Tot wanneer bleven de Britse bevrijders in Stiphout?

vertelde op 17 april 2019 om 12:43 uur

Op een familiefoto staan een aantal van mijn familieleden met drie Britse militairen. Achter op de foto staat de datum 6-11-1944 geschreven. Zou die datum kunnen kloppen? Een tante draagt een jurk met korte mouwen. Het was die dag ongeveer 11 graden De bomen op de foto waren al kaal. Waren er op die datum nog Britse militairen in Stiphout? Stiphout werd op 22-9-1944 bevrijd door de 11e Britse pantserdivisie.

Reacties (4)

Albert
Albert zei op 17 april 2019 om 14:55 uur

Jeanne, die datum zal ongetwijfeld kloppen, want in verband met de lange winterperiode toen er door mist geen luchtsteun aan de grondtroepen kon worden gegeven, lag het front maanden praktisch stil. Pas in het voorjaar, circa februari 1945, werden de offensieven hervat. In die periode vanaf oktober 1944 tot het voorjaar 1945 waren bij mijn ouders ingekwartierd een Canadese arts, met verplegers en een chauffeur. Van deze arts werd bij gelegenheid ook gebruik gemaakt door Nederlandse patiënten. Als het een vrouwelijke patiënt was, die geen Engels sprak, fungeerde mijn zus als tolk ( zij wordt deze maand 90 jaar) en bij mannen werd ik als tolk gevraagd. Bij één ongeval , een aanrijding met een gevechtswagen, werd een mannelijk slachtoffer, die na behandeling naar huis gebracht werd met een jeep als ambulance, werd ik gevraagd om hem te begeleiden en daarvoor moest vergunning door de commandant verleend worden. Er mochten geen burgers vervoerd worden in militairen voertuigen. Dit alles gebeurde in de maand december en de chauffeur van de ambulance is met mijn zus en mij naar de Kerstviering geweest. Er werden vanuit het Zuiden versterkingen aangevoerd en werden Zuidelijk, zoals ook Stiphout, gelegerd in afwachting van de voorjaarsoffensieven voor bevrijding van de rest van Nederland en de verovering van Duitsland.

Jeanne1 zei op 17 april 2019 om 15:03 uur

Dank je wel, Albert. Dat is een interessant verhaal. Nu heb ik meer zekerheid over die datum. Mijn moeder had die datum achter op de foto gezet en ze was heel precies in die dingen.

HenkD zei op 17 april 2019 om 15:50 uur

Ja, een mooi tijdsbeeld dat Albert daar schetst.

Wel is er nog een tussenstap te nemen om van 22 september 1944 (bevrijding Stiphout/west Helmond) te komen naar 6 november 1944 (de datum van de foto).
Eind september was niet heel Brabant bevrijd, alleen de "corridor" in oost-Brabant. In het kader van Operatie Market-Garden was vanuit Vlaanderen een doorsteek gemaakt in de richting van Nijmegen en Arnhem.
Vandaar dat Stiphout op 22 september bevrijd werd.
Maar bij Arnhem werd verloren, dus de geallieerden werden teruggeworpen. Tussen eind september en 11 november werden midden- en west Brabant bevrijd (en Zeeland).
Om die reden waren er in die periode veel geallieerden aanwezig in dit frontgebied.

Zie voor een aantal kaartjes van de frontlinies in die periode:
http://www.wegnaardebevrijding.nl/verhalen/brabant

Jeanne1 zei op 17 april 2019 om 20:35 uur

Dank je wel voor de informatie, Henk.
Ik dacht opeens aan het dagboek dat mijn tante Annie van Eerd op 18-jarige leeftijd maakte t.g.v. de bevrijding van Veghel. Daar bleven de geallieerden ook nog lang na de bevrijding.
Het origineel wordt bewaard bij het BHIC.

https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=235&micode=7770&milang=nl&mizk_alle=annie%20van%20eerd&miview=inv2

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: