skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

van der Paal

Ina vertelde op 19 december 2011 om 22:35 uur
ik zoek al geruime tijd naar Hendrikus van der Paal en/of Hermanus van der Paal. Hij is geboren RK rond 1768 en is overleden voor 1814 in Hoorn. Nu vermoed ik dat Hendrik of zijn ouders uit Brabant komen gezien er heel veel van der Paal-en hier voor komen en bijna nergens anders. Wie kan mij hier verder mee helpen. Ik kom zelf uit de kop van Noord-Holland. Brabant is een mooie provincie maar om er te komen is voor mij een hele reis. Wil iemand voor mij kijken in de BS archieven of Hendrik of Hermanus van der Paal voorkomen hierin?
Alvast bedankt!
Ina

Reacties (10)

Willy zei op 19 december 2011 om 22:44
Ina,

tik "Paal" in op de zoekmachine, in Heeze zitten kansmakers.

succes,
ina zei op 19 december 2011 om 23:14
Dank je. Maar dat had ik ook al gezien. Maar een Hendrik of Herman zie ik er niet tussen.In deze gegevens zie ik niet genoeg de akte zelf zou mooi zijn om in te zien maar op de gok bestellen vind ik een beetje te gek worden.Vandaar mijn vraag of iemand voor mij kan kijken. Tenzij ze ergens anders vermeld worden. Hendrik trouwde voor de tweede keer in 1793 in Hoorn maar waar de eerste keer was weet ik niet. Hij zou uit Zevenaar(nabij komen. Is hij daar in dienst geweest vanuit Heeze of omgeving?
Dorethé zei op 20 december 2011 om 00:07
Ina, heb je meer info over de kinderen? Namen, doopdata, -plaatsen en -getuigen. Dat geeft vaak aanknopingspunten.
Heb je al geprobeerd om doopgetuigen van de familie Van der Paal na te trekken? Vaak waren dat de grootouders of broers/zussen.
Via de website Genealogiedomein.nl kun je scans vinden van de DTB Zevenaar, waaronder het RK doopboek.
Norah zei op 20 december 2011 om 12:14
Ik zag dat je ook al bij - stamboomforum- geïnformeerd had, en dat je moet uitgaan van een Hermanus van der Paal/ Pael die voor de tweede keer trouwt in 1767.
Als het goed is, dan schat ik dat deze Hermanus geboren is ca. 1737, of nog eerder. Altijd handig met opzoeken, als het ook Zevenaar is?
Dus Hendrikus/ Henricus is zijn zoon, neem ik aan.
Ina zei op 20 december 2011 om 14:46
Wat leuk die reacties. Dorethé ik had al gezocht in Genealogiedomein maar heb tot dus ver nog niets gevonden. In de omgeving van Hoorn N-H heb ik pas weer div.namen van -van der Paal- gevonden enkele wijzen naar een verband met elkaar d.m.v. doopgetuigen op de site; van papier naar digitaal. Norah, van deze Herman/Hermanus kan ik nog steeds niets 'linken' met deze gevonden personen. Het wordt wel steeds warmer heb ik het idee. Om het wat 'gemakkelijker' te maken, de vermoedelijke vader Hermanus/Herman/Harmen is getrouwd 1767 met Hermijntje Bos afkomstig uit Kampen.Kan van haar ook nog steeds niets vinden buiten de huw inschrijving. Is hij Hermanus/ Herman/ Harmen daar gestationeerd geweest in dienst vanuit Zevenaar? Of heeft Hermijntje/Hermina werk gevonden in Hoorn? Hoe vind ik dit uit? En Hendrik is vermoedelijk wel een zoon maar dat kan ik niet bevestigt krijgen zover.
Dorethé zei op 20 december 2011 om 17:51
Er is een Yahoo mailgroup Overijssel (http://groups.yahoo.com/group/overijssel-genealogy/). Wellicht dat je via die zijde meer te weten kunt komen van Hermijntje Bos. De leden van die groep zijn meer bekend met die regio dan de Brabanders op dit forum.
Ook van Gelderland bestaat er zo'n zelfde Yahoo mailgroup. Even googlen, dan vind je die wel.

Heb je trouwdata van de kinderen van de gezochte persoon? En zijn die van 1811 of later? Kijk dan ook eens in de huwelijkse bijlagen, te vinden op FamilySearch (via www.genver.nl). Als een ouder van het aanstaande bruidspaar overleden was, moest namelijk een extract uit het begraaf- of overlijdensregister ingeleverd. Soms kun je in deze bijlagen ook overlijdensextracten van de grootouders vinden.
Succes.
Jan Lange. Nw.Vennep zei op 20 december 2011 om 20:34
Ik heb ergens gelezen, dat Paal een dorp/gehucht is in de buurt van Sonhoven.
Norah zei op 20 december 2011 om 21:20
In 1763 is Jan van der Paal in Wognum geboren en Aaltje van der Paal in 1765. Ouders waren Harmen van der Paal en Elfie Bent.
Ik neem aan dat dit het eerste huwelijk was van Harmen/ Herman, zeg rond 1762 in Wognum.

Wat die huwelijksbijlagen betreft, niet te vinden bij -Genver-, wel huwelijk 27-06-1819 te Zwaag; Jan van der Paal. Vader Hendrik van der Paal was al dood, grootvader Klaas Gem was wel present. Zie image 61.
Jan van der Paal was geboren ca. 1792 te Hoorn, zoon van Hendrik van der Paal en Sijtje Gem.
Wanneer ik de voornaam Harmen hoor, denk ik eerder aan het oosten v.h. land, maar met de achternaam denk je weer richting Eindhoven.
Ina zei op 21 december 2011 om 12:28
Dank, dank voor de reacties, geweldig!Dorethé ik ga zeker informeren bij de mailgroup Overijsel. Ook zoek ik die uit Gelderland. Dit brengt me vast weer dichterbij! De trouwdata van de kinderen van Hendrik heb ik enkele van gevonden. De namen van hen zover ik ze kan vinden zijn Klaas 1790,Joes/Jan 1792 deze twee zijn bij huwelijk erkend,Jacobus 1794,Angela Catharina 1796,Alida 1797 en Henrica 1799 allen in Hoorn gedoopt. De huwelijkse bijdragen zijn niet bij elk huwelijk terug te vinden omdat er door een brand in het stadhuis van Alkmaar waar de akten lagen opgeslagen in 1890 alles is verbrand. Wat er is zijn dubbele en niet ondertekend door de bruid en bruidengom.
Jan, dit gegeven is nieuw voor mij. Zoek ik uit. Norah, Die namen Jan en Aaltje was ik ook pas tegen gekomen.Dit zoek ik uit. De namen Herman/Hermanus doen zeker vermoeden dat hij uit het oosten kwam. Een Hannnekmaaier? Wat de achternaam betreft zoek je weer in Brabant, vandaar dat ik bij jullie kwam. Het zit wat ingewikkeld in elkaar. Dank voor zover.
Norah zei op 21 december 2011 om 16:58
Ina,

Even wat rechtzetten, met mensen uit het oosten v.h. land bedoelde ik geen Duitsers, maar meer de oostelijke provincies, zoals Gelderland, Overijssel, Drenthe, Groningen (en Friesland).
Dan Joes, dat is gewoon de afkorting van Joannes(doopnaam), dus Jan kortweg.

Men kan ook met de visserij te maken gehad hebben, toen bestond nog de Zuiderzee > Kampen. De laatste was overigens ook een garnizoensstad.

Mvg, Norah

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.