skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

van der stoup - van den stoep - verstoup - verstoep

Ton Verstoep vertelde op 11 december 2014 om 16:44 uur
Ik kom niet verder met het zoeken naar de link tussen twee families Verstoep, waarvan er schijnbaar nog maar één de naam draagt. Er zijn nog zo'n 300 Verstoepen op de wereld; dus betrekkelijk weinigen zij komen allen uit de streek bij Gouderak.
Eén familie komt uit Strijen ( gevonden bij O.L.Vr.Broederschap - s'Hertogenbosch. Oudste is Jan Jansz. van der Stoup, geboren omstr.1435 en overleden omstr.1491. Deze familie is tot heden niet meer te traceren.
De andere familie Verstoep (misschien hetzelfde geslacht?) komt uit de streek
van Gouderak-Lekkerkerk-Moordrecht-Berkenwoude en omg. De naam in dat geslacht kwam binnen via vrouwelijke kant door ene Lijntje Verstoep, gedoopt te Lekkerkerk 20-2-1724, overleden Berkenwoude 3-5-1773. Zij was dochter van ene Hendrik Pietersz. Verstoep - ondertr. Lekkerkerk 1-1-1712. De ouders van deze Hendrik waren Pieter Hendriksz. en Lijntje Huigen.
Kan iemand mij raad geven over hoe en waar ik nog verder kan zoeken om de eventuele link te vinden tussen Jan Jansz van der stoup 1435-1491 en Pieter Hendriksz. +1600. ?

Reacties (4)

jan toirkens zei op 12 december 2014 om 02:44
Misschien eens iets breder zoeken op Stoopen (Stoepen) die later(zeg 1600) door het leven gingen als Stoopkens of Stoepkens??. Iemand trachtte me ooit te overtuigen dat er iemand te vondeling was gelegd (op de stoep nog wel), vandaar Stoopkens of Stoopkens. Maar als iemand nu eens elke avond een stoop bier of wijn nuttigde? Misschien werkte de man in een pottenbakkerij en produceerde er stoopen. Enfin, ik ben er nooit uitgekomen hoezeer ik ook was gefascineerd door ene Peter Stoepkens. Ik praat wel over Noord-Brabant, maar in deze kan men niets uitsluiten, veel jongelui zwermdem uit en keerden noot meer terug naar hun geboortestreek.
clericus.eu
clericus.eu zei op 12 december 2014 om 09:39
Hallo Ton Verstoep,

Probeer te zoeken vanuit wat je al weet waar je zelf aansluit.
Kijk met een schuin oog naar de andere gegevens en doe daar voorlopig nog niets mee, voor je het weet heb je een hele tak uitgezocht waar je toch niet bij aansluit.

Begrijp dat je uit het geslacht van Pieter Hendriksz. komt kan je hier wat meer over vertellen gezin en mogelijk doopgetuigen van de kinderen?

Mocht je echter stellig overtuigd zijn dat je aan moet sluiten omdat dezelfde voornamen terugkomen probeer dan wel deze tak verder uit te zoeken.

Heb je ook al in de archieven gezocht?

Veel succes
Norah zei op 12 december 2014 om 12:36
Aanvulling wat Jan zo net zei. In Maastricht is rond 1800 een jongetje op den Stoep gedoopt, een vondeling. De naam Stoepmans moet ooit ook voor een vondeling zijn gebruikt. Dan stoop...las dat dit een vochtmaat is, wist ik niet. In het Maastrichtse dialect wordt stoep overigens > -stoop-. Het kunnen zo diverse betekenissen hebben, en misschien zijn er wel meerdere?
En tenslotte tussen Hendrik Verstoep en degene uit Strijen zitten zeker 2 eeuwen, blijf eerst (zoals Frank ook al opperde) bij je oudst gevonden voorvader en ga zo verder terug.
Mvg, Norah
Norah zei op 13 december 2014 om 17:22
Kijk eens bij:
www.meertens.knaw.nl/nfb/

En typ dan de naam -stoep-, krijg je iets meer informatie.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.