dorethé zei op 16 maart 2012 om 23:19
@Michiel, interessante tip!
Ton Kwaaitaal zei op 19 januari 2014 om 13:23
Ik heb een bericht van overlijden gevonden van Wilhelmina Geertruida van Heumen. Geboren op 23 maart 1939 in Nijmegen. Zij is overleden op 15 november 1940 te Homberg(Niederrhijn).

Ik ben op zoek naar de overlijdensdatum van haar schoonmoeder Maria Colley(Colleij).

Kunt u mij verder helpen
D. van der Valk zei op 1 april 2015 om 11:40
Op deze site staan ook een aantal personen met de familienaam 'van Heumen': http://van-lin.nl/pages/wheumo/index.htm
Hierin heb ik nog geen verbinding gevonden met de eerder genoemde site van dhr Kocken, maar het is mogelijk voor andere onderzoekers een aanvulling.
Norah zei op 1 april 2015 om 12:36
Bij bericht 19 jan. 2014 behoort te staan > *23-03-1879 Nijmegen. Was de naam van schoonmoeder de meisjesnaam?
Norah zei op 1 april 2015 om 12:50
Volledige voornamen zijn Wilhelmina Geertruida Cornelia van Heumen.
Ik weet niet of het nog nut heeft dit na ruim een jaar door te geven, maar ik doe het toch maar.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.